zanetka.x 12.05.23, 18:04 Jak to jest, że często mieszkańcy wysokich partnerów montują w oknach kraty bo boją się włamania, a mieszkańcy niskich partnerów mają ogródki, w których mają niski płotek, nie mają krat i nie boją się włamania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarmszejk123 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 18:15 Mieszkania z ogródkami kupują tylko ci,którzy się nie boją i stać ich na alarm . Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 07:21 Ja mam parter i ogródek. Bez alarmu. Ale jest ochrona budynku i kamery wzdłuż ogrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 18:16 dlatego bo w ogródkach mają kleszcze, przewrócone grabie, zapadnie i miny - dlatego są lepiej chronieni niż ci bez ogródków Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 18:43 Rozsypane klocki lego, gęsi (podobno lepiej stróżują od psa) Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 20:10 Louis de Funès : Le gendarme en balade (1970) - Qu'est ce qu'on leur fait ? Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 18:39 U mnie wszYscy ci z ogródkami maja rolety antywłamaniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 18:41 90% ludzi ma w domach takie zamki, ze wlamywacz wejdzie bez rabanu w minute wiec naprawde nie ma znaczenia czy sie mieszka na parterze czy na 18 pietrze. W ogole to zabawne, bo ponad 40% polaków mieszka w domach ( tyle samo w mieszkaniach) i jakos w domach nikt sobie parteru nie kratuje 😅 I nie, zdecydowana wiekszosc ludzi w domu nie ma alarmu a dzialki albo nie maja plotu albo mają jakiś smieszny, I tak, ludzie w mieszkaniach mogliby miec alarm. Ale to widocznie jakas mentalnosc czlowieka z parteru. Choc znalam babke co okratowala sie na 7 pietrze. Widocznie bala sie zlodzieja co wskoczy niczym spiderman skaczac z budynku obok a potem przeczłapie po pionowej ścianie Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 18:47 Też wieżowiec 10-pietrowy widziałam i na ostatnim piętrze same kraty. I niektórzy mają kraty w starych domach na parterze. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 07:18 Na samej górze nie dziwi Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 18:48 Złodzieje potrafią się spuszczać z dachu na parapety/gzymsy/balkony. Koledze ze szkoły ukradziono tak drogi rower z balkonu, ostatnie piętro 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 19:17 Gdybym mieszkała już na 1 piętrze to bym bała się, że mi dziecko wypadnie a nie ze mnie okradną. Może głupie ale tak to widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 19:20 Większość ludzi jednak nie mieszka na parterze Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 19:57 Oczywiście. Piszę o sobie. Mam taką schizę. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 20:06 W sumie co roku czyta się, zD jakieś dziecko wypadło.. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 20:37 A pozostałe 20% gdzie mieszka? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 09:15 Wg cbos 41% to dom jednorodziny 7% dom wielorodzinny 2-3% blizniak 40% mieszkania w bloku 9% kamienica -pozostale 1 % inne - bezdomonosc, socjalne budynki, instytucje, dps etc. Pomoglam? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 20:21 Okratowanie swoich mieszkań, jeśli kraty na stałe, to monumentalna głupota - w razie pożaru odcięta droga ucieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 20:30 13 lat mieszkałam na niskim parterze, nieokratowanym, (mąż jak zatrzasnął sobie drzwi to w biały dzień wszedł przez okno bez żadnej reakcji ze strony sąsiadów czy przechodniów). I jedyne włamanie w tym budynku było do sąsiada z pierwszego piętra, ale złodzieje wiedzieli do kogo i po co wejść.. Znajomym natomiast ukradli nocą rowery z balkonu na czwartym piętrze.. Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 21:50 Ja kiedyś na drugim piętrze przechodziłam z balkonu sąsiadki po takim jakby gzymsie do siebie, balkon typu loggia. Też nikt nie reagował, tylko sąsiadka zastanawiała się czy jak się zabiję, to będzie na nią 😁 Z ostatniego piętra stosunkowo łatwo się kradnie. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 12:32 Ja mieszkań na przeciw komisariatu policji a sąsiadce złodzieje weszli do domu przez taras i wynieśli z domu laptopy, na kamerze policyjnej zamontowanej przed komisariatem można było sobie cała akcje obejrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 20:35 Ja mam wysokiego partnera, ale się nie boję 🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 20:39 Te kraty to chyba pozostałości sprzed kilkudziesięciu lat. Raczej widuję rolety zewnętrzne. Kraty oczywiście też, ale właśnie raczej montowane w latach 90. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 09:17 Rolety dla zlodzieja to dodatkowe 2 minuty roboty. W ogole to jest smiech na sali, ze ludzie te powszechne zewnetrzne rolety antywlamaniowe tak faktycznie traktuja… Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 09:32 Jak złodziej przechodzi przez rolete? Chyba jestem naiwna bo myślałam ze to przeszkoda nie do pokonania żeby wejść po cichu i szybko Zdradzisz szczegóły jak to rozmontowują, szczególnie takie elektryczne na pilot??????? Odpowiedz Link Zgłoś
trampki_w_kwiatki Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 21:59 Od nastu lat mam przy mieszkaniu taras z miniogródeczkiem otoczony tylko pseudo płotkiem wysokości dorodnego tulipana. Mam rolety zewnętrzne, ale używam ich tylko podczas upałów. Nie mam obsesji, złodziej jak będzie chciał to wejdzie i piętro to czy tamto nie stanowi dla niego różnicy. Jedyne co u nas kradziono to wózki z klatek schodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 12:25 Tak było chyba wiele lat temu, dzis jak się boisz montujesz okna z szybami antywłamaniowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 12:42 Właśnie przypomina mi się historia sprzed wielu lat koleżanka sobie zamontowała okna antywłamaniowe i tydzień później mieszkaniu było włamanie do okna i koleżanka miała poważne podejrzenia że związek z tym miała ekipa Remontowa Wyprowadziła się stamtąd dosyć szybko i z tego co wiem już nigdy nie kupowała mieszkania na parterze)) Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 12:43 Nie ekipa Remontowa ale ta ekipa która instalowała te nowe okna super Hiper antywłamaniowe Odpowiedz Link Zgłoś