Dodaj do ulubionych

Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament?

12.05.23, 22:45
Sytuacja wygląda tak: jest małżeństwo X, ma dwoje już pełnoletnich dzieci, dzieci nie mają współmałżonków czy własnych dzieci. Małżeństwo posiada rodzeństwo z obu stron.
Często podróżują całą czwórką i stąd ten pomysł na który wszyscy się zgadzają.
Chodzi o sytuację gdyby wszyscy razem powiedzmy np: zginęli w jakiejś katastrofie.
Każde chce wyrazić wolę za życia że w takiej sytuacji wszystko co mają dziedziczy osoba Y ( dziecko jednego z rodzeństwa owego małżeństwa).
Czy da się taki testament sporządzić?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 12.05.23, 23:03
      Można. Testament z podstawieniem. Każde z nich musi napisać, że na wypadek gdyby żadna z pozostałych 3 osób nie mogła być spadkobiercą (bo nie będzie żyła) to dziedziczyć ma Y.
      • minerallna Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 12.05.23, 23:31
        Rozumiem że tylko notarialnie bo to najpewniejsza forma?
        I co zachowkiem dla rodzeństwa? Tego chyba się nie da uniknąć?
        • daniela34 Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 12.05.23, 23:35
          Notarialnie, bo dam sobie głowę uciąć że dobrze tego nie zapiszą.
          Rodzeństwo spadkodawcy nie jest uprawnione do zachowku. Jedynie zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy należy się zachowek.
          • minerallna Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 12.05.23, 23:43
            Jesteś niesamowita i bardzo Ci dziękuję. Nie umiem wstawiać emotek to po prostu napisze że najchętniej to bym Cię wyściskała, jesteś taka dobrą duszą tego ematkowego piekiełka/forum.
            • daniela34 Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 12.05.23, 23:55
              Proszę bardzo, ale nie ma nic za darmo. Domagam się zapłaty: w mojej intencji postaw komuś "zawieszoną kawę" albo przekaż coś na jakiś dobry cel. Może być na zwierzęta wink
              • inny.kwiatek Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 13.05.23, 00:04
                Co to jest zawieszona kawa?
                • 35wcieniu Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 13.05.23, 00:07
                  Zapłacona i nieodebrana, czekająca na kogoś kogo nie stać. Popularne w niektórych miastach.
                • daniela34 Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 13.05.23, 00:15
                  inny.kwiatek napisała:

> Co to jest zawieszona kawa?

Kawa albo posiłek - niektóre knajpy czy kawiarnie w większych miastach to stosują. Płacisz za kawę/posiłek ale mówisz żeby nie przygotowywali tylko żeby zostało "w zawieszeniu." Jak przyjdzie ktoś potrzebujacy to lokal jemu wydaje. Oczywiście to można zrobić w tych lokalach, które coś takiego stosują. Nie wiem skąd jest minerallna, więc w razie czego może sobie znaleźć inny cel szlachetny. Nie będę wybrzydzać.
                  • inny.kwiatek Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 13.05.23, 00:30
                    Nie znałam. Muszę popatrzeć, to jest jakoś oznaczone, że w tej kawiarni można?
                    Bo czasem widzę, że ktoś by chciał posiłek, ale nie bardzo ma pieniądze, głupio mi zapłacić żeby nie upokorzyć takiej osoby a taki „zostawiony” posiłek to fajna opcja.
                    Dzięki za pomysł, doczytam gdzie koło mnie coś takiego jest.
                  • inny.kwiatek Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 13.05.23, 00:36
                    Danielo, dziękuję! Znalazłam listę lokali w Warszawie i akcję zawieszony obiad dla seniorów.
                    Dzięki!
                    • daniela34 Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 13.05.23, 00:45
                      Miło mi to czytać. Uważam że to jest świetna rzecz, o wiele lepsza niż takie "Ja za pana/panią zapłacę."
                      • inny.kwiatek Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 13.05.23, 08:55
                        No właśnie tak sądzę, a jakoś nigdy tego nie widzialam. A jest nawet pod moim domem w kawiarni.
              • minerallna Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 13.05.23, 00:20
                Z kawą może być problem bo praktycznie nie pijam ale wspomagam finansowo dawną sąsiadkę mojej mamy w opiece nad bezdomnymi kotami. I 1% co roku idzie na Judytę. Może być (myśli)?
                • daniela34 Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 13.05.23, 00:27
                  Może. Bezdomne kotu super cel.
                • brenya78 Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 13.05.23, 00:28
                  Chyba jednak chodzi o dodatkowy datek, a nie ten który i tak robisz.
                  • minerallna Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 13.05.23, 00:33
                    No to chyba napisałam o sąsiadce.
    • daniela34 Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 13.05.23, 00:50
      Swoją drogą ematka jest jak regularne ćwiczenia z prawa spadkowego. Z innych dziedzin też, ale akurat ze spadków zadajecie najciekawsze pytania. Naprawdę smile
      • minerallna Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 13.05.23, 01:27
        ematka częściowo, może za chwilę stanie się ebabcia. I spadkowe sprawy tak niespiesznym krokiem sobie wychodzą...
      • trampki_w_kwiatki Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 13.05.23, 08:33
        Danielo, dzięki Tobie już jakiś czas temu sporządziłam testament i jestem Ci wdzięczna smile
      • inny.kwiatek Re: Czy da sie w Polsce sporzadzic taki testament 13.05.23, 08:56
        Życie nas dopada smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka