mysiulek08
13.05.23, 03:31
1/2litra wody, 350g cukru, kostka masla, pol kilo maki, lyzeczka plaska proszku do pieczenia, wanilia albo rum, 1 jajko
zagotowac wode z cukrem (do rozpuszczenia cukru), odstawic, dodac maslo, poczekac az sie rozpusci a calosc przestudzi
ubic z jajkiem, proszkiem do pieczenia i maka, dodajac wanilie/rum/cynamon czyli kto co lubi
ciasto ma byc lejace, cos jak gesta smietana
do dolka maszynki do orzeszkow nakladac najlepiej butelka z dozownikiem ale mozna tez lyzeczka, byle szybko, bo ciasto dosc szybko 'sie scina'
czas pieczenia zalezy od maszynki i od tego jak wypieczone chcemy skorupki
skorupki zdejmuje sie szybko, schadza paskami, odkladac na kratke do ostudzenia (wtedy stwardnieja) i nadziewac czym sie chce
ostatnio robilam nadzienie typu rafaello z migdalem w srodku
sa kruche, nie 'nasiakaja' od nadzienia przez co nie sa zapychajace jak te z kruchego ciasta, wg degustujacych duzo lepsze niz klasyczne
z tego samego ciasta wychodza swietne, kruche wafle/rozki/'kubeczki'