Dodaj do ulubionych

Kraty vs ogródki na parterze.

12.05.23, 18:04
Jak to jest, że często mieszkańcy wysokich partnerów montują w oknach kraty bo boją się włamania, a mieszkańcy niskich partnerów mają ogródki, w których mają niski płotek, nie mają krat i nie boją się włamania?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 18:15
      Mieszkania z ogródkami kupują tylko ci,którzy się nie boją i stać ich na alarm .
      • fogito Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 07:21
        Ja mam parter i ogródek. Bez alarmu. Ale jest ochrona budynku i kamery wzdłuż ogrodzenia.
    • woman_in_love Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 18:16
      dlatego bo w ogródkach mają kleszcze, przewrócone grabie, zapadnie i miny - dlatego są lepiej chronieni niż ci bez ogródków
      • wkswks Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 18:39
        😂
      • tanebo001 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 18:43
        Rozsypane klocki lego, gęsi (podobno lepiej stróżują od psa)
      • mae224 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 07:20
        berberys i róże.
    • wkswks Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 18:39
      U mnie wszYscy ci z ogródkami maja rolety antywłamaniowe.
    • zuzanna_a Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 18:41
      90% ludzi ma w domach takie zamki, ze wlamywacz wejdzie bez rabanu w minute wiec naprawde nie ma znaczenia czy sie mieszka na parterze czy na 18 pietrze.

W ogole to zabawne, bo ponad 40% polaków mieszka w domach ( tyle samo w mieszkaniach) i jakos w domach nikt sobie parteru nie kratuje 😅

I nie, zdecydowana wiekszosc ludzi w domu nie ma alarmu a dzialki albo nie maja plotu albo mają jakiś smieszny,
      I tak, ludzie w mieszkaniach mogliby miec alarm.
      Ale to widocznie jakas mentalnosc czlowieka z parteru.

Choc znalam babke co okratowala sie na 7 pietrze. Widocznie bala sie zlodzieja co wskoczy niczym spiderman skaczac z budynku obok a potem przeczłapie po pionowej ścianie wink
      • ayelen40 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 18:47
        Też wieżowiec 10-pietrowy widziałam i na ostatnim piętrze same kraty. I niektórzy mają kraty w starych domach na parterze.
        • iberka Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 07:18
          Na samej górze nie dziwi
      • auksencja15 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 18:48
        Złodzieje potrafią się spuszczać z dachu na parapety/gzymsy/balkony.
        Koledze ze szkoły ukradziono tak drogi rower z balkonu, ostatnie piętro 😳
        • zerlinda Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 19:17
          Gdybym mieszkała już na 1 piętrze to bym bała się, że mi dziecko wypadnie a nie ze mnie okradną. Może głupie ale tak to widzę.
          • auksencja15 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 19:20
            Większość ludzi jednak nie mieszka na parterze tongue_out
            • zerlinda Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 19:57
              Oczywiście. Piszę o sobie. Mam taką schizę.
              • auksencja15 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 20:06
                W sumie co roku czyta się, zD jakieś dziecko wypadło..
      • m_incubo Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 20:37
        A pozostałe 20% gdzie mieszka?
        • auksencja15 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 20:38
          Bezdomni 🤣
        • maleficent6 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 22:10
          W jeziorze.
        • zuzanna_a Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 09:15
          Wg cbos
          41% to dom jednorodziny
          7% dom wielorodzinny
          2-3% blizniak
          40% mieszkania w bloku
          9% kamienica
          -pozostale 1 % inne - bezdomonosc, socjalne budynki, instytucje, dps etc.

Pomoglam?
    • taje Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 20:21
      Okratowanie swoich mieszkań, jeśli kraty na stałe, to monumentalna głupota - w razie pożaru odcięta droga ucieczki.
    • aqua48 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 20:30
      13 lat mieszkałam na niskim parterze, nieokratowanym, (mąż jak zatrzasnął sobie drzwi to w biały dzień wszedł przez okno bez żadnej reakcji ze strony sąsiadów czy przechodniów). I jedyne włamanie w tym budynku było do sąsiada z pierwszego piętra, ale złodzieje wiedzieli do kogo i po co wejść.. Znajomym natomiast ukradli nocą rowery z balkonu na czwartym piętrze..
      • maleficent6 Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 21:50
        Ja kiedyś na drugim piętrze przechodziłam z balkonu sąsiadki po takim jakby gzymsie do siebie, balkon typu loggia.
        Też nikt nie reagował, tylko sąsiadka zastanawiała się czy jak się zabiję, to będzie na nią 😁

Z ostatniego piętra stosunkowo łatwo się kradnie.
        • 71tosia Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 12:32
          Ja mieszkań na przeciw komisariatu policji a sąsiadce złodzieje weszli do domu przez taras i wynieśli z domu laptopy, na kamerze policyjnej zamontowanej przed komisariatem można było sobie cała akcje obejrzeć smile
    • m_incubo Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 20:35
      Ja mam wysokiego partnera, ale się nie boję 🤷🏻‍♀️
    • m_incubo Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 20:39
      Te kraty to chyba pozostałości sprzed kilkudziesięciu lat. Raczej widuję rolety zewnętrzne.
      Kraty oczywiście też, ale właśnie raczej montowane w latach 90.
      • zuzanna_a Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 09:17
        Rolety dla zlodzieja to dodatkowe 2 minuty roboty.
        W ogole to jest smiech na sali, ze ludzie te powszechne zewnetrzne rolety antywlamaniowe tak faktycznie traktuja…
        • samaasma Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 09:32
          Jak złodziej przechodzi przez rolete?
          Chyba jestem naiwna bo myślałam ze to przeszkoda nie do pokonania żeby wejść po cichu i szybko
          Zdradzisz szczegóły jak to rozmontowują, szczególnie takie elektryczne na pilot???????
    • trampki_w_kwiatki Re: Kraty vs ogródki na parterze. 12.05.23, 21:59
      Od nastu lat mam przy mieszkaniu taras z miniogródeczkiem otoczony tylko pseudo płotkiem wysokości dorodnego tulipana. Mam rolety zewnętrzne, ale używam ich tylko podczas upałów. Nie mam obsesji, złodziej jak będzie chciał to wejdzie i piętro to czy tamto nie stanowi dla niego różnicy. Jedyne co u nas kradziono to wózki z klatek schodowych.
    • 71tosia Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 12:25
      Tak było chyba wiele lat temu, dzis jak się boisz montujesz okna z szybami antywłamaniowymi.
      • samaasma Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 12:42
        Właśnie przypomina mi się historia sprzed wielu lat
        koleżanka sobie zamontowała okna antywłamaniowe i tydzień później mieszkaniu było włamanie do okna i koleżanka miała poważne podejrzenia że związek z tym miała ekipa Remontowa

Wyprowadziła się stamtąd dosyć szybko i z tego co wiem już nigdy nie kupowała mieszkania na parterzewink))
        • samaasma Re: Kraty vs ogródki na parterze. 13.05.23, 12:43
          Nie ekipa Remontowa ale ta ekipa która instalowała te nowe okna super Hiper antywłamaniowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka