Dodaj do ulubionych

Przyznać się czy głupio ? psychoterapia

13.05.23, 08:12
Chodzę od 2 miesięcy, raz w tygodniu.
Chcę zrezygnować bo finansowo już nie wyrabiam ( 50 min to prawie 200zl)
Czy powiedziałybyście psychoterapeucie otwarcie, że powodem rezygnacji są pieniądze? A raczej ich brak?
Bo trochę mi wstyd a z drugiej str nie jestem dobra w wymyślaniu kłamstewek...
Czy może nie wyjaśniać a tylko zaznaczyć, że chcę przychodzić do końca maja?
Obserwuj wątek
    • extereso Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 08:14
      Dla mnie zupełnie ludzka rzecz. Nawet dla niego lepiej że będzie wiedział o co chodzi.
      • unikotka Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 08:15
        extereso napisała:

> Dla mnie zupełnie ludzka rzecz.
        Otóż to. Naprawę większości ludzi czasem zdarza się nie mieć kasy, szczególnie w obecnym kryzysie. Nic w tym wstydliwego.
    • unikotka Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 08:14
      Powiedzieć, może coś zaproponuje. Czasem możliwe są np. rzadsze spotkania.
      • fgh05 Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 08:28
        Rzadsze spotkania odpadają bo wg psychoterapeuty, terapia będzie wtedy nieskuteczna - za długie odstępy czasowe powodują, że mam większe blokady przed mówieniem.
        • jakis.login Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 08:30
          Teraz chodzisz raz w tygodniu i tez masz kłopoty z mówieniem, hmmm
          • fgh05 Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 08:37
            Teraz ich nie mam. Po prostu chciałam umówić się za 2 tyg, a terapeuta odradził mi to.
            Nie, nie powiedział, że ja już mam problemy z mówieniem - powiedział, że tak przeważnie bywa, że ludzie mają blokady przed mówieniem i odradza.
            Może niezgrabnie to napisałam we wcześniejszym poście.
            • inny.kwiatek Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 08:54
              Masz. Bo zastanawiasz się czy powiedzieć prawdę czy skłamać w tak prostej sprawie.
            • pani_tau Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 08:59
              Moja terapeutka też postrzegała opuszczenie sesji jako dramat, chyba, że brała urlop, albo ja szłam na urlop, albo ona miała szkolenie albo coś tam. Wtedy zero dramatu.
              Nie widziałam różnicy po dwóch tygodniach przerwy.
              Z tym, że ta terapia to była tylko i wyłącznie strata mojego czasu.
              • pani_tau Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 09:03
                Co do meritum to oczywiście, że powiedz. Jako nisko uposażona regularnie muszę ustawiać finansowe priorytety i obie terapie miałam na NFZ.
        • aguar Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 08:37
          No tak, ale lepiej rzadziej niż wcale.
        • mikams75 Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 13:08
          No wiadomo, że terapeuta broni się przed utratą dochodów ale jak będzie miał opcje utraty klienta, to się okaże, że rzadsza terapia też cos daje.
    • mgla_jedwabna Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 08:34
      Ja bym powiedziała wprost. Dlaczego masz się wstydzić swoich finansów?
      • pani_tau Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 09:04
        Takie czasy.
    • cegehana Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 08:55
      Moim zdaniem warto powiedzieć. W ogóle nw relacjach z ludźmi warto mówić otwarcie żeby sie nie zastanawiali i nie tracili czasu na rozwiązanie nie tych problemów co trzeba. Być może ten psychoterapeuta nie doradzi żadnego rozwiązania tego problemu, ale wtedy już będziesz wiedziała i tez nie będziesz na to więcej czasu tracić.
      • pani_tau Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 09:05
        W przypadku terapeuty bądź lekarza zdecydowanie tak, w przypadku innych osób należy zachować ostrożność.
    • angazetka Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 12:51
      Tak, powiedzieć prawdę.
    • 71tosia Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 12:55
      Dlaczego ma ci być wstyd? Rezygnujesz bo cie nie stać - raczej rozsądny argument
    • mia_mia Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 13:07
      Powiedz i najlepiej jakiś czas wcześniej, żeby podsumował spotkania i udzielił wskazówek jak i nad czym pracować samemu, żeby to co osiągnęłaś nie poszło na marne.
      • taniarada Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 13:20
        Dobry kierunek podała Ci Mia ,a leki to może Ci wystawić lekarz rodzinny. Prawo do opieki zdrowotnej i bezpłatnej kurza twarz .
        • helka.na.zakrecie Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 23:31
          A co do wystawiania recept na leki ma terapeuta?
    • siedemkropek82 Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 13:23
      Powiedzieć. Jak będzie psychoterapeucie zależeć na terapii z Tobą, to zapyta się Ciebie jak kwota byłaby odpowiednią wg Ciebie na opłacanie takiej sesj.Mnie się tak pytała i ustalilysmy kwotę zawoloalajaca mnie i ją. Powodzenia!
      • alicjamagdalena Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 15:31
        Dokładnie. Może to są przejściowe kłopoty?
    • jednoraz0w0 Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 16:02
      Jak się wstydzisz sytuacji z kasa to sformułuj to inaczej, czyli że masz inne wydatki/priorytety w najbliższych miesiącach i nie masz 800 -1000 złotych miesięcznie na terapie w budżecie. A już czy te inne wydatki to diamenty czy chleb powszedni to nie jego sprawa.
    • bene_gesserit Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 16:11
      "Nie mam pieniędzy" to zupełnie normalne wyjaśnienie. I będzie coraz bardziej normalne.
      Terapeucie będzie przykro, ale przykrzej by było, gdybyś porzuciła terapię bez wyjaśnień albo wymyśliłą coś.
      Idż na ostatnią sesję, powiedz jak jest, poproś o wskazówki. I się trzymaj.
    • blue_meerkat1 Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 22:47
      Powiedz wprost, terapeuta powinien zaproponowac jakies podsumowanie pracy i ew dopytac czy cos jeszcze mozna ogarnac do konca maja.
    • brenya78 Re: Przyznać się czy głupio ? psychoterapia 13.05.23, 22:58
      Dziwne. Chodziłam na terapię i wręcz u mnie było odwrotnie. Miałam zadane "zadania" na miesiąc do przodu i tak wyznaczane wizyty. No chyba ze u Ciebie to dopiero poczatek I jeazcze nie dotarliście do sedna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka