Dodaj do ulubionych

Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend

12.05.23, 16:04
Słyszałam o kropce nienawiści ale jestem już stara i się nie znam za bardzo... czy dotyczy to także wiadomości mailowych czy tylko komunikatorów?
Otóż dostałam maila o treści:
'Dziękuję Zuza.'
Z kropką na końcu 🤔
Wygląda to dziwnie i teraz nie wiem czy mam się martwić, że autor maila mnie nienawidzi, czy jednak tak się pisze.
Autor ma dwadzieścia parę lat, więc jest raczej na bieżąco z kodami komunikacji internetowej, na dodatek to syn prezesa, więc nie wiem, czy mam od poniedziałku pakować kartonik, czy jeszcze mam szansę w tej firmie? 🙈
Ja bym napisała bez kropki😉

Obserwuj wątek
    • feniks_z_popiolu1 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 16:10
      Wiem o takiej kropce ale w SMS_ach. W email u to nie słyszałam
      • maszyna_trurla_08 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 17:00
        No właśnie też tak słyszałam, to mnie pociesza 😉
    • mid.week Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 16:10
      Zapytaj go czy to kropka nienawisci czy kropka bez znaczenia
    • azalee Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 16:12
      Odpisz mu "Nie ma za co." zeby wiedzial ze nie dasz sie zastraszyc wink
      • milva24 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 16:14
        big_grin
      • maszyna_trurla_08 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 16:58
        😁
      • boogiecat Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 18:04
        big_grin

stare zasady sa the best- kropke kropka zwalczac
        • primula.alpicola Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 19:49
          big_grin
      • unikotka Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 13.05.23, 08:22
        🤣
    • pyza-wedrowniczka Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 16:35
      Mam nadzieję, że jednak nie wszyscy odczytują to jako kropkę nienawiści. Przyznam się, że ja odruchowo stawiam kropkę na końcu zdania. Nawet, jak to jest jedyne zdanie w wiadomości. Często na czacie też mi się zdarza. To jest podświadome - dla mojego mózgu zdanie=kropka.
      • maszyna_trurla_08 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 17:02
        Ja zwykle tak nie odczytuję jak wiadomość jest dłuższa, tutaj jakoś tak ostentacyjne wyglądało 😉
      • inny.kwiatek Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 19:35
        Tak samo mam. Koniec zdania czyli kropka. Mam nadzieję, źe czytający uznają najwyżej żem stara a nie że ich nienawidzę smile
    • bi_scotti Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 16:39
      surprised Ja zawsze stawiam kropke po swoim podpisie - czy ja nienawidze siebie, czy tych dla ktorych podpisuje documents? That is the question tongue_out Bi_scotti.
      • boogiecat Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 18:06
        Ja kiedys odpisalam szybkim konkretem na pracowego mejla-pytanie, krotkim zdaniem z kropka i pani sie na mnie na dlugo obrazila opowiadajac wszystkim, ze sie biore za niewiadomo co "widzialas jak mi odpisala?!"

moze to jednak ta kropka zawazyla
    • lilia.z.doliny Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 16:42
      O czym wy mówicie?
      • bi_scotti Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 16:58
        lilia.z.doliny napisała:

> O czym wy mówicie?
        >

No idea big_grin Ale pogadac mozna wink Cheers.
      • dramatika Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 17:08
        lilia.z.doliny napisała:

> O czym wy mówicie?

Myślałam, że tylko ja zadaję sobie to pytanie. WTF? Jaka do jasnej anielki kropka nienawiści? big_grin
      • eliszka25 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 19:27
        Uff, czyli nie tylko ja nie mam pojęcia o jakiejś kropce!
        • inny.kwiatek Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 19:35
          Dzieci zapytaj smile
          • eliszka25 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 19:43
            Ale to jakiś ogólnoświatowy trend? Bo moje dzieci na komunikatorach i innych takich funkcjonują właściwie tylko po angielsku i niemiecku. Nigdy w rozmowach z nimi żadna kropka się nie przewinęła, choć nie raz gadamy o różnych takich pierdołach.
            • inny.kwiatek Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 19:45
              Nie wiem, ale pamiętam, że Magdalena pisała, że jej córka zna
              • primula.alpicola Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 19:52
                Kropka nienawiści, zapytaj dzieci.
                Jeszcze gorsza opcja, uśmieszek i kropka

Pozdrawiam smile.
                • boogiecat Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 22:44
                  Sajko usmieszek z kropka to koszmar mojej corki, bo jej ojciec tak do niej pisuje😀

potwierdzam miedzynarodowy charakter kropki nienawisci- francuskie dzieci znaja
              • bi_scotti Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 19:52
                Girl (corcia Magdaleny) smile Dziwnie podejrzewam, ze synowie Eliszki moga byc rownie niewinni jak niektore z nas - bez generalizations - faceci rzadko sie bawia w takie ... hmmm ... blahostki wink Cheers.
                • eliszka25 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 19:59
                  O, to może być to. Oni gadają głównie ze swoimi kumplami od grania i sądząc po tym, jak z sobą rozmawiają, to raczej wątpię, że bawią się w jakieś kropki. To by było zbyt subtelne. Zapytam ich przy okazji, ale pewnie córka sąsiadów jest lepszym adresem.
          • angazetka Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 19:59
            Jakich dzieci, kropka nienawiści jest znana od dekady albo i dwóch.
            • eliszka25 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 20:01
              No ja nie znam, mąż też nie. Moje dzieci to nie jakieś małe dzieci. Starszy ma prawie 17 lat.
            • auksencja15 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 21:02
              Tak! Używałam tego określenia na pewno w liceum
            • milva24 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 22:30
              Jednak jestem już stara, zupełnie nie kojarzę.
          • m_incubo Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 13.05.23, 08:36
            Bez żartów, kropka nienawiści jest starsza od większości dzieci ematczynych.
    • auksencja15 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 16:54
      Kropka nienawiści istniała już na pewno w 2010
    • arthwen Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 17:06
      Ale czy to taka ogólna nienawiść jest, czy tylko na polu interpunkcyjnym?
      • jednoraz0w0 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 17:37
        arthwen napisał(a):

> Ale czy to taka ogólna nienawiść jest, czy tylko na polu interpunkcyjnym?
        >
        jest to ogólna nienawiść wyrażana za pomocą interpunkcji.
        Gdybym to chciała zobrazować, to kojarzysz na pewno takie memy czy inne żarciki w których #najgorzej jest jak kobieta na pytanie "co się stało/oco chodzi/" odpowiada "Nic." No to właśnie to jest takie "nic" z kropką. Niby nic, ale kropka sugeruje intonację która zupełnie odwraca znaczenie na "wszystko".
    • szarmszejk123 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 17:06
      Z figlia wynika, że TO ZALEŻY.
      Jeżeli zwykle nie stawia a teraz postawił, to tak, jest to kropka nienawiści.
      W innym wypadku nie ma pewności, może mu się tylko paluch omsknął i teraz się martwi że ty pomyślisz że on cie nienawidzi, ale w głębi serca ma nadzieję, że jesteś za stara żeby połączyc kropki :p
      • szarmszejk123 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 17:06
        Z gugla* 🙄
        • bi_scotti Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 17:09
          szarmszejk123 napisał(a):

> Z gugla* 🙄

Ja tam wole figlia big_grin Who needs google gdy moze byc figiel? tongue_out Cheers.
          • szarmszejk123 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 17:11
            No żeby była figlia to najpierw muszą być figle:p ( figlia-córka)
            • bi_scotti Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 17:17

> No żeby była figlia to najpierw muszą być figle:p ( figlia-córka)

Jesli "z kogo/czego - z figlia" to on jest chyba jednak on (z dzbana, ze szczygla, z tygla) ... Am I wrong? Ematko ucz ... ale bez googla tongue_out Cheers.
              • szarmszejk123 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 17:19
                Figlia- córka
                Figlio- syn.
                • bi_scotti Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 17:22

> Figlia- córka
                  > Figlio- syn.

Get that. Czyli figlio - tys piknie ... ale chyba jednak prefer figiel wink Jakos tak bardziej ... figlarny & lepiej pasujacy do tego tu watku, don't you think? wink Cheers.
      • maszyna_trurla_08 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 17:59
        Zwykle stawia, jestem uratowana😁
    • maszyna_trurla_08 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 17:07
      Przejrzałam inne maile, oni tak mają z tymi kropkami, stawiają je nawet po emotkach🙈
      Typu:
      "Dziękuję bardzo 😊."
      Dla mnie dziwnie to wygląda, ale w sumie prawidłowo, zdanie to zdanie i kropka.
      Widocznie to ja piszę niechlujnie...
    • hexella Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 17:11
      OJP czas się zwijać. Chyba siła odśrodkowa wyniosła mnie już poza orbitę współczesnej komunikacji big_grin
      Kropka nienawiści... no bez jaj big_grin
      • bi_scotti Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 17:18
        hexella napisała:

> Kropka nienawiści... no bez jaj big_grin

Kropka bez jaj? Zboczenstwo!!! tongue_out Cheers.
    • borsuczyca.klusek Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 17:33
      Kropka nienawiści to raczej jak piszesz jedno słowo, przykładowo:

dobrze.

Niby się na coś zgadzasz, ale wydźwięk jest taki, że może jednak niekoniecznie.
      • maszyna_trurla_08 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 18:00
        To ma sens
        • inny.kwiatek Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 19:44
          Jaki sens? Od kiedy kropka jest wyrazem niezgody na coś?
          • bi_scotti Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 19:55
            inny.kwiatek napisała:

> Od kiedy kropka jest wyrazem niezgody na coś?

Gdy kropka staje sie sarcastic wtedy ... sama rozumiesz big_grin
            Yeah, kropka jako symbol/wyraz/alegoria/pomnik sarkazmu wspol-rozmowcy - who would have known? wink Cheers.
            • boogiecat Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 22:40
              Kropka wyraza ton wypowiedzi.

To jak to samo pytanie zadane mezowi przez zone:

a) niewkurwiona: « Chcesz soli? »= potrzebujesz dosolic kolacje?
              b) wkurwiona « Chcesz soli? » = chcesz dostac solniczka w morde?
    • jednoraz0w0 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 17:34
      Odpisz mu "Proszę bardzo, Krzysiu." i zobacz jak zareaguje
    • bene_gesserit Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 18:06
      maszyna_trurla_08 napisała:

> Otóż dostałam maila o treści:
      > 'Dziękuję Zuza.'

Ja bym powiedziała, że o nienawiści świadczy tu brak przecinka.
    • pepsi.only Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 18:57
      Gdzieś już o tym czytałam. Czyżby nadawca kończąc zdanie w ten sposób chciał wzmocnić przekaz, a nawet nadać mu poważny charakter? hmm...

Za moich czasów kropka to było: "koniec i kropka", albo "przygarnij kropka". A tu kropka nienawiści?.
      OK.
      Niech i tak będzie.
    • furiatka_wariatka Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 19:11
      Powiem szczerze, że nigdy w życiu o czymś takim jak kropka nienawiści nie słyszałam. Jestem 40+, nie wiem, czy to jakiś młodzieżowy kod?
      • eliszka25 Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 19:33
        Nie jesteś sama. O istnieniu kropki nienawiści dowiedziałam się właśnie z tego wątku 🤷‍♀️
        • inny.kwiatek Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 19:46
          Ja się dowiedziałam z ematki, ale jakiś czas temu.
      • angazetka Re: Kropka nienawiści - wątek lajtowy na weekend 12.05.23, 20:00
        Młodzieży z okolic roku 2000 wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka