Dodaj do ulubionych

Prezent na komunię dla księżniczki z piekła rodem

10.05.23, 20:38
Księżniczka szwagierki od psa idzie do komunii.
My w procederze uczestniczyć nie będziemy, ale chcę wysłać prezent. No i nie wiem, co można sprezentować dziecku, które jest tak zblazowane, że właściwie nic jej już nie cieszy? Jest bardzo "dorosła" na swój wiek, interesuje się raczej rzeczami dla nastolatek, więc myślałam, żeby może jakaś Pandorę z aniołkiem czy coś w ten deseń? Co o tym myślicie?

Ps. Kasa odpada, to by przeszło tylko z ręki do ręki,na odległość się obrazą:p
Obserwuj wątek
    • mgla_jedwabna Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 20:41
      Biblię, książeczkę do nabożeństwa, katechizm KK i krzyżyk na szyję.
      • mizantropka_20 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 21:25
        I koniecznie włosiennice, parę biczów też się przyda
        • iberka Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 07:03
          I wodę święconą wink
          • malaperspektywa Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 09:55
            Naszemu starszemu synowi jak był w wieku przedszkolnym babcia przywiozła z jakiegoś świętego miejsca święconą wodę w plastikowej buteleczce w kształcie Maryi. Nie wiem co tam mu mówiła dając prezent, ale po jakimś czasie pakujemy się na wyjazd na wajacje i mówimy: synku, zapakuj sobie do małego plecaczka zabawki, które chcesz wziąć na wyjazd. I buch, Maryjka jedzie z nami 😀
            • majenkirr Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 15:06
              🥰😅😂
      • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 07:04
        To może dorzucę jeszcze kieckę Marie Zelie, będzie na przyszłość 🤣
        • jdylag75 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 11:05
          Tutaj moze być nawet większa korzyść, opłać zamówienie a towar i tak nie zostanie dostarczony, kasa zostanie ku większej chwale bożej (AMDG)
      • jdylag75 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 09:59
        i salceson jakby nie-daj--boginii wegetarianką zamiarowała zostać.
        • misiamama Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 10:51
          salceson to bardzo adekwatny prezent, w razie potrzeby egzorcyzmów będzie jak znalazł.
          • rosapulchra-0 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 12.05.23, 03:56
            Nie masz na myśli włoskiego salcesonu, prawda?
    • berdebul Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 20:42
      Biblię :p
      A lubi taką biżuterię? Pandorę noszą moje znajome 40+. suspicious
      Książki? Bilet na wydarzenie?
      • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 20:44
        A bo ja wiem? Widuje ja dwa razy do roku 🤷
        • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 20:46
          Ale generalnie zawsze była kopią mamy, a mama lubi, więc szansa jest :p
        • conena Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 20:47
          To skąd wiesz, że jest zblazowana i nic jej nie cieszy? Mogło się zmienić od kiedy ją ostatni raz widziałaś.
          • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 06:23
            Widziałam ją ostatnio we wrześniu, nie wydawało się, żeby zmieniło się coś na lepsze:p
          • misiamama Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 10:52
            ma to po cioci wink
            • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 10:57
              Nie posiadamy więzów krwi, nie spędzamy razem czasu więc wątpliwe, żeby miała coś po mnie :p
              • misiamama Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 12:39
                to salceson będzie najlepszy.
      • rosapulchra-0 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 12.05.23, 03:59
        A lubi taką biżuterię? Pandorę noszą moje znajome 40+. suspicious
        Nie przesadzaj. Akurat pandora to ulubiona bransoletka mojej najstarszej, a do 40+ jej wiele brakuje. Tak samo jak wielu jej znajomym, które również noszą te bransoletki.
    • ga-ti Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 20:51
      No to może kosmetyki? Nie wiem, co tam interesuje "wyrośnięte" trzecioklasistki, może jakieś kule do kąpieli, obłędnie pachnący żel pod prysznic i balsam/krem/masło/mleczko do ciała, błyszczyk do ust, perfumy...
      Biżuteria też bardzo ok, tylko czy aniołek się spodoba? wink
      Zobacz, co tam u nich w okolicy i kup bilet/wejściówkę/karnet na: lot w tunelu aero, jakieś trampoliny, wspinaczki, zajęcia z alpakami, koncert, pokazy, wystawę...
      • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 06:54
        Aniołek to tak żeby było choć trochę w temacie:p może być co innego:p
    • daisy Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 21:06
      Dlaczego chcecie wysyłać bezsensowny prezent dziecku, którego nie lubicie, z okazji czegoś, co jest dla was "procederem"? Z ciekawości pytam. Bo robiąc tak, niczym się nie różnicie od tej rodziny "z piekła rodem", od której chyba czujecie się lepsi.
      • sarah_black38 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 23:14
        daisy napisała:

> Dlaczego chcecie wysyłać bezsensowny prezent dziecku, którego nie lubicie, z ok
        > azji czegoś, co jest dla was "procederem"? Z ciekawości pytam. Bo robiąc tak, n
        > iczym się nie różnicie od tej rodziny "z piekła rodem", od której chyba czujeci
        > e się lepsi.

W punkt !
      • milva24 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 23:34
        Zgadzam się. W tych okolicznościach wysyłanie prezentu nie ma sensu.
      • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 07:10
        No cóż, owszem, czuje się trochę lepsza od ludzi, którzy trzy lata trzymali maltańczyka na balkonie, bo nie chciało im się go wyprowadzać.
        • milva24 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 07:24
          Zmilczę to co chciałabym napisać ale Ty wiesz co...
        • inny.kwiatek Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 12.05.23, 02:09
          Odważne twierdzenie
      • anilorak174 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 08:40
        Też się zastanawiam po co uczestniczyć w komunii dziecka ktorego nie znosicie, z rodziną której także nie lubicie.
        • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 08:42
          No to przecież nie uczestniczymy.
          • anilorak174 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 08:56
            Chcesz wysłać prezent. Po co?
            • rosapulchra-0 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 12.05.23, 04:08
              Bo się, kuźwa, czasem nie da inaczej. Po prostu.
              Gdybyście zapomniały, to mąż szarmszejka jest Włochem, ma włoską, katolicką i tradycyjną rodzinę. Dziewczyna do Włoch jeździ z mężem i dzieckiem na wakacje, spotkać się m.in. z dziećmi męża z poprzedniego związku. Napisała wyraźnie, że nie pojadą, bo nie chcą w tej uroczystości koscielno - rodzinnej uczestniczyć, ale w ramach kompromisu prezent by im wypadało wysłać. Są pewne zależności, których nie przeskoczysz. I już.
              • inny.kwiatek Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 12.05.23, 04:13
                Przeskoczysz, przeskoczysz, wystarczy nie grać w tę grę i być dorosłym.
                Zwłaszcza, że ona wysyła prezent nie dlatego, że dziewczynce lub jej matce byłoby przykro tylko żeby teściowa nie gadała. No to jak ceni spokój teściowej wyżej niż swój to niech się męczy oraz wyrzuca pieniądze przez okno, jej problem.
                • rosapulchra-0 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 12.05.23, 07:19
                  Ceni sobie spokój swój i swojego męża. Pisała, że teściowa potrafi zepsuć im nastrój z byle powodu, bo cos sobie wymyśli i nie ma przebacz. A tu okazja do wymyślania bardzo konkretna i powiem szczerze, że ja ten kompromis akurat rozumiem.
                  Z moją tfutesciową miałam takie przejścia, że nikomu nawet ćwierci nie życzę przez 25 lat małżeństwa, a ta się w przeciągu jednego roku zmieściła. Niczego nie ugrała, ale co nam krwi napsuła, to jej. A z tego co wiem, to szarmszejk ma dużo niższy staż małżeński, a teściowa już dała się poznać bardzo dobrze.
                  Ja tylko raz przeprosiłam moją tfutesciową i jeszcze zaznaczyłam, że nawet nie wiem za co, ale przepraszam. To stworzyła sobie z tego swoją wersję i do końca życia (na szczęście krótko) mi to wyrzygiwała.
                  • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 12.05.23, 11:22
                    Dla mojej teściowej komunia ukochanej wnuczki to zdecydowanie nie jest byle powód:p ona po prostu nie jest w stanie ogarnąć rozumem że ktoś może mieć to gdzieś.
                    • rosapulchra-0 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 12.05.23, 20:59
                      To tym bardziej wymiganie się z obecności z imprezy prezentem z okazji komunii to naprawdę niewielki kompromis.
                      • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 13.05.23, 08:12
                        Oczywiście. Nasza decyzja, że wolimy robić remont,zamiast wydawać 1000€ na bilety została zaakceptowana ( bo wyboru nie mieli) aczkolwiek zupełnie niezrozumiana:p
                • gryzelda71 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 12.05.23, 12:27
                  Nie masz racji.
    • taje Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 21:21
      Zobacz, czy we Włoszech nie ma włoskiej wersji tej książki (oryginał jest po francusku). To są de facto opowieści biblijne dla dzieci w nowoczesnej odmianie i ze świetną szatą graficzną.

wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/biblia-oprawa-twarda.html
    • novembre Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 21:44
      Instaxa!
      • hanusinamama Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 22:09
        Najbardziej gówniany prezent jaki dostała moja córka. Nie na komunie ale na urodziny. Wkłady do tego cuda drogie, zdjęcia słabe bardzo. Zdecydowanie lepsze robi komórką, a w rossmannie moze sobie wydrukować w formie własnie takich zdjęc polaroidowych. Świetny prezent który generuje kolejne koszty...
        • berdebul Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 22:48
          Zdjęcia nie są słabe, tylko są ograniczone technologia. Wkłady sa różne, imho fajnie można je wykorzystać np. budując aparat otworkowy.
          • hanusinamama Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 08:14
            Nadal...lepsze foty robi sie zwykłą komórką. I tu nie masz ograniczenia do ilości zdjęć we wkładzie. Wydrukować można w 2 minuty w rossmanie (ostatnio córka drukowała fotki włąsnie w formie takich polaroidowych).
            Dawanie prezentu który generuje koszty jest słabe
            • gryzelda71 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 08:36
              Dokladnie. Prezent, który wymaga potem zaangażowania rodziców, czy to finansowego, czy to czasowego nie jest fajny. Oczywiście nie dotyczy sytuacji kiedy są uzgodnienia i rodzice zgadzają się.
              • jednoraz0w0 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 14:45
                No to przecież idealny prezent dla dziecka nielubianych rodziców!
                • gryzelda71 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 14:47
                  W sumie...😁
                • imponderabilia22 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 14:59
                  A co to ma do rzeczy. Nie każdy jest matołkiem, jadącym na kopiuj wklej z internetu.
            • berdebul Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 08:42
              Jak wiadomo każdy ma rossmana pod bokiem i w 2 minuty będzie miał wydrukowany plik zdjęć big_grin Polaroidy zawsze służyły do tego samego - masz fotkę natychmiast, bez biegania do wywowalania. Robisz pięć zdjęć i każda najlepsiejsza przyjaciółka zabiera swoje. Kocham natychmiastowe foty i (od kiedy mnie stać) mam taki aparat.
              • gryzelda71 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 08:50
                Są drukarki do zdjęć. Cena podobna A frajda dłuzsza.
                • hanusinamama Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 09:23
                  I lepsze rzeczy można porobić. Do szkoły się przyda. Te gówienka szumnie nazywane aparatami to szajs
                • berdebul Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 11:08
                  Małe drukarki są jak paragony - czarno-białe i znikają po jakimś czasie, większe ciężko zabrać.
                • novembre Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 14:12
                  Nie jest łatwo wziąć ze sobą drukarkę do zdjęć na imprezę z psiapsiółkami...
              • hanusinamama Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 09:22
                OK jak wolisz kupować za dość sporą kasę te wkłady zeby mieć z tych zabaweczek słabe zdjęcia?
                MOja młoda dostała, dokupiłam jej 2 wkłady. Sama stwierdziła, ze to bez sensu. Sprzedałyśmy dołożyłam jej kase i kupiła sobie co innego.
                Jak rodzic sam się na taki zakup decyduje jego sprawa. Ale kupowanie obcemu dziecku prezentu, który zeby działać generuje dośc spore koszty...jest słabe
                • berdebul Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 11:12
                  Kupa dzieciaków ma z instaxów zabawę. Ba, instaxa ma większość moich znajomych - z nich mają zdjęcia bąbelka/z ważnych wydarzeń, od razu leci do albumu.
                  Porównywanie z aparatem w telefonie ma niewielki sens. Służą do czegoś innego. To jak kupić rower stacjonarny i kwekac, ze nie da się nim podróżować.
                  • hanusinamama Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 11:15
                    Napisałam. Jak rodzic sam kupuje lub godzi się na to ok. Kupowanie bez zgody rodzica prezentu który jest droższy w eksploatacji niż w kupnie...dupny prezent.
        • milva24 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 23:35
          Osoba z rodziny też to cudo dostała. Córka chciała ale po obejrzeniu jak to wygląda nie kupiliśmy.
          • atenette Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 07:00
            W grupie mojej 12 latki to jest hit. I właśnie dokładnie o to chodzi, że taka jakość jest jaka jest, właśnie to dla nich ma swój urok. Zdjęcia robione są rzadko, bo są drogie, ale służą jako taki pamiętnik - każda wyjątkowa sytuacja to 1-2 zdjęcia, bo reszta robiona jest normalnie telefonem. Potem te zdjęcia lądują w pięknym albumie i są opisywane z datą.
            • hanusinamama Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 08:15
              Na 2 dni. Potem każda siepnie na dno szafy. Moze masz wyjątkowe dziecko. U młodej w klasie miała to chyba kazda dziewczynka...nie wiem którakolwiek to jeszcze ma.
      • pitupitt Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 07:44
        Powaliło wszystkich z tym instaxem??? Jednorazowy badziew za miliony monet.
        • novembre Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 14:14
          Ale pod kątem zblazowanej dziewczynki może się okazać całkiem niegłupi.
          • gryzelda71 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 14:19
            No chyba, że juz ma.
    • kaki11 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 21:45
      Z ciekawości, co znaczy od psa? macie od nich swojego?
      Tak, myślę, że poszłabym właśnie w biżuterię, może jakieś ładne kolczyki np? albo coś (jakiś gadżet) związanego z jakąś jej pasją, sportem na który chodzi?
      • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 06:21
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,171876042,171876042,Doniesc_na_szwagierke_.html
        • kaki11 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 11:00
          O nawet kojarzę, ten wątek, tylko nie pamiętałam, że Twój.
    • mayaalex Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 21:52
      Moja ksiezniczka jest w podobnym wieku, nie jest moze zblazowana ale na pewno tez lubi takie bardziej dorosle/nastolatkowe rzeczy i z bizuterii bardzo by sie ucieszyla. Ale wlasnie takiej normalnej, nic dzidziusiowego, zadne tam kotki czy jednorozce nie wchodza w gre 🦄
      • astramastra Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 14:19
        A twoje dziecko miało kiedy być dzieckiem, jak już czuję się taka dorosła?
        • mayaalex Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 17:53
          Moje dziecko caly czas czuje sie dzieckiem, niepotrzebnie sie wyzlosliwiasz. Ale bizuterie lubi nie dziecinna tylko bardziej nastolatkowa. I wcale mnie to nie dziwi, mnie w jej wieku tez podobaly sie dorosle “diamenty” a nie bizuteria dla mniejszych dziewczynek.
    • hanusinamama Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 22:07
      Nie uczestniczysz, dziecka nie lubisz...po cholerę prezent kupujesz?
      • niemcyy Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 22:13
        Tak sie robi.
        big_grin
        • hanusinamama Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 22:39
          NO nie wiem. Ja kupuje ludziom których chcę obdarować.
      • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 06:19
        Jest to ruch taktyczny.
        • bazia_morska Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 07:40
          Ojp
          • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 07:42
            Ojp co? Ty nie robisz niczego, co w jakiś sposób ułatwia ci życie?
        • hanusinamama Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 08:15
          Ale co jest ruchem taktycznym? Nie idziecie ok. Jeszcze rozumiem, jakbyś lubiła to dziecko.
          • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 08:24
            Oszczędzi nam to wyjaśnień, których nie chcemy udzielać oraz tragedii greckiej vel włoskiej telenoweli odgrywanej przez teściową.
            • anilorak174 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 08:57
              No i? Niech sobie tesciowa odgrywa co chce. To JEJ problem, nie wasz.
              • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 09:00
                Zdecydowaliśmy, że dla naszego świętego spokoju jest to najlepsze wyjście, tyle. Mąż ma w tej chwili tyle na głowie, że telefony od rozhisteryzowanej matki potrzebne mu jak dziura w moście.
                • inny.kwiatek Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 12.05.23, 02:15
                  Telefonów nie trzeba odbierać, histeria osoby mieszkającej setki kilometrów od Was, w innym kraju, powinna Wam robić dokładnie nic.
                  • gryzelda71 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 12.05.23, 12:28
                    Ale oni nie chcą zrywać kontaktów z rodziną.
            • hanusinamama Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 09:23
              Sama robisz teraz tragedię grecką. Nie chcę, nie idę. Dorosła jestem.
              Jak nie idę ale lubię dziecko, jego rodziców ok kupuję prezent.
              • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 09:32
                Dzizas, hanusina NAM łatwiej jest wysłać prezent i mieć spokój niż wysłuchiwać żali teściowej.
                Ty możesz mieć inaczej i chciałoby ci się bawić w telenowele, mnie się nie chce a mąż nie ma czasu.
                • hanusinamama Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 10:43
                  Mi się właśnie nie chce nie chce bawić w telenowele. Napisałam. Kupiłabym prezent jakbym lubiła dziecko.
                  Przy twoim podejściu do całej sprawy i tego dziecka (brzydko o nim piszesz) telenowela i drama to kupowanie prezentu. Nie wiem co chcesz nim udowodnić.
                  • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 10:47
                    Nic nie chcę udowodnić, lol. Chcę nie dawać powodu teściowej do wymyślania scenariuszy:p
                    • hanusinamama Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 10:51
                      Dorośnij. Tym tez zrobisz jej na złość.
                      • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 10:56
                        Nie chcę robić jej na złość, skąd takie założenie?
                        Moim celem jest nasz święty spokój.
                        • inny.kwiatek Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 12.05.23, 02:30
                          Wasz święty spokój nie wymaga kupowania prezentów nielubianym dzieciom z okazji, której nie popieracie.
                          Dbacie w ten sposób o spokój teściowej, nie swój, Wasz to jest raczej konformizm.
                          Mąż nie musi odbierać telefonów od matki.
                          • triismegistos Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 12.05.23, 08:12
                            Tak, prościej i lepiej będzie zerwać kontakty z rodziną niż kupić prezent 🤣 co za lot w kosmos 🤣
                            • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 12.05.23, 08:14
                              Ja z resztą wcale nie pytałam CZY kupić tylko CO kupić. Bo to, że prezent zostanie wysłany jest postanowione i nie podlega dyskusji.
                            • alex_vause35 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 12.05.23, 08:32
                              Do odległej galaktyki.
                              Ja już parę razy w życiu posłuchałam tych ematkowych mądrości o odcinaniu się itp.
                              Z perspektywy czasu widzę, że to są najczęściej bardzo niedojrzałe zagrania. Niestety nie ma ideałów, w rodzinie też nie.
              • alex_vause35 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 11:47
                Rany, hanusina, oni też są dorośli, wybrali drogę zachowania konwencji i widocznie jest to dla nich na ten moment łatwiejsze i bardziej praktyczne.
                • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 12:02
                  No dokładnie,napisałam to chyba dość jasno. Nie sądzę, że tym prezentem sprawie komuś przykrość ( może nawet się spodoba, kto wie) a nam oszczędzi to nerwów.
    • beaucouptrop Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 22:26
      Za moich dziecięcych zamierzchlych czasów na komunię kupowało się zegarek. Myślę, że Patek lub Rolex powinien nawet zblazowanej, italskiej księżniczce się podobać.
      • novembre Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 14:16
        Z Rolexem może nie zdążyć, czeka się dwa lata...wink
    • cegehana Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 22:29
      Najcenniejszym co możesz komuś ofiarować jest czas. A dziecko, które jest przesycone materialnymi dobrami i ma wszystko, bardziej jeszcze potrzebuje czasu, uwagi, ekscytacji, wspólnych przeżyć.
      • milva24 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 23:37
        cegehana napisał(a):

> Najcenniejszym co możesz komuś ofiarować jest czas.

Pięknie napisane.
      • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 06:52
        Odpada, z wielu powodów.
      • triismegistos Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 08:22
        Bez jaj, jak byłam w tym wieku wolałam nawet badziewne prezenty niż spędzać czas z niezbyt lubianą ciocią.
        • cegehana Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 08:59
          Jak Ty byłas w tym wieku to zalew chińskiego badziewia i kolorowych ekranowych treści jeszcze nie zdążył Cię przytopic. Dzisiejsze dzieci nie czują tego samego co my dostając chińskiego misia.
          • triismegistos Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 09:27
            Wciąż - wolę badziewnego misia niż spędzać czas z nielubianą ciocią. Misia łatwiej się pozbyć.
          • netlii Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 09:28
            Jako rocznik, który komunie miał na początku lat 90. a więc w dobie galopującego kapitalizmu z tanimi dobrami zalewającymi markety, bazarki, stoiska przy halach targowych po miejsca takie jak stadiony X lecia uznaje, że byłysmy nimi przytopione w stopniu nie mniejszym niż współczesne dzieciaki.
            Zgodze się, że wówczas istotny był czas. Spędzony w atrakcyjny dla na sposób - czyli na rolkach, na góralu/bmx, na słuchaniu kasety w zaciszu domowym (dzieki podarowanym nam słuchawkom), grach na konsoli.
            No bo ciotka po komunii wyjedzie, zajmie się swoim życiem i czas nie zawsze będzie mieć a powyższe wypełniało nam często niejedno popołudnie i wieczory.
            • cegehana Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 09:59
              Wtedy wszystko było nowe: te rolki, te bmxy, te bazarki - jak ktoś dorasta w świecie w którym już wszystko jest bez wyciągania ręki, bez oczekiwania, to nie podnieca się tym. No a wspólny czas jest walutą cenniejsza bo właśnie ciotka wyjedzie, ciotka ma mnóstwo rzeczy które musi lub może robić, zamiast grać z ośmiolatka na konsoli. A to czego jesy mało jest cenniejsze.
              • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 10:06
                Ma 11 lat. Przez COVID komunie były odroczone i idzie dopiero teraz.
              • triismegistos Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 11:36
                Imho pomysł że czas spędzony z nielubianą ciocią jest jakkolwiek atrakcyjny jest od czapy.
                Prezent powinien jeśli nie sprawiać radość to przynajmniej nie być przykry
                • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 11:39
                  No nie? No i jak już, toż moim mężem powinna spędzać czas, ja jestem tylko druga żona brata jej matki;p
                  Poza tym nas tam fizycznie przecież nie ma, chcemy wysłać prezent poczta 🤷
                  • novembre Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 14:18
                    Widzę to oczyma wyobraźni:
                    - A ty, zblazowana, co dostałaś od wujka i ciotki?
                    - Aaa, wyszli ze mną na dwór na rolki!

big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                    • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 14:19
                      🤣
    • eriu Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 22:52
      Zrób datek na cel charytatywny w imieniu księżniczki. Np. Na chore dzieci. Niech chociaż będzie z tego coś dobrego.
      • daisy Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 10.05.23, 22:53
        Na pszczoły! Dobry pomysł.
        • eriu Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 04:28
          A jakby nie patrzeć to warto uczyć dziecko, że można dawać ludziom jak ma się dużo. Nie trzeba wszystkiego przewalać na siebie. Można np. Znaleźć cel żeby dziecko dostawało jakieś informacje, np. Adopcję zwierzątka. Taki taki edukacyjny prezent.
          • taniarada Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 05:01
            eriu napisała:

> A jakby nie patrzeć to warto uczyć dziecko, że można dawać ludziom jak ma się d
            > użo. Nie trzeba wszystkiego przewalać na siebie. Można np. Znaleźć cel żeby dzi
            > ecko dostawało jakieś informacje, np. Adopcję zwierzątka. Taki taki edukacyjny
            > prezent.
            >
            Pewnie tak ,ale nie tego oczekuje dziecko na pierwszą komunię jak edukacyjny prezent .
          • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 06:52
            To dziecko to niech się od wszelkich żywych stworzeń trzyma daleko a i uczyć jej czegokolwiek nie mam zamiaru.
            • eriu Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 10:15
              Chodziło o to, że jak masz po prostu wydać kasę to chociaż zrób z tym coś dobrego. I niech coś dobrego z tego wyjdzie. A że dziecku coś fajnego się pokaże to przy okazji. Ale widzę, że tu najważniejsze są zagrywki dorosłych żeby sobie pewne rzeczy pokazać. A dziecko jest też ich ofiarą. Warto mieć tego świadomość.
              • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 10:18
                Dziecko jest ofiarą z wyboru matki i z dużym udziałem babki, przecież nie ja zaczęłam te gierki w obrazę majestatu.
                • eriu Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 10:48
                  Ale grasz w tę grę. Zobacz jak mocno emocjonalnie i to w negatywny sposób są naładowane Twoje wpisy. I one dotyczą dziecka.
                  • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 10:54
                    Myślisz, że jak wyślę ta bransoletkę, to moja zła energia się zmaterializuje po drugiej stronie i kopnie kogoś w doope?
                    Pytałam o prezent, nie o to, czy powinnam grać w gierki teściowej, bo o tym już zdecydowałam sama.
              • alex_vause35 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 11:49
                Dziecko jest ofiarą, bo dostanie przyjemny prezent od ciotki i wujka? Hmmm....
                Dzieci nie interesują takie gierki, cieszą się z prezentów, tym bardziej jak te prezenty są dobrane, no proste.
          • gryzelda71 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 11:06
            Nie zgodzę się, że 11layek ucieszy się z narzuconej adopcji psa, kota cokolwiek. Co innego, jak samo podejmie taka decyzję.
            • eriu Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 11:45
              Mi nie chodzi o adopcję zwierzęcia, że mu do chaty przywozisz. Co to to nie. Coś takiego musi być przemyślaną decyzją osób biorących odpowiedzialność za zwierzę. Masz opcje np. Chyba w zoo czy w organizacjach zajmujących się zwierzętami, że „adoptujemy zwierzę”, czyli płacisz za jego opiekę i chyba jest opcja wysyłania informacji o tym zwierzęciu.
              • eriu Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 11:46
                Żeby jasno wybrzmiały „zwierzę do domu dane nie może być prezentem. Ludzie muszą się zdecydować świadomie.
                • novembre Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 14:20
                  Gryzelda miała chyba na myśli adopcję na odległość, coś jak te pszczoły.
                  • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 14:24
                    Myślę, że przeciętny jedenastolatek bardziej ucieszy się z prawdziwej adopcji niż tej wirtualnej, jednak to konkretne dziecko nie ma, powiedzmy, ręki do zwierząt i lepiej dla nich, jeśli będą daleko :p
              • gryzelda71 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 14:28
                Ja wiem o czym piszesz. I uważam to za zły pomysł.
          • alex_vause35 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 12.05.23, 08:36
            Edukacyjny prezent tego typu wymaga zbudowania pewnego nastawienia i systemu wartości w dziecku. Wychowywanie czyjegoś dziecka na odległość takimi jednorazowymi akcjami jest kompletnie bezskuteczne i totalnie od czapy.
            Stara baba ze mnie, a wolę dopasowany do mnie drobiazg niż coś takiego. Sama wybieram, kogo i jak wspomagać, na miarę moich możliwości, rozeznania w działaniach jakiejś fundacji itp.
            • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 12.05.23, 11:06
              Ja w ogóle nie rozumiem dlaczego miałabym się angażować w wychowanie cudzego dziecka, którego nie lubię, z którym nie utrzymuję kontaktu i od którego dzieli mnie bagatela 2000km :p
              Dziecka, mającego matkę,ojca i dwie babki skaczących dookoła. Na mój gust, to tam już jest za dużo ludzi do wychowywania :p
    • taniarada Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 04:59
      Kolczyki ,bransoletka lub pierścionki .Żadne bzdety typu biblia .
      • berdebul Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 08:43
        Jak wiadomo, Biblia, czy inna pamiątka związana z wiarą to bzdet na komunię big_grin
    • alex_vause35 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 05:14
      Biżuteria Tous? Nie mam pojęcia, czy to finansowo wychodzi tak jak Pandora, bo to były raczej drogie rzeczy.
      Mojej trochę starszej córce podobało się to ze względu na miśka wink.
      • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 10:51
        Popatrzyłam i nie, nie mogę, te misie z cyckami wyglądają jakby szły na Oktoberfest:p straszne są:p
        • alex_vause35 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 12:33
          Zawsze się zastanawiam, czy to cyc, czy misiu ma dupę z przodu big_grin.
          Ja też nie mogę, ale małolatom to się bardzo podobało (nie kupiłam, bo ceny obłędne).
    • katie3001 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 06:45
      Ksiazki Historia koscioła lub bóg urojony.
      • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 06:56
        O:p
    • bei Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 07:04
      Ja od 20 lat na prezenty komunijne zamawiam ikony, specjalnie tworzone dla danego dziecka (zgodnie z całą sztuką, z zachowaniem wszystkich atrybutów patrona, z pozlotnictwem). Dziecko utożsamia się z patronem, dlatego malarka projektując ikonę zostawia drobny akcent , który personalizuje dzieło z dzieckiem. Drogi życia meandrują, i nawet, gdy właściciel ikony będzie dużo dalej od religii niż kiedyś był, to zostaje mu dzieło sztuki.
      • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 07:08
        No nie no,Bei, nie zamówię ikony na 28 maja, nawet nie wiem gdzie się coś takiego zamawia oraz kompletnie nie znam się na patronach do utożsamiania :p
      • gryzelda71 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 07:16
        Dziecko utożsamia się z patronem????? Myślałam, że biblię to odleciany prezent na komunię, ale ikony które stają się po latach dziełami sztuki to już wyższa ematka.....
        Maz niech pomyśli nad podarkiem.
        • jkl13 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 07:35
          Abstrahując od ikon, dlaczego twoim zdaniem biblia to odleciany prezent na komunię? Mi się wydawało,że raczej dość odpowiedni do religijnej uroczystości.
          • szarmszejk123 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 07:40
            Biblię to zostawię teściowej,ona się zna :p
            Chcę dać coś,co nie jest jakieś bardzo religijne ale delikatnie nawiązujące do okazji ( stąd ten aniołek) i zatykające twarze gadających.
            • jkl13 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 07:56
              Ja ciebie doskonale rozumiem i myślę,że pomysł z biżuterią będzie odpowiedni.
          • gryzelda71 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 07:46
            Bo zapewne już ma od chrzestnych z okazji chrztu. Po co powielać?
            I powaznie 10latek ucieszy się z biblii. Czy jak już uroczystość religijna to radość zakazana i trzeba iść w te różańce, medaliki, stare, nowe testamenty?
            • jkl13 Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 07:55
              W mojej bańce na chrzciny - o ile w ogóle dziecko dostaje Biblię - to raczej taką obrazkową, dla maluchów. Poważne wydanie to właśnie prezent na komunię.
              Z kolei jako prezent zupełnie nie sprawdzają się medaliki czy krzyżyki albo różańce, bo te dziecko dostaje na chrzciny lub są kupowane na początku przygotowań komunijnych, we wrześniu poprzedniego roku. Wtedy w ramach przygotowań dzieci mają święcone te krzyżyki i medaliki, a modlitwy na różańcu uczą się w trakcie nabożeństw w październiku. Więc tego typu prezenty na komunię byłyby mocno spóźnione.
              • iwles Re: Prezent na komunię dla księżniczki z piekła r 11.05.23, 07:58

Ale to ma od wszystkich gości dostać biblię?
                Jedna składkowa? Czy od każdego po egzemplarzu?