Dodaj do ulubionych

Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryzjera

12.05.23, 12:20
Ematko, ostatni raz u fryzjera byłam w lipcu 2020 (po złagodzeniu lockdownów), celem przycięcia grzywki. Odkąd tnę ją samodzielnie, nie widziałam potrzeby.
Aktualnie grzywa osiągnęła 60 cm długości i chciałabym ściąć. Bo wypadają strasznie, plączą się, suszenie trwa długo, końcówki się poniszczyły... ale najgorsze to wypadanie, bo wszędzie ich pełno zostawiam, odpływy się zatykają, odkurzać nie nadążam.
Ale. Jak się je zwiąże, to wyglądają tak ładnie. To raz. A dwa, że załapałam jakąś dziwaczną obawę, że jak obetnę, to nigdy już takie długie nie urosną. Co jest czystym absurdem, toż włosy to nie ręka, zawsze odrastają.
Nigdy się nie bałam eksperymentować z fryzurami, miałam i loki, i ścięte zupełnie na krótko a'la facet anno domini 1930, i na Kaję Godek i pomalowane we wszystkie możliwe kolory. I nagle taka zwiecha.

Akurat zbliża się dobra okazja, żeby je w końcu uciąć, a ja się cykam, weźta mnie kopnijta. Zwłaszcza, że raz już miałam podobne długość, trochę tylko krótszą, wiem, że odrosną.
Obserwuj wątek
    • by Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 12:27
      A jaką masz obecnie długość? I do jakiej chciałabyś skrócić?
      • marusia_ogoniok_102 Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 12:28
        No mówię, 60 cm - do pasa. A skrócić bym chciała na 4 mm tongue_out ...nie no, żart. Choć czasem kusi. Ale gdzieś do ramion.
        • by Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 12:44
          To może podetnij same końcówki na początek? A potem zdecydujesz.
          • la_felicja Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 20:02
            Jak poprosi fryzjera o podcięcie końcówek, to akurat jej wyjdzie do ramion albo i za ucho
    • auksencja15 Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 12:30
      Włosy nie zawsze odrastają. Wraz ze starzeniem się cykl życia włosa się skraca i zwykle po 60 nie wyhodujesz tak długich i gęstych jak po 20
      • marusia_ogoniok_102 Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 14:09
        Ale jestem ledwie po 30...
        • auksencja15 Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 14:12
          No to masz jeszcze czas na wyhodowanie dłuższych smile
          • auksencja15 Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 14:13
            Dodam jeszcze, ze ja tez ledwie po 30 i mam najdłuższe włosy od ostatnich 15? lat, do pasa. Tez chyba zetnę ;P
    • borsuczyca.klusek Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 12:31
      Mnie się marzy wolfcut i tak też od dwóch lat się zbieram 🙄
    • mia_mia Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 12:36
      Nie to chciałabyś pewnie usłyszeć, ale z tym, że odrosną długie to może być różnie. Włosy mają swój cykl życia, uwarunkowany choćby genetycznie i po tym czasie opuszczają głowę, jeśli bardzo Ci wypadają to może być różnie, chociaż 60 cm to chyba nie jakaś ekstremalna długość. Może je tylko skróć i powalcz z wypadaniem.
    • aankaa Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 12:40
      zetnij nim reszta wypadnie big_grin
      • la_felicja Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 20:03
        A to ścinanie zapobiega wypadaniu?
    • leosia-wspaniala Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 12:44
      >A dwa, że załapałam jakąś dziwaczną obawę, że jak obetnę, to nigdy już takie długie nie urosną.

Martwiłaby mnie raczej ta obawa sama w sobie.
    • szarmszejk123 Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 12:45
      Jak i tak bardzo wypadają, to za chwilę zostaniesz z mysią kitka do pasa, a to nigdy nie wygląda dobrze.
      Tnij.
    • gama2003 Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 12:50
      Nie pogonię.
      Boję się fryzjerów, ostatnie 3 wizyty rozstrzelone na z 10 lat to totalne zniszczenie włosów. A ostatnia to wlosy wypranej lalki Barbie na dwa lata. Saluny ę i ą.
      Jak czytam, że Wy regularnie i z dobrymi efektami, upiększającymi, to mi smutno.
      Wolę nie ryzykować. Już gorzej wyglądać nie chcę.
      • szarmszejk123 Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 12:55
        Ja to nie, z żadnymi dobrymi efektami, co raz to gorzej :p inaczej miałabym już do doopy:p jestem umówiona 1 czerwca i trzęsę tyłkiem, ale ostatnio byłam w lipcu zeszłego roku, w międzyczasie obcinając sobie własnoręcznie i krzywo ogon co mi wyrósł, więc już czas :p
        W przypadku autorki bym obcieła, bo skoro tak bardzo wypadają ( autorki, a nowe rosną?? Masz bejbiki?) to nie ma sensu trzymać długich .
        • szarmszejk123 Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 12:56
          Autorko*
        • marusia_ogoniok_102 Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 13:02
          No mam, nowe rosną. W czerwcu sobie kawałeczek ścięłam na zero (kawałeczek, przy skroni, z powodów kostiumowych) - to już mają 13 cm.
    • nenia1 Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 14:31
      cykasz się bo dawno nie byłaś. Ot cała tajemnica. Człowiek przyzwyczaja się do tego w czym tkwi i im dłużej tkwi tym trudniej to zmienić. Powiedz zatem "ahoj przygodo" i idź do fryzjera.
      • madzioreck Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 16:54
        O, właśnie. Po prostu iść. Ja to dopiero co zrobiłam - włosy już mi w właziły w przedziałek wink Raz na parę lat daję im pożyć i ścinam na boba czy coś. Zawsze odrastają wink
    • boogiecat Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 14:48
      a co jak juz nie odrosna??!

tongue_out
    • mid.week Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 15:08
      Ja sie u fryzjerow najbardziej boje rachunku
    • li_lah Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 15:12
      Zbadaj ferrytyne i zelazo, moze da odpowiedz dlaczego sie tak sypia.
    • pampelune Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 15:52
      marusia_ogoniok_102 napisała:

ja się cykam, weźta mnie kopnijta.

UWAGA, DAJĘ RADĘ.

"w salonach Jean Louis David można obciąć i oddać swoje włosy na peruki dla kobiet w trakcie leczenia onkologicznego. Każda osoba, która zdecyduje się oddać włosy dla fundacji otrzymuje rabat -50% na usługę strzyżenia!"

Włosy muszą mieć minimum 35 cm, no ale to jeszcze 25 Ci zostanie!
      • marusia_ogoniok_102 Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 16:35
        Tak, generalnie to był plan. Na początku 2020 zaczęłam zapuszczać, powiedziałam, że jak skończy się pandemia to zetnę i oddam na peruki. Albo jak zmienię pracę. Pracę zmieniłam w 2022, akurat też kończyła się pandemia, a włosy są...

Raz już na peruki oddałam w ogóle smile
        • pampelune Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 17:02
          Myślę że to jest też dobre, że gdyby po skróceniu włosy wyglądały nie tak jak chcesz, albo odrastały nie tak prędko jak chcesz, to otuchę przyniesie Ci myśl o własnej szlachetności tongue_out
      • fenoftala Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 19:59
        a jaka cena wyjściowa od którego liczą ten rabat? czy aby nie kilka razy wyższa niż w zwykłym zakładzie?
      • eliszka25 Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 20:17
        U fryzjera, u którego oddawałam włosy na peruki, strzyżenie jest wtedy za darmo.
    • pani_libusza Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 16:09
      Powiedz fryzjerze ze chcesz podciąć 5 cm ona fryzjerskich zwyczajem obetnie 15 cm. Dalej będziesz wiec długie włosy, wilk syty i owca cała.
    • solarpowerprincess Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 18:27
      Włosy odrosną, gorzej jak złapiesz hiv lub żółtaczkę...
    • fenoftala Re: Chciałabym i boję się - pogońcie mnie do fryz 12.05.23, 19:57
      Kluczem jest DOBRY fryzjer. który popatrzy na Ciebie i będzie wiedział jaka fryzura Ci doda urody i jak włosy ściąć lub zafarbować żebyś wyglądała lepiej.
      Bo chodzenie do przypadkowych fryzjerów czasem się kończy opłakania..

Powiedz gdzie mieszkasz to może ktoś swojego fryzjera poleci.
      No i kwestia ceny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka