Dodaj do ulubionych

Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdalnej

12.05.23, 09:10
W mojej pracy zbiegło się w czasie polecenie powrotu do firmy na 4 dni dla całej korpo na swiecie z wprowadzeniem polskich przepisów o pracy zdalnej.
Firma technologiczna zatem IT przyjęlo to z niedowierzaniem i ucieczką z miejsc pracy, reszta została. Amerykanskie firmy mają jakieś odchyły z pracą z biura, macie być w firmie albo odejdzcie. Coś a la Elon Musk. U nas brak miejsc parkingowych, problemy z dojazdem. Po ucieczce ludzi z IT brak ludzi w okreslonych specjalnościach. Ludzie nie chcą juz pracowac w biurze codziennie, raz puszczonego kamienia nie da się zatrzymać. Ja tez wolę wstawić ziemniaki z domu niż siedziec na open space.

Pracodawca wdraża wszystkie wyjątki z polskiego prawa czyli prawo do zdalnej na małe dzieci i orzeczenia np ZA i to jak masz we wspólnym gospodarstwie osobę wymagającą opieki wystarczy rodzic. Wystarczy oswiadczenie. W skali firmy 1/3 osob ma wyjątki i jezdzi do pracy raz w tygodniu albo wcale.

W skali IT zostało moze 1/3 osób ktore muszą jezdzić do biura. HR są zawalone papierami.

Ja muszę jezdzić, jestem samotną matką ale nie podpadam pod wyjątki bo dziecię wyrosło. Zrobił się taka atmosfera jak z Barei. Poczucie krzywdy i podziałów. Jedne osoby nie muszą przychodzić albo raz w tygodniu w większości działu IT a reszta codziennie zapitala do biura. Bałagan i poczucie ze jestem frajerką bo koledzy z dziećmi siedzą w domu przy dzieciach a ja i te kilka osób z mojego działu do pracy. Duzo osob ma orzeczenie na dzieci i oni tez nie pracują z firmy.

Ciekawe jak to dalej będzie. Moze korpo odpuści. Ma ktoś podobnie? Co myślicie o tym? Kiedy w dziale wyjatki są większością to juz się robi dziwnie.

Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 09:16
      No cóż, nie podpadasz pod wyjątki, więc albo pracujesz w biurze, albo bierzesz przykład z kolegów z IT.
      • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 09:21
        Aleś jesteś mundra jak mój CEO normalnie.
        Tez jestem z IT wiec nie widze celu siedziec w biurze
        • little_fish Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 09:52
          No ale co innego możesz zrobić? Firma podjęła decyzję. Umowę podpisywałaś o pracę zdalną? Jeśli tak, to się powołaj na umowę. Jeśli nie, masz dwa wyjścia - zaakceptować lub odejść. Ewentualnie zbierzcie większą grupę i negocjujcie.
          • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 10:04
            Negocjujemy.
            Dla mnie sie to wydaje dziwne ze wyjatki są wiekszoscią u mnie w dziale. To juz podpada pod dyskryminację ludzi bez malych dzieci. Przez dluzszy czas to się nie obroni. Pojedyncze sztuki będą chodzic do pracy bo maja duze dzieci?? Sorki dziwne to.
            • little_fish Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 10:42
              Podejrzewam że gdybyś miała małe dziecko, to myśl o dyskryminacji nie przyszłaby ci do głowy.
              • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 10:48
                To nie chodzi tylko o male dzieci ale o to ze mozna zalapac sie na opieke na rodzica i tez o to ze faceci ktorych zoby są w domu tez się na to łapią. To jeat duzo niuansów.
                To nie są matki z małymi dziecmi.
                • little_fish Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 10:54
                  No to pretensje do pracodawcy, że przestrzega przepisów czy do współpracowników, którzy je naciągają???
                  • droch Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 20:40
                    No to pretensje do pracodawcy, że przestrzega przepisów(…)

Wskażesz, który przepis zabrania pracodawcy zastosować takie same (jak dla opiekunów dzieci do l. 4) rozwiązanie wobec wszystkich pracowników?
                    • little_fish Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 22:39
                      Przestrzega przepisów pozwalając korzystać z przywilejów. Polityka pracy tego pracodawcy przewiduje ograniczenie pracy zdalnej. Ma do tego prawo.
                • lauren6 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 11:00
                  Podrzuciłabym ci moją 3 latkę na 8h i pracuj sobie zdalnie, skoro to są takie luksusy 🤣
              • inny.kwiatek Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 14:02
                Ja jestem tego nawet pewna.
            • suki-z-godzin Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 10:43
              A bezdzietni to nawet pincetplusa nie dostaja, to dopiero dyskryminacja.
            • emateczka Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 13.05.23, 07:34
              Dyskryminacja ludzi bez małych dzieci? 😂 Jezu, całe życie byłam dyskryminowana... Nie mogłam wziac opieki ani wcześniej wychodzić na karmienie piersią, 😂 jako osoba zdrowa byłam też dyskryminowana przez brak L4 i orzeczenia o niepełnosprawności, a ponieważ jestem 50-letnią nauczycielką, nie mogę się ubiegać o kredyt dla młodych rolników. Skandal!!!

Doczytaj sobie o dyskryminacji. Może ona być ze względu na m. in płeć, więc, rasę, wyznanie. Dzietnosc się nie kwalifikuje.
              Mozesz zostać i chodzić do biura, odejść albo zrobić sobie dziecko. Albo walczyć o prawo do pracy zdalnej.
      • koronka2012 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 13:52
        U nas jest miękkie zalecenie żeby się pokazać raz na jakiś czas, Ale nie za często bo brakuje miejsc parkingowych i biurek 😂
    • sandy_cheeks Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 09:18
      U nas bardzo lightowo podeszli do przepisów. Kto chce to przychodzi, kto nie to nie musi. Ja jeżdżę do biura raz w tygodniu na pół dnia i nie planuje zmiany. Firma zlikwidowała 2 piętra, doszło dużo nowych ludzi, po prostu wszyscy by się już nie pomieścili.
      Na razie wszyscy są zadowoleni, każdy funkcjonuje tak jak mu wygodnie…
    • marusia_ogoniok_102 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 09:42
      U nas kazali najpierw 6, potem 9 dni w biurze... a potem policzyli miejsca w owym biurze i porównali z liczebnością naszego zespołu tongue_out więc stanęło jednak na 5 dniach. Jakoś to przeżyję, choć uważam za doskonale zbędną upierdliwość, zwłaszcza, że praca jest 100% na laptopie, którego to do owego biura trzeba zatargać na własnych plecach. Nie potrzeba drukarki ani segregatorów, wszyscy i tak gadają przez Teamsy... ot, macie być, bo macie. Ale no trudno, mogło być gorzej.
      • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 10:05
        Jak to 9 dni? Tydzień ma 5 dni pracy...
        • marusia_ogoniok_102 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 10:07
          W miesiącu.
          • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 10:20
            E to w sumie tak jakby nie musicie wracać do biur. U nas przyszło polecenie powrotu i zderzenie z polskimi przepisami i wyjątkami i się zaczęło
        • emateczka Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 13.05.23, 07:36
          Bystra jesteś 😂
    • mgla_jedwabna Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 10:35
      Jeśli w firmie panuje mentalność "masz być w biurze albo się wytłumacz" to nic z tym nie zrobisz. Jest to bowiem folwark, w którym nie wierzy się, że pracownik w domu się nie obija, ale brak narzędzi do obiektywnego mierzenia rzeczywiście wykonanej pracy. Czyli widzimisię i brak dowodów. Uciekałabym z takiego miejsca pracy, choćby mi nawet pasowała praca z biura.
      • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 10:51
        Tez myśle ze to taka mentalność. Ktos w Usa uwaza ze w domu sie obijasz, nawet jeśli u nas nasi szefowie myślą inaczej. U nas w biurze kawki i pogadanki a w domu kazdy szybko robi swoje a nawet jak pracuje mniej to mam czas dla nastolatki i odpocznę. Wotk life balance. No cóz...
        • inny.kwiatek Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 14:05
          IT i każdy robi swoje i pracuje mniej? Żarty sobie robisz?
          Te przepisy dopiero weszły a u Was już odeszli ludzie z IT? nie mieli okresów wypowiedzeńia?
          Uwierzyłabym Ci gdybym w tym nie siedzieła.
          I nie miała w domu męża pracującego zdalnie w IT.
          „Szybko robi swoje i kończy wcześniej” rozbawiło dziś jego dział na zebraniu do łez.
          • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 14:56
            Jasne odeszli w czasie gotowania żaby. Czyli wracacie na 2 dni potem 3 dni a teraz 4 dni. Co cię dziwi. To trwa juz rok. Teraz wyskoczyli z 4 dniami. Nie musisz wierzyć, to praca zadaniowa. Moze twoj mąz pracuje w helpdesku. Są rózne IT ja mowię o developmencie a nie obsłudze helpdeskowej. Za to ty jesteś ekspertem id wszystkiego
            • klaramara33 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 23:28
              W IT ja pracuję i wierzę w to bo bez problemu znajdą na zdalnej więc odchodzą. Przed pandemia już tak było, że większość na zdalnej.
    • arthwen Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 10:37
      Męża firma też chciała, żeby wrócili do biura. Najpierw na jeden dzień w tygodniu, to w miarę przeszło, bo jeden dzień, ok, można się spotkać tongue_out (Ale i tu są wyjątki i te wyjątki dalej nie przyjeżdżają, bo wstaw cokolwiek - żeby nie było, są też wyjątki w drugą stronę, z każdego site'u są ze 2-3 osoby, które wolą w biurze albo zwyczajnie nie mają warunków do pracy z domu).
      Potem góra chciała pójść dalej i że trzy dni mają być z biura. Stanęło na tym, że te trzy dni to będą realizowane w środy tongue_out
    • suki-z-godzin Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 10:41
      "Poczucie krzywdy" bo trzeba pracowac z biura?
      Moze popelnijcie zbiorowe seppuku albo cos podobnego.
      • simply_z Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 10:45
        hha dokladnie.
      • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 10:57
        Tak poczucie krzywdy ze ludzie są roznie traktowani.
        Ze wiekszośc kolegow w dziale pracuje z domu nawet jak zonka jest w domu a ja z malym dzieckiem cale zycie byłam w pracy zahonioba a teraz jak mam nastolatkę to koledzy mi się smieją w twarz ze oni zdalnie, nawet jak nic przy dziecku nie robia bo zona na macierzynskim. Fajnie prawda ale na ematke mozna liczyc ze wyśmieje rozterki samotnej matki
        • little_fish Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 13:07
          Co w twojej sytuacji pracowej zmieniłoby posiadanie męża? Dziecko to nastolatka, nie wymaga opieki . Wygodniej jest na zdalnej, owszem, ale możliwość wstawienia ziemniaków w czasie pracy to słaby argument dla szefostwa.
          • 152kk Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 16:17
            Owszem - możliwość wstawienia ziemniaków w czasie pracy czy zrobienia kupy (pardon le mot) we własnej łazience - to bardzo dobry argument, jeśli jedni pracownicy to mają. Bo komfort pracy to jedna z zalet pracy, a brak komfortu - jedna z wad. Oczywiście są ludzie, którzy godzą się na pracę w mniejszym komforcie (bo mają za to więcej płacone albo nie mają wyjścia), ale to nie znaczy, że to nie jest nierówne traktowanie.
            • little_fish Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 16:31
              Ale ci inni pracownicy nie pracują zdalnie z powodu ziemniaków i kupy, tylko mają inne, przewidziane w przepisach powody
              • is-laura Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 16:39
                Te przepisy powinny w takim razie uwzględniać również samotne rodzicielstwo.
                • muireade Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 13.05.23, 09:14
                  is-laura napisała:

> Te przepisy powinny w takim razie uwzględniać również samotne rodzicielstwo.

Uwzględnieniają, tylko ona ma duże dziecko i się nie łapie, stąd afera.
              • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 16:45
                W czasie gotowania ziemniakow wydajnie prohektuję kod. Wbrew pozorom duzo roboty koncepcyjnej mozesz toczy sie w glowie. Ktos to nizej napisał
            • jolie Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 18:03
              152kk napisała:

> Owszem - możliwość wstawienia ziemniaków w czasie pracy czy zrobienia kupy (par
              > don le mot) we własnej łazience - to bardzo dobry argument, jeśli jedni pracown
              > icy to mają. Bo komfort pracy to jedna z zalet pracy, a brak komfortu - jedna z
              > wad. Oczywiście są ludzie, którzy godzą się na pracę w mniejszym komforcie (bo
              > mają za to więcej płacone albo nie mają wyjścia), ale to nie znaczy, że to nie
              > jest nierówne traktowanie.

Zgadzam się z każdym słowem.
      • dramatika Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 13:17
        suki-z-godzin napisała:

> "Poczucie krzywdy" bo trzeba pracowac z biura?
        > Moze popelnijcie zbiorowe seppuku albo cos podobnego.

A co w tym dziwnego, że ma się poczucie krzywdy, jak praca polega na tym, że zupełnie w efektywności nie przeszkadza, że wykonuje się ją z domu, a często nawet tej efektywności sprzyja?
        Nie dziwi złość na folwarczną mentalność, że jak się robola nie umieści w oszkolnym boksie pod kamerami, to się będzie opierdzielał.
        Dziwią mnie te praktyki z kierunku zagranicznych korporacji, podobno tylko w Polsce występują Janusze biznesu.
        • azalee Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 13:43
          dramatika napisał(a):

> Nie dziwi złość na folwarczną mentalność, że jak się robola nie umieści w oszko
          > lnym boksie pod kamerami, to się będzie opierdzielał.

No nie, opierdzielal sie nie bedzie. Ziemniaki sobie wstawi na przyklad.
          • suki-z-godzin Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 14:04
            Oraz poswieci czas nastolatce i odpocznie.
            • inny.kwiatek Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 14:08
              Bo nie pracuje w IT. W IT w korporacjach brakuje ludzi dramatycznie, ci którzy są mają pracy tyle, że głównie gaszą pożary i nie istnieje w ogóle pojęcie, że „wcześńiej się wyrobię z pracą”.
              Chłopa mam w IT na zdalnej, jemu się zdarza do kibelka chodzić w słuchawkach, nie ma czasu kawy sobie zrobić a co mówić o gotowaniu obiadu lub pogadaniu z dzieckiem.
              • spirit_of_africa Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 14:25
                Chyba mówisz o jakimś helpdesku.
                • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 14:59
                  Dokładnie. Praca w helpdesku moze tak wyglada. Nic nie poradze ze tobie IT się kojarzy z obslugą klientów bo maz na dołach drabinki robi i wyzej nie podkoczył
                  • rumba2023 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:13
                    Wiadomo, że nie każdy w IT pracuje w obsłudze klienta, helpdesku, supporcie technicznym itp.
                    Ale z mojej obserwacji ogólnie informatycy mają dużo pracy.
                    Pandemia i praca zdalna oraz chmury wygenerowały dużo pracy.
                    Ty masz czas wolny w ciągu dnia, który możesz poświęcić na prywatne sprawy?
                    Ci informatycy, których znam (mężczyźni) nie mają na to nic czasu i ciągle coś w pośpiechu robią. A nie pracują na helpdesku.
                    • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:23
                      Kazdy ma inaczej. Ja mam duze doswiadczenie. Moge wyjść i wieczorem nadrobić. Mam mentalność chłopa panszczyznianego
                      • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:29
                        Mialo być: Masz mentalność chłopa panszczyznianego.
                        • rumba2023 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:34
                          czarna.mamba50x napisała:

> Mialo być: Masz mentalność chłopa panszczyznianego.

Dlaczego? Że mówię o swoich obserwacjach członków rodziny i znajomych?

Swoją drogą, jako programista nie masz co robić w ciągu dnia?
                          • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:54
                            Widocznie nie mam takiej pracy jak twoi znajomi. Nie w ciągu dnia tylko w porze lunchu. Poza tym są momenty ze jest mniej roboty i mam tez do pomicy hundusów w Indiach.
                  • simply_z Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:22
                    O jezu laska nie podniecaj sie juz tak tym swoim programowaniem. Zaraz cie i tak AI wykurzy.
                    • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:24
                      Ty się nie podniecaj AI
                    • arthwen Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 17:45
                      Jeśli pracuje na jakimkolwiek stanowisku wymagającym myślenia, a nie tylko przeklepywania bezmyślenie kodu, to nie masz co liczyć na "zaraz". Kiedyś, prawdopodobnie, ale do tego jeszcze bardzo daleko.
          • dramatika Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:02
            azalee napisał(a):

> No nie, opierdzielal sie nie bedzie. Ziemniaki sobie wstawi na przyklad.

A cóż w tym złego, jeśli robota będzie wykonana na czas? Nic, poza pozaracjonalną ochotą kontrolowania robola.
            Akurat wczoraj miałam taką sytuację, że mnie kierownik wołał na Teamsach, a ja akurat obiadzik gotowałam big_grin Oczywiscie był foch, że nie wysiaduję dupogodzin przyspawana do fotela, chociaż do mojej roboty i terminów przypierniczyć się nie ma prawa.
            • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:08
              Dokładnie. Jest work life balance. Mozna zyć i mieć rodzinę a nie z wywieszonym jęzorem ciagle. Dojazdy w 2 strony to 2 gidziny. 10 godzin poza domem to sporo.
              Jestem programistka, w domu mam cisze i spokój. I tak mam zadaniową pracę. Szefowi nie przeszkadza ze obiad gotuję skoro wszystko zrobione. Nie jestem robolem od dupogodzin.
              • azalee Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:13

> Nie jestem robolem od dupogodzin.

O, jak milusio.
                Ale wyglada na to ze twoj pracodawca ma inne zdanie.
              • zerlinda Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 19:05
                No chyba jednak szef postrzega Cię jako robola od dupogodzin?
                • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 21:43
                  A co szef ma do powiedzenia tutaj? On tez musi przychodzić? To CEO w Usa zdecydowal i dotyczy to calej firmy na swiecie.
      • laura.palmer Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 13:57
        Pomijając logistykę dnia codziennego, generowanie korków i tracenie co najmniej godziny dziennie na dojazdy, w biurze jest zwyczajnie głośno i co chwilę ktoś przeszkadza. Ja się nie mogę skupić, spada mi efektywność.
        • suki-z-godzin Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 14:09
          Tak, TO sa sensowne argumenty.
        • agus-ka Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 18:42
          Mam dokładnie tak samo, dlatego pojawiam się w biurze tylko raz w tygodniu na kilka godzin, a jak mam bardzo dużo pracy to nawet tego nie.
          W domu zdecydowanie więcej zrobię, mam lepsze monitory, mogę się skupić.
          Bywa ze obiad tez gotuje w tym czasie, na timerach, bo inaczej nie da rady
      • dwa_kubki_herbaty Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 14:18
        Też miałam poczucie krzywdy jak byl covid i 2 osoby musialy być w biurze (jedna to ja) a pozostalych 8 osób z wydzialu pracowało z domu.
        Normalnie wolę prace stacjonarną ale w takim układzie mialam poczucie krzywdy, bo mamy podobne stanowiska, tylko ja mialam byc pod ręką bo ktoś musi.
        • suki-z-godzin Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:45
          Masz łzy w oczach na samo wspomnienie?
        • sol_13 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 13.05.23, 17:30
          To czemu się nie zmienialiście.
    • spirit_of_africa Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 10:42
      Potwierdzam ze w mojej okolicy amerykańskie firmy maja problem z praca z biura.
      • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 10:53
        Mają problem czyli mają problem z pracownikami czy chcą zeby przychodzić?
        • spirit_of_africa Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 19:01
          Mają problem ze zrozumieniem,ze ludzie nie chcą wracać do biura i ze jeśli robili coś z powodzeniem z domu przez 2 lata to teraz nakazywanie im powrotu „bo z domu tego zrobić się nie da” jest idiotyczne.
    • pani_libusza Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 13:13
      Gdy zmieniała, prace to możliwość pracy z domu była jedna z kluczowych kwestii, mam małe dzieci i praca z domu w kontekście codziennej logistyki jest mi niezbędna. A druga rzecz to praca z domu dla rodziców małych dzieci - dla mnie to w 100% zrozumiałe, z własnego doświadczenia widzę ze teraz praktycznie nie chodzę na opiekę nad chorym dzieckiem tylko pracuje i zajmuje sie dzieckiem. Czyli w praktyce w ciągu dnia dziecko a rano i wieczorami praca.
      • laura.palmer Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 13:55
        To samo. Mam wiecznie chorego zlobkowicza, a udało mi się przepracować cały rok bez ani jednego dnia opieki. Praca zawsze wykonana na czas, rzetelnie przepracowuję 8 godzin dziennie (jak trzeba to siedzę wieczorami). Opieką nad chorym dzieckiem dzielę się z mężem i mamą, ale jeśli każą mi wrócić do biura, będzie to niewykonalne. Zacznę wtedy chodzić na L4 i oczywiście szukać innej pracy.
      • inny.kwiatek Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 14:11
        Ale w wielu miejscach się tak nie da, ludzie muszą pracować w tych samych godzinach. Zdalnie, ale czas ten sam.
        Gdyby mój mąż miał zajmować się dziećmi w czasie pracy nie byłby w stanie jej wykonywać.
        Skoro praca z domu służy zajmowaniu się dziećmi to słusznie papracodawca chce mieć pracownika w firmie, jest szansa, że będzie wykonywał swoje obowiązki.
        • laura.palmer Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 14:18
          Nie zrozumiałaś. Dzielenie się opieką nie oznacza, że pracujemy pilnując jednocześnie malucha. Tylko np. zaczynam o 8 i pracuję do 10, potem dwie godziny przerwy bo siedzę z małym, potem koło 12 on idzie na drzemkę a ja wracam do pracy i pracuję nieprzerwanie do 18. Do dziecka przychodzi koło 14 moja mama. Gdybym musiała wrócić do biura, nie damy rady, bo nie zostawię śpiącego dziecka samego w domu.
          • sol_13 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 23:37
            Skoro masz zlobkowicza, nie mogą Ci kazać wrócić do biura. Chyba, że się podeprą tym wyjątkiem o dezorganizowaniu pracy zespołu.
        • 152kk Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 16:29
          Tylko, że w wielu przypadkach praca to nie stałe wykonywanie rutynowych zadań w określonych godzinach, tylko realizacje pewnych, nazwijmy to - projektów - których wykonanie co prawda ma określony termin końcowy, ale nie muszą być wykonywane w określonych godzinach, a jednocześnie - duża ich część to praca koncepcyjna. Nieraz ten sam pracownik w bardziej komfortowych warunkach (np. w domu, w dogodnych godzinach) wykona zadania znacznie szybciej i lepiej, niż w warunkach gorszych (w biurze w hałasie, w godzinach w których z natury jest się mniej efektywnym np. sowy z samego rana, po godzinnym dojeździe itd).
          Jeżeli pracodawca ma uzasadnione podstawy, żeby twierdzić, że praca na danym stanowisko wykonywana w domu jest mniej efektywna albo niemożliwa - to niech tak właśnie uczciwie przedstawi sprawę pracownikom. Watkodajka - wydaje się - nie rozumie kompletnie motywacji swojego pracodawcy - i stąd problem.
        • arthwen Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 17:48
          Ale w wielu miejscach się da, bo i tak pracownicy pracują w zupełnie różnych godzinach - bo są z 3 różnych kontynentów i zwyczajnie inaczej to się nie spina.
    • rumba2023 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 13:43
      amerykańcy...
    • laura.palmer Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 13:52
      U mnie to samo, wczoraj przyszedł mail że w zasadzie od zaraz wdrażamy hybrydę. Od 3 do 5 dni w biurze, zależnie od stanowiska. Też IT. Mnie to ma szczęście raczej nie dotyczy, bo mam dwulatka, ale widzę że ludzie są wściekli. Niektórzy mają dojazdy po 1,5 godziny w jedną stronę, biuro to jeden wielki open office z niewystarczającą liczbą biurek, więc będziemy sobie chyba siedzieć na głowach, non stop ktoś ma jakieś calle, a cichych salek jest kilka na całe biuro. Aha i też nie ma miejsc parkingowych w okolicy. Porażka.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 14:08
        Pamiętam jak po pięciu godzinach calli praktycznie bez przerwy - specyfika pracy w tamtym okresie, było tak praktycznie codziennie - podeszła do mnie dziewczyna siedząca dwa rzędy dalej i grzecznie poprosiła, czy mogłabym już skończyć, bo się skupić nie mogą big_grin i w pełni rozumiem, też bym się wkurzyła. Ale budek nie było a konferencyjne trzeba rezerwować i mieć zgodę managera..
      • little_fish Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 14:11
        Co kierowało ludźmi, że zatrudnili się w firmie, w której są takie fatalne warunki pracy?
        • laura.palmer Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 14:20
          Dopóki była możliwość pracy zdalnej dla wszystkich, warunki super. Biuro mamy fajne, dobrze urządzone, są salki konferencyjne. No ale w momencie, gdy wszyscy nagle muszą pracować z biura, zrobi się głośno, tłoczno i zacznie brakować salek konferencyjnych.
          • little_fish Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:48
            No ale to wszyscy się zatrudniali w ciągu ostatnich 3 lat? Bo przedtem chyba była praca stacjonarna.
            • laura.palmer Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:54
              Tak, większość w ostatnich trzech latach.
            • pani_libusza Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:59
              Nie, firma sie rozrasta. Oprócz tego bardzo duzo firm zrezygnowało z wynajmu części przestrzeni biurowych np w moja starca firma przed pandemia miała siedzibę w dwóch lokalizacjach teraz jest tylko w jednej, i maja mniej piętr niż wcześniej, dla firmy to czysty zysk. Ale efekt jest taki ze nie ma miejsc na wszystkich, są tylko hot deski i jeśli sobie wcześniej nie zarezerwujesz miejsca to nie masz po co przychodzić.
        • niemcyy Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 14:26
          To samo, co sklonilo nauczycieli do pracy w szkole.
          • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:01
            Serio porownujesz nauczycieli z programistami?
            • simply_z Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:20
              a co, gorsi sa?
            • niemcyy Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 17:53

> Serio porownujesz nauczycieli z programistami?

Jednorazowo wink, bo ta forumka zwykle broni nauczycieli jako niezwykle uciemiezonych ratownikow bombelkow.
          • little_fish Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:46
            No to ta sama rada, co dla nauczycieli - zmienić pracę.
      • rumba2023 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:36
        laura.palmer napisała:

> U mnie to samo, wczoraj przyszedł mail że w zasadzie od zaraz wdrażamy hybrydę.
        > Od 3 do 5 dni w biurze, zależnie od stanowiska. Też IT. Mnie to ma szczęście r

W tygodniu czy w miesiącu? Jeśli to drugie to chyba nie masz na co narzekać - jeden dzień w tygodniu w biurze to taki wysiłek?
        • laura.palmer Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:46
          W tygodniu. sad
          • rumba2023 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 13.05.23, 09:33
            A to juz gorzej
      • droch Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 20:49
        Na miejsca rotacyjne jest świetny patent - przygotowanie miejsca pracy, tj. regulacja biurka i krzesła zgodnie z BHP (kąty proste i takie tam). Jeśli pracodawca poskąpił na elektryczną regulację biurek, to można skutecznie wywalczyć stałe miejsce.
    • mid.week Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:11
      Zglos ze masz rodzica chorego
    • ania357 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:32
      U nas rozegrali to na miekko. Teoretycznie mamy obowiazek pojawic sie w biurze 2x w miesiacu, ale na tym samym meetingu, na ktorym ogloszona nam nowa polityke firmy dotyczaca pracy zdalnej, zostalo trzy razy podkreslone, ze nie beda tego sprawdzac, bo nawet nie maja jak. W praktyce mamy mniej wiecej raz na 2 miesiace spotkanie teamowe, na ktorym dobrze sie pojawic, ale jak ktos akurat nie moze, to tez nikt nie robi z tego problemu.

Bardzo nieliczne jednostki, ktore po przejsciu na zdalna sie obijaly i radosnie oglaszaly wspolpracownikom/podwladnym, ze teraz ich nie bedzie, bo ida na rower, zostaly juz w miedzyczasie zwolnione, a reszta moze korzystac ze wszystkich udogodnien, z ktorymi wiaze sie praca z domu. Pracodawca tez korzysta, bo zredukowal powierzchnie biurowa i tez mocno spadla liczba l4. Ja sama przed pandemia bylam przez co najmniej kilka tygodniu w roku na l4 na siebie lub chore dziecko, a od trzech lat nie wykorzystalam ani jednego dnia.

Rozumiem Twoja frustracje (sama nie wyobrazam sobie juz teraz powrotu do tego, co bylo przed covidem i wstawanie codziennie 2h wczesniej), ale obawiam sie, ze jesli Wasi lokalni szefowie zdecyduja sie wdrozyc ogolnofirmowe zalecenia, nie pozostanie Ci nic innego jak tylko szukanie nowego pracodawcy.
    • 152kk Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:48
      Współczuję pracodawcy.
      Ale to, że nowe przepisy w takim kształcie doprowadzą do problemów i kwasów w firmach było do przewidzenia już przy planowaniu przepisów. I nie tylko było do przewidzenia - takie ostrzeżenia pojawiały się publicznie bardzo często. No ale mamy taką władzę i takich prawodawców, jakich mamy... Obrońcy dojnej zmiany powiedzą pewnie, że to problemy bogatych korpopaniuś z warsiawki, a Prawdziwego Polaka to nie dotyczy (bo wyborca pisu -schorowany bezrobotny sprawny dołem - to zdalnie i tak tego robić nie może wink.
      Co by tu jeszcze spieprzyć, panowie, co by tu jeszcze...?
      • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 16:05
        Tak to problem korpopaniuś bo koleżanka z panstwowej roboty powiedziała ze składac o pracę zdalną można ale niekoniecznie będą to uwzględniać.
        U nas w korpo doszło do zderzenia polskiego ustawodawstwa z amwrykanskim pracodawcą ktory mówi wracamy wszyscy a tam nie ma wyjatków na rodzica i dzieci w prawodawstwie.
        • ania357 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 16:14
          Ja tylko troche nie rozumiem, czemu tak bola Cie te wyjatki. W czym Twoja sytuacja bylaby teraz lepsza, gdyby nie 25% a 100% osob musialo pracowac codziennie z biura? Mialabys glosniej, ciasniej i jeszcze mniejsze szanse na zalapanie sie na miejsce parkingowe.
          • arthwen Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 17:51
            No boli ją, bo też by chciała pracować zdalnie, tak jak inni, a nie może. Nie znaczy to, że chce, żeby ci inni też byli zmuszeni pracować stacjonarnie wink
    • okruchlodu Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 15:57
      U nas się poprawiło, tzn. dalej HO 50:50 + doszło dodatkowe 24 dni w skali roku + całe 3 zł/ dzień pracy z domu. Gdyby zlikwidowali HO to tez sporo ludzi rzuciłoby papierami. Ja pewnie też zaczełabym się rozglądać za czymś innym. Z drugiej strony tak w 100% też nie chciałabym pracować z domu, brakowałoby mi kontaktu z ludźmi.
      • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 16:06
        Czy te 24 dni dodatkowe dotyczą tez mnie? Czyli jak msm hybrydę z 1 dniem w piatki zdalnie?
        • una_mujer Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 21:05
          Tak, dotyczą, to jest tzw. praca zdalna okazjonalna i dotyczy wszystkich.
      • ania357 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 16:15
        Brzmi bardzo znajomo. Branza automotive?
        • okruchlodu Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 13.05.23, 08:00
          Firma logistyczna
        • rumba2023 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 13.05.23, 09:35
          ania357 napisała:

> Brzmi bardzo znajomo. Branza automotive?
          Jakie miasto?
    • sueellen Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 16:01
      Ja pracuje zdalnie bo mam raka. Może też ci się trafi takie "szczęście" i będziesz mogła spokojnie pracować z domu? Może pomysl zanim coś napiszesz? Opieka nad schorowanym rodzicem to wcale nie jest przywilej. Fajnie że firmy rozumieją i idą ludziom na rękę. Ty jesteś zrowa, masz wyrośnięte dziecko, nikim nie musisz się opiekować. Wiesz ile osób z tych "wyjątków" by się z tobą zamieniło?
      • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 16:11
        Skad wiesz ze nie muszę? Mam siostrę chorą na schizofrenię i brak matki ale nie mieszka ze mną.
        Kazdy kogos ma ale wg przepisow powinien mieszkac w gispodarstwie wspirnym. Po co obwiniasz? Skad wiesz czy jestem zdrowa i nie jest ciezki mi dojechać?
        Nie zrozumialas moich postów. Większośc ludzi ma problem w spojrzeniu z perespektywy 2 czlowieka, piszą zawsze ze swojej.
        • malia Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 16:19
          Większośc ludzi ma problem w spojrzeniu z perespektywy 2 czlowieka, piszą zawsze ze swojej.

no to popatrz ze zrozumieniem na sytuację tych co mają te wyjatki, na tych, co chorzy, co mają małe dzieci, albo dzieci z chorobami
      • okruchlodu Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 16:19
        Współczuję sytuacji ale to, że ktoś ma gorzej nie oznacza, że nie mamy prawa cheć mieć tak samo dobrze jak wcześniej. Jeśli pracownik może sobie pozwolić na stawianie warunków, to dlaczego miałby tego nie robić? A wygoda, która daje możliwość HO, może być ważnym kryterium przy wyborze pracodawcy.
        • laura.palmer Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 16:25
          Dodajmy do tego, że "wyrośnięte dziecko" wg polskich przepisów to takie powyżej 8 lat. Czyli jeżeli samotna matka pracuje w korpo w godzinach typu 9-17 i jeszcze musi dojechać z pracy do domu, to dziecko podstawówkowe widzi tego rodzica ile, dwie godziny dziennie? Trudno być z tego zadowolonym.
          • kachaa17 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 21:07
            Ale przed pandemią te były samotne marki i ludzie pracowali stacjonarnie i jakoś sobie radziły.
            • laura.palmer Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 21:34
              No i chyba każdej samotnej matce było ciężko, a to "jakoś sobie radziły" to była ciągła nerwówka, stres i latanie z wywieszonym jęzorem by sie ze wszystkim wyrobić tracąc kupę czasu na dojazdy. Naprawdę chcemy do tego wracać?
        • little_fish Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 16:48
          Jeśli może stawiać warunki, to niech je stawia, przecież nikt nie broni. Może też poszukać nowej pracy, w której od razu postawi warunki.
          • is-laura Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 16:51
            Może też mieć poczucie niesprawiedliwości i też nikt nie powinien jej tego bronić
            • little_fish Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 22:43
              Może mieć, oczywiście. Tylko to niewiele zmieni. Będzie mieć je nadal...
          • okruchlodu Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 13.05.23, 08:14
            Przez pandemię zmieniły się oczekiwania pracowników. Czytałam o badaniach, w których pracownicy stwierdzili, że woleliby zarabiać mniej ale mieć możliwość HO. Możliwość pracy zdalnej jest jednym z najbardziej pożądanych benefitów. Pracodawcy, którzy zlikwiduja pracownikom HO muszą się liczyć z odpływem siły roboczej. Ci którzy HO utrzymaja będą mogli tych pracowników przyciągnąć.
            • laura.palmer Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 13.05.23, 08:54
              Zgadzam się. U mnie jest pierdyliard naprawdę fajnych udogodnień w biurze - owoce i ciasto codziennie, kawa z górnej półki, masaże, jakieś hamaki i leżanki do odpoczynku, pokój do gier i zabaw. Jednak to nie przyciąga ludzi, do biura chodzi może 20% pracowników, reszta woli HO i elastyczne godziny. Żadne udogodnienia i benefity nie zaciągną nas do biur, mogą nas jedynie przymusić. Ja się nad tym wczoraj zastanawiałam i jeśli nie dostanę zgody na pracę zdalną, będę chciała zmienić umowę na zlecenie, bo szczerze to wolę pracować na smieciówce, byle z domu. Mogą mi zabrać prywatne ubezpieczenie i multisporta, ale zostawić HO. Sporo ludzi myśli podobnie.

Zresztą ja sądzę, że to chwilowy trend i za rok, dwa ktoś na górze tych korporacji podliczy, że pomysł obowiązkowej hybrydy jest średnio opłacalny. Powierzchnia biurowa kosztuje, pracownikom spadnie efektywność (ja jestem w stanie wykonać o wiele więcej zadań w domu, niż w biurze gdzie ciągle ktoś brzęczy nad uchem), a jesienią zacznie się ogromna absencja, bo w domu to ja sobie mogę pracować z katarem czy kaszlem, bo mi dziecko znowu przywlokło coś z placówki, ale jak pójdę w tym stanie do firmy, zarażę pół open space'u. 🤷‍♀️ Do tego najlepsi specjaliści zaczną odchodzić do innych firm, które zostawiły HO. No ale zobaczymy. Mnie aż trzęsie na myśl o bezsensownym kwitnięciu codziennie w korku, trudno o większą stratę czasu.
      • droch Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 20:51
        Nie do końca rozumiem, bo to trochę brzmi jak życzenie „skoro ja choruję, to niech inni też chorują”.
        • sueellen Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 21:45
          Nie, to jest odpowiedź do wszystkich tych co zazdroszczą, że sueellen to ma tak dobrze bo sobie w domku siedzi podczas gdy oni muszę zaiwaniac do roboty. Bardzo chętnie bym się zamienila i z pocalowaniem ręki wróciłbym do czasów gdy zaiwanialam do roboty będąc jednocześnie samotna matka dwójki małych dzieci.
    • panterarei Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 16:45
      Praca nie jest od tego, żeby wstawiać ziemniaki ja własny obiad, albo niańczyć własne dzieci.
      • czarna.mamba50x Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 16:59
        Twoja praca nie ale moja tak. Skoro nie jest to czemu koledzy mogą nianczyc dzieci a ja nie.
        • malia Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 17:55
          No jednak nie jest, skoro nie wstawiasz tych ziemniaków. A co do kolegów niańczących, to patrz swój własny post wyżej - "Większośc ludzi ma problem w spojrzeniu z perespektywy 2 czlowieka, piszą zawsze ze swojej"
      • droch Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 20:54
        Z daleka widać, że nie masz bladego pojęcia o pracy w IT. Podpowiedź: programista z rękami na klawiaturze przez 8h wcale z definicji nie jest lepszy od tego, który 4h inwestuje w myślenie.
        • tromedlov Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 21:40
          Bo jak wiadomo - praca w IT to albo pogardzany help desk, albo programista. Nic pomiędzy (no chyba, że ematce zepsuje się ematka, to wtedy okazuje się, że może ktoś tam jeszcze istnieje i fajnie by było, gdyby czasami pojawiał się w biurze. A najlepiej, jakby robił dyżury).
          • suki-z-godzin Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 22:19
            Na ematce są ematki, którym swego czasu się nie mieściło w głowie, że istnieją zawody, w których NIE MOŻNA pracowac zdalnie.

Od czasu do czasu jeszcze któraś Marcelina Szpakowa zdziwi się światu w tej materii: "ale jak to, nie możesz pracowac online? Och, ja biorę prysznic w czasie pracy jeśli są upały, Ty nie możesz? No tak, bo ja OCZYWIŚCIE mialam na myśli HO..."

A jak już je oświeci, że - och, faktycznie, pewnych prac zdalnie wykonywać się nie da - to ich bogata wyobraźnia zazwyczaj ogranicza się do pani sprzątającej, manikurzystki lub fryzjerki.

Bo - rozumisz - takie na przykład pingwinki to się same produkują, same opakowują i same rozwożą do klientek.
    • jolie Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 18:02
      Rozumiem Twoje rozżalenie. Przepisy są debilne, co było wiadome od początku, skoro zabrał się za to PiS. Też bym była wściekła.
    • kachaa17 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 21:01
      Nie rozumiem ma czym polega dyskryminacja. Są jakieś przepisy i jeśli nie podlegasz pod te wyjątki to nic nie poradzisz. To tak jak z godzina na karmienie. Dużo kobiet nie karmi a korzysta bo jak to udowodnisz.
    • niemcyy Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 12.05.23, 22:08
      Korpa wink chyba rzadko odpuszczaja. Mozesz sprobowac liczyc na kolegow, ze masowym odchodzeniem cos zmienia, ale niestety najpewniejszym rozwiazaniem bedzie poszukanie innej pracy.
      Sciaganie ludzi dla zasady, mimo ze z domu pracowali normalnie i robota byla zrobiona jak nalezy, jest oczywiscie chore.
    • sol_13 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 13.05.23, 14:44
      U nas po wprowadzeniu nowych przepisów zmieniło się tyle, że zamiast rocznego ekwiwalentu za prąd będą płacić miesięczny. Kwotowo wychodzi na to samo.
      Reszta bez zmian, czyli biuro 2-4 razy w miesiącu.
    • kachaa17 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 13.05.23, 17:05
      U nas by chcieli, żeby ludzie wrócili ale nie chcą odgórnie nakazywać (branża IT więc pewnie się boją o programistów). Odkąd zmieniły się przepisy to dla osób na umowę o pracę zmieniło się to, że trzeba składać wniosek o pracę zdalna jak się chce pracować z domu.
      Te wnioski maja być proforma bo z zasady są akceptowane. Nie ma już tylko dowolności jak się chce w połowie dnia przenieść do domu tzn. regulamin tego nie przewiduje a jak będzie w praktyce to pewnie wyjdzie z czasem.
    • palacinka2020 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 13.05.23, 17:13
      Mam male dzieci i korzystam z przywileju. Jakbym musiala jezdzic do biura to bym nie pracowala bo nie wyrobilibysmy sie z mezem z zawozem, odbieraniem, wizytami u lekarzy, ugotowaniem czegokolwiek (nie wymagam obiadu ale cokolwiek cieplego) i wizytami na placu zabaw. Pracodawca zdecydowanie woli mnie w pracy, chocby zdalnej, niz na wychowawczym
      • sol_13 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 13.05.23, 17:28
        Kwestia przyzwyczajenia, wiele osób pracuje stacjonarnie i ogarnia odbiór z placówek +obowiązki domowe, bez przesady. Też jestem na zdalnej i wiem że to ogromna roznica i komfort dla dzieci (np młoda nie musi chodzić na świetlicę), ale kiedyś oboje jeździliśmy do pracy na drugi koniec miasta i dało się to ogarnąć.
        • palacinka2020 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 13.05.23, 17:34
          Oczywiscie. Przy kednym dziecku tez ogarnialam. Przy dwoch nie, zrezygnowalabym. Juz nawet nie chodzi o codzienne odbieranie ale te dzieci maja mnostwo dodatkowych spotkan- to psycholog, to szczepienie, to jakies dokumenty trzeba zalatwic, to na jakies zawody chce isc, to opiekunka zachorowala, no mnostwo tego jest.
          • sol_13 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 14.05.23, 09:40
            No my dwójkę mamy.
            Tak, na szczepienie/lekarza z dzieckiem w środku dnia brało się po prostu urlop. Teraz urlopu mam dużo więcej, dzięki zdalnej nie wykorzystuję na takie wizyty, tylko potem dłużej pracuję.
            W sumie przypominam sobie, jak to ogarnialiśmy -ja jeździłam do pracy na 7 i kończyłam najpierw o 14 (sławetna przerwa na karmienie), potem o 15. Co oznaczało konieczność wstania o 5-5.30. Aż mnie trzęsie, jak sobie przypomnę 😅
            • palacinka2020 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 14.05.23, 12:57
              Ja i tak wstaje o 5.30, ale zanim odstawie dwoje dzieci do placowek to jest 8. Siadam do kompa i robie do 14. Jesli musimy zalatwic lekarza/psychologa (corka chodzi co 2 tygodnie)/ wymiane opon/ cokolwiek to nie ma problemu, zadne z nas nie musi tego zglaszac w pracy. Czasem wieczorem popracuje jesli w ciagu dnia mnie nie ma.

Przez praca zdalna ogarnialismy to tak ze maz bral zwolnienie na oddanie krwi (tzn naprawde oddawal, z samego rana, a potem ogarnial lekarzy corek. Raz sie to nie udalo bo caly dzien musial przelezec). Nie wyborazam sobie by co miesiac brac 2-3 dni urlopu na "zalatwianie" dzieciecych spraw a tyle u nas wychodzi. Po
        • alex_vause35 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 14.05.23, 10:10
          Wszystko daje się w końcu ogarnąć, jeśli trzeba. Ale jeżeli może być lepiej i bez uszczerbku dla jakości pracy, to w imię czego nie?
        • laura.palmer Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 14.05.23, 10:31
          sol_13 napisała:

> Kwestia przyzwyczajenia, wiele osób pracuje stacjonarnie i ogarnia odbiór z placówek +obowiązki domowe, bez przesady.

Wiele zależy od specyfiki pracy. Pracuję z Amerykanami, codziennie mam jakieś popołudniowe calle, więc nie ma takiej opcji, bym mogła sobie ustawić stacjonarne godziny pracy takie, jakie ty miałaś, czyli 7-15. Przy moim projekcie 8 godzin w biurze oznacza pracę 10-18. Nie dalibyśmy rady, musiałabym zrezygnować.
          • sol_13 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 14.05.23, 12:24
            No to tak jak Ci pisałam wyżej, skoro masz dziecko poniżej 4 rż. , to zgodnie z nowymi przepisami masz zdalną.
            • sol_13 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 14.05.23, 12:26
              W ostateczności można kogoś zatrudnić do odbierania z placówki, czemu dziewczyny tak łatwo chcecie rezygnować ze swoich prac.
              • laura.palmer Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 14.05.23, 12:48
                Tak, tak ja będę składać wniosek o zdalną, ale jeśli nie daj boże dostanę odmowę (słyszałam o takich przypadkach) będę w dupie.
                Zatrudnienie kogoś do odbierania oznacza, że dwulatek od 7 do 18 nie będzie widział rodziców. Bardzo słabo.
                • laura.palmer Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 14.05.23, 12:53
                  *od 8 do 18, źle kliknęłam. No ale i tak do dupy.
              • palacinka2020 Re: Powrót do biur i polskie przepisy pracy zdaln 14.05.23, 13:01
                U mnie w okolicy same matki dzieciom. Opiekunek na popoludnie, do przyprowadzania i opieki, nie ma. Mozna znalezc na rano (i taka znalazlam).