kropkacom 09.05.23, 12:58 Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie. Na dzień. Obiad - restauracja ale nie żadne Fine Dining. Śniadanie, kolacja i z dwa razy kawa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
imponderabilia22 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 13:08 Najtaniej to KFC wyjdzie, a kawa tańsza niż w PL Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 13:12 Nie KFC Odpowiedz Link Zgłoś
frytulek Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 13:10 £40-£50 Daj sobie spokój z kawa Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 14:14 No nie można, wedle ematki kawka (najlepiej w muzeum) to punkt obowiązkowy w ''wirze" zwiedzania, nawet dla nastolatków.... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 14:21 Trochę nie rozumiem w czym problem. Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 15:06 kropkacom napisała: > Trochę nie rozumiem w czym problem. Serio. W niczym. Co poradzę, że śmieszy mnie ta wizja współczesnych nastolatków kawkujacych się w muzeum. Kiedyś to były wyjazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 15:31 Dlaczego w muzeum? Bardzo lubię "kawkować". Nastolatką nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 15:47 kropkacom napisała: > Dlaczego w muzeum? Bardzo lubię "kawkować". Nastolatką nie jestem To było odnośnie innego wątku ile dać pieniędzy na wyjazd nastolatkowi Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 16:00 Dobra, zapytam wprost: skąd ból pupy w tym punkcie? Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 17:53 Z mojego wpisu. Raz nie doceniłyśmy wielkości Muzeum Narodowego w Pradze, kupiłyśmy sobie tam ciacha, by nie paść z głodu, a ta przeżywa jak stonka wykopki. Luz. Nie wydawałam w Londynie aż 40-50 funtów dziennie na jedzenie, ale też niekoniecznie szłam na klasyczne obiady. Jadałam np. na Borough Market. Mają tam m.in. kawę sprzedawaną w ramach inicjatywy aktywizującej bezdomnych czy bezrobotnych, dostajesz wózek na kółkach, zostajesz baristą, kawa spoko i cena konkurencyjna, w 2019 latte za 2,50 funta. Albo kupowałam coś budkach w Camden Town. W Chinatown jest taka piekarnia z różnymi rodzajami buł z nadzieniem (słodko, słono) i bardzo stara maszyna robiąca ciasteczka-rybki (widoczna z ulicy). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 19:44 Ooo na Borough market to maja dobre rzeczy. Rewelacyjne street food. W zasadzie z wszystkich krajow swiata Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 23:17 W tym, że nie stać jej na kawę na mieście, więc dorabia teorie. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 23:26 inny.kwiatek napisała: > W tym, że nie stać jej na kawę na mieście, więc dorabia teorie. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 13:15 No i jakiś pub dodałabym Odpowiedz Link Zgłoś
virtualnie Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 15:03 Szukaj miejsc gdzie płacisz i jesz do oporu, tylko napoje płatne dodatkowo. Ale 50 funtów trzeba liczyć, bez zaciskania pasa, ale i bez szaleństw. Chyba, że tylko na fastfoodach, wtedy zejść można do 25-30. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 19:37 W tych "jesz do oporu przez półtorej godziny" wejście kosztuje ok. 40 funtów. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 19:55 A skad. Sa rozne. Masz chinskie buffet bars. Gdzie jesz za £25 i tylko za drinks placisz. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 20:13 W sumie logiczne, że są różne. Ja widziałam coś w cenie 40 funtów, ale nie szukałam specjalnie takich miejsc, bo dla mnie nie są dobrą opcją. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 20:40 Najlepiej tomsie zastanowic co.sie chce jesc a potem znalesc odp miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 20:43 Ja nastawiałam się na indyjskie i inne "etniczne", ale chciałam też zjeść fish'n chips Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 16:20 Po pierwsze to nie ma tam jedzenia www.money.pl/gospodarka/puste-polki-w-sklepach-w-wielkiej-brytanii-brakuje-owocow-i-warzyw-6869361686571616a.html Ja stawiałabym na wzięcie z polski zupek chińskich i gotowych dan Teraz taki fajny wybór jest takich gotowych potraw aż ci zazdroszczę bo za moich czasów nie było czegoś takiego więc trzeba było bardziej kombinować Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 16:28 Jak rany... Co z tym forum się dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 17:54 Wakacje za pasem. Natomiast moje doświadczenia z żywieniem się w UK są takie, że wolałem rzeczywiście maca itd. niż angielską kuchnię. Jedyne co tam było dla mnie jadalne to angielskie śniadania. Cała reszta to kwintesencja powiedzenia, że angielska kuchnia robi najgorsze na świecie potrawy z najlepszych na świecie produktów. Szybkie google pokazuje, że english breakfast może kosztować koło 10 funtów; tańsze śniadania typu kontynentalnego np. do około 5 (zależnie na pewno od lokalizacji). Kolacja pewnie porównywalnie. Obiad 15-20 zależnie od tego co się w tym mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 17:57 Tak, śniadanie brytyjskie jest pyszne, ale ma z milion kcal, koszt to ok.m 10 funtów, fish and chips to kilkanaście funtów i kolejne 2000kcal, ale raz się żyje. Kfc to koszt kilku euro. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 19:41 >Natomiast moje doświadczenia z żywieniem się w UK są takie, że wolałem rzeczywiście maca itd. niż angielską kuchnię. Opowiedz mi o tej angielskiej kuchni i co ci nie smakowalo? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 19:08 Wszystko Jak długo byłem w UK tak długo korzystałem albo z kuchni orientalnych albo jakichś lokalnych pizzerii jak już coś na wynos zamawiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 19:22 Wiadomo pulpety i fasolka po bretonsku ze sloika oraz najtanszy chinczyk i curry najlepsze na stole emigranta zapitalajacego w warehouse. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 19:26 Moze cie stac nie bylo. Dlatego jadles w taniodajniach typu pizzeria i orientalne czyli przeglad tygodnia jak to u nich bywa Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 21:36 ohoho wonskie specjalistki się odezwały Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 21:44 Nie wymieniles ani jednej brytyjskiej potrawy Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 07:32 princesswhitewolf napisała: > Nie wymieniles ani jednej brytyjskiej potrawy Bo ich nie zna, daj mu czas na wygooglanie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 08:38 Irytuja mnie te bzdety powtarzane jaka to straszna brytyjska kuchnia od ludzi ktorzy jej zwyczajnie nie znaja i nie wiedza o czym mowa. Tak jakby inne polnocne np norweska, szwedzka, holenderska, irlandzka byly lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 09:26 Prinze ss ale fakt jest taki że nie znajdziesz nigdzie brytyjskich restauracji za granicą nie jest to jakiś Łakomy Kąsek Żeby ludzie zabijali się żeby iść do brytyjskiej restauracji Nawet Irlandia was podgryza wszędzie za granicą zakładając Irlandzkie puby Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 11:33 Polskie znajdziesz ale glownie w duzych skupiskach Polakow i glownie Polacy tam jadaja. Nie slyszalam zeby ktos inne nacje zabijaly sie zeby isc do polskiej restauracji. A brytyjskie jedzenie jest podobne w US, Canada, Australia. Natomiast typowe dania mozna zjesc bez problemu w Hispzanii gdzie sa wieksze skupiska British. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 13:14 >Prinze ss ale fakt jest taki że nie znajdziesz nigdzie brytyjskich restauracji za granicą Oczywiście ze sa. Ktory chlop nie lubi pieczeni miesnej i pieczonych pyr i warzyw? Jest tyle co polskich czy szwedzkich czy niemieckich. Nie jest to kuchnia wloska czy chinska by byla wszedzie. A British Tearooms to moda wielka w wielu krajach i to masz nawet w Korei na peczki. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 10:02 princess, a jak jest twoja ulubiona kawiarnia? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 12:47 >princess, a jak jest twoja ulubiona kawiarnia? Ja lubie piekarnio-kawiarnie gdzie jest wszystko swiezo pieczone ( cudne bagietki i pastry kanapki i ciacha): Paul's to moj topowy wybor, potem Gail's, Pastisserie Valerie gdzie mozna isc z kolezanka na taki klasyczby brytyjski tea z pietrowym talerzem z malutkim tym i owym. Z tych klasycznych to Pret a Manager ma zjadliwe kanapki. Nie lubie Greggs, nie lubie Starbucks, Costa Coffee czy Coffee Republic jest blee Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 12:50 Bez przesady Prinzess nie mów że lubisz brytyjski chleb który można zgnieść MaluSieńko kuleczkę Tutaj jak ja się cieszę że wszędzie za granicą istnieją polskie sklepy i piekarnie z normalnym chlebem bo chyba nie mogłabym żyć na emigracji Nie mogę przełknąć tego papieru bez smaku który oni nazywają chlebem Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 13:00 To kup normalny chleb trollu 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 13:09 >Bez przesady Prinzess nie mów że lubisz brytyjski chleb który można zgnieść MaluSieńko kuleczkę Taki tylko to byl z 20 lat temu. Teraz masz multum w piekarniach. Tu masz linka do piekarnii w mojej koziej wolce. Z 4 piekarnie maja. Od koloru do wyboru pieczywo cavan-bakery.myshopify.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 13:20 Mam nadzieję że to nie farbowane Lisy bo niestety nawet jak ładnie te chlebki wyglądają to moje doświadczenia są takie że są lekkie jak dmuchawce i na drugi dzień nie zjada lne Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 13:23 Sa rozne przeciez. Masz bardzodj i mniej geste. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 13:33 Ja nie mam zbyt wysokich wymagań chodzi mi o taki zwykły razowy chleb nawet takie jak możesz kupić w Biedronce bez udziwnień zwykły taki kwadratowy i gęsty i niestety nigdzie takiego nie znalazłam w żadnym innym kraju a mieszkałam wielu Już nawet nie szukam tylko po prostu maszeruje do najbliższego polskiego sklepu )))) Piekarze Polscy za granicą to zbijają Majątek bo z tego co wiem wszyscy znajomi Polacy kupują chleb tylko w polskich sklepach Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 16:07 Ja nie kupuje ale nie jestem twoja znajoma. W Polsce nie bylo latwo (kiedy tam jeszcze mieszkalam) znalezc dobrego chleba a w uk ten polski chleb to smiech...ale ja wiem ze dla wielu Polakow to i marchew musi byc z polskiej ziemi. 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 00:04 Najma ale naprawde teraz w kazdym supermarkecie masz flash frozen chleby jakie chcesz. I razowy, i pelne zboze, i bagietki z Francji. Serio, w 1996 jak tu przyjechalam to byl maly wybor ale jak wrocilam juz z US to bylo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 00:04 Nie do najmy mialo byc a do asmy. Boze kobiety mi sie myla. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 07:09 No Zgoda wszędzie możesz nabyć chleby nazywane razowy mi ale chodzi mi o to że te chleby w ogóle nie przystają do Polski Chlebów tzn. są takie puszyste że możesz je zgnieść nic wielkiego chleba powstaje mała Kulka Przecież w uk ludzie też narzekają że chleb jest niedobry Prinze ss przyjedź do Polski i spróbuj chleba razowego bo może ty nie pamiętasz jak on smakuje? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 10:34 Asma my mamy w UK wiele polskich piekarni. Niemieckich piekarni tez. Nie odbiegaja od brytyjskich. Te w PL tez nie, poza tym w Polsce duzo wypelniaczy w chlebach macie a teraz domieszki " zbiza technicznego" by bylo taniej. Ty myslisz o chlebie tostowym tylko, te ktore sie kroi w trojkaty. A sa rozne chleby. Poza tym podejrzewam ze nie chodzi ci pszeniczny chleb razowy ktorego tu pelno ale o zytni. Poza Europą wschodnią, Skandynawia i Niemcami to reszta Europy hoduje bardzo malo zyta. Z tej racji malo go uswiadczysz we Francji, Wloszech, Hiszpanii czy UK i Irlandii. Jest ale nie w takiej ilosci jak w Europie wsch i Niemczech. >Przecież w uk ludzie też narzekają że chleb jest niedobry Powtarzaja obiegowe opinie z przed lat. W ogole nic im nie smakuje bo to ludzie nie bardzo nadajacy sie na emigracje. Mentalnie z PL nie wyjechali i nawet jak najma napisala, kupuja marchew w Polskim sklepie i banany czy pomarancze. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 10:39 Nie dyskutuj z nią. Akurat w Londynie można dostać pewnie każdy chleb jaki świat wymyślił. Taki z Tesco oczywiscie tez. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 10:44 Ale ja bardzo lubie sie z nia droczyc. Ma fajne poczucie humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 10:47 Niby tak. Jednak za bardzo brnie w absurd. Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 10:51 Ojtam ojtam. Dla mnie to forum rozrywkowe. Dla niej tez. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 10:56 To zejdź a nie w kółko wchodzisz pod nowym nickiem Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 10:59 samaasma napisał(a): > To zejdź a nie w kółko wchodzisz pod nowym nickiem Tak? Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 10:55 Boże ale co to za jakieś Trolliszcze ja nawet nie kojarzę kto to jest a to mnie tak doskonale zna Jakieś nowe wcielenie Boylen/ suk zazdroszczace komuś ??? Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 11:00 Europy hoduje bardzo malo zyta. Z tej racji malo go uswiadczysz we Francji, Wloszech, Hiszpanii czy UK i Irlandii. No o to mi chodzi przecież i w tym specjalizują się polskie piekarnie które jak zauważyłeś są między innymi UK Takiego chleba razowego nigdzie nie znalazłam jeśli jest to albo jest taki leciutki pod płaszczykiem razowego biały farbowany na ciemno albo już taki naprawdę ciężki z samych ziaren takiego zwykłego razowego jak u nas nie ma Piekarnie niemieckiej w UK to nie wiem po co bardziej już jakieś arabskie i tureckie )) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 11:32 Chleb razowy jest z razowej maki pszennej. Z zyta masz jasna i ciemna make. Polskie piekarnie nie specjalizuja sie tylko w chlebach zytnich ale wiekszosc jest pszeniczna. Niedaleko mnie jest Stary Mlyn polska piekarnia. Czadem tez korzystam z olawabakeryonline.co.uk/en_gb/product-category/all-products/breads Ale ja glownie pieke sama wiec nie korzystam za bardzo. Niemieckich jest duzo, zwlaszcza tu gdzie mieszkam. Jest to Szwajcarska piekarnia i kilka niemieckich. Ale Niemcy to jakos bardziej lubia pszeniczne opiekane jak precle. Czyli w srodku miekkie na zewnatrz ciemne. Albo tez z nasionami Chleb tylko z zytniej maki zwlaszcza ciemnej jest ciezki. Najczesciej robi sie mieszanki zytnio pszeniczne dla najlepszego efektu. Tu nie ma duzo Turkow a Arabow mniej niz we Francji czy Niemczech. Tu jest duzo Hindusow. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 11:59 Ja cały czas pisze o takim najzwyklejszym chlebie który można dostać w Biedronce, Z piekarni jest jeszcze lepszy ale takimi w zupełności wystarczy żytni 100% www.biedronka.pl/pl/pieczywo Niestety mimo prób kilkuset pieczone w domu nie jest taki smaczny nie jest taki „ mokry” A jaki masz przepis na chleb w domu weź nam podrzuć Please? Pieczesz w maszynie do chleba czy w piekarniku? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 12:06 W Biedronce robia z proszku z wypelniaczami. Ja robie na zakwasie " na oko". Maka zytnia i pszenna 50/50. Oczywiscie ze hoduje zakwas. Do mieszanki mak dodaje zakwas i plaska lyzeczke soli. Wrzucam do maszyny do pieczenia chleba i dodaje wody i obserwuje konsystencje. " Na oko". Potem wyciagam i wsadzam do koszyka so lodowki na noc. Pozniej rano wyciagam i po poludniu juz pieknie wyrosl i do piekarnika po nacieciu na gorze. Mozna bez lodowki ale ja lubie jak rosnie z elementem lodówki. Inny jaki bardzo czesto pieke to chleb bez maki wg tego przepisu: domowe-wypieki.pl/przepisy/pieczywo/chleby/1157-chleb-zmieniajacy-zycie Kluczowa jest tu babka plesznik. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 12:08 W maszynie do chleba tylko wyrabiam ten na zakwasie. Pieke w piekarniku. A w maszynie do pieczenia to tylko jakby mi do glowy przyszlo robic chleb na drozdzach piekarskich ale rzadko taki robie Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 12:19 Mi właśnie maszynie do chleba lepsze wychodzą chleby niż piekarniku bo jest taka bardziej chrupiąca Skórka no ale to i tak nie jest nie to samo niż te chleby kupne Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 12:29 Zalezy od piekarnika i wody Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 12:18 A fajny No taki tez lubię czasami ale jego to można piec bez drożdży i zakwasu tez Ale na codzień taki żytni I wydaje mi się ze wszędzie masz do kupienia chleby z wypełniaczami dlatego te z piekarni smakują lepiej ))) Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.login Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 12:29 princesswhitewolf napisała: > Chleb razowy jest z razowej maki pszennej. To ci nowina, muszę to przekazać swojemu chlebkowi, który jest z razowej żytniej Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 12:34 Maka razowa to maka ktora zmielono tylko RAZ i stad nazwa. Jak jest po prostu napisane chleb razowy to wiadomo ze chodzi o pszenny razowy. Chleb zytni z grubego przemialu ma rozmaite odmiany: sitkowy ( mniam), pytlowy, starogardzki, itd. od tego maja nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 12:45 Tu za lidlem Chleb żytni bez drożdży Prawdziwy chleb żytni wyprodukowany na naturalnym zakwasie. 450g SKŁADNIKI: 65 % mąka żytnia (typ 1400, typ 720), woda, cukier, sól, olej rzepakowy. Produkt może zawierać: mleko, jaja, soję, nasiona sezamu, inne orzechy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 13:50 Asma, to byloby bardzo dziwne. Wiekszosc masowki w Polsce jest z wypelniaczami z gotowych mieszanek. Nikt w sklepie nie bawi sie w niepewnosc czy syrosnie czy nie. Chyba ze dostaja Flash frozen ale to tez dodaja tego i owego Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 13:52 Princess ale nie mów że w UK jest jakieś inne podejście do Chlebów no proszę cię Oczywiście z wypełniaczami i też chciałam zauważyć że nich pieczenie Chlebów się nie bawi tylko odpierają zamrożone Przecież też kupujesz z wypełniaczami wszędzie Chleb bez wypełniaczy smakuje jak chleb domowy czyli średnio, zbankrutowali by Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 16:11 W masowej produkcji w supermarketach niskiego rzedu- z wypelniaczami wszedzie. Ale juz np Waitrose nie moal kiedys bagietek. Pytam czemu nie ma. A te ze strajk we Francji ciężarówki blokuja. No i ponoc Waitrose przywozi z Francji od prywatnego dostarczyciela. Pieka na francuskiej mace i nie dziwi mnie juz ze tyle kosztuja Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 13:29 Patisserie Valerie nie brzmi za brytyjsko Generalnie mówimy o Londynie więc można pojechać, najeść się i nawet brytyjskiej kuchni nie tknąć. Przy czym ja tym wszystkim pies i pastries w miniporcjach (ewentualnie takich porcjach jak z budek na targach) nie odmówię. Hostel miałam naprzeciw znakomitej włoskiej kawiarni, obok pizzeria (oba przybytki powiązane ze sobą). Co do kanapek: wiele sklepów w GB, w tym M&S ma spore działy gotowego jedzenia. O wiele większe niż widuję w Polsce. I bywają tam kanapki na końcówce terminu ważności (który jest sam w sobie krótki) za pół ceny, nie tylko wieczorem, także w ciągu dnia. Zjadliwe, a czasem wręcz pyszne i bynajmniej nie na tostowym chlebie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 13:36 >Patisserie Valerie nie brzmi za brytyjsko No ale pyta mi sie gdzie ja chodzę do kawiarni. przeciez ty w Polsce tez nie kierujesz sie patriotycznym wyborem kawiarnii tylko i wylacznie serwujacych polskie ciasta 🤣 >bywają tam kanapki na końcówce terminu ważności (który jest sam w sobie krótki) za pół ceny, nie tylko wieczorem, także w ciągu dnia. Tylko ze podobno ematki maja prace, stanowiska imczy jest sens jechac raz na dlugi czas gdzies by polować na kanapki na granicy przydatnosci Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 14:28 Mnie fascynuje Sama idea kupowania kanapek czyli bułki przekrojonej ze złożonym plaster kiem ogórka sprzedanej za 10 krotnie wyższą cenę niż jakby Kup ktoś kupił samą bułkę i ogórka Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 12:32 Beki nie kumam. Chciałam tylko wskazać, że jest alternatywa dla nieszczęsnego tościaka. U nas Vincenta założył jednak Francuz, choć nie wnikam czyj był/jest ostatecznie kapitał. Oferta w sumie też przekrojowa. Polowanie sobie dopowiadasz ty. Ja sporo po miastach chodzę więc czasem gdzieś wchodzę i dzielę się obserwacjami. U was te sekcje jednodniowej żywności były zresztą dla mnie szokująco rozbudowane. Ile plastiku na to szło... Ale fakt, mam inne standardy. Jeśli znajdę fajną knajpę w sensownych cenach to wsadzę ją w grafik. W Londynie nie znalazłam, za duża różnorodność, rozrzut planów po mapie miasta i zbyt wybrzydzające wówczas dziecko. Ale już się nie wtrącam, czyń honory pani wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 12:37 >was te sekcje jednodniowej żywności były zresztą dla mnie szokująco rozbudowane. Ile plastiku na to szło... Chyba papieru. Te wszystkie kanapki trojkatne, salatki to w tekturach sa. Czasem tylko wieczko jest plastkowe ale zaraz wala napis jak to nadajs się do recyclingu Dawne to czasy gdy wszystko bylo z plastiku. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 17:03 danaide2.0 napisała: > Patisserie Valerie nie brzmi za brytyjsko W Korei jest sieć Paris Baguette, koreańska Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 00:14 No zupelnie mnie to nie dziwi Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 12:49 Paul's to moj topowy wybor Ta sieciówka? Mam dziwne uczucia z tym związane kiedyś wracałam z Krakowa - na Centralnym w Warszawie Paul's, jadę szybko na lotnisko Okęcie - tam Paul, potem lądowanie w Paryżu - Paul, potem dworzec w Bordeaux i też Paul W ciągu jednego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 12:57 Bo oni sa wszedzie. Bardzo ich lubie. Wersja lotniskowo dworcowa jest bardzo okrojona w asortymencie. Ciekawe czy oddzialy w Polsce robia z francuskiej maki czy tez polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 13:00 Nie wiem, unikam korzystałam raz w Bordeaux - nic nadzwyczajnego. W Warszawie chodzę do kawiarni/piekarni gdzie pieką z francuskiej mąki Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 13:03 Jesli w Warszawie nie pieka w Paul's z francuskiej maki to widocznie potraktowali Polske zle jako kraj gdzie mozna serwowac gorzej W UK Paul's to tylko na francuskiej mace i najwyzszej jakości. Dokladnie ta sama oferta za kanalem. Nie wyczuwasz jakosci zapewne. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 13:22 ??? Wiesz z jakiej pieką w Polsce? Ja nie. Paul w Bordeaux nie zrobił na mnie wrażenia - to chyba jedyny Paul, w którym jadłam, czekając na kolejny pociąg. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 13:24 Co konkretnie nie zrobilo na tobie wrażenia i podaj dla kontrastu co robi? To jest piekarnia i pastisserie Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 13:31 Wiem co to jest W Bordeaux jadłam kanapkę, makaronika na deser i kawę. Smak "jak wszędzie", nijaki, "papierowy". Nie zrozum mnie źle - ja zjem i tam jak trzeba i wszędzie. Tylko zdziwiło mnie, że to jest dla kogoś numer 1 i chciałam się upewnić czy o tym samym mówimy. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 13:34 P.s. ale może w Londynie jest lepszy niż w Bordeaux, nie wiem. Dla mnie kiedyś odkryciem, że macdonaldy smakują inaczej w różnych krajach Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 13:46 We Francji zapewne wiedza jak robic makaroniki w Paul's. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 13:45 No no, francuskie makaroniki sa gorsze od polskich czy belgijskich zapewne. W ogole masz najbardziej wyszukany na swiecie. Nie co to plebs jak ja. 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 14:00 Nie napisałam nic takiego Skup się. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 14:02 p.s. ja wiem, że kiedyś napisałaś, że nie masz obowiązku czytania postów, na które odpowiadasz, ale może chociaż jakieś pozory staraj się zachować Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 16:08 To moja wolna interpretacja tego " papieru"..Skup sie Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 17:28 Ale ja nie pisałam o "Francji" (tym bardziej Belgii ) tylko o przybytku Paul w Bordeaux i o tym, że ejst to sieć, kóa jest wszędzie. Nie pisałam nic o makaronikach w Polsce. I tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 19:29 > o tym, że ejst to sieć, kóa jest wszędzie. No shit sherlock..przeciez podalam jej sieci jakie lubie a nie kawiarnie w Hampton do ktorej nie przyjedzie🤦♀️ Bardzo lubie Paul's. Uwielbiam wrecz. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 19:31 no i super. Tylko nie wiem czego dotyczył twój post o "Francji, Belgii" i makaronikach z Polski Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 19:34 Nie chce juz mi sie. moj przyjaciel mial mini udar dzis po poludniu, cos jak Lis i zwyczajnie o pierdach dzis mi sie nie chce juz. Sorry znikam bo nie jestem w sosie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 13:28 >??? Wiesz z jakiej pieką w Polsce? Ja nie. Wywnioskowalam ze tak, wiesz bo napisalas ze we W-wie chodzisz do piekarni gdzie pieka z francuskiej maki. Zasada pieczenia z francuskiej maki identycznej oferty jak we Francji jest wlasnie misja Paul's Bakery Ty pewno na dworcach ich ( jak wspominalam) ultra ograniczona oferte tylko widzialas..na dworcach to maja kanapki i niewiele wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 13:28 Prinze ss jak wyczuwasz francusko make??? Przecież teraz już może być zmieszana z mąką z Ukrainy przemysłową Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 13:29 A mozna nie wyczuwac? Od razu wiadomo. Polska maka to sprzedawana jest do polskich sklepow tylko poza tym nie handluja tym w Europie zach wielce..z drzewem do lasu. Przeciez Francja pszenica stoi. UK tez. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 13:40 Prinzess przecież tego nie wiozą w torebeczkach Z napisem „Ukraińska Mąka z Polski” tylko w wielkie ciężarówce A potem w nocy Albańska mafia w paryżu przesypuje do woReczków z francuskim napisem i miesza z mąką lokalną Czy jakoś tak Maka droga Nie dosypywala byś ukraińskiej za grosze na ich miejscu ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 12.05.23, 13:43 Nie oplaca sie. Lokalna tansza a Paul's ma konkretne zrodlo. Poza tym za długo spedzilam w firmie produkujacej sprzet do badania maki. W Europie wielkie firmy nie kupuja " na oko" tylko badaja. Kazdy elewator bada. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 17:58 Ej, niech ci chociaż pozwolą na zupę z puszki z M&S! Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 23:20 Nic, przecież to asma z nowym nickiem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 23:51 No prosze was przestancie ja ciagle blokowac. Przecidz to nie jest ruski troll 🧌. Figluje i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 19:33 Dzieci im Matury nie zdały wiec musza odreagować Nie to co nasze mądre dzieci, princess Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 19:48 Ty masz dziecko w wieku maturalnym juz ? 😮 Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 20:01 Mam dziecko w twojego wieku przecież Jak tam synek w ogole dostał się do tej elitarnej szkoły ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 21:44 Moj jest w 5 tej klasie Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 21:58 No ja wiem ale aspirował do jakiejś elitarnej szkoły czy udało mu się dostać? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 22:01 W 5 klasie nie ma egzaminow zadnych. On ma 10 lat dopiero. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 22:02 Mowisz o 11+. Ja jeszcze nie wiem czy chce czy nie chce. Nie moge sie zdecydowac co lepsze. Mieszkam w takim miejscu gdzie jest kilka bardzo dobrych szkol Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 22:03 Ale chodził na kursy przygotowawcze do lepszej szkoly Udało się przenieść ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 23:19 Ale to w 7 klasie dopiero nastepuje A ja go przenioslam po 2 klasie juz. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 21:53 Nie to co nasze mądre dzieci, princess .Trzymam się za brzuch ze śmiechu 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 21:59 No ja sie zastanawiam nad ta matura u mojego 10 latka ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 03:32 Ruski nie, troll tak. Zasługuje na bana na stałe, razem z tanim. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 08:33 A to moze wczesniej "grazyny" i wielu innych z kola wzajemnej adoracji. Asma i tani nic wielkiego nie pisza przynajmniej na rozpoznawalnych nickach Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 09:24 Ale jesteśmy emigrantami który że osiągnęli wielki sukces za granicą i to jest Zadra w sercach co po niektórych osób Przecież do ciebie też się do Czepiają i szydzą ten von tag o alarmie brytyjskim był bardzo pamiętliwy bo jechały po tobie równa nie wiem jak ty to znosisz Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 12:53 >Ale jesteśmy emigrantami który że osiągnęli wielki sukces za granicą i to jest Zadra w sercach co po niektórych osób Wiesz ja nigdy nie postrzegalam sie w kategoriach jakiegos wielkiego sukcesu. Jestem sobie normalna klasa srednia a nie jakis dyrektor czy milioner czy slawny pisarz. Niespecjalnie analizuje cudze wydumane zadry bo go jakies infantylne osoby chyba. >Przecież do ciebie też się do Czepiają i szydzą ten von tag o alarmie brytyjskim był bardzo pamiętliwy bo jechały po tobie równa nie wiem jak ty to znosisz Asma ja jestem osoba asertywna. Po pierwsze mnie nie znaja po drugie to studium ich wlasnych lekow. Patrze na to jak na studium nerwic i lekow i co jch przeraza to obracaja w wyglupy. Czesc sie panicznie boi, inne niezbyt lotne- a w kupie razniej. Ot takie towarzystwo wzajemnej adoracji e-diotek No ale ty tez sie chyba za bardzo nie przejmujesz ze ciagle cie banuja. W ogole to ja sie zastanawiam czy ty masz tez inne nicki na ktorych rozrabiasz czy cos bo jako asma to jestes zabawno zadziorna i nie widzialam nic az tak strasznego by cie musialy banowac. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 12:54 Ale Czego nam zazdrościsz przecież ty też możesz wyjechać za granicę najwyżej wrócisz z podkulonym ogonem Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 04:40 princesswhitewolf napisała: > No prosze was przestancie ja ciagle blokowac. Przecidz to nie jest ruski troll > 🧌. Figluje i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 04:43 "No prosze was przestancie ja ciagle blokowac. Przecidz to nie jest ruski troll 🧌. Figluje i tyle .Asma da sobie radę niech inni dostają bólu brzucha 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 04:32 inny.kwiatek napisała: > Nic, przecież to asma z nowym nickiem. Dalej pracujesz Nastka w biurze informacyjnym .Też zmieniłaś nicka . Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 03:33 Wynoś się spod moich postów, bo znów będziesz beczał Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 08:34 O to nasturcja? A ja myslalam ze zupelnie kto inny. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 19:39 samaasma napisał(a): > Ja stawiałabym na wzięcie z polski zupek chińskich nie wiem, jak z zupkami chińskimi, ale koreańskie w Londynie były tańsze niż w Polsce (pięciopak shin ramyun za 5 funtów) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 19:42 Maslo jest tansze. Co sie dzieje w Polsce z cena masla? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 19:52 Ostatnio juz spadła. Jakis czas temu był jakiś maślany szał u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 19:54 No wlasnie. A kiedys pietruszka w korzeniu wariowala. Normalnie byl okres ze oglupieli z cena pietruszki. Ja to widze po polskim sklepie Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 08:31 Ktoś postanowił zarobić. To jest kapitalizm, i oczywiście nie ma żadnej zmowy cenowej. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 08:43 Haha Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 19:50 Koniecznie niech weźmie nasiona rzepy czarnej to nie padnie z głodu 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 19:50 A śniadania i kolacje w lokalach planujesz jeść? Wróciłam tydzień temu z Londynu. Dania obiadowe to przeważnie ok. 15 funtów, do tego picie kolejne 3-5 funtów. Nieco taniej będzie w Chinatown (dania np. za 10-12 funtów, a do picia np. chińska herbata za 1.5 funta od łebka). Za fish&chips w centrum przy stoliku w lokalu dałam 16 funtów, na wynos wychodziło jakieś 3-4 funty taniej. Kawy nie kupowałam, śniadania i przekąski w ciągu dnia lub kolację (w zależności od tego, o której był główny posiłek dnia) ogarniałam poza lokalami (miałam wynajęty dom z kuchnią). Przypuszczam, że śniadania w lokalach nie będą tańsze niż ok. 10 funtów plus picie. Jesli będziesz miała okazję, to na targowiskach (markets) może będzie taniej (jakieś street foody) i powinno być smacznie. Ja nie miałam okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 19:52 Generalnie, dla mnie, było drogo. Złotówka teraz słaba Obiad dla 5 osób, to było 500 zł jak w pysk strzelił Wszędzie, gdzie byliśmy, było odgórnie doliczone do rachunku 10% za serwis, to też trzeba uwzględnić planując budżet na jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 19:57 Tak tanio tam jest ? Szok Pojadlabym u tych chińczyków za taka cenę Brawo Że nie dają się kryzysowi Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 20:15 Może uściślę, że w Chinatown jadłam raz, w jednym miejscu, więc ceny moga byc różne w różnych lokalach. Ale raczej będzie tam taniej niz w innych miejscach w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 05:27 A tutaj bajka i fajne opinie .Green Cafe . www.google.com/search?q=Green%20Cafe&ludocid=7102523466414692889&ibp=gwp;0,7&sa=X&ved=2ahUKEwitgZPL5un-AhWF_qQKHa3hCQcQ_coHegQIDxAB&biw=1098&bih=686&dpr=1.75 Odpowiedz Link Zgłoś
inny.kwiatek Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 11.05.23, 03:35 Ponieważ pyta o Londyn podajesz jej namiary na kawiarnie w Polsce? Bynajmniej nie tanie, ze słabym odgrzewanym jedzeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
okruchlodu Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 21:27 To zależy gdzie będzie się stołować i ile potrafi zjesc. My z córką we dwie potrafiłyśmy się zmieścić (ceny za dwie osoby) w 13-20£ ze śniadanie (na mieście lub przez Uber Eaters z kawą), 13-21£ "obiadokolacją" plus gotówce ze sklepów typu kanapka, salatka- kilka £. Córce najbardziej spodobał się Taco bell a tam 4£ płaciło się za burrito lub quesadille. W podobnej cenie był np. ryż z warzywami / cheese fingers 6 sztuk, każde po 3,99,£. Tak więc nie trzeba płacić nie wiadomo ile Odpowiedz Link Zgłoś
okruchlodu Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 09.05.23, 21:27 Ceny z zeszłego roku przełom sierpnia i wrzesnia. Odpowiedz Link Zgłoś
sunflowerin Re: Londyn. Ile potrzeba pieniędzy na wyżywienie? 10.05.23, 00:20 Moja rodzinka ostatnio uparła się na Nandos i zapłaciliśmy tylko 40 funtów za 4 osoby, w tym 2 dzieci. W Wagamamie ponad 100, a jedzenie żadne wyrafinowane. Śniadania możecie kupić gotowe w M&S, Starbucks etc. W każdym większym markecie są gotowce, które przy ładnej pogodzie można zjeść w parku. A jeśli chcecie dużo to warto pójść do China Town do bufetów. Odpowiedz Link Zgłoś