Dodaj do ulubionych

pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzcie.

09.05.23, 22:29
W okolicy kleszcze bywały, jednak na działce mamy pierwszy raz. Psica całe dnie spędzał na dworze i nigdy nic, a tej wiosny już 3 złapała w ogródku. Dawniej tylko czasem ze spacerów znosiła lub z lasu.
Zamierzamy spryskać czym od paskudztwa. tym bardziej, że właśnie pozbywamy się starego żywopłotu.
Macie doświadczenie? Czym pryskałyście i na ile starczyło.
Działka zwykła, podmiejska, kilkanaście arów plus nasz dom. Sąsiedzi z jednej strony również się zadeklarowali że chętnie u siebie spryskają. Tylko oni pierwszą wiosnę tu mieszkają i też nie mają doświadczenia.
Obserwuj wątek
    • daisy Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 22:43
      Kleszcze są roznoszone przez dzikie zwierzęta, między innymi myszy. Nie trujcie owadów, to zbrodnia dla środowiska. Zainwestujcie w porządne ogrodzenie z podmurówką, koście trawę.
      • jasnoklarowna Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 22:52
        Mamy ogrodzenie z podmurówką, taką betonową, żeby pies nie podkopywał, trawę kosimy na bardzo krótko. Przez lata wystarczało, mimo iż w okolicy były. W tym roku są. Myszy nie ma, pies przegania. Kretów nie mamy, koty nie przychodzą bo psica. Co jeszcze możemy zrobić?
        • daisy Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 22:57
          A kto przychodzi? Jeże? One potrafią mieć sporo kleszczy.
          • jasnoklarowna Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:01
            No jeż bywa, choć pies go obszczekuje. Ptaki też się stołują w ogrodzie. I nie tylko zwykłe wróble. Sroka, kos, jakiś jeżyk podobno (mąż się zna).
            Czy wycięcie żywopłotu pomoże czy zaszkodziło? Stary był, wysoki i pod śniegiem się pozałamywał.
            Jutro będzie nowy sadzony, ale młode jeszcze, więc nieduże drzewka.
            • daisy Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:07
              Jerzyk smile Ale jerzyk raczej się nie stołuje w ogrodzie, tylko w powietrzu. Więc chyba nie on.
              Jeśli przychodzi jeż, to może przyjść każda mysza. Może warto uszczelnić (zagęścić) płot na dole i przy furtce/bramie?
              O ile wiem, kleszcze ptasie to inna para kaloszy.
              Co do żywopłotu - trudno powiedzieć. Są sprzeczne relacje nt. tego, gdzie bytują kleszcze, czy w trawie, czy na krzakach, czy na drzewach. Myślę jednak, że od usunięcia roślin kleszczy raczej nie przybędzie.
              • daisy Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:13
                Ptasie kleszcze: www.medonet.pl/kleszcze-i-borelioza-wszystko-co-musisz-wiedziec/najczestsze-pytania,obrzezek-golebi--obrzezek-golebien--grozny-dla-ludzi--kiedy-i-dlaczego-,artykul,88748950.html
        • mamtrzykotyidwato5 Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 22:57
          Myszy, nornice i szczury na pewno są, pies pogoni tylko to, co zobaczy.
          Ptaki też przenoszą kleszcze.
        • smoczy_plomien Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:25
          I w tej krótkiej trawie macie kleszcze?

Mam działkę po starym sadzie, w której wcześniej rosły trawy do 1,2m oraz spały i rodziły się sarny. Jak ją kupiliśmy, myślałam, że oszaleję. W ciągu tygodnia bywało, że złapałam więcej kleszczy niż przez całe swoje dotychczasowe życie. Ale wycięliśmy chaszcze, kosimy trawę, a sarny już nie mieszkają, tylko odwiedzają nas głównie nocą i w zeszłym roku chyba nikt z nas nie złapał kleszcza, w tym na razie też.
          • jasnoklarowna Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:32
            Nie wiem czy w trawie (w sezonie 1-2 razy w tygodniu mąż kosi) czy w jałowcach (blisko 150 wyleciało z korzeniami tydzień temu) czy w czym? może w pokrzywach sąsiadki. Jeszcze 3 brzozy są. No nigdy nie było a tej wiosny pyk, i już 3 w ciągu 2 tygodni. Pies nakrapiany regularnie, więc nie powinno mu nic być. Ale dzieciaki czy my - boreliozy się boję.
            • daisy Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:36
              Kleszcze nie latają, więc z pokrzyw sąsiadki nie przyjdą. Na brzozach też bym się ich nie spodziewała. Koszenie trawy zwykle pomaga, zwłaszcza tak częste. Wykarczowanie jałowców raczej zmniejsza szanse kleszczy.
              Może pies łapie gdzie indziej? Pewnie go wyprowadzacie jednak?
              • jasnoklarowna Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 10.05.23, 07:44
                oczywiście że wyprowadzamy, ale kontrolujemy, ona jak ma kleszcza to od razu widać, krótka sierść i się drapie momentalnie. Ewidentnie te 3 z działki przyniosła. Choć w okolicy wiadomo było że są, bo czasem na spacerach jak za bardzo rowy zwiedzała też znosiła. Z lasu jakoś mniej.
                Dobra, wypróbuję ten olej rydzowy.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 22:55
      Jak ma być ekologicznie, to olej rydzowy, albo perliczki sobie kupcie i wypuszczajcie na działkę, to wszystkie kleszcze wyjedzą.
      A jak ma być bardzo skutecznie, to zamówcie sobie firmę, niech spryskają chemią obie działki jednocześnie.
      • alfa36 Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 22:59
        Olej rydzowy? Nawet nie wiem, że taki istnieje... Co się nim robi?
        • jasnoklarowna Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:03
          olej rydzowy czyli z tzw lnianki siewnej znam jako jeden z najzdrowszych olejów, nawet spożywałam. Nie wiedziałam że na kleszcze działa.
      • rulsanka Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:00
        Warto wiedzieć, że chemia "na kleszcze" zabija również pszczoły, trzmiele oraz motyle.
        • daisy Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:02
          I zapewne wszystkie pająki, bo kleszcze to pajęczaki.
          • rulsanka Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:07
            Wszystkie stawonogi oraz organizmy wodne. Z tym, że większości ludzi nie obchodzą pająki czy jakieś tam wielbłądki (drapieżne i pożyteczne), nie zdają sobie sprawę, że bez tych małych bezkręgowców kleszczy będzie jeszcze więcej, a już na pewno komarów.
            • rulsanka Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:08
              nie zdają sobie sprawy
        • berdebul Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:28
          Olej rydzowy pryskany po zmroku jest kompletnie nieszkodliwy dla pszczół, trzmieli, czy motyli.
          Nie działa na organizmy wodne, bo jak?
          • jasnoklarowna Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:35
            A na kleszcze działa? dużo go trzeba? żebym nie zbankrutowała, bo tani nie jest smile
    • borsuczyca.klusek Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:01
      Nie pryskałam ze względu na inne owady. Lubię żuczki i motylki, nie mówiąc o pszczółkach.
      • jasnoklarowna Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:08
        żuczki i motylki mi nie przeszkadzają absolutnie, wręcz przeciwnie. Pająków też się absolutnie nie boję. Pszczoły, osy już gorzej, bo mam uczulenie. Po ugryzieniu muszę szybko na zastrzyk. Ale nie żebym chciała mordować.
        Półtora roku temu w budce którą mąż z synem zrobili dla ptaków zagnieździły się szerszenie. To była jazda. W sumie 3 gniazda na naszej działce miały. Najgorzej było jak zaczęły się gnieździć nad oknem sypialni. Straż na sygnale jechała zdejmować. Mąż zadzwonił tylko dopytać jak to najlepiej usunąć, bo ja uczulona i dzieci też. Jak usłyszeli o uczuleniu to jednostkę przysłali.
        Nigdy złego słowa nie powiem na OSP. Ledwo spodnie zdążyłam założyć a już mi syrena pod bramą wyła smile
    • eriu Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:01
      Są mieszanki ziolmprzeciw kleszczom. Stawiasz na słońcu w donicy wychodowane i mają zapobiegać. Właśnie kupiłam, bo jest jakaś masakra z kleszczami.
    • gorzka.gorycz Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:02
      Ja kilka lat temu, pryskałam przeciw komarom, załatwiłam też kleszcze. Pewnie inne owady też, ale bić nie poradzę, nie dało się inaczej wytrzymać.
    • berdebul Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:29
      Pryskam Targetem na kleszcze. Olej rydzowy. Wyłącznie po zmroku. Działa dobrze, widać ze pies przestaje przynosić kleszcze.
      • jasnoklarowna Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 09.05.23, 23:36
        Dzięki. Zgłębię temat, nie wiedziałam że olej działa.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 10.05.23, 10:57
          sklepdlaogrodu.pl/pl/p/Preparat-Na-Kleszcze-180-ml-Target/23062904

poszukaj na allegro, może być tańszy, ale 15 litrów to sporo cieczy do pryskania, tylko trzeba dokładnie pryskać, pod liśćmi też
      • anorektycznazdzira Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 10.05.23, 19:57
        A czemu po zmroku
        i jak często trzeba?
    • babsee Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 10.05.23, 08:55
      Ja pryskam działkę mieszaniną olejków- goździkowy, drzewo herbaciane i tymianek. Wlewam wodę do spryskiwacza, do tego po kilka kropel olejków i pryskam wszystko-od trawy począwszy a na pomidorach skonczywszy. Zyjątek tym nie zabijam tylko skutecznie zniechęcam. Ponadto nie mam zarazy na pomidorach bo olejek herbaciany dziala grzybobojczo. Dość upierdliwe bo robie to raz na tydzien, dwa, ale skuteczne i bez chemii.
      Nie przeszkadza tylko ślimakom.. mają gdzieś te aromaty.
      • babsee Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 10.05.23, 08:57
        I tez mam alergie na jad błonkoskrzydłych, dlatego olejek goździkowy jest u mnie wszędzie.Kropie tym taras,bo każdej wiosny osy chcą tam zakładać gniazdo, kropie donice drewniane, kropie nad oknami, zeby nie wlatywaly do domu. Działa.
        • anorektycznazdzira Re: pryskał kto działkę od kleszczy? Podpowiedzci 10.05.23, 19:58
          A jak często pryskasz żeby osy się nie wprowadzały?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka