Dodaj do ulubionych

Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie?

09.05.23, 21:28
Pytanie jak w tytule. Ja za pewnym sklepem niejakiej pani Moniki, który otworzyła chyba w trakcie pandemii. Wisiało tam chyba z 25 ciuchów (w domu mam wielokrotnie wiecej), ale było WSZYSTKO - jak były modne kołnierzyki, p. Monika sprowadzała sukienki z kołnierzykami, jak były modne bufki, sukienki z bufkami, jak weszła moda na marynarki, marynarki były również. Ktoś powie - To samo można kupić w dowolnej sieciówce, ale wierzcie mi - To nie było to samo. Przede wszystkim u p. Moniki była jakość (wszystkie te rzeczy noszę ze 2 lata i nic mi się z nimi nie dzieje, a niektóre nowsze sieciowkowe pożegnałam już dawno). Czemu splajtowała? Jak sama nieraz stwierdzała.. "ludzie w tym miasteczku nie znają się na modzie".

Na insta czytam profil o rzeczach sentymentalnych, a tam połowa moich rówieśników wspomina sklepy typu Troll, Orsay , Mrówka (odzieżowy, nie budowlany) I ich kolekcję sprzed lat. Czytam te opowieści jak o żelaznym wilku, bo będąc w nastolęctwie osobą trochę przy kości, poza tym mieszkając w małym mieście nie było mi dane się sieciówkować (no, jak byłam w ostatniej klasie liceum, to powstał tu pierwszy Rossmann).

A Wy? Jakie sklepy wspominacie?
Obserwuj wątek
    • kurt.wallander Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 21:45
      Ja własnie te sieciówkowe.

Marks&Spencer, Promod, tych chyba najbardziej mi brakuje.

Orsay pod koniec funkcjonowania w Polsce miał coraz gorsze kolekcje, więc w tamtym momencie bez żalu ich pożegnałam.

GAP - rzadko tam kupowałam, raczej dla dzieci, ale pewnie jakieś basiki czasem bym kupiła.
      • daisy Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 21:50
        Tak, Promod był fajny. Mój najpiękniejszy sweter mam od nich. Żal.
      • wisniowy_sad Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 21:55
        kurt.wallander napisała:

> Ja własnie te sieciówkowe.
        >
        > Marks&Spencer, Promod, tych chyba najbardziej mi brakuje.

Ooo tak, z Promodu były fajne rzeczy - wiem, bo kiedyś kupiłam kilka apaszek (raz włożyli mi nawet gratis 5 par kolczyków do jednej z paczek). Chyba do dzisiaj mam te apaszki, kolczyki rozdałam koleżankom. Nie wiem jak było z rozmiarówką,
        bo ubrań jako takich nigdy nie miałam odwagi zamówić - ale dla osób ubierających się etno-boho to było coś.
        • zwyczajnamatka Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 22:40
          O tak, ja w Promodzie kupiłam najpiękniejsza sukienkę letnią, jaką kiedykolwiek miałam.
          • nuta15 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 08:13
            Wczoraj miałam na sobie koszulę z Promodu ,.mam jeszcze kilka rzeczy tej marki i bardzo je lubię. Brakuje mi ich sklepów, niebanalnego wzornictwa, dobrej jakości. Z Aldo miałam fajne buty, torebki, też zniknęło z polskiego rynku.
            • conena Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 09:14
              promod nadal działa, tylko, że wyłącznie internetowo, ale wysyłają do PL.
              • nuta15 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 09:37
                Wiem, ja jednak wolę zakupy stacjonarne. Muszę zobaczyć na żywo, dotknąć materiału, przymierzyć. Chcąc coś wybrać musiałabym zamówić wiele rzeczy, a potem część odsyłać. Stacjonarnie jest wygodniej i bezproblemowo.
              • ayelen40 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 10:16
                Tak samo Orsay powrócił w necie. Ale to już nie te kolekcje...
                • kira02 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 17:45
                  Wy chyba tęsknicie głównie za jakością sprzed tych 12 lat...
      • jdylag75 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 10:04
        Promod, piękny wełniany płaszcz, jeansy jak na mnie szyte, sukienki - żal
      • briar_rose Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 18:21
        Oj tak, Promod był super! Do dziś mam od nich piękną sukienkę, na eleganckie wyjścia jak i pod marynarkę na zwykły dzień. Bardzo lubiłam tam chodzić i oglądać.
    • livia.kalina Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 21:47
      Cottonfield, jackpot.
      • chococaffe Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 21:53
        Też!
      • notting_hill Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 22:44
        Podpiszę się. Mam jeszcze niektóre rzeczy kupione tam w latach 90- tych...
        • steel.tape Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 22:48
          Też....
          • hungaria Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 09:45
            Ja tez!
      • andace Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 22:53
        I ja! Była też bodajże duńska marka Blue Willis, styl podobny do Jackpot ale droższe, mieli genialne swetry i kardigany.
        • koko8 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 23:16
          Ja pamietam inna duńską markę - Inwear, ich ubrania bywaly w Jackpotach. Chyba że to byla jakas odnoga Jackpot&Cottonfield.
          • ichi51e Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 10:05
            Inwear CarliGry Jackpot to wszystko należało do jednej firmy
      • vanillapumpkin Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 08:34
        Też tęsknię. Wspaniałej jakości bawełna. Uwielbiałam tez buszować w ich outlecie w Factory. Ech.
      • purchawka2020 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 10:12
        Mam w użyciu parkę kupiona w 1994 roku.
      • livia.kalina ja tez mam od nich kilka rzeczy 10.05.23, 16:43
        I one wciąż dobrze wyglądają. Mąż ma sweter, który cały czas (tzn zimą) nosi. Zakupy z lat 90 tych.
      • xantostrephomonas Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 11.05.23, 14:38
        Oj tak!
      • riskylea Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 11.05.23, 14:40
        Tak!
    • aadrianka Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 21:47
      Z sieciowek lubiłam Pretty Girl i Top Secret. A tęsknię za herbaciarnią, która działała w moich licealnych czasach na rogu Ogarnej i Powrozniczej w Gdańsku. Była malutka, dosłownie 3-4 stoliki i niesamowicie klimatyczna. Zwinęła się, gdy byłam na studiach.
      I jeszcze tęsknię za sklepem z piwami rzemieślniczymi na osiedlu, na którym mieszkałam kilkanaście lat, oprócz piw rzemieślniczych mieli moje wówczas ulubione wino i najlepszy customer service, z jakim się spotkałam. Sklepu niestety od dawna nie ma.
      • daisy Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 21:51
        Co roku latem na prowincji robię zakupy na letniej wyprzedaży w Top Secret. Serio już ich nie ma?
        • kurt.wallander Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 21:53
          Są.
    • daisy Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 21:48
      Tęsknie wspominam dawny Jackpot&Cottonfield, gdy jeszcze nie mieli kosmicznych cen, a mieli ciuchy dobrej jakości.
      Oraz Marksa&Spencera i nieodżałowane Camaieu.
      • zwyczajnamatka Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 22:44
        Moj ulubiony sklep Camaieu. Bardzo mi go brakuje, jeździłam tam raz wiosna i raz jesienią i wychodziłam z narzeczem ubrań. Wszystko miałam praktycznie z Camaieu, spodnie, bluzki, sweterki kurtki. To był idealny sklep dla mnie. Trochę kupowałam też w Orseyu, też mi go brakuje. Lubiłam też Cubus za ciuchy sportowe.
        • daisy Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 22:49
          Zaglądaj do HalfPrice, mają tam sporo Camaieu.
        • kurt.wallander Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 00:15
          Zapomniałam o Cubus. Miewali fajne cienkie puchówki.
        • ayelen40 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 10:22
          Z narzeczem... Prawie jak z krużgankiem (urocze przejęzyczenie).
      • afro.ninja Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 08:19
        Faktycznie ceny były bardzo wysokie. A jakość zwykła bawełna, ale też dużo lnu. Oni byli sporo przed Zarą, pamiętam ten sklep w Warszawie. Zwykła sieciówka, ale klientów było tam niewielu.
      • kira02 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 17:48
        Camaieu mial może sporo basicowych rzeczy i ladne kolory (nawet jak wszędzie krolowal jeden kolor, to u nich było wiele do wyboru), ale jakość pod koniec wolała o pomstę do nieba.
    • wysokienapiec Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 21:50
      Echhh przypomniałaś i o trollu i o mrówcesmile ale człowiek szkaradne rzeczy stamtąd miałbig_grin Orsaya nie pamiętam (może miasto było za małe?). Jeszcze Top Secret!!

Obecnie żałuję, że nie doceniałam promoda, w którym zaczęłam namiętnie online.
      • marta.graca Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 07:39
        Mrówka boska, miałam stamtąd takie cudne sztruksy w kolorze zgniłej zieleni. Nosiłam je, aż pękły ze starości na tyłku.
      • conena Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 09:13
        ej, ja miałam zajebiste rzeczy z trolla i mrówki! więc VETO.
        miałam też niesamowite stroje kąpielowe z Qiosque, który pod koniec lat 90 miał zupełnie ale to zupełnie inną stylówkę niż teraz. i ciężko mi przekonać się do tej dojrzalszej stylówy, chociaż z tej młodzieżowej i tak bym nie korzystała, no ale to taki strzał w pysk, że się starzeję.
        • kira02 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 17:52
          Heh, już myślałam, ze sobie coś wkręciłam, bo tez pamiętam, ze quisque byl kiedyś relatywnie droższy, ale miał fajne ciuchy, a teraz wszystko na jedno kopyto, jak dla prowincjonalnej urzedniczki😉
      • attiya Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 11.05.23, 18:37
        Przecież Top Secret istnieje, wczoraj kupiłam u nich sukienkę 🙂
    • brenda_bee Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 21:50
      Medicine- sporo fajnych ubrań tam kupiłam
      Lumpeks koło mojej pracy. Najlepszy i tani, fajne babki sprzedawały. Połowa kobietek z mojej firmy ubierała tam siebie i swoje rodziny.
      • kurt.wallander Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 21:54
        Przecież sklepy Medicine nie zniknęły z Polski.
        • brenda_bee Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 21:55
          kurt.wallander napisała:

> Przecież sklepy Medicine nie zniknęły z Polski.

Ale zniknął ich sklep z naszej galerii handlowej a ja bardzo lubiłam tam chodzić.
          • afro.ninja Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 08:20
            zamawiaj przez net
            Z medicine mam zabawnie, bo zachodzę do ich sklepu i nic nie kupuję, pozniej przeglądam ich stronę www i zawsze coś kupię.
      • simply_z Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 21:54
        Medicine jest przeciez...
        • znowu.to.samo Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 08:02
          Tak jak zwinęli mi H&M spod domu. Kupowałam tam dosłownie wszystko, od skarpetek począwszy, cała moja rodzina zapierdzielała w h&mie.
          Teraz muszę robić wyprawe do drugiego miasta sad a że mi sie nie chce to kupuje online ale to już nie to samo
    • sandy_cheeks Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 21:54
      Mi najbardziej brakuje Tesco 😁
      • bruy-ere Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 08:24
        I tu się zgodzę…
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 08:30
        O, tak, ja też tęsknię za Tesco crying
        • login.na.raz Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 09:04
          A ja za Leather Price (czy jakoś tak)
          • bruy-ere Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 09:17
            login.na.raz napisała:

> A ja za Leather Price (czy jakoś tak)

To chyba był Lider Price.
            • ayelen40 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 11:20
              Leader Price. To był spożywczak?
              • login.na.raz Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 11:41
                A tak, dzięki za przypomnienie. Tak, tani spożywczak, bardzo mnie ratował w czasach, kiedy miałam kryzys finansowy.
      • agatazieba Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 11.05.23, 06:18
        Jeśli chodzi o odzież,to brakuje mi pisanek Tesco z cieniutkiej bawełny.
    • koko8 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 21:55
      Bardzo żałuję, że zniknęly z Polski La Senza i M&S.
      • szafireczek Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 11:18
        Dołączam.
      • danaide2.0 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 12:04
        La Senza - jedwabne koszulki nocne za grosze.
      • samaasma Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 19:41
        La senza
        Tez ubolewam sad((
    • stonkamarnotrawna Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 21:55
      Orsay, Promod
    • heca7 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 22:01
      Za Jackpotem
    • jolie Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 22:08
      Za białymi budkami, w których sprzedawano lody włoskie z automatu. Te obecne świderki to koszmar.
      • login.na.raz Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 11:48
        Oj tak...
    • sasha_m Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 22:16
      Camaieu. Moda na dżinsy się zmieniała, a tam niezmiennie był dostępny model z prostymi nogawkami, w dodatku w kilku kolorach. Mam, donaszam, ale juz ledwo zipią. Golfy basic, w kilkunastu kolorach, jeden czarny noszę od 10 lat, jest jak nowy.
      • daisy Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 22:19
        Kupiłam tam tyle fajnych ciuchów. Korale i apaszki. Autentycznie byłam smutna i rozżalona, gdy się dowiedziałam o ich zniknięciu!
        • simply_z Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 22:26

Miałam (i nadal) mam stamtąd kilka spodni, bardzo klasyczne cygaretki i fajny płaszczyk...brakuje mi też promoda, ta francuska moda cos w sobie miała.
          • daisy Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 22:31
            Właśnie zobaczyłam, że Promod jest cały czas online.
            • kurt.wallander Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 00:16
              Jest i czasem zamawiam, ale online to nie to samo.
          • daisy Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 22:33
            A sporo Camaieu trafia się w HalfPrice. Tylko dlatego wchodzę do tego koszmarnego sklepu.
            • marcelinasok1 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 07:51
              Dlaczego koszmarny?
              • daisy Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 18:20
                Większość ciuchów to tandeta fatalnej jakości, jest tego wszystkiego za dużo, trudno znaleźć coś sensownego. Zakupy robi się tam jak w lumpeksie, który zresztą łudząco przypomina.
      • smoczy_plomien Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 23:02
        Też lubiłam. Miałam bardzo fajną spódnicę stamtąd.
      • paola.brunetti Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 23:51
        Mnie też brakuje Camaieu. W innym wątku pisałam o t-shirtach, jakich nigdzie indziej nie ma, ale mam też od nich ciągle kilka bluzek i sukienek, nie do zdarcia.
        Brakuje mi też M&S i spodni w różnych długościach, raz w życiu nie musiałam skracać. Bieliznę od nich kupuję hurtem będąc w Londynie, albo w Pradze, bo tam jeszcze jest jeden sklep stacjonarny.
        • kurt.wallander Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 00:17
          Czasem są na Zalando Lounge.
        • andace Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 18:14
          M&S dostarcza do Polski, powyżej pewnej kwoty jest bezpłatna dostawa, mają sklep na UE więc nie ma problemu z cłem.
          Ostatnio są regularne promocje na bieliznę - od lat noszę majtki tylko od M&S i byłam załamana jak zamknęli sklepy w Polsce.
          Też lubię ich ubrania na rożny wzrost i spodnie o długości long.
          • kurt.wallander Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 11.05.23, 00:41
            andace napisała:

> M&S dostarcza do Polski, powyżej pewnej kwoty jest bezpłatna dostawa, mają skle
            > p na UE więc nie ma problemu z cłem.

Tylko, jesli coś nie podpasuje, to chyba zwroty nie są bezpłatne, i tu robi się problem.
      • paola.brunetti Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 23:51
        Mnie też brakuje Camaieu. W innym wątku pisałam o t-shirtach, jakich nigdzie indziej nie ma, ale mam też od nich ciągle kilka bluzek i sukienek, nie do zdarcia.
        Brakuje mi też M&S i spodni w różnych długościach, raz w życiu nie musiałam skracać. Bieliznę od nich kupuję hurtem będąc w Londynie, albo w Pradze, bo tam jeszcze jest jeden sklep stacjonarny.a
    • towarzyszka_leila Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 22:23
      Tęsknię za pierwszym Simple na Mokotowskiej, początki tej firmy, kupowane zza lady koszulki, które nosiłam 10 lat. Za Deni Cler na Kopernika. I za Modą Polską na Ordynackiej i na Konopnickiej (mozaiki!) I za Supersamem (mozaiki+ architektura)
      • smoczy_plomien Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 23:13
        O, to ja tak mam z KappAhlem w Galerii Mokotów. Jeszcze mam jedną spódnicę, którą w nim kupiłam gdy miałam 19 lat.
        • koko8 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 23:29
          Ale kappahl jest przeciez w niemal każdej galerii handlowej?
        • georgia.guidestones Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 23:59
          On chyba tam cały czas jest, tylko jakość ubrań niekoniecznie taka jak przed 20l.
          • smoczy_plomien Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 00:53
            Zlikwidowali go jakoś 1-1.5 roku temu. I właśnie wcale nie ma dużo sklepów KappAhla. Jednym z powodów, dla którego przestałam zamawiać od nich ciuchy było to, że nie mam już blisko ich sklepu, żeby wygodnie zrobić zwroty.
    • inny.kwiatek Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 22:58
      I przez dwa lata te 25 ciuchów obleciało całą modę?
      Weź, dziecko, zmyślaj jakoś lepiej. Poćwicz może?

Dwa lata nosisz te ciuchy a „nowsze sieciówkowe pożegnałaś dawno”. Jakim cudem w rok zmieściło się nabycie tych nowszych ciuchów w sieciówkach, pochodzenie w nich, zniszczenie i pożegnanie DAWNO?

W życiu swoim nie tęskniłam za sklepem.
      • heca7 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 23:15
        Wpis tytułowy przypomina mi historię z wątku o zwijających się żaglach małego biznesu wink Tam też była miła pani ze sklepikiem dla młodych. Z fajnym szyldem, gustownym wystrojem, z ciuchami ze smakiem i panią doradzającą. A potem stęsknione klientki szarpały za klamkę zamkniętego sklepu. Jak się okazało mieszkanki tego miasteczka nie doceniły unikalności ciuchów a pani się zwinęła tongue_out
        Ja na takie sklepy zwykle nie tracę czasu. Bo jak mają coś ciekawego to nie w pełnej rozmiarówce. Tylko po jednej sztuce i to nie w moim rozmiarze tongue_out Albo ciuchy ociosane i uszyte na nastolatki przed okresem dojrzewania.
        • wisniowy_sad Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 00:03
          No właśnie w tym sklepie to były ciuchy "po nowemu", uszyte już po modzie na calopozytywnosc, bo miejsce na cyc i tyłek miały zdecydowanie! Wyprzedazowo były niewiele droższe od sieciówek (sorry, jak miałam za 3 czy 4 dychy kupić badziew z Kika czy Pepco, to wolałam trochę dołożyć i mieć coś lepszego). W tym sklepie zresztą pracowały dwie panie, small talki i modę mające w małym paluszku. Może nie tyle sklep nie wytrzymał konkurencji lokalnych centrów handlowych, ile internetu? Młodzi ludzie (do których przede wszystkim był skierowany ten butik) w podskokach rzucili się na H&My i Sinsaye, które oferują programy lojalnościowe, a w dobie kryzysu każdy grosz się liczy, zwłaszcza u nich.
      • wisniowy_sad Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 23:15
        inny.kwiatek napisała:

> I przez dwa lata te 25 ciuchów obleciało całą modę?
        > Weź, dziecko, zmyślaj jakoś lepiej. Poćwicz może?
        >
        > Dwa lata nosisz te ciuchy a „nowsze sieciówkowe pożegnałaś dawno”. Jakim cudem
        > w rok zmieściło się nabycie tych nowszych ciuchów w sieciówkach, pochodzenie w
        > nich, zniszczenie i pożegnanie DAWNO?
        >
        > W życiu swoim nie tęskniłam za sklepem.

No pomyśl logicznie, te 25 ciuchów pojawiało się cyklicznie, bo jednak ktoś tam je kupował, były sprzedawane też zresztą online na prywatnym Facebooku wlaścicielki, ale widocznie nie opłacało się jej płacić zusów czy innych srusów czy czynszu za lokal i przestała się w to bawić. A sieciowkowe ciuchy można bardzo łatwo zajechać w dzisiejszych czasach - część z nich to szmaty "do jednego prania" i kupując coś w sklepie nie bardzo wiesz, czy się natniesz, czy nie.
        • inny.kwiatek Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 02:12
          No ja akurat kupuję w sklepach jednak, ubrania, nie szmaty i jakoś żadnego nie wyrzuciłam po pierwszym praniu a dwa lata, którymi się chwalisz to nawet nie jest minimum, w którym ciuch posiadam i używam. Mądrzej wybieraj.
          • wisniowy_sad Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 12:24
            Czesto gęsto nie da się nawet (kupując w sieciowce) przewidzieć, ile dany łach wytrzyma - 2x zdarzyło mi się, że raz przymierzony ciuch był tak kiepskiej jakości, że rozrywał się już na etapie przyczepionej metki... a materiał niby taki sam, jak inne!
            • znowu.to.samo Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 17:53
              H&m miał przez lata niezłą jakość. Kupiłam tam pierdyliard rzeczy i tylko dwa razy tshirty mi sie brzydko zmechaciły a raz bluza syna a tak wszystko super trzymało kolory i fason nawet po latach
              Kupiłam niestety ostatnio córce bluzę i kolor uciekł w kilku miejscach😮
      • rosapulchra-0 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 04:02
        Inny.kwiatku, ze mną gorzej. Czytam nazwy niektórych sklepów i pojęcia nie mam, o co kaman..
    • smoczy_plomien Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 23:11
      Lindex. Kiedyś miał kilka sklepów w Polsce, na południu, zarządzanych przez czeski oddział. Potem to polikwidowali, ale poszedł news prasowy, że Lindex będzie tworzył polski oddział i sklepy w całej Polsce. Ale minęło już wiele lat i nie ma. Niby zostaje sklep online, ale w stacjonarnym Lindexie uwielbiałam to, że można było na przecenie znaleźć cuda ze starszych kolekcji. Ile ja tam kupiłam najcudowniejszych ubrań dla dzieci. Dla siebie najbardziej lubiłam rajstopy - feeria wzorów i kolorów, często promocje, więc można było kupić za grosze, a jakość bardzo dobra. Jak jestem w Czechach, koniecznie zaglądam do Lindexa.
    • smoczy_plomien Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 23:20
      Ja tak ogólnie tęsknię za różnorodnością i wygodą zakupów ubrań dla dzieci. Kiedyś było więcej takich sklepów: GAP, Lindex i taka francuska marka DPAM, która miała bardzo klasyczne, lekko retro ciuszki dla dzieci, przesłodkie. KappAhl Newbie nie kosztował po 90zł za mikrosukienkę w rozmiarze 62, tylko można było całkiem normalnie się tam obkupić. Tape a l'Oeil nie miało polskiej strony www, więc kupowało się prosto ze sklepu francuskiego, gdzie warunki promocji i przeceny były o niebo korzystniejsze. Z czasem jakoś tak wszystko gorzej.
      • danaide2.0 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 12:00
        Kiedyś w ogóle było więcej marek dla dzieci, kupowałam najczęściej w lumpeksie albo na allegro, ale od iluś lat zalewa nas bylejakość z Chin i część z nich po prostu nie daje rady, podobnie jak te dla dużych. DPAM, La Compagnie des Petits, IKKS dla dzieci, Eliane et Lena, Marese, Catimini, Noukie's...
        • kurt.wallander Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 12:13
          Był taki fajny sklep francuskiej marki, w warszawskiej Arkadii. Nie przypomnę sobie teraz nazwy. Mieli naprawdę fajne jakościowo, i takie trochę inne ubrania. I były super na szczupłe dzieci.
          • danaide2.0 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 12:18
            Jeśli chodzi ci o Okaidi to są na I piętrze.
            • kurt.wallander Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 13:39
              A patrz. Tak, Okaidi. Tylko juz mi dzieci wyrosły z ich rozmiarówki. Ale polecam smile
              • long_week Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 17:35
                Tak, Okaidi jest ok. Jeszcze sporo kupowałam dziecku w Mayoral, dobra jakość, ubrania posłużyły jeszcze innym dzieciom.
              • smoczy_plomien Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 17:43
                Okaidi to chyba jedyny przypadek, w którym sytuacja z czasem się poprawiła - kiedyś nie mieli polskiego sklepu internetowego. Teraz jest i działa całkiem wygodnie.
    • taje Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 23:22
      Habitat, Gap, Nine West i zamknięte sklepy Penny Black (w Warszawie został tylko jedensad)
      • danaide2.0 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 11:40
        Habitat w Polsce? Kiedy? Gdzie???
        • taje Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 11:46
          Był kiedyś w Domotece, na parterze. W 2007 r. Kupiłam tam mojemu dziecku najukochańszego misia i wiele świetnych rzeczy do domu. Niestety szybko się zamknął. Co gorsza Habitat zwinął się również z kraju, gdzie teraz mieszkam, nie mogę odżałować.
          • taje Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 11:46
            Dodam - w Domotece w Warszawie.
            • danaide2.0 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 12:02
              Pierwszy raz tam weszłam w 2009, nie przypominam sobie, by był.
              Był "od zawsze" we Francji, Belgii więc pewnie i u Ciebie. Zniknął przed Brexitem?
              • kurt.wallander Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 12:15
                Długo przed Brexitem.
              • taje Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 12:28
                W 2010 już go nie było na pewno w Domotece, więc dość szybko zniknął.

Z Luksemburga wyszedł na początku 2018 r. Jako oficjalny powód podawano problemy z dostawami z Belgii. Na jego miejscu jest teraz Maison du Monde, co za rozczar.
                • gris_gris Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 15:23
                  taje napisała:

> W 2010 już go nie było na pewno w Domotece, więc dość szybko zniknął.
                  >
                  > Z Luksemburga wyszedł na początku 2018 r. Jako oficjalny powód podawano problem
                  > y z dostawami z Belgii. Na jego miejscu jest teraz Maison du Monde, co za rozcz
                  > ar.
                  >
                  W Belgii tez nie ma Habitatu, chyba tylko online. Jeszcze kilka lat temu byl sklep w centrum handlowym, ale nie bylo tam calej oferty.

• kurt.wallander Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 12:14
          Był, był. Mam jedną rzecz stamtąd smile
    • 1012ja Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 23:24
      Spódniczkę z Trolla nosi teraz moja córka. Kiedyś to była jakość.

Brakuje mi sklepu z bielizną Atlantic. Ładne, wygodne i trwałe majtki.

Spodni firmy Jan. Kupowałam w Rzgowie. Nie wrócili po pandemii. Eleganckie, z dobrego materiału i świetnie się nosiły. Bardzo mi brakuje.
      • daisy Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 23:26
        Tak, Atlantic był super! W zeszłym tygodniu wyrzuciłam ich ostatnie majtki, sama nie dowierzałam, że tak długo je noszę.
    • lu_na_be Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 09.05.23, 23:34
      Był taki sklep z cudownymi meblami HOFT. Zdążyłam tam kupić szafę, stolik, lustro. Wtedy te rzeczy były dla nas kosmicznie drogie. Żałuję, że teraz go nie ma, bo miał cudowny design i teraz pewnie sporo rzeczy tam bym kupiła.
      a poza tym brakuje mi wspaniałej okolicznej piekarni, która szybciutko się zwinęła.
      I faktycznie zupełnie zapomniałam o sklepie Jackpot & cottonfield. Ciuchy z tego sklepu kiedyś naprawdę się wyróżniały, ale może dlatego, że w Polsce miały słabą konkurencję.
    • bazia_morska Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 07:44
      Opowiedz nam o sklepach w Rosji, co tam macie ciekawego?
    • aguar Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 08:17
      Za otwartym w niedzielę.
      • bruy-ere Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 08:25
        Tak!
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 08:32
        To też.
    • falka108 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 08:22
      Ja za Simple bardzo tęsknię. Ślubną kieckę tam kupiłam i jako wzór kiecki idealnej wisi mi w szafie.
    • afro.ninja Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 08:23
      American eagle. Lubiłam dzinsy z tego sklepu, były świetnej jakości, podobnie jak bluzy. Ale ceny od początku były za wysokie jak na polskie warunki.
      No i dział spożywczy marks&spencer, sprzedawali tam świetny makaron i ciastka z głębokiego mrożenia. Takie typowo brytyjskie (krucho maślane), podobnych ciastek nie sprzedają w Polsce.
      • aghula Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 10:18
        też tęskniłam za działem spozywczym M&S - ale odkryłam, że we frisco mają smile
      • danaide2.0 Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 11:37
        W sumie podobnie:
        - American Eagle Outfitters - fajna bawełna, chusty/apaszki i oczywiście dobrze skrojone, fajne jeansy. Miał często wyprzedaże, więc cenowo też nie było źle.
        - GAP - no po prostu GAP. Na szczęście w tym wypadku jeszcze daję radę z ofertą na Zalando.
        - dział spożywczy M&S. Ich kompletnie bezpretensjonalna kawiarnia. Ot, długa lada przy oknie. W owym czasie rozważałam włączenie alko na listę zakupów więc nie ma tego złego. Moje dziecko również tęskni za kruchymi ciastkami w M&S, najbardziej tymi okrągłymi sprzedawanymi do kawy. W Pradze trochę pojadło (do kawki bezkofeinowej tongue_out ).
        Ale klasyczny przepis na ciasto kruche też daje niezły efekt.

A w ogóle to najpierw znikł M&S (GAP i AEO też w międzyczasie), a potem przyszły Brexit, pandemia i wojna.

Ze sklepów, które znikły ostatnio - coś nie widzę Pepe Jeans. Jest na Zalando, ale to jakby nie to samo. I w Factory. Podobno został sprzedany Hiszpanom, z jakością już jakiś czas dziwnie było.
        • gris_gris Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 15:34
          GAP zamknal swoj europejski oddzial, ale funkcjonuja za to krajowe franczyzy online. Jest tez w Polsce - bede robic w lecie zakupy, bo w Belgii nie ma, a francuski GAP tu na razie nie wysyla. Przedtem zamawialam z gap.eu. Wiekszosc dzinsow mam z GAP.
          • taje Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 16:25
            Z tej strony GAP można wciąż zamawiać (okrojony wybór) - ponoć wysyłają worldwide, sama jeszcze nie próbowałam. Tu strona ze spodniami

www.shopgap.com/en-lu/collections/gap-bottoms
    • kropkacom Re: Za jakim sklepem najbardziej tęsknicie? 10.05.23, 08:39
      Next. Chociaż mieli tak okrojony asortyment, że nie powinno mi być żal. Obecnie można zamówić on line na oficjalnej stronie. Właśnie czekam na przesyłkę. Cieszę się, że M&S są nadal w Czechach. Ze względu na ich spożywkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka