Dodaj do ulubionych

Macie jakieś sposoby na czyste okulary?

10.05.23, 17:25

Ja powoli wywieszam białą flagę. Używałam ściereczek, czyścików, płynu do naczyń i co? Łatwo się domyślić, po solidnym czyszczeniu po 30 minutach mogę zacząć od nowa😒
Obserwuj wątek
    • suki-z-godzin Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 17:38
      używam pociętej ścierki z mikrofibry, takiej do mycia okien. jadę na sucho, i jest to praca bez dna. mam wrażenie że to już sam mój wzrok powoduje upieprzenie okularów.
    • klaramara33 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 17:46
      Właśnie to główny powód zmiany okularów na soczewki kontaktowe.
      • mizantropka_20 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 17:55
        Ja z powodu upośledzenia manualnego nie mogę.
        • klaramara33 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 18:01
          Ale to tak na poważnie? Na początku GTX miałam duże problemy z nałożeniem, ile namarnowalam to wolę nie liczyć. Teraz zakładam automatycznie.
          • mizantropka_20 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 18:14
            Poważnie
      • shellyanna Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 19:26
        To nie rozwiązuje problemu ze słonecznymi smile
        • simply_z Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 11.05.23, 00:56
          Mniej sie brudza.
    • pani_tau Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 17:51
      Wypróbowałam wszystko, na co się natknęłam i to samo. Tyle, że u mnie to już chyba po kwadransie robią się usyfione.
      • mizantropka_20 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 17:54
        Mnie okulista powiedział, że zakres usyfienia szkieł jest wprost proporcjonalny do długości rzęs.
        • suki-z-godzin Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 18:08
          mizantropka_20 napisała:

> Mnie okulista powiedział, że zakres usyfienia szkieł jest wprost proporcjonaln
          > y do długości rzęs.
          >

zawsze jakiś plus 🤡 szkoda tylko, że jeszcze się z wierzchu brudzą
        • pani_tau Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 20:20
          Mam długie rzęsy, ale żeby mi aż po szkłach szorowaly...
          • novembre Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 20:52
            A ja nie mogę używać tuszu wydłużającego rzęsy, bo mi brudzą szkła! Oraz najgorzej i tak jest, jak już posmaruję twarz na noc i chciałabym coś poczytać - momentalnie są uciapane ;/
    • jednoraz0w0 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 17:57
      Czy masz progresy czy takie, że ściągasz regularnie żeby np. coś bliżej zobaczyć albo jeszcze nie daj borze sobie nad czoło przesuwasz?
      • mizantropka_20 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 18:15
        Mam progresy
    • aguar Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 17:59
      Męża, który mi czyści smile
      • daniela34 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 18:08
        - Czym czyścisz okulary?
        - Mężem.
        😁
        • saszanasza Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 11.05.23, 06:09
          daniela34 napisała:

> - Czym czyścisz okulary?
          > - Mężem.
          > 😁

😂 przyznam szczerze że ja często te
      • aguar Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 18:08
        Kazał dopisać, że używa chusteczek Clear View z Lidla.
        • mizantropka_20 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 18:17
          Również kupuję
        • kachaa17 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 19:10
          Ale tych chusteczek to nie można używać w przypadku okularów z filtrem pochłaniającym światło niebieskie. Tak mi powiedziała pani optyk.
          • ulla_cebulla Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 19:16
            Tak żadnych chusteczek, zwykłych ręczników itp. Tworzą się mikro rysy i ścierają powłoki. Woda też nie powinna być za gorąca.
      • mizantropka_20 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 18:16
        Istnieje możliwość wypożyczenia? Może być odpłatnie.
        • aguar Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 18:26
          Tak, ale będzie drogo.
          • mizantropka_20 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 18:30
            Zabrzmiało srogo, ale gra warta świeczki
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 18:08
      To co ty z tymi okularami robisz, że tak się szybko brudzą??
      • mizantropka_20 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 18:18
        Po prostu nad nimi nie panuję, złośliwość rzeczy martwych, wiesz jak jest😒
    • berdebul Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 18:47
      Ściereczki nasaczane dziwnymi substancjami usuwają warstwę ochronna ze szkieł i przyspieszają brudzenie.
      Mam super-duper szkła ułatwiające czyszczenie, myję płynem do naczyń, starcza na 12h.
    • lilia_tygrysia Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 19:00
      Myjka ultradźwiękowa. Wybitnie skuteczna, ale niepraktyczna, używam w tym celu teraz na poł roku.
    • yuka12 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 19:02
      Przyciąć rzęsy? 🤣
      A na poważnie - nie wiem, sama non stop walczę (co niestety szybciej niszczy szkła).
    • ulla_cebulla Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 19:05
      U mnie najlepiej sprawdza się zwykły płyn do naczyń. To tip od dobrego okulisty. Mam wrażenie, że też wolniej się brudzą, kiedy myję je płynem.
    • kachaa17 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 19:08
      Chętnie się dowiem
    • aadrianka Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 19:09
      Myję ciepłą wodą i mydłem w płynie, wycieram zwykłym ręcznikiem. Wystarczy na kilka godzin.
    • inny.kwiatek Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 19:28
      Płyn do naczyń, tak podpowiedział optyk z zakładu, w którym robimy z mężem okulary i to naprawdę działa.
      A brudzą mi się okropnie.
    • mikams75 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 20:10
      mam wrazenie, ze to zalezy od jakosci szkiel. Moje poprzednie okulary malo sie brudzily a obecne ciagle sa jakies upackane, ale to byl tani optyk, ta to oprawki mial idealne.
      • mizantropka_20 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 21:16
        Moje szkła tanie nie były, oprawki tak
    • gryzelda.a Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 21:24
      Cieszę sie, ze nie jestem sama z tym problemem, myślałam, że tylko ja tak mam! Okulary mogłabym myć co chwilę.

Jak dotąd najlepiej sprawdzało się mydło i ręcznik, spróbuję rady z płynem do mycia naczyń, brzmi dobrze.

Dzięki!
    • arthwen Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 21:31
      Zrobiłam sobie teraz ostatnio z jakimiś super powłokami i faktycznie nie brudzą się tak bardzo. Jak nie macam palcami i nie maluję rzęs (a maluję tylko jak mi się bardzo chce, czyli rzadko) to wystarczy umyć co parę dni.
      Myję wodą i mydłem w płynie albo płynem do mycia naczyń.
      • mizantropka_20 Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 10.05.23, 22:00
        Mnie też proponowano z jakimiś powłokami, ale jak wyznałam, że nie prowadzę auta, to stwierdzono, że szkoda kasy
    • saszanasza Re: Macie jakieś sposoby na czyste okulary? 11.05.23, 06:18
      Najlepszy środek jaki miałam i mam to ten:
      optyka.soft99.eu/czyszczenie/6-shampoo-minty-berry.html?gclid=CjwKCAjwge2iBhBBEiwAfXDBR-c-BnFaTzV1cDBUDPt9-YmPqys_rwKH02LtGd3GvR2HrE0gDnaKOBoCCKsQAvD_BwE

Psikam, rozprowadzam palcami, spłukuję wodą i delikatnie osuszam. Początkowo nie byłam przekonana do jego skuteczności, ale zmieniłam zdanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka