Dodaj do ulubionych

waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :)

13.05.23, 03:31
1/2litra wody, 350g cukru, kostka masla, pol kilo maki, lyzeczka plaska proszku do pieczenia, wanilia albo rum, 1 jajko

zagotowac wode z cukrem (do rozpuszczenia cukru), odstawic, dodac maslo, poczekac az sie rozpusci a calosc przestudzi

ubic z jajkiem, proszkiem do pieczenia i maka, dodajac wanilie/rum/cynamon czyli kto co lubi

ciasto ma byc lejace, cos jak gesta smietana

do dolka maszynki do orzeszkow nakladac najlepiej butelka z dozownikiem ale mozna tez lyzeczka, byle szybko, bo ciasto dosc szybko 'sie scina'

czas pieczenia zalezy od maszynki i od tego jak wypieczone chcemy skorupki

skorupki zdejmuje sie szybko, schadza paskami, odkladac na kratke do ostudzenia (wtedy stwardnieja) i nadziewac czym sie chce

ostatnio robilam nadzienie typu rafaello z migdalem w srodku

sa kruche, nie 'nasiakaja' od nadzienia przez co nie sa zapychajace jak te z kruchego ciasta, wg degustujacych duzo lepsze niz klasyczne

z tego samego ciasta wychodza swietne, kruche wafle/rozki/'kubeczki'
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 06:52
      Zapisane- dzięki🥰 Chętnie sprawdzę inne skorupkowe opcje.
      • mysiulek08 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 08:29
        sprobuj, zobaczysz roznice od pierwszego gryza 😂
    • berdebul Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 09:19
      Wrzucisz jeszcze przepis na nadzienie? 🙏🏻
      Btw czy moglibyśmy mieć podpięty wątek z przepisami? Tyle dobra tu krąży po różnych wątkach.
      • pursuedbyabear Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 11:19
        O, popieram!
      • premeda Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 15:11
        O właśnie proszę 🙏 przepis na nadzienie. Niedługo mam ognisko integracyjne to zrobiłabym.
        • mysiulek08 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 15:19
          mniej wiecej wg tego robilam

mojewypieki.com/przepis/biale-trufle-raffaello

tylko
          wiecej alkoholu, mniej mleka sk9ndesowanego i sypnelam mleka w proszku

najlepiej nakladac lyzeczka jak jeszcze nie jest mocno stezone, do obydwu! skorupek i po migdale na 'pare' 😊

gotowe mozna oblac biala czekolada i obsypac wiorkami ale mnie sie nie chcialo

nastepne w kolejce bedzie z czekoladowym ganasze i orzechami laskowymi
          • premeda Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 15:28
            Dziękuję ślicznie 😘
    • daniela34 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 09:21
      Dziękuję <3
    • wapaha Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 11:24
      Jesteś świnia a nie mysiulek 🤪🤪🤪
      Nie mam maszynki
      • iwles Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 13:36

To se kup 😝
        • wapaha Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 13:58
          A kupiłam 😜
          • iwles Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 16:50

Szatan nie kobieta 🤣🤣🤣
      • mysiulek08 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 15:21
        🤣
        • wapaha Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 16:29
          mysiulek08 napisała:

> 🤣
          >
          Dostawa we wtorek 😁
          Podzielisz się przepisami na nadzienie? 🙏
          • mysiulek08 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 16:46
            kokosowe jest wyzej

kawowe na bazie klasyki kremu maslanego (zoltka utarte z cukrem pudrem na parze az zbieleja i zgestnieja), dodac do utartego na puch masla i dodac zaparzona na gesto kawe (2-3 lyzeczki zalane wrzatkiem tak zeby zrobila sie gesta masa), rum

curd z mango z biala czekolada

w planach czekoladowy ganasz (gorzka czekolada ze smietanka i rumem) z grubo mielonymi orzechami laskowymi

niewykluczone, ze w skorupki wpakuje ktoregos razu lody (zrobione wlasnymi 'recami')
            • wapaha Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 17:02
              😘
    • tt-tka Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 13:33
      Nie mam cukru w domu. Od jakichs dwoch lat chyba...
      ale popatrzec popatrze chetnie, nie utyje od tego, a zawsze jakas przyjemnosc smile
    • iwles Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 13:39

A jak lejesz ciasto? Ciurkiem szybko do wszystkich dziurek? Czy pojedynczo: jedna dziurka - przerywasz - i przechodzisz do kolejnej dziurki?
      • mysiulek08 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 15:01
        jak sie uda 😊 nie mialam butelki wiec lyzeczka, stylem troche rozpaczliwym a pierwszym wypieczeniu mniej wiecej wiesz ile ma byc w dolku

to co bedzie wycisniete i rozlane przy nakladaniu duzo lepiej sie odrywa od skorupki niz ciasto kruche
    • mysiulek08 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 13.05.23, 15:21
      aaaa
      z ciasta w tych proporcjach wychodzi duzo skorupek, wiec mozna zrobic z polowy porcji, tez bedzie sporo
    • arribeth Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 27.05.23, 21:32
      Odgrzebuję wątek, żeby podziękować mysiukowi. Orzeszki są pyszne, chrupiące i mniej zamulające niż kruche. Co do nalewania, idealnie sprawdziła się miarka z dziubkiem, w sumie zwykły kubek czy rondelek, oby z dziubkiem, może być.
      • mysiulek08 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 27.05.23, 21:39
        ciesze sie, ze pomysl sie przydal smile

sposob nalewania kazdy sobie dopracuje
        dokladnie, mniej zamulajace to najlepsze okreslenie

zaraz bede krecic w sorbetierze lody lukumowe i eksperymentalnie nadzieje troche skorupek tongue_out
    • woman_in_love Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 27.05.23, 21:55
      a żeby wam wszystkim doopy urosły i rozmiary 48+ się porobiły!
      • mysiulek08 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 27.05.23, 22:44
        e tam, juz sie porobily wiec co za roznica 🤣🤣
        • raczek47 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 28.05.23, 07:51
          Dziewczyny, a to trzeba mieć specjalną formę do ich wypieku ? Ja bym chętnie kupiła,ale są różne, takie zamykane "patelnie" i jak tostery . Jakie wy macie? Te orzeszki z opisu i wyglądu są obłędne,też chcę je jeść🙂
          • mysiulek08 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 28.05.23, 08:02
            tak, forma jez niezbedna 😊

ja mam cos takiego

allegro.pl/oferta/opiekacz-do-orzeszkow-ciastek-forma-24-szt-1600-w-12818846603

Daniela chyba taka, pisala, ze urzdzenie na 12szt i wymienne plytki

allegro.pl/oferta/opiekacz-do-orzeszkow-5w1-sandwich-gofry-1200w-11365077539

'patelni' nie bralam pod uwage, a napewno nie polecam pojedynczych foremek do piekarnika, porazka totalna

zwyczaju wypieku orzeszkow nie wynioslam z domu, wiec formy do wypieku do uzytku na gazie nie znalam, za to babcia miala takowa do gofrow 😊
          • mysiulek08 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 28.05.23, 08:09
            i watek w temacie

forum.gazeta.pl/forum/w,567,175631097,175631097,Danielllaaaaa_.html#p175633553
            • raczek47 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 28.05.23, 08:33
              Czyli ten opiekacz,pierwszy z allegro Ci się sprawdza?
              • raczek47 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 28.05.23, 08:35
                Chyba taki co ma więcej wat lepszy.
                Kiedyś miałam gofrownicę na 600 w,tragedia, guma wychodziła, nie chrupiące ciasto
              • iwles Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 28.05.23, 08:50

Mam taki sam, jak Mysiulek, sprawdza się.
              • mysiulek08 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 28.05.23, 09:18
                tak, ten na 24 skorupki, chyba 1600w, wybieralam z najwieksza moca, pomna wlasnie gofrownic
          • arribeth Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 28.05.23, 08:42
            Ja mam opiekacz elektryczny, te "patelnie" podobno są na gaz, a u mnie gazu nie ma. Pojedynczych foremek do piekarnika też nie polecam, skorupki wychodzą brzydkie i dołki malutkie bo ciasto rośnie i wypełnia formę.
            • raczek47 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 28.05.23, 08:47
              Ja mam indukcję. Wezmę chyba ten z pierwszego linku mysiulka
              • iwles Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 28.05.23, 08:51

Weź weź, robi się naprawdę w miarę szybko 🙂
                • mysiulek08 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 28.05.23, 09:19
                  waflowe jeszcze szybciej, bo wychodza z dolkow niemal tasmowo
                  • raczek47 Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 28.05.23, 09:57
                    😘😘😘kupuję, będę żarła😀
    • krwawy.lolo Re: waflowe orzeszki dla Danieli i nie tylko :) 28.05.23, 10:50
      forum.gazeta.pl/forum/w,396,176080746,176080746,mielone_kulki_dla_Danieli_i_nie_tylko.html#p176080749

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka