Dodaj do ulubionych

Zmiana na skórze- lekarz na cito?

12.05.23, 06:11
Mężowi na głowie pojawiła się zmiana o śr. ok. 1 cm, jasnobrązowa, lekko wypukła. Twierdzi, że na początku go swędziało. Początkowo pod palcem była wyczuwalna jakby krostka, teraz jest po prostu wypukła.
To było 3 tygodnie temu.
Dostał skierowanie do dermatologa, wizytę ma 29 maja. Ja naciskam na wizytę prywatną już. Mąż się broni, twierdzi, że nie ma się co spieszyć.
Co wy byście zrobiły?
Obserwuj wątek
    • 18lipcowa3 Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 12.05.23, 06:28
      Omijam dermatologa i lecę prosto do chirurga. Usuwam , oni też potem badają wycinki. Czas zaoszczędzony
      Można od razu od rodzinnego do chirurga dostac skierowanie.
      • brenda_bee Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 12.05.23, 10:25
        No tak właśnie myślę o chirurgu
      • marusia_ogoniok_102 Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 12.05.23, 10:48
        Dokładnie, właśnie zrobiłam tak samo - bo dookoła pieprzyka nagle zrobiło się zaczerwienienie. Prosto do cięcia.
        • ulafab Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 26.05.23, 16:11
          I jak z tym znamieniem ? Wszystko w porządku?
          • marusia_ogoniok_102 Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 26.05.23, 16:35
            Z moim? Jednak było okej, zaczerwieniło się z przyczyn niewiadomych.
            • ulafab Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 26.05.23, 21:21
              Tak , chodzi o Pani znamię 🙂 pytam bo 3 tygodnie temu wycięto mi znamię które się zaczerwieniło/ zaróżowiło. 7 miesięcy temu badane u dermatologa, 3 miesiące temu też i wszystko było w porządku. Jak zobaczyłam że coś się dzieje od razu udałam się do chirurga onkologa. Obejrzał zmianę i od razu powiedział że to znamię łagodne i nic nie trzeba z tym robić a tym bardziej wycinać. Jednak nalegałam i chyba tylko dla mojego świętego spokoju wyciął je . Teraz czekam na wynik hist-pat. I strasznie się denerwuje. Od 2.5 tygodnia o niczym innym nie myślę i chyba zwariuje w końcu. Wyniku jeszcze nie ma, pewnie będzie dopiero we wtorek..
              • marusia_ogoniok_102 Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 26.05.23, 21:24
                Spokojnie, będzie dobrze - jeśli było pod opieką dermatologa na bieżąco to nawet, jeśli coś by się działo, to wyłapałaś to szybko. A skoro lekarz nie widział powodu do zmartwień to tym bardziej. Lody zjedz, na spacer idź, wyniki już niedługo i będzie okej!

I jaka Pani tongue_out
                • ulafab Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 26.05.23, 22:27
                  Liczę na to , że będzie dobrze🙂 ale cały czas coś z tylu głowy siedzi 🙄 im bliżej odbioru wyniku tym gorzej .
                  • marusia_ogoniok_102 Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 26.05.23, 23:10
                    Spokojnie - czerniak wcześnie wyłapany ma grubo ponad 90% szans na wyzdrowienie bez żadnych powikłań. Ale lekarz powiedział ci, że to nie czerniak ani w ogóle żaden nowotwór ani nic groźnego - oddychaj smile
    • 35wcieniu Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 12.05.23, 11:23
      Ja bym akurat poczekała ale jak ma się stresować to może iść prywatnie.
      • 1012ja Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 12.05.23, 13:31
        Ja też. A co powiedział lekarz rodzinny? Bo chyba obejrzał. Coś zalecił?

Córce zrobiła się pod skórą na głowie taka górka. Miałyśmy skierowanie do chirurga. On od razu skierował na wycięcie. Termin był za miesiąc. Poszłyśmy też go chirurga onkologa - bez skierowania. Skierowanie najpierw na tomografię, a później zobaczymy co dalej. W międzyczasie zmian się sama wchłonęła.
        • brenda_bee Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 12.05.23, 13:35
          1012ja napisała:

> Ja też. A co powiedział lekarz rodzinny? Bo chyba obejrzał. Coś zalecił?
          >
          Tja...teleporada była.
    • kozica111 Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 12.05.23, 13:42
      leje jodyną, na grubo...
    • babsee Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 12.05.23, 13:58
      a po co dermatolog ma oglądać?jeśli sie stresujesz albo maz, zapisz sie od razu do onkologa-bez skierowania. Ja usuwam podejrzane znamiona u onkologa, jak jest jakis co mnie martwi a onkolog mowi,ze ok, to wtedy ide do dermatologa i on leczy/wymraża/wypala
    • chococaffe Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 12.05.23, 14:37
      Ja bym nie czekała od mniej więcej połowy kwietnia (bo wtedy dostał skierowanie) do 29 maja. Dzisiaj jest już 12 maja - w sumie nie wiem. Ja pewnie bym poszła od razu do lekarza (chirurg/dermatolog), który się na tym zna, ma odpowiednie narzędzia i ewentualnie pobierze wycinek do badania. Większość zmian nie zagraża życiu, alewarto sprawdzić.
      • chococaffe Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 12.05.23, 14:40
        p.s. sądząc z opisu ja miałam kiedyś coś podobnego. Okazało się, że jakiś prosak, kaszak czy inne świństwo usadowiło się akurat pod pieprzykiem nad brwią i efekt był stresujący. Ale biospsja też była na wszelki wypadek, chociaż lekarz uspokajała mnie, że to tylko dla porządku, żeby wiedzieć na 100 %
    • wapaha Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 12.05.23, 18:54
      boli ? swędzi ? sączy się ?

obserwowałabym ale poszłabym do dermatologa -by ocenił co to jest- nie wszystko trzeba wycinać od razu- nie wiadomo jaka to zmiana , może bakteryjna ? może grzybiczna ? chirurg nie będzie wiedział-a jest to istotne
      • brenda_bee Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 12.05.23, 21:06
        wapaha napisała:

> boli ? swędzi ? sączy się

Nie boli, nie parze się ale swędziało.
        >
        > obserwowałabym ale poszłabym do dermatologa -by ocenił co to jest- nie wszystko
        > trzeba wycinać od razu-

Tak też zdecydowaliśmy. W środę mąż idzie prywatnie do dermatologa, przynajmniej mam pewność, że w razie wu zrobi dermatoskopię ( nie wiem jak to jest na NFZ).
        • wapaha Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 26.05.23, 16:40
          To może być brodawka
    • ophelia78 Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 12.05.23, 20:50
      Kiedyś znalazlam sobie na brzuchu czarną kropkę, wielkości może łebka od szpilki. Okrągła, równa, ciemna i pojawiła się z dnia na dzień.
      Spanikowana poleciałam ma cito do dermatologa.
      Wyjął dermatoskop, obejrzał.
      "Proszę Pani, to jest strup".

Kurtyna.

• brenda_bee Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 12.05.23, 21:03
        Niestety to na pewno nie strup.
        • ulafab Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 26.05.23, 21:24
          Czy Pani mąż był u lekarza?
      • laurielle Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 26.05.23, 16:37
        ophelia78 napisała:

> Kiedyś znalazlam sobie na brzuchu czarną kropkę, wielkości może łebka od szpilk
        > i. Okrągła, równa, ciemna i pojawiła się z dnia na dzień.
        > Spanikowana poleciałam ma cito do dermatologa.
        > Wyjął dermatoskop, obejrzał.
        > "Proszę Pani, to jest strup".
        >
        > Kurtyna.

Ja wypatrzylam sobie czarna plame gleboko w gardle, przy migdalku. Akurat bylam na wyjezdzie sylwestrowym, ale spanikowana polecialam do najblizszego szpitala, z myslami jeszcze bardziej czarnymi niz czarna byla ta zmiana, bo bylam w 3 miesiacu ciazy, wiec leczenie onkologiczne odpadalo. Szpital przyjac mnie nie chcial, kazali isc do poradni w miejscu zamieszkania. Nazajutrz zmiana sama zniknela. Oswiecilo mnie, ze jadlam domowe pierniki, czarne jak smola. Okruch przykleil sie do migdalka. Minelo 14 lat, a maz do dzis wypomina mi "pierniak", choc spanikowany byl wtedy nie mniej niz ja. Dzieki Bogu, ze nie ogladal mnie lekarz, bo bym czytala o sobie na "Medycznych zarcikach" wink
    • emateczka Re: Zmiana na skórze- lekarz na cito? 12.05.23, 21:28
      Mnie kiedyś strasznie swędział pieprzyk na ramieniu, potem złuszczyła się na nim skóra. Myślałam, że umieram.... Pognalam do dermatologa, a on, że skórę mam suchą i żeby smarowac balsamem 😂

Ja bym poszła do lekarza natychmiast, po co się stresować?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka