Dodaj do ulubionych

Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry?

13.05.23, 00:09
Rozszczelnił mi się bojler elektryczny w łazience, woda ciekła od góry na podłogę. Odłączyłam dopływ wody, wyjęlam wtyczkę z prądu, przestało ciec. To się da jakoś uszczelnić, czy kupować nowy bojler?
Dopiero rano będę dzwonić po hydraulikach.
Obserwuj wątek
    • jednoraz0w0 Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 00:14
      One maja życie przewidziane na 6, niektóre na 10 lat.
      • clara.burgund Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 00:23
        jednoraz0w0 napisał(a):

> One maja życie przewidziane na 6, niektóre na 10 lat.

Moj ma 10. Ale może da się to jakoś tymczasowo uszczelnić, dopóki ewentualnie nie kupię nowego.
        • kk345 Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 00:26
          Serio chcesz amatorsko uszczelniać urządzenie podłączone do prądu?
          • clara.burgund Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 00:29
            kk345 napisała:

> Serio chcesz amatorsko uszczelniać urządzenie podłączone do prądu?

Przecież on został odłączony od prądu, prąd do niego nie dochodzi. I nie ja chcę uszczelniać, tylko ewentualnie wezwać hydraulika.
            • jednoraz0w0 Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 02:44
              Ale co ten hydraulik ma twoim zdaniem zrobić? Przecież to koroduje od środka. Wywalisz tylko kasę.
              • clara.burgund Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 09:37
                jednoraz0w0 napisał(a):

> Ale co ten hydraulik ma twoim zdaniem zrobić? Przecież to koroduje od środka. W
                > ywalisz tylko kasę.

Ale to jest plastik, plastikowa obudowa. Spod niej w jednym miejscu ciurka.
                • emateczka Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 09:46
                  Hm, ale w środku zapewne nie plastik. Pomyśl logicznie - to nie obudowa przecieka, tylko pojemnik w środku...
              • snajper55 Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 10:54
                jednoraz0w0 napisał(a):

> Ale co ten hydraulik ma twoim zdaniem zrobić? Przecież to koroduje od środka. W
                > ywalisz tylko kasę.

To nie musi byc skorodowany zbiornik. To może być jakaś nieszczelnosc na połączeniu.

S.
                • snajper55 Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 10:56
                  snajper55 napisał:

> jednoraz0w0 napisał(a):
                  >
                  > > Ale co ten hydraulik ma twoim zdaniem zrobić? Przecież to koroduje od śro
                  > dka. W
                  > > ywalisz tylko kasę.
                  >
                  > To nie musi byc skorodowany zbiornik. To może być jakaś nieszczelnosc na połącz
                  > eniu.

Może się skończyć wymianą uszczelki. Hydraulik konieczny.

S.
            • kk345 Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 10:13
              clara.burgund napisała:

> kk345 napisała:
              >
              > > Serio chcesz amatorsko uszczelniać urządzenie podłączone do prądu?
              >
              > Przecież on został odłączony od prądu, prąd do niego nie dochodzi. I nie ja chc
              > ę uszczelniać, tylko ewentualnie wezwać hydraulika.

Nie no, brzmi całkiem logicznie: uszczelnisz i juz nie podłączysz do prądu, tylko tak sobie będzie wisiał do ozdoby 🤦
              Spuść wodę i kup nowy bojler.
              • taniarada Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 10:29
                Zawór regulatora temperatury najczęściej pada . 300 stówki bynajmniej jak byk .10 lat to pomyśl o wymianie na nowy .A teraz się musisz trochę pomęczyć .
                • snajper55 Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 10:51
                  taniarada napisał:

> 300 stówki bynajmniej jak byk .

Polska język, trudna język.

"Bynajmniej to tak zwana partykuła przecząca, a więc łącząca się z „nie”. Co oznacza? Wręcz przeciwnie, zupełnie na odwrót, w żadnym razie, ani trochę. „

S.
                  • clara.burgund Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 12:09
                    Skontaktowałam się z hydraulikiem, prawdopodobnie cieknie wewnętrzny zbiornik, zamówiłam już nowy bojler.
                    • snajper55 Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 14:51
                      clara.burgund napisała:

> Skontaktowałam się z hydraulikiem, prawdopodobnie cieknie wewnętrzny zbiornik,
                      > zamówiłam już nowy bojler.

No trudno, ale warto było próbować. Uszczelka jest jednak tańsza od bojlera. smile

S.
                      • clara.burgund Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 16:14
                        snajper55 napisał:

> clara.burgund napisała:
                        >
                        > > Skontaktowałam się z hydraulikiem, prawdopodobnie cieknie wewnętrzny zbio
                        > rnik,
                        > > zamówiłam już nowy bojler.
                        >
                        > No trudno, ale warto było próbować. Uszczelka jest jednak tańsza od bojlera. smile
                        >
                        > S.

Rozmawiałam z kilkoma hydraulikami i każdy po kolei twierdził, że bojler do wymiany, a uszczelnianie czy uszczelki nic nie dadzą.
                        • clara.burgund Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 16:30
                          Powiem Ci snajper jeszcze jedną ciekawostkę- sąsiad mi poradził na próbę, abym odkręciła dopływ wody, podstawiła wiadro pod stary bojler i zobaczyła czy cieknie. Podłączyłam godzinę temu- i jest sucho, nie cieknie nic. To już zgłupiałam.
                          • taniarada Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 20:13
                            Jak jestem w Polsce to mam osiedlowego hydraulika ze spółdzielni za 50 zł robi wszystko .Może w tym kierunku idź .Reszta to pierdolety .Bo wizyta obcego hydraulika to wydatek parę stówek i można gdybać .
                          • jednoraz0w0 Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 20:17
                            Dni tego bojlera są policzone, czy w tym momencie cieknie do wiadra czy nie. Raczej i tak zbieraj kasę na następny bo nawet jak jakiś szaleniec ci to załata to za chwilę będziesz mieć problem znowu.
                            • clara.burgund Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 20:22
                              jednoraz0w0 napisał(a):

> Dni tego bojlera są policzone, czy w tym momencie cieknie do wiadra czy nie. Ra
                              > czej i tak zbieraj kasę na następny bo nawet jak jakiś szaleniec ci to załata t
                              > o za chwilę będziesz mieć problem znowu.

Ale ja już kupiłam nowy bojler, mam go w domu, czeka na zamontowanie w poniedziałek. Hydraulik też umówiony. Tylko jutro muszę umyć głowę i wymyśliłam, że na kwadrans podłączę bojler i ew. podstawię wiadro i w 15 minut umyję. A potem znów zakrecę dostęp. Sąsiad inżynier mi doradził. Woda zaczyna ledwo kapać po ok. 45 min od włączenia, więc dam radę.
                              • jednoraz0w0 Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 20:43
                                Lubisz mocno żyć. A jeśli właśnie wtedy pusci w jakimś innym miejscu? I prąd cie zabije a ty goła jak święty turecki i tak cie znajdą? To ja już prędzej bym wodę na kuchence przygrzala. Albo bym poszła np. na basen i umyła głowę tam. Albo w ogole użyłabym suchego szamponu, skoro to kwestia jednego dnia.
                                • clara.burgund Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 20:53
                                  jednoraz0w0 napisał(a):

> Lubisz mocno żyć. A jeśli właśnie wtedy pusci w jakimś innym miejscu? I prąd ci
                                  > e zabije a ty goła jak święty turecki i tak cie znajdą? To ja już prędzej bym w
                                  > odę na kuchence przygrzala. Albo bym poszła np. na basen i umyła głowę tam. Alb
                                  > o w ogole użyłabym suchego szamponu, skoro to kwestia jednego dnia.

Hydraulik powiedział, że jeśli woda nie będzie ciekła czy moczyła kabel doprowadzający prąd to się nic nie stanie. Poza tym ja umyję głowę w 10-15 minut, a zaczyna kapać po 45 minutach i to po kropelce.
                                • clara.burgund Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 21:18
                                  jednoraz0w0 napisał(a):

> Lubisz mocno żyć. A jeśli właśnie wtedy pusci w jakimś innym miejscu? I prąd ci
                                  > e zabije a ty goła jak święty turecki i tak cie znajdą? To ja już prędzej bym w
                                  > odę na kuchence przygrzala. Albo bym poszła np. na basen i umyła głowę tam. Alb
                                  > o w ogole użyłabym suchego szamponu, skoro to kwestia jednego dnia.

Hydraulik jeszcze jedną rzecz doradził- nagrzać trochę wody w bojlerze, a na czas mycia odłączyć prąd z gniazdka.
                          • snajper55 Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 21:22
                            clara.burgund napisała:

> Powiem Ci snajper jeszcze jedną ciekawostkę- sąsiad mi poradził na próbę, abym
                            > odkręciła dopływ wody, podstawiła wiadro pod stary bojler i zobaczyła czy ciekn
                            > ie. Podłączyłam godzinę temu- i jest sucho, nie cieknie nic. To już zgłupiałam.

Może woda nie doszła do uszkodzonego miejsca? Dojdzie, bojler się wypełni, to zacznie cieknąć.

S.
                            • clara.burgund Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 22:04
                              snajper55 napisał:

> clara.burgund napisała:
                              >
                              > > Powiem Ci snajper jeszcze jedną ciekawostkę- sąsiad mi poradził na próbę,
                              > abym
                              > > odkręciła dopływ wody, podstawiła wiadro pod stary bojler i zobaczyła czy
                              > ciekn
                              > > ie. Podłączyłam godzinę temu- i jest sucho, nie cieknie nic. To już zgłup
                              > iałam.
                              >
                              > Może woda nie doszła do uszkodzonego miejsca? Dojdzie, bojler się wypełni, to z
                              > acznie cieknąć.
                              >
                              > S.

No tak, po 45 minutach zaczęła ciec.
    • pani_tau Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 15:32
      Przeczytałam "Roszczeniowy bojler" i przez sekundę zastanowiłam się nad tym, czego taki bojler może chcieć.
    • agnes_gray Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 16:00
      clara.burgund napisała:

> woda ciekła od góry na podłogę.

„Dana woda, podlegająca ciśnieniu, napotykając na otwór czyli szczelinę wypływa”, bo „praw fizyki pan nie zmienisz” smile

Przepraszam, tak mi się skojarzyło smile)

• stephanie.plum Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 20:02
      cały czas czytam: "roszczeniowy bojler"...
    • dwa_kubki_herbaty Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 20:58
      Nowy, życie ważniejsze, tylko spisz sobie model i kup identyczny, sprawdź zaczepy, bo potrafia się różnic o np 1-2 cm i będziesz musiała nowe kotwy robic - czyli kolejne dziury w ścianie/kaflach itp.
      • clara.burgund Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 21:07
        dwa_kubki_herbaty napisała:

> Nowy, życie ważniejsze, tylko spisz sobie model i kup identyczny, sprawdź zacze
        > py, bo potrafia się różnic o np 1-2 cm i będziesz musiała nowe kotwy robic - cz
        > yli kolejne dziury w ścianie/kaflach itp.

Musiałam kupić inny, bo tego, który mam w łazience już nie produkują. Hydraulik powiedział, że to nie problem, najwyżej on wywierci nowe otwory. Kafli na ścianie za bojlerem nie mam.
        • kokosowy15 Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 21:11
          Może tylko zatkała się kamieniem kotłowym rura do naczynia wzbiorczego lub uszkodziła się membrana? Nie wiem, jaki masz bojler, są z naczyniem lub bez, ale wtedy częściej działa zawór bezpieczeństwa.
          • clara.burgund Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 21:20
            kokosowy15 napisał(a):

> Może tylko zatkała się kamieniem kotłowym rura do naczynia wzbiorczego lub uszk
            > odziła się membrana? Nie wiem, jaki masz bojler, są z naczyniem lub bez, ale wt
            > edy częściej działa zawór bezpieczeństwa.

Wszyscy hydraulicy z którymi rozmawiałam, mówią, że na 99% zbiornik się rozszczelnił. Tak twierdzi też sąsiad po inżynierii sanitarnej. Bojler Viking Nibe 80 litrów.
    • 7katipo Re: Rozszczelniony bojler, woda się leje z góry? 13.05.23, 21:09
      Dlaczego cały czas czytam "roszczeniowy bojler"? 🤔☺
      Że prądu tyle żre? 😝

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka