Dodaj do ulubionych

Kuba - czy warto tam pojechać?

09.05.23, 12:52
Czy ktoś z Was był może w ostatnim czasie (ostatnie kilka lat, nie wcześniej niż po wybuchu pandemii) na Kubie? Warto pojechać na wakacje?

Chodzi o wakacje nie typu All Inc. z biura podróży do hotelu nad basenem gdzieś w Varadero, tylko o podróż samodzielnie zorganizowaną od zakupu biletów poprzez znalezienie noclegów na miejscu, transportu i zwiedzania wyspy - od Hawany do Santiago de Cuba w sposób indywidualny - zarówno no. kolonialne zabytki jak i wspaniała przyroda i Morze Karaibskie. Tylko dwójka dorosłych, bez dzieci.

Nie chcę studiować podróżniczych blogów czy co gorsza instagramów, gdyż nie wierzę w połowę tego co tam jest pokazane, to są ludzie, którzy żyją z zasięgów, kliknięć i reklam i mają pokazywać kolorowo (więc filtry na zdjęcia) a niekoniecznie tę ciemną stronę.

Mam tutaj pewne wątpliwości, bo choć Kuba to muzyka, taniec, karaibskie klimaty, ciepły słoneczny klimat, palmy, lazur morza i nieba itp. to jest to kraj komunistyczny, objęty amerykańskim embargiem. Byłem kiedyś na wakacjach w jednym postradzieckim miejscu bardzo turystyczynym, i pomimo wspaniałej pogody i przyrody, to wakacje tam były nieudane, były męczarnią z powodu napotykanych okropnych trudności i problemów na każdym kroku, podpartych nieciekawą postradziecką mentalnością mieszkańców. To zepsuło całe potencjalnie wspaniałe wakacje w przepięknym ciepłym miejscu. Choćby wybetonowanymi plażami czy brakiem miejsca gdzie można usiąść na centralnym rynku. Dużymi problemami z dostępem do gastronomii czy biletów kolejowych.

Obejrzałem niedawno program o kubańskich samochodach - dobre zachodnie auta są tam niedostępne a części do aut bardzo drogie, dlatego Kubańczycy remontują np. nasze polskie maluchy Fiat 126p i ruskie łady i potrafią z takiego malucha i łady zrobić samemu jeden samochód. Remontują takie auto biorąc silnik czy jakieś części od silnika siedząc na stołeczku na podwórku obok auta. Dla mnie mimo podziwu dla determinacji i zaradności Kubańczyków, to nie było fajne tylko niezachęcające - że komunistyczny reżim wraz z amerykańskimi politykami doprowadził mieszkańców wyspy do aż takiej desperacji.

Szanuję to, że Kuba w przeciwieństwie do swojego jankeskiego sąsiada ma darmową i bardzo dobrą służbę zdrowia i bardzo dużo lekarzy a pieniędzy na służbę zdrowia nie zżerają prywatnem cwane firmy, ale martwi to, że brakuje leków w aptekach czy szpitalach, a w szpitalach nawet są braki wody.

Obawy są takie: czy bezproblemowo będzie można tam sobie coś wynająć, np. pokój albo apartament z łazienką, jak z cenami, czy dla turystów nie obowiązują jakieś inne droższe pesos albo ceny? czy nie chodzi za tobą krok w krok agent komunistycznej bezpieki utrudniający ci życie? Czy nie jest tak, że żeby kupić bilet na pociąg albo samolot trzeba mieć jakieś chody, znajomości? Czy jest bezpiecznie? Jak podchodzą Kubańczycy do Polaków? Czy mobilny internet działa i można rezerwować noclegi przez internet na portalach typu Booking czy Airbnb? Czy wyżywienie nie jest problemem?

To jak, warto zatańczyć taką rumbę? smile
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 12:58
      Za co znowu bana wyłapałeś? 🙄
      • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 15:35
        Nie wiem o co chodzi?
      • malia Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 15:40
        Borsuczyca smile po pierwszym razie
        Może bana nie dostał, ale jednak oklep tak i wstyd pisać pod swoim
        • borsuczyca.klusek Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 16:35
          W którym wątku się tak popisał?
          • taniarada Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 10.05.23, 05:54
            Po co się pchał w paszczę lwa jak się omija szerokim łukiem .
    • samaasma Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 13:05
      Za dużo problemów wynajduje sz więc radzę ci nie jedź.

Jest dokładnie tak jak napisałaś to ciężki kraj żeby samodzielnie i podróżować tanio. Dobrze tam jechać znając biegle hiszpańskiej bo to się zawsze przydaje żeby się wkręcić do jakichś usług dla miejscowych. Bo angielsku słabo się dogadać, już chyba bardziej rosyjski się przydaje

Generalnie masz odrębne systemy to znaczy odrębne noclegi i odrębny transport dla turystów. I też odrębna waluta gdzie przepłacasz.

Tylko niektóre osoby takie sprytne jak ja ,
      mogą rozgryźć jak znaleźć restaurację dla miejscowych, bądź jak skorzystać z transportu za miejscowa walutę.

A w Varadero jest akurat najpiękniejsza plaża jaką kiedykolwiek widziałam.
      Przejażdżka takim wyremontowanym samochodem też jest git więc już tutaj nie lamentuj.
      • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 15:32
        Asma, byłaś tam? Kiedy ostatnio? Jakie miejscowości zwiedziłaś? Gdzie nocowałaś w Varadero?

Problemów się tak nie boję, bo mamy doświadczenie podróżnicze, ale żeby problemy nie przeważyły nad atrakcjami.
    • autumna Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 13:13
      Autorzy kanałów Bez planu + Vlog Casha robili kiedyś wspólną wyprawę i z tego jest dość rzeczowa moim zdaniem seria filmów. Narzekali głównie na braki w zaopatrzeniu i kolejki do sklepów po podstawowe artykuły. U nich podstawowym problemem było paliwo, bo wynajęli samochód - kilka kolejnych stacji po drodze potrafiło nie mieć benzyny albo nie chcieli sprzedać.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 14:40
        Mialam o tym pisać, byli już po pandemii, ale chyba jeszcze przed atakiem ruskich na ukrainę.
        Teraz o Kubie nic nie slychać, a przypomnę że oni dostaja pomoc od wenezueli w której też jest źle a w dodatku oba kraje sprzyjają ruskim.
        Jednym slowem myślę że zwyklym obywatelom na Kubie jest teraz dramatycznie ciężko.
        Bardzo liczyli na koniec pandemii a tu wojna.
        • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 15:40
          O właśnie to cenne informacje. Prosiłem o info już po wybuchu pandemii, gdzie ogólnie kraje dostały gospodarczo, a nie uwzględniłem wojny, tj. że to kraj wspierany przez ruskich i Wenezuelę. Więc choćby sankcje na ruskich mogą na nich jakoś wpłynąć.

Widziałem, że jakaś forumka narzekała na to że od pandemii turystyka w Kenii podupada.
      • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 15:42
        autumna napisała:

> Autorzy kanałów Bez planu + Vlog Casha robili kiedyś wspólną wyprawę i z tego j
        > est dość rzeczowa moim zdaniem seria filmów. Narzekali głównie na braki w zaopa
        > trzeniu i kolejki do sklepów po podstawowe artykuły. U nich podstawowym problem
        > em było paliwo, bo wynajęli samochód - kilka kolejnych stacji po drodze potrafi
        > ło nie mieć benzyny albo nie chcieli sprzedać.

Dzięki, zajrzę do tych filmów.
        • znowu.to.samo Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 10.05.23, 22:51
          Tez tą ich wyprawę oglądałam i jak lubię podróżować, to tam bym nie pojechała
          • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 12.05.23, 11:31
            znowu.to.samo napisała:

> Tez tą ich wyprawę oglądałam i jak lubię podróżować, to tam bym nie pojechała

Czemu? Prawdziwy podróżnik się tego nie przestraszy
            • dwa_kubki_herbaty Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 12.05.23, 14:34
              Z buta tam będziesz chodzić, oni nie mogli wynająć samochodu, tam problem z platnoscią, mają swoją walutę dolce wymieniasz po strasznym kursie.
              W hotelu wody brak, rzeczy codziennego użytku kupujesz x20 w sklepach prywatnych albo po normalnej cenie rzadowej gdy rzucą towar i odczekasz 5h w kolejce, wody do pica nie ma a ta z kranu jak jest to się nie nadaje.
              Szerokosci .... ;p
              • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 12.05.23, 15:10
                Mają nawet kartki na żywność - ale to inaczej działa niż u nas za PRL
                colorcubano.pl/sklepy-na-kartki-na-kubie/
                • znowu.to.samo Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 14.05.23, 11:11
                  Ogólnie ciężki klimat, mase czasu tracili na
                  zdobycie czegokolwiek, wśród ludności marazm i zobojętnienie całą sytuacją
                  • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 14.05.23, 11:12
                    No niestety cos takiego mieliśmy jak kiedyś pojechaliśmy na Krym (jeszcze w granicach Ukrainy)
    • kolteta Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 14:52
      Chcieliśmy jechac w tamtym roku, ale znajoma z biura podróży nam odradziła. Tam jest ogrimny kryzys i brakuje dosownie wszystkiego, również w hotelach.
      • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 15:41
        O to cenna informacja.
      • samaasma Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 15:48
        Ale tam nie ma hoteli dla turystów indywidualnych tylko śpisz po ludziach w ich domach - częściach domów dla turystów
        Warunki mogą być jak w hotelu ***** w zależności czy dom w bogatej czy biednej dzielnicy

Widzę ze znajoma z biura podróży „ zna” się hahahahahah
        • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 15:58
          Skoro wody brakuje w szpitalach, to nie dziwię się, że w hotelu może brakować różnych rzeczy podczas kryzysu w państwie komunistycznym, nawet w hotelu 5*, chyba, że jesteś prominentem ustroju - dla tych nigdy nic nie brakuje.
    • bi_scotti Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 14:52
      Google: casa particular Cuba - znajdziesz czego szukasz, ale all inclusive pewnie better na pierwszy raz. Cheers.
      • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 15:30
        Pisałem, że All Inclusive nas nie interesuje.
        Comprendo?
        • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 16:01
          aha, ta "casa particular" to są po prostu kwatery prywatne?
          google jako alternatywa wobec Bookingu?
    • virtualnie Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 14:55
      Bywalec i kubańska służba zdrowia big_grin

rlo.acton.org/archives/90402-the-truth-about-cubas-health-care-system.html
      • homohominilupus Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 15:30
        Ale ze to padalec założył ten wątek?
        Skąd Wy to wiecie?
        I za co dostal bana? Za wredne przypieprzenie się do Danieli? 🧐
      • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 15:41
        Virtualnie, pomyliłeś mnie z kimś innym, ale dziękuję za link do amerykańskiego artykułu sprzed 7 lat.
        • virtualnie Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 15:55
          Doświadczenie podróżnicze z tego parkingu pod Brukselą, na którym sikałeś?
          • jakis.login Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 10.05.23, 09:20
            virtualnie napisała:

> Doświadczenie podróżnicze z tego parkingu pod Brukselą, na którym sikałeś?

Nie, z kempingu w Pobiedziskach big_grin
    • malia Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 15:41
      A ze swoją trójeczką co zrobisz? Jak to tak, bez dzieciaczków jedziesz?
    • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 16:00
      Aha, jeszcze jedno, jak z jezykami? Idzie się dogadać poza hiszpańskim, np. po angielsku albo (tfu!) po rosyjsku?
    • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 09.05.23, 22:02
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cóż, wyglada na to, że nikt z Was tam w ostatnim czasie tam nie był, ale wiele osób odradza.

Jestem troszkę zaskoczony. Ale może to tez świadczy faktucznie o kryzysie.
    • trzecia.strona111 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 10.05.23, 05:32
      Nie polecam wyjazdu na Kube, zwlaszcza indywidualnie. Znajomi byli ostatnio, w hotelu czesto nie bylo pradu i wody. Jedzenie bardzo marne. Poza tym pamietam historie kanadyjczyka, ktory, zostal oskarzony o spowodowanie wypadku drogowego. Facet spedzil chyba 8 miesiecy w wiezieniu w strasznych warunkach. Wina mezczyzny byla bardzo problematyczna.
      • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 10.05.23, 08:39
        Masakra - dosłownie i w przenośni
    • hukers Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 10.05.23, 12:18
      Ja bym jechał, ale do hotelu i to najlepiej pięciogwiazdkowego. Chyba, że masz Bywalcze wysoką skłonność do zachowań ryzykownych, to jedź bez biura podróży.
      • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 10.05.23, 16:14
        Byłeś Hukers tamże?
        • hukers Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 10.05.23, 22:44
          rumba2023 napisał:

> Byłeś Hukers tamże?

Nie byłem, ale mam kuzynkę w Stanach, która często lata na Kubę i Dominikanę i bardzo sobie chwali te wycieczki. Ale zawsze bierze lepsze hotele. Pomysł jakiejś samotnej organizacji takich wypraw podejrzewam, że nawet by jej nie wpadł do głowy.
          • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 10.05.23, 23:35
            Ciekawe ze Amerykanie trzymają embargo na Kubę i Kubańczycy nie mogą używać Teamsa czy importować leków z USA ale Amerykanie mogą sobie latać na Kubę do luksusowych hoteli.
            • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 11.05.23, 00:01
              …a Dominikany nie można porównywać do Kuby. Choć to sąsiednia wyspa na Karaibach.
    • mamawojtuska79 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 12.05.23, 17:25
      Tekst linku wrzucam link do bloga mojej znajomej. Ona nie koloryzuje relacji, możesz przejrzeć jej posty o Kubie.
      • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 13.05.23, 00:52
        Dzięki. Przeczytam zajrzę
        • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 12:44
          Mama Wojtuśka 79.
          Zdjęcia są po filtrach. Czyli koloryzowane. Ale piszą ciekawie. Może się przydać. Dzięki!
          Czy oni żyją z podróżowania? Mają strasznie dużo podróży - szacun.
    • shellyanna Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 08:50
      Ale jeszcze nie wiadomo, czy te 900 zł więcej dostaniesz
      • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 09:31
        skup się na walce z czkawką
        • shellyanna Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 10:43
          Plecaczek już masz? 🙃
          Podrzucam listę tematów na wątki w najbliższej dekadzie:

- jaki plecak na podróż
          - co warto kupić na Kubie
          - czy klaskać w samolocie
          - co wziąć na drogę
          - które buty?
          - czy jedna walizka starczy?
          - walizka czy placak?
          - ile waluty na tydzień na Kubie?

Pytanie ode mnie gdzie ten twój Kuba mieszka i czy wie ze się do niego wybierasz 🙃🤭
          • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 11:56
            Rozwód w toku?
            • shellyanna Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 12:25
              rumba2023 napisał:

> Rozwód w toku?

Już po.
              Właśnie ponownie wychodzę za mąż. Tym razem się uda.
              • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 12:34
                Mówisz, że do trzech razy sztuka?
                Tylko oversized domku koło Buku żal...
                • shellyanna Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 13:00
                  Bo ja wieeem… zawsze wolałam Sołacz… a wiesz jak to mówią… wystarczy chcieć 🤭😜
                  • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 13:03
                    Możesz kupić chałupę komunistyczną na Sołaczu. Ale nie chciałbym tego remontować, żeby powstał nowoczesny dom.
                    • shellyanna Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 13:04
                      smile oj dziubuś dziubuś… jak ty nic nie rozumiesz…
                      Za stara jestem na remonty…
                      • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 13:14
                        Wychodzisz za Sebastiana K.? Teraz już rozumiem smile
                        Ale chyba niezbyt przystojny i inteligentny onże? (nie wiem, tak słyszałem)
                        • shellyanna Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 14:37
                          Za niski, za młody i za często o nim piszą...
    • princesswhitewolf Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 13:29
      Jezeli jestes minimalista nie oczekujacym wygod i znasz jakos karate jedz. Wez puszki.

Inaczej proponuje jednak z biurem podrozy.
      • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 14:19
        Czemu karate?
        • princesswhitewolf Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 15:23
          Bo tam bieda i nie wtopisz sie w tlum. A po tobie widac ze bialas z bogatej polnocy.
          • shellyanna Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 15:24
            princesswhitewolf napisała:

> Bo tam bieda i nie wtopisz sie w tlum. A po tobie widac ze bialas z bogatej pol
            > nocy.
            🤣 teraz to go dopiero zachęciłaś!!!
            • princesswhitewolf Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 15:25
              No ale taka prawda... To Kuba
          • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 21:26

> Bo tam bieda i nie wtopisz sie w tlum. A po tobie widac ze bialas z bogatej pol
            > nocy.

Ale ja mam dość ciemna karnację i szybko się opalam a chodzę podczas wakacji w zwyczajnych ciuchach. Charakteryzuje się na Kubańczyka!
            • virtualnie Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 22:15
              Uroda spod Garwolina?
              • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 22:18
                Marek, byś „noclek brała”?
                😂
                • virtualnie Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 22:29
                  Jaki Marek, panie "inżynierze", który na niczym się nie zna?
                  • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 22:33
                    virtualnie napisała:

> Jaki Marek, panie "inżynierze", który na niczym się nie zna?

Ja przynajmniej wiem ze pisze się „nocleg” a nie „noclek”. Btw, forum to jedno, a w domu tez się przebierasz w damskie ciuszki?
                    • virtualnie Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 22:38
                      Nie znam się na twoich fantazjach, panie "inżynierze" 20 k. Dalej jeździsz starym golfem w 8 osób?
            • princesswhitewolf Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 22:21
              >Charakteryzuje się na Kubańczyka!

Za wysoki pewnie i nie te rysy...
              • virtualnie Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 22:30
                Polska łysinka...
              • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 22:34

> >Charakteryzuje się na Kubańczyka!
                >
                > Za wysoki pewnie i nie te rysy...

Kubańczycy są niscy?
                Ten pan nie jest:

pl.m.wikipedia.org/wiki/Wilfredo_León
                • virtualnie Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 22:39
                  Kubańczycy nie są z Garwolina, panie "inżynierze".
                • princesswhitewolf Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 15.05.23, 22:41
                  Jedna jaskolka nie czyni wiosny
    • rumba2023 Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 19.05.23, 13:01
      Po Waszych wpisach wnioskuję, że warto tam pojechać.
      • shellyanna Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 19.05.23, 13:50
        Jedź jedź
        • shellyanna Re: Kuba - czy warto tam pojechać? 19.05.23, 13:51
          Golfem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka