Dodaj do ulubionych

Pralka która nie gniecie to...?

12.05.23, 21:12
Poszukuję pralki, która Pozwoli na nieprasowanie ubrań po wirowaniu. Miałam kiedyś LG i dobrze sobie radziła,jeśli rozwiesiłam ubrania po wirowaniu to nie trzeba było prasować. Teraz nie ma już tego modelu.

Doradźcie poruszę. Jakie pralki macie w domu i jakie polecacie.
Będę kupować pralkę około 50 cm głęboką, ale to chyba nie ma znaczenia?

Z góry dziękuję 😉
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 21:16
      Nie wiem, od czego to zależy, czasem ubrania wyglądają u mnie jak psu z pyska wyrwane, a czasem okej, mam pralkę bosch z tych ładowanych od przodu płytkich. Nie prasuję od lat, ale mam taki tryb życia, że nie muszę zwykle nic prasować, a mój przyjaciel, jeśli rozwiesza pranie, to delikatnie je rozprostowuje na suszarce i faktycznie, materiał nie wygląda na pognieciony. Ja strzepuję energicznie, wtedy też jest dość wyprostowane. Jeśli się rozwiesi ubrania bez w/w zabiegów, wyglądają one zwykle starsznie.
      • mysiulek08 Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 21:46
        jak dobrze 'roztrzepiesz' i rozprostojesz na suszarce, plus obroty mniejsze nix 1400 to tak, bedzie ok

szczegolnie wygniecione po 1400 sa bawelniane shirty
        • akn82 Re: Pralka która nie gniecie to...? 13.05.23, 08:01
          Niestety u mnie się to nie sprawdza. Mam niemłodą pralkę Indesit ładowaną od góry. I gniecie jak szalona. Na obrotach 600 ubrania zimą będą schły w nieskończoność.
          • mysiulek08 Re: Pralka która nie gniecie to...? 13.05.23, 08:09
            nigdy nie uzywalam pralek ladowanych z gory, wiec nie mam doswiadczen, kurtki 'systemowe' i inne podobne rzeczy wiruje na 600-800 i woda z nich nie cieknie
          • kira02 Re: Pralka która nie gniecie to...? 13.05.23, 08:46
            Nie przeladowywac pralki, wyjmowac pranie od razu po zakończeniu prania. Inaczej będą baaardzo wygniecione. Plus zabiegi opisane wyzej: porzadne rozprostowanie.
      • shmu Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 22:06
        Zależy od tego ile masz ubrań w pralce i czy są ciężkie, ale też od tego jak długo czekasz z rozwieszeniem/ suszeniem
        • alpepe Re: Pralka która nie gniecie to...? 13.05.23, 08:19
          Nigdy nie czekam z rozwieszeniem. I jak piszę, nie ma reguły, próbowałam z niższymi obrotami, źle, jak mało prania, też źle.
          • mysiulek08 Re: Pralka która nie gniecie to...? 13.05.23, 08:27
            zdecydowana wiekszosc rzeczy susze w szuszarce (jedwab tez) wiec problem zagniecen jest marginalny, ciuchy, ktorych nie wkladam do suszarki i tak nie wymagaja prasowania a nie zaleca aie wysokich obrotow albo z powwodu tkanin albo wypelnien
    • brenya78 Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 21:27
      Nie pomogę za bardzo ale u mnie pomaga zmniejszenie wirowania do 800. Na 1500 to jakby z pyska wyjął psu.
    • chatgris01 Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 21:31
      Znaczenie ma pojemnosc bebna, im wiekszy, tym mniej sie gniota.
      Ja rozprostowuje jeszcze suszarka elektryczna (10 minutowy program "rozprostowywanie zagniecen" lub "zimne powietrze").
      • mysiulek08 Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 21:42
        tak jak mowi Chat, duzy beben 9-10kg wsadu i nie ladowanie na maksa niskie obroty wirowania 600-800 i program do prania rzeczy delikatnych ( z reguly max temp to 30-40stp wirowanie max 800)

jesli piore cos czego nie bede suszyc w suszarce to piore jak wyzej
    • mysiulek08 Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 21:44
      to raczej nie bedzie miec bebna o poj 9-10 kg, sprawdz jaki bedzie zakres prania rzeczy delikatnych (czas/temp/wirowanie
    • black.emma Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 21:51
      Nieprzeładowana.
    • alina460 Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 21:52
      Im mniej rzeczy w pralce, tym mniej się gniotą. No i oczywiście niskie obroty najlepiej 400-600.
      • akn82 Re: Pralka która nie gniecie to...? 13.05.23, 08:03
        Do ubrań wirowanych na 400 to chyba trzeba mieć osobną suszarnię wink ja susze w dużym pokoju.
        • alpepe Re: Pralka która nie gniecie to...? 13.05.23, 08:20
          Ja próbowałam z niskimi obrotami, guzik daje.
    • mysiulek08 Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 22:15
      i poszukaj pralki z funkcja 'steam'
      • danka88 Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 22:34
        To chyba zależy od obrotów a nie od pralki
      • akn82 Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 22:37
        A funkcja steam to jest rzeczywista wartość? Czy może bajer?
        • mak_z_figa Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 22:42
          W mojej pralce funkcja steam puszcza parę po wirowaniu i powoli kręci bębnem. Faktycznie ciuchy się rozprostowują. Użyłam tej funkcji raz, po zakupie, żeby sprawdzić jak działa, bo i tak wrzucam rzeczy do suszarki
          • mysiulek08 Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 22:48
            niewielkiej czesci ciuchow nie susze w suszarce a prasowac nie znosze, to zobacze jak sie sprawdzi
          • akn82 Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 22:53
            Jaką masz pralkę?
            • mak_z_figa Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 22:56
              Najtańsza beko. Jakiś tam model slim. Ma już kilka lat.
        • mysiulek08 Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 22:47
          nie wiem jeszcze, dopiero co kupilam zestaw miele (pralka i suszarka) pralke wlasnia z funkcja pary zeby sprawdzic jak to dziala wink
    • klaramara33 Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 22:42
      Electrolux opticare jest nastawiona na dbanie o ubrania programowo. Jeśli włączę opcje bez prasowania to tak jest.
      • klaramara33 Re: Pralka która nie gniecie to...? 12.05.23, 22:47
        Czy raczej Perfect Care + włączenie bez prasowania z tą opcją nawet na bawełnie pierze delikatnie, że wkładam czasem sukienki i nie zniszczone wyjmuję.
      • unikotka Re: Pralka która nie gniecie to...? 13.05.23, 08:13
        Potwierdzam. Też mam Elektrolux, modelu nie pamiętam, 7kg od góry. Dodatkowo też uważam, że lepiej, gdy nie jest przeładowana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka