Dodaj do ulubionych

Zapis windykacyjne A mieszkanie

11.05.23, 14:26
Witam dziewczyny, czytam was codziennie, mało pisze ale teraz mam sprawę która nie daje mi spokoju. Z tego Forum dowiedziałam się o zapisie windykacyjnym. ja to rozumiem tak: jest małżeństwo, mąż jest właścicielem mieszkania, mają trzech synów. jeżeli mąż chce żeby mieszkanie po jego śmierci było tylko żony i żeby nie musiała spłacać dzieci umieszcza w testamencie zapis windykacyjny O mieszkaniu. I teraz czy po sprawie spadkowej żona musi dzieciom spłacać zachowek czy ten zapis windykacyjne to wyklucza. Wiem że i tak trzeba iść do notariusza ale jakoś z kilkoma z którym rozmawiał niejasno mówią o tym zapisie windykacyjnym.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Zapis windykacyjne A mieszkanie 11.05.23, 15:37
      Musi zapłacić zachowek ale skoro to żona, czyli osoba sama uprawniona do zachowku - tylko do wysokości własnego zachowku. Notariusz nie ma co niejasno mówić, bo tu wprost jest przepis
      Art.999 (1) § 2 k.c.: Jeżeli osoba, na której rzecz został uczyniony zapis windykacyjny, sama jest uprawniona do zachowku, ponosi ona odpowiedzialność wzglę­dem innych uprawnionych do zachowku tylko do wysokości nadwyżki przekraczającej jej własny zachowek
      • anilkamalinka Re: Zapis windykacyjne A mieszkanie 11.05.23, 15:48
        Dziekuje Ci bardzo Daniela!
        • anilkamalinka Re: Zapis windykacyjne A mieszkanie 11.05.23, 15:55
          Summa Summarum- czy testament zwykły czy Testament z zapisem windykacyjnym zachowek trzeba zapłacić dzieciom. i o to mi chodziło. dziękuję jeszcze raz! 😘

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka