Dodaj do ulubionych

Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziecka

12.05.23, 07:42
Po wizycie u ortodonty lekko się załamałam. Wycena to ok. 18 tysięcy przy zapłacie z góry, przy opłacie z biegiem leczenia (kolejne wizyty itd.) wyjdzie o ok. 20% drożej (czyli mniej więcej to samo co kredyt). Do tego mam duże obawy o stan uzębienia - jestem prawie pewna, że córka (12 lat) nie zadba wystarczająco o higienę co może zakończyć się ubytkami (teraz ma wszystkie zęby zdrowe). Na ten moment nie stać mnie na tak duży wydatek, wiadomo wszystko poszło w górę, moje zarobki wcale nie, a i tak już żyjemy skromnie - nie chodzimy po restauracjach, nie jeździmy na wakacje za granicę, itd. Łudzę się, że może trafiłam na drogiego ortodontę, że może istnieje tańszy sposób (aparat ruchomy?), na NFZ nie mogliśmy liczyć bo wada pokazała się niedawno kiedy wyrosły siódemki i zaczęły przesuwać zęby tak, że dwójki się cofają a jedynki zaczynają wystawać do przodu. Najchętniej poczekałabym z tym, ale z drugiej strony obawiam się że potem będzie za późno...
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 07:47
      Jeśli potrzebne jest poszerzenie podniecenia, żeby zrobić miejsce na zęby to lepszy będzie o wiele tańszy aparat ruchomy. A, nosić co trzeba dużo i regularnie rozkręcac, wtedy daje bdb. efekty.
      • fogito Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 07:55
        Podniecenia 🫣
        • triss_merigold6 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:06
          podniebienia ofc
      • kandyzowana3x Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:26
        Na aparat ruchomy u 12latki może być już deczko za późno. Moi ortodaci twierdzą, że sprawdza się w okresie intensywnego wzrostu, przed pierwszą miesiączka u dziewczynek. Niestety później to już dużo trudniej o efekty.
        • triss_merigold6 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:39
          Nosiłam aparat ruchomy jako 20-latka (w nocy i długo w ciągu dnia) z bardzo dobrym efektem.
          • kandyzowana3x Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:01
            A to bardzo dobrze wiedzieć, że jednak jest sens
          • budyniowatowe Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 12:49
            triss_merigold6 napisała:

> Nosiłam aparat ruchomy jako 20-latka (w nocy i długo w ciągu dnia) z bardzo dob
            > rym efektem.
            Ja też. I uważam, ze takimi aparatami lepiej kiedyś prostowali zęby, niż tymi drutami dzisiaj.
            • saszanasza Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 13.05.23, 10:34
              budyniowatowe napisała:

> triss_merigold6 napisała:
              >
              > > Nosiłam aparat ruchomy jako 20-latka (w nocy i długo w ciągu dnia) z bard
              > zo dob
              > > rym efektem.
              > Ja też. I uważam, ze takimi aparatami lepiej kiedyś prostowali zęby, niż tymi d
              > rutami dzisiaj.

No raczej nie, zwłaszcza jeśli dziecko oprócz krzywych zębów ma jeszcze wadę zgryzu. Moja córka po leczeniu ortodoncyjnym ma idealnie równe zęby.
    • anilorak174 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:10
      Jaki aparat? Zwykły metalowy czy cos innego?
      Standardowy aparat u mnie u super ortodonty obecnie to 2600 za 1 łuk. Wizyta 250zl, syn miał wizyty co 6 tygodni mniej więcej przez 1,5 roku. Diagnostyka i plan leczenia 450zl. Nie wiem co konkretnie musi miec córka.
      W wielu miejscach można rozłożyć płatność na raty.
      • koronka2012 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 23:45
        U ciebie tzn. gdzie…?
    • zwyczajnamatka Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:14
      Pewnie jesteś z Warszawy. Łapie się za głowę, kiedy czytam tu na forum o kosztach leczenia ortodontycznego, aparatu, wizyt. U mnie w mieście za wizyte ko trolna że zmianą gumek nie płacimy nic! Za aparat staly gora-dół tez nie placilam jakichs strasznych pueniedzy. Moja rada, poszukaj ortodonty w małym mieście.
      • anvalley Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:17
        Nie z Warszawy, miasto poniżej 200tys mieszkańców.
        • anilorak174 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:22
          Ja w Wawie płaciłam 5000 za aparat plus 250 za wizyte kontrolna co 6 tygodni. Ceny u naszego ortodonty są obecnie bardzo zbliżone. Syn nosi jeszcze retainery, wizyty co pół roku lub jak coś się odklei ma bezpłatnie.
          • anvalley Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:30
            W naszym przypadku to jest aparat na 2 łuki i 18tys obejmuje wszystko aż do zakończenia leczenia (ok. 2 lat).
            • anilorak174 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:33
              To i tak bardzo drogo. Przelicz wizyty nawet po 300zl przez 2 lata co 6 tygodni. Jesli to zwykły metalowy aparat to 2 łuki to max 6000. Wyjdzie 10-12 tys a nie 18000 i to platne z góry. Szukałabym innego ortodonty.
              • anvalley Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:41
                6000 tysięcy to w sumie tanio - u każdego lepszego ortodonty w moim mieście ceny dopiero zaczynają się od 3000 (zwykle są wyższe). U nas cena aparatu 8200 na oba łuki. Pakiet wstępny zdjęcia, modele itd. 500, Wizyty kontrolne co 4 tygodnie 7800. Zdjęcie aparatu + retainer 1500. To przy założeniu, że nie będą potrzebne jakieś wizyty na cito i przez 2 lata nie wzrosną ceny (a jakoś wątpię, że nie wzrosną).
            • kurt.wallander Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:36
              Nie decydowałabym się na zapłatę z góry, bo nie wiadomo, jak długo córka będzie musiała aparat nosić. Może krócej? I na pewno poszukałabym innego ortodonty, dla porównania cen. Tutaj koszt wydaje mi się mocno zawyżony, nawet biorąc pod uwagę wzrosty cen i inflację. Raczej aparat, to do niedawna było kilka tys., a nie ok. 20 tys.
            • triss_merigold6 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:42
              Wzięłaś pierwszą lepszą ofertę z kosmosu i przedstawiasz jako dowód na zaporowe ceny leczenia ortodontycznego dziecka.
              Kilka lat temu w Warszawie za oba łuki aparatu stałego płaciłam ok 3,5 tys. (niecałe 4, nie pamiętam) i wizyty kontrolne co półtora miesiąca 200 zł.
              • anvalley Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:59
                Link do kosztów w różnych miastach
                dentystaradzi.pl/ile-kosztuje-leczenie-ortodontyczne-aparatem-stalym/
                U nas ceny za łuk zaczynają się od 3tys, koszt 1 wizyty 250-300 + ew. awarie. A gdzie koszt pakietu początkowego, zdjęcia aparatu, retainera, itd? Tego już nie policzyłaś a to też są koszty leczenia.
                • anilorak174 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:12
                  Ale i tak nie wyjdzie 18000.
                  Uparłas się przy swoim że "nie stać mnie" i nie chcesz przyjąć do wiadomości, że trafiłaś na naciągacza.
                  My dostaliśmy po 1 wizycie plan leczenia. Rozne wersje cenowe i czasowe z opisem wad i zalet kazdego systemu. Wybralismy to co nam odpowiadało.
                  Za 2 wizyty diagnostyczne plus plan leczenia jest u mnie 450zl. Zdjęcie aparatu i założenie retainerow 1000 zl. Od zdjęcia aparatu wizyty kontrolne i awaryjne bezpłatne.
                  Za awaryjne wizyty podczas noszenia aparatu tez nic nie płaciłam (byliśmy 3 razy- raz odkleił się zamek, dwa razy druty).
                  • anvalley Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:43
                    U nas wizytę za odklejony zamek liczą osobno - 100zł. Patrzę na ceny w innych gabinetach w mieście i wygląda to podobnie po uwzględnieniu wszystkich opłat - najtaniej wyszło 15 tysięcy - co niewiele zmienia.
                    • anilorak174 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:46
                      To ja bym szukała w pobliskich miejscowosciach bo za kwotę którą podałaś w Warszawie mozna mieć aparat nakładkowy...
                    • banicazarbuzem Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 12:24
                      Skoro dla ciebie mię ma wielkiej różnicy miedzy 18000 a 15000 to nie mam nic do dodania...
                      • anvalley Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 12:54
                        To nadal dużo. Co tu dodawać.
                        • anilorak174 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 12:59
                          Ale może gdzie indziej nie musisz ba dzień dobry wykładać 15000 pod groźbą zwiekszenia ceny o 20%
                          • anvalley Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 13:02
                            Ale ten tańszy ortodonta ma też nienajlepsze opinie więc co mi z zaoszczędzenia 3tys przy tak ogromnej kwocie, jeśli jest kiepski?
                  • szmytka1 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 11:55
                    Nie uparła się, tylko są miejsca z takimi cenami, u mnie 25 tys przykładowo, tańsza opcja jest 100 km dalej. Z tym, że do ortodonty na.miejscu zwolnisz się.godzinke z.pracy a do.orto.100 km.dalej to już dzień cały
                  • livia.kalina Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 20:34
                    Jak dla mnie to realna cena. Mój syn miał dwa luki, teraz retencja od prawie 3 lat. W sumie wyszło 18 tys. Teraz wizyty kontrolne co 3 miesiące- 375 zł.
                • triss_merigold6 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:49
                  W takim razie bardziej opłaca Ci się jeździć z dzieckiem do ortodontycznego w innym mieście.
                  • triss_merigold6 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:49
                    do ortodonty
              • arthwen Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:04
                Bardzo tanio za ten aparat płaciłaś. Robiłam w zeszłym roku, 5600 za dwa łuki, za sam aparat.
              • 18lipcowa3 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:29
                Ja miesiac temu zapłaciła m 2000 z jeden łuk
                Teraz bedzie drugi i kolejne 2000
                Wizyta co 6 tg- 150 zl
                Jakieś awarie, odklejenia, zmiany gumek -za free
                • 18lipcowa3 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:30
                  a dodam, ze Gdańsk
                  • szmytka1 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 11:19
                    Lipcowa, daj mi prosze namiary na ten gabinet i ortodontę
                  • szmytka1 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 11:34
                    Podaj mi.prosze lipcowa namiary na ten gabinet i ortodonte
              • szmytka1 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 11:17
                Takie są ceny w mniejszych miejscowościach, u.mnie już kilka lat temu wycena była 25 tys i ceny się utrzymują i ortodonta też, zatem.sa ludzie co tak placa, by nie jechać 100 km dalej do innego gabinetu
      • szmytka1 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 11:15
        Ja nie jestem z Warszawy, a z powiatowej pipidowy. Koszt 25 tys!!!! W Warszawie masz ortodontów zapewne na pęczki, to.konkurują cenami.
    • biala_ladecka Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:16
      Zrezygnowałabym z ortodonty, który chce ode mnie 18000 z góry.
      • anilorak174 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:23
        To inna sprawa. Ale nie wiemy jakiego typu aparat zaproponowano corce autorki.
        • anvalley Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:31
          stały metalowy na 2 łuki, na 2 lata, cena obejmuje wszystkie wizyty, retainer itd. aż do wyleczenia. Opłata z stanowi jakieś rozwiązanie - zależy ile z czasem jeszcze wzrosną ceny.
          • anilorak174 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:33
            To bardzo drogo.
          • asia.sthm Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:41
            Szukaj innego ortodonty. Ten jest naciagacz.
          • triss_merigold6 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:43
            Czyste naciąganie.
          • misiamama Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:20
            w Warszawie mniej kosztuje leczenie nakładkowe, które jest z tego z wiem najdroższą opcją. Zawsze aparaty metalowe były natomiast najtańszą. Mnie też wydaje się że to bardzo drogi plan leczenia i poszukałabym kogoś nawet w mieście obok (jeśli w Twoim jest tylko jeden gabinet, może wziąć ceny z kosmosu bo i tak nie ma konkurencji?)
      • 1matka-polka Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:38
        biala_ladecka napisała:

> Zrezygnowałabym z ortodonty, który chce ode mnie 18000 z góry.
        >

To przede wszystkim, swiadczy o grubym cwaniactwie a nie chęci pomocy. 🤷‍♀️
    • aguar Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:16
      Z moim (prawie 14) jesteśmy na etapie "poczekania". On do pewnego momentu absolutnie nie chciał, nie przeszkadzały mu krzywe zęby, teraz zaczyna powoli dojrzewać. Wyszłam z zalożenia, że syn musi tego chcieć, być zmotywowany, aby stosował się do zaleceń, bo to za dużo kosztuje, aby mógł podejść niefrasobliwie. Też mnie te koszta totalnie przerażają, ale mam też poczucie, że powinniśmy to dziecku zapewnić. Liczę, że da się na raty. Będzie ciężko sad Aha, ruchomy u mojego g... dał.
      • milva24 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:31
        U mojej tez ruchomy g... dał bo słabo nosiła. Powiedziała, że jej krzywe zęby nie przeszkadzają za to aparat niewygodny wiec co chwilę zdejmowała gdy tylko spuściłam ją z oka. Na szczęście ząb sam z siebie się prawie wstawił do szeregu, reszta rośnie prosto.
      • triss_merigold6 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:44
        To trzeba było pilnować noszenia. U mojej córki ruchomy dał bardzo dużo, pięknie zrobił miejsce na zęby i wyprostowal.
        • aguar Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:51
          Akurat mój ruchomy nosił.
          • aguar Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:54
            Właśnie przez to się zniechęcił do leczenia, że tak się z tym męczył, a efektów nie było sad
        • 18lipcowa3 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:33
          u mojej młodszej to samo, nosi sama i bardzo sama pilnuje- ma równiutkie zeby
          starsza miała troche inną budowe i ustawienie do poczatku, mniej miejsca i oczywiscie aparat noszony z przerwami, wiec tutaj stały był konieczny
          ale chciała, czekała i dba
      • inny.kwiatek Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 15:05
        Leczenie nowotworu też byś odpuściła, bo zastrzyki bolą a dziecko nie chce do szpitala jeździć?
        Od tego jesteś dorosła żeby podejmować decyzje, leczyć dziecko i zadbać by dało radę z negatywnymi elementami procesu.
        To obowiązek rodzica by zadbać o leczenie dziecka i jego komfort w tym czasie a nie odpuścić „bo dziecko nie chce”.
        • milva24 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 15:19
          To jest zupełnie inny kaliber to po pierwsze. Po drugie, nie wiem jak wyglądają żeby syna aguar ale zauważyłam, że aktualnie jest bardzo silny nacisk na leczenie ortodontyczne i każde minimalne odchylenie od ideału to już wciskanie aparatu. Tak jakby wszyscy musieli mieć zęby od linijki.
          • milva24 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 15:19
            *zęby
          • zerlinda Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 15:27
            Raczej świadomość jest inna niż kiedyś. Zly zgryz to nie tylko estetyka ale głównie zdrowie.
            • zosia_1 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 13.05.23, 18:00
              Dokładnie, większość pisze tu o równych zębach, a tymczasem ortodonta powiedziała synowi, że zęby ma równe, natomiast pozostawiony tak zgryz będzie generował w przyszłości problemy
    • olpa7 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:24
      W Warszawie płacę za dwoje dzieci po 12-14 tysięcy. Mają różne rodzaje wad. Płatność z góry jest ok 3500 a potem w ratach zero procent. Kwota się nie zmienia niezależny od długości leczenia. Bardzo dobre rozwiązanie przy takiej inflacji.
      Ja kilkanaście lat temu wywaliłem u ortodontki po znajomości 10000 zł bo mi przeciągała noszenie aparatu do 4 lat.
      • bergamotka77 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 15:34
        Polećcie pls dobrego ortodontę w Warszawie, najchętniej prawa strona Wisły, ale niekoniecznie smile
        • olpa7 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 19:53
          Napisz mi na pocztę to mogę Ci polecić na Białołęce
        • czarna.mamba50x Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 13.05.23, 13:59
          Rock your smile polecam. Opłaca sie płacić z góry. Msm rozbite na comiesięczne raty.
        • kropkacom Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 13.05.23, 18:23
          Przypomniałaś sobie że trzeba synowi zęby wyprostować? 😁
        • agus-ka Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 14.05.23, 13:03
          Moge Ci polecić ortodontę, który mi uratowała zęby po wypadku, a bratanicy wyleczyła zgryz otwarty bez operacji. Córkę tez u niej leczyłam, ale to była łatwa sprawa.
          Klinika Odent, dr Barbara Obłoj, są chyba jeszcze na Duchnickiej albo już przeprowadzili się w okolice muzeum Powstania Warszawskiego.
    • babsee Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:28
      Zmień ortodonte.Trafiłaś na naciągacza.
    • 1matka-polka Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:36
      "Do tego mam duże obawy o stan uzębienia - jestem prawie pewna, że córka (12 lat) nie zadba wystarczająco o higienę co może zakończyć się ubytkami"

A nie mozesz sie poswiecic i myć jej tych zębow, majac w perspektywie utrate 18 tysiaków?
      • ania357 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:57
        Myc zeby 12latce? powiedz, ze zartujesz...
        • 1matka-polka Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:04
          ania357 napisała:

> Myc zeby 12latce? powiedz, ze zartujesz...

Jesli w perspektywie sa dziurawe zeby i zmarnowanie kasy zainwestowanej w leczenie, i ta 12 latka tego nie rozumie, lub ma manualne ograniczenia, to czemu nie?
          • milva24 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:23
            To chyba trzeba myć po każdym posiłku. Raczej w tym wieku już nie zawsze rodzic jest obok gdy dziecko je.
            • 1matka-polka Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:31
              milva24 napisała:

> To chyba trzeba myć po każdym posiłku.

Raczej co najmniej pół godziny po posiłku i nie częściej, niż 2 razy dziennie, bo inaczej sie niszczy szkliwo. Poza tym bakterie potrzebuja te 12 godzin, zeby sie namnozyć, a wiec mycie, czestsze niz 2 x na dobe, jest bez sensu.
              • milva24 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:42
                Ale przy aparacie stałym to raczej trzeba.
              • anilorak174 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:49
                Przy stałym aparacie trzeba czyścić dokładnie po kazdym posiłku.
              • nimaletko Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 10:08
                W aparacie? Dwa razy dziennie? Raczysz żartować.
                Zęby w aparacie stałym myje się po każdym posiłku, dokładnie usuwając wszelkie resztki jedzenia (a bywa to trudne, bo potrafią skubane wejść pod aparat, trzeba więc używać czyścików/tych malutkich szczoteczek plus najlepiej jeszcze irygatora).
                • 1matka-polka Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 10:36
                  Moze tak byc, moze wtedy robi sie to np. bez pasty sciernej albo moze lepiej wtedy jesc tylko 2 posilki dziennie...
                  • anilorak174 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 10:46
                    Druga propozycja 🤦‍♀️
                    Przypominam mowimy o dziecku gdybyś nie załapała.
                    • 1matka-polka Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 10:53
                      🤷‍♀️
                    • nimaletko Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 11:32
                      No i właśnie dlatego ortodontka mojej córki bardzo niechętnie (i jako ostateczność) zakłada aparaty stałe dzieciom 11-12 letnim.
                      Bo z doświadczenia zawodowego wie, że dzieciaki nie dbają wystarczająco o zęby w takim aparacie.
                      Zawsze najpierw rozważa i proponuje aparat ruchomy,.
    • berdebul Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:44
      Irygator i dużo szczoteczek do Szczuczynie aparatu. Córka chce go nosić? Nie da się powalczyć wyjmowanym? Konsultowałaś u innego ortodonty? Cena z kosmosu. Plus płatność z góry brzmią bardzo słabo.
    • woman_in_love Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 08:47
      coś dużo, nawet jak na warszawę - pewnie jakaś fancy klinika stomatologiczna
    • aagnes Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:01
      Cena cąłości poraża. ale postaraj sie ogarnąć sprawe w ten sposób - jeden łuk ok 1,5 tysiąca (spokojnie znajdziesz), potem wizyty co 6 tygodni 200 zł kontrola i robi sie normalnie do ogarnięcia.
      ja tak córce zrobiłam, a jak podliczyłam koszty calosciowe leczenia po wszystkim tez wyszła kosmiczna kwota, ktora podana na początku zapewne cofnełaby mnie z gabinetu raz na zawsze. jak wada nie jest jakas mega skomlikowana to nie wysilajcie sie na jakis super gabinet który wyswietla sie jako jeden z pierwszych na liscie wynikow, szukaj mniej wypasionego.
    • dido_dido Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:02
      A to jakieś skomplikowane leczenie?
      W życiu nie poszłabym do ortodonty, który na wstępie chce ode mnie 18 tysięcy
      Byłaś może na konsultacji u innego ortodonty?
      Leczenie trzeba zacząć już teraz? Może lepiej poczekać aż szczęka urośnie w okresie dojrzewania? Zapytaj
      A z mojej perspektywy - trzeba mieć pieniądze na:
      - wszystkie wizyty przed założeniem aparatu czyli prześwietlenie, wyciski ale to można rozłożyć np na 2 miesiące
      - założenie aparatu - tutaj duży wydatek i zależy ile łuków i czy założenie obu od razu
      - kolejne wizyty to już co miesiąc stały wydatek, traktuję jak prąd, czynsz czy bilet miesięczny

I jeszcze raz - nie płaciłabym w żadnym przypadku za leczenie z góry
      • dido_dido Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:12
        I jeszcze jedno - oczywiście są osoby, którym aparat ruchomy pomógł. Ale traktuję to jak wyjątek potwierdzający regułę. Na dodatek dotyczy to tych dzieciaków, które bardzo chciały a Twoja córka chyba do nich nie należy.
        Poczekałabym aż dziecku zacznie samemu zależeć na prostych zębach, rozmawiałbym na ten temat, poszła do ortodonty, który o potrzebie aparatu będzie rozmawiał z córką a nie z Tobą - takie dorosłe podejście do dziecka bardzo dużo daje.
        Ogólnie - zbierz pieniądze na początek leczenia, zapytaj czy można zacząć od jednego łuku a dopiero za kilka miesięcy założyć drugi jeżeli jest taka potrzeba.
        Ogólnie leczenie ortodontyczne to jak podsumujesz to są to kosmiczna kwota. Ale rozłożona w czasie jest do ogarnięcia
    • tol8 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:08
      Jakie za późno??? Dorośli prostują przecież zęby. W naszym dzieciństwie aparat nosiło jedno dziecko na kilkuset uczniów. Odkładaj kasę. Albo niech młoda zarobi jak pójdzie do pracy kiedyś.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:08
      W wieku 12 lat stały aparat to zdecydowanie za wcześnie.
      Zrób jej ruchomy, będzie dużo taniej, dużo wygodniej i dużo bezpieczniej, jeśli chodzi o psucie się zębów.
      • nimaletko Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 10:04
        Tak właśnie mówi ortodontka mojej córki.
        U dziecka 12-letniego ciężko o aż takie samozaparcie, żeby myć dokładnie zęby po każdym posiłku, a bez odpowiedniej higieny, zęby w aparacie szybko się psują.
        Dlatego zawsze zaleca najpierw rozważenie aparatu ruchomego, u 12-latków taki aparat może się świetnie sprawdzić, jeśli jest regularnie noszony.
    • czarna.mamba50x Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:13
      To jest drogo. Płaciłam w tamtym roku w stolicy 9tys z góry za 2 lata. To az tyle nie wzrosło. Około 12 tys rozumiem ale nie az tyle. Moja włącznie z mini implantem bardzo skoplikowane przesuwanie.
    • 18lipcowa3 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:27
      jakie 18 tysiecy? kto ci to wyliczył?
      i dlaczego z góry ?
      • szmytka1 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 11:21
        Mnie wylicOno 25 tys, daj mi więc namiary na tego twojego, Gdańsk jest w moim.zasiegu 😉 z góry dziekuje
    • kropkacom Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:36
      Zapewne wybrałaś najdroższą opcję. Bo tak, zależy jaki aparat i tak dalej.
      • anilorak174 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:49
        Napisała, ze to za zwykły aparat... Jakiś naciagacz ten ortodonta.
        • kropkacom Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 10:51
          Nie wierzę.
          • szmytka1 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 11:47
            Uwierz, u mnie za 2 luki 25 tys, aż na fb lokalnym się.probowalqm zorientować i to standardowa cena u nas, bo odezwali się.ludzie, co mieli wycenę na 24 tys, 26 tys. Są tacy ortodonci niestety
    • lucky80 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:41
      hej, ja swojej 13,5 latce zaraz zakładam ruchomy (też jej 7 wyrosły właśnie, więc sa w podobym czasie rozwojowo). Więc to wcale nie jest tak, ze w tym wieku tylko stały. Oczywiście, zapewne macie inny problem (u nas diastema i lekko wykrzywiające się od tego jedynki), ale pamiętaj że naprawdę warto porównać oferty. Nie wiem ile będzie kosztował, bo idziemy teraz na badania, zresztą mąż z nią był.
    • marszawka Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:55
      Ja z Wawy, nasza wycena aparatu stałego/wizyt itd nizej 12 244 pln. Syn 12 lat. Prywatna placówka medyczna na M. Wada chyba niezbyt skomplikowana ale syn nie ma zawiązków 2 zebow stałych prawa góra, lewy dol. Ja sama dostalam wycenę na Invisalign w tej samej placówce na 18 000 calosć leczenia. Mam za wąska górną szczękę. Caly czas sie zastanawiam ale synowi muszę zalozyc aparat bo na NFZ zrobiliśmy ruchomym aparatem co sie dalo.
      • marszawka Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 09:56
        I fota
    • wena-suela Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 10:12
      Szukaj czegoś taniej. Jestem właśnie w trakcie poszukiwania ortodonty i metody leczenia. Świetny (polecony przez innego) ortodonta wycenił 1 łuk na 1900 zł a wizyty 200 zł przy 1 łuku, a 300 przy 2. Warszawa, tuż przy Rondzie ONZsmile
      • anilorak174 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 10:18
        A podobno w Warszawie wszystko drozsze...
        🙂
        Mnie ostatnio zaskoczyła cena chirurgicznego usuwania osemek- 500zl za jedną. Znajoma opowiadała, że w jej okolicy najtaniej to 1000 (samo usunięcie, tomografia dodatkowo płatna).
        • anvalley Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 11:21
          Jak Was czytam to zaczyna mi się wydawać że właśnie w Warszawie jest taniej bo duża konkurencja - u mnie nie ma aż tak dużo gabinetów ortodontycznych więc dyktują ceny jak chcą. Wiadomo, że potrzebne są częste kontrole, wizyty awaryjne i raczej nikt kto pracuje itd. nie będzie dojeżdżał po 100 km więc chyba u nas ludzie płaczą i płacą....
          • anilorak174 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 11:31
            Na to wygląda.
          • szmytka1 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 13.05.23, 09:49
            To samo napisałam trochę wyżej, u mnie 25 tys 😬
    • eagle.eagle Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 10:18
      U córki, 5 lat temu, aparat wyniósł 12 tys , chyba najdroższą orto wtedy wybrałam ale z polecenia i już nie dopytywałam o ceny u innych. Tylko że tam z góry było że co miesiąc, niezależnie od wizyty place 400 zł. Więc jakoś dałam radę, młoda z koni zrezygnowała.

Przejdź do innej orto może będzie lepsza oferta cenowa.
      • eagle.eagle Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 10:39
        Oczywiście też wzięłam dodatkową pracę.
    • nimaletko Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 10:22
      Drogo.
      Poza tym nie zapłaciłabym 18 tysięcy z góry.
      A sprawdzaliście opcję aparatu ruchomego?
      Moja córka właśnie skończyła 10 lat, ale "więk zębowy" oceniony na ok. 12 lat - ma wszystkie zęby stałe 1-6 i właśnie idą jej siódemki, zaczęła wymieniać zęby bardzo wcześnie, bo w wieku 5 lat i od tamtego czasu idzie jak burza, niestety.
      Aparat ruchomy nosi już 3 lata, wyszła z bardzo skomplikowanej wady. Teraz ma już ostatni aparat, poszerzający sczękę, żeby zrobić miejsce właśnie dla tych idących siódemek. Wszystkie zęby ma już idealnie równe i ortodontka mówi, że jak ogarniemy te siódemki, nie będzie w ogóle potrzeby zakładania aparatu stałego (no chyba, że kiedyś wyjdą ósemki i wszystko zepsują tongue_out).
      Więc jak widać aparat ruchomy potrafi zrobić robotę nawet u starszych dzieci, może to byłaby opcja dla Was?
      Na plus - łatwiejsza higiena zębów i niższe koszty. Na minus - aparat trzeba dużo nosić, nie wystarczy tylko przez noc, w dzień też trzeba, żeby były efekty - zwłaszcza u starszych dzieci, które wchodzą w intensywną fazę wzrostu szczęki, bo wtedy leczenie musi być szybkie i intensywne, inaczej aparat może szybko przestać pasować.
    • joasia33 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 10:40
      Pomijając wszystko inne, nigdy z góry! Zrobiłam tak w przypadku moich dzieci. Niby najlepsza ortodonta w mieście skasowała kupę kasy, po czym córce założyła jeden łuk, drugi uznawszy za zbędny. Po pół roku zakończyła leczenie bez retainera! Syn najpierw nosił aparat rozszerzający, potem ruchomy przez dwa miesiące, po czym pani stwierdziła, że to bez sensu, nie działa i ona na tym etapie nie widzi sensu. Do widzenia. Kasy za jego przerwane leczenie nie oddała. Nie wiem, jakie mieliśmy zaćmienie umysłu, że nie domagaliśmy się zwrotu pieniędzy.
    • gaskama Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 10:59
      Otworzyłam wątek tylko dlatego, że mąż 3 minuty temu wyszedł od dentysty i za dwie plomby zapłaci 730 zł. U syn a wyrwanie dwóch ósemek (skomplikowane, nie wyszły z dziąseł), znieczulenie, zdjęcia kosztowały prawie 2 koła miesiąc temu. U mnie zwykłe, proste wyrwanie 650 zł. Wydaliśmy w ciągu miesiąca 4 tysiące na naszą rodzinę na dentystę.
      Ceny w ciągu ostatnich 3 lat wzrosły moim zdaniem o 100%. Jest MASAKRA. Ale wybierzemy sobie ponownie PiS i będziemy mieć za kilka lat Grecję. Tylko bez ich klimatu i owoców.
      A Tobie Anvalley radzę skonsultować się w innym miejscu. 18.000 zł z góry nigdy bym nie zapłaciła. U syna aparat kilka lat temu też kosztował dużo, myślę, że na całe leczenie wydaliśmy z 10.000 zł a było to z 5 lat temu, może 6. Ale było to rozłożone w czasie. Z góry ... to brzmi podejrzanie. Ale może się mylę.
      • anvalley Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 11:24
        No ale nikt mnie nie zmusza żeby płacić z góry - to była raczej tylko propozycja: płaci Pani 18 tys, my zajmujemy się dzieckiem kompleksowo. Albo płaci Pani na bieżąco ale inflacja i koszty mogą wzrastać, nie wiadomo też ile będzie wizyt.
        • motyllica Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 11:48
          my chwilowo przestałyśmy korzystać z usług ortodonty

poczekamy, zobaczymy
          dziecku jeszcze wszystkie stałe nie wyszły, są strasznie oporne, nie chciały same wypadać itp

stwierdziłam, że u nas to będzie niekończąca się historia

ja miałam proste a jak wyszły ósemki to się inne powykrzywiały, więc poczekamy
          • manala Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 22:45
            Też przestałam korzystać. Młoda nie chciała już nosić aparatu (ruchomego). Prawda jest taka, że zęby obecnie wyglądają lepiej niż parę lat temu (duża diastema). Natomiast czy to zasługa aparatu czy po prostu wypadły mleczaki i urosły zęby stałe..to inna inszość...
            Ogólnie to ludzie sami to nakręcają - wszystkie dzieci muszą mieć aparat, a potem wyrwane ósemki...A za paręnaście lat ktoś uzna, że jednak trzeba te ósemki wstawić (IMPLANTY) i interes się kręci...
            • alfa36 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 23:37
              No chyba nie wsztstkie 🤔 kurcze, jak widzę, że przy wyrastających osemkach krzywią dwójki to idę do ortodonty. No i dwóch kazało tę ósemki usunąć... Naprawdę wolałabym uniknąć, ale chyba jednak nie da się...
            • anilorak174 Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 13.05.23, 13:44
              Nikt nic mojemu synowi nie kazał wyrywać. Ja bym uciekała od ortodonty ktory każe usuwać zdrowe zęby.
      • czarna.mamba50x Re: Nie stać mnie na leczenie ortodontyczne dziec 12.05.23, 11:46
        To prawda ceny wzrosły masakralnie wysoko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka