Dodaj do ulubionych

Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnosprawność

13.05.23, 12:34
Ze specjalną dedykacją dla cud-boginii

Dawno temu pisałam o kłodach rzucanych pod nogi starającemu się o ponowne orzeczenie. Wczoraj zakończyła się sprawa smile trwająca prawie cały rok (może nawet ciut więcej).
Po wielokrotnym monitowaniu o kolejne uzupełnienia, w grudniu przyszła decyzja, która uzdrawiała osobę. Z umiarkowanego stopnia na lekki. Mimo znacznego pogorszenia stanu zdrowia od ostatniego orzeczenia (starający myślał, że dostanie znaczny stopien...)

Zostało napisane odwołanie do Komisji Wojewódzkiej. Była komisja. Wczoraj przyszła decyzja - stopień znaczny.
Generalnie w uzasadnieniu zjechali decyzję Miejskiego Zespołu ds Orzekania o Nepełnosprawniści.
Jedyny minus - orzeczenie wydany na krótszy czas - poprzednie do końca 2026 r. obecne - do końca 2024 r.

Trochę czasu (i nerwów) to zajęło, ale warto było. Z obniżeniem stopnia wiążą się spore konsekwencje.

Obserwuj wątek
    • zosia_1 Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 13.05.23, 12:37
      Gratulacje za wytrwałość.
      • kochamruskieileniwe Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 13.05.23, 17:35
        Odwołanie zostało napisane i wysłane...16 grudnia. Decyzja przyszła wczoraj 12 mają; 5 miesięcy tylko. Dobrze, że poprzednie orzeczenie i karta parkingowa jeszcze były ważne...
    • wapaha Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 13.05.23, 12:56
      Pewnie ze warto . W zespołach masówka leci często. Kopiuj wklej i heja
      U nas z kolei uzdrowili całkowicie oraz popełnili błąd merytoryczny . Pani z wojewódzkiej komisji aż przeprosiła..
      • kochamruskieileniwe Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 13.05.23, 13:07
        Masówka cudownego uzdrawiania. Przynajmniej w Warszawie. Ponieważ komisja miała opóźnienie - można było się nasłuchać, jakie przypadki uzdrowili.
        No cóż - oszczędności są szukane wszędzie.
        • wapaha Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 13.05.23, 13:09
          To nie jest nowe zjawisko
          Pojawiło się wraz z pisem
          (Można sprawdzić)
          • kochamruskieileniwe Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 13.05.23, 13:18
            Jednak znacznie wczesniej, niestety - ilez to watków było na Pomocnych , chociażby. Zwłaszcza jeśli chodzi o orzeczenia dzieci i sławetne punkty .
            W ostatnich latach się nasiliło. Zresztą to nasilenie od lat widać. Ostanio przybrało ogromne rozmiary.
            • wapaha Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 13.05.23, 14:16
              Jednak nie bo...nie było takiej potrzeby. Do 2010 r swiadczenie pielegnacyjne było uzależnione od dochodu rodziny. Niewielu rodziców miało tak niski dochód by sie zalapac na widełki i je otrzymać.
              Ustawa zmieniona została dzięki premierowi Tuskowi,podniosła też o 100zl wysokosc swiadczenia (z 420 na 520xl ),prowadzono też prace nad waloryzacja zasiłku dla niepełnosprawnych który od 1998 był "zamrożony "i wynosił ok 130zl
              W 2013 była kolejna ustawa, i kolejne doprecyzowania ,swiadczenie sukcesywnie rosło, powiększała się grupa korzystających z niego osób
              W 2015 zaczęły pojawiać się uzdrowienia, głośno wtedy o tym było w mediach głównie dlatego, że odbierano ludziom uprawnienia do kart parkingowych (zmiana interpretacji przepisów)
              Siedzę w temacie niemal od początku tj od nowej ustawy (po 1998r)
              • kochamruskieileniwe Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 13.05.23, 14:40
                mam inne spostrzeżenia.
                sad
                • wapaha Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 13.05.23, 15:04
                  Moze pamiętasz ZUS? I komisje rentowe?
                  Bo same komisję jako instytucje sa tworem dość młodym (1997)
                  • kochamruskieileniwe Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 13.05.23, 15:46
                    Tak. Pamiętam.
    • ciri_77 Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 13.05.23, 13:19
      Warto, batalia mojego małżonka skończyła się rozprawą w sądzie, bo komisja powiatowa i wojewódzka Go uzdrowily. Wyrokiem Sądu stopień umiarkowany otrzymał na stałe.
      • kochamruskieileniwe Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 13.05.23, 13:23
        Cieszymy się z czasowego. Choć wiemy, że pewne narządy, które powodują niepełnosprawnoś nie odrosną. Przygotowywaliśmy się na sąd...
        • wapaha Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 13.05.23, 16:27
          kochamruskieileniwe napisała:

> Cieszymy się z czasowego. Choć wiemy, że pewne narządy, które powodują niepełno
          > sprawnoś nie odrosną. Przygotowywaliśmy się na sąd...

Czy to jest dziecko czy dorosły?
          • kochamruskieileniwe Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 13.05.23, 17:31
            Dorosly
            • wapaha Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 13.05.23, 17:35
              No to dziwne ,współczuję
              (Bo dzieciom zazwyczaj dają na te 2-3lata )
              • little_fish Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 14.05.23, 09:58
                Co też w niektórych przypadkach jest kompletnie bez sensu 😐
            • ahellos Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 04.08.23, 13:23
              Witam,przepraszam ze pytam,ale czy juz załatwiła Pani sprawę sądową z Zusem?Pytam,bo mnie to samo czeka,jestem przerażona i nie wierze że to dzieje sie naprawde..do kwietnia miałam przyznaną rente na rok,najpierw jedna odmowa,odwołałam sie z nowymi informacjami o chorobie i ze skierowaniem do szpitala na zabiegi,zaoczna komisja która stwierdziła ze jednak musze sie wstawić osobiście na komisje.Przyjmuje mnie ''wiekowy''lekarz,który sam przyszedł o kulach,nic nie wiedzący o mojej sprawie,ponotował ze czekam na szpital i co...znów odmowa.Ręce opadają.
    • mania_222 Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 13.05.23, 21:58
      Mnie też uzdrowili ze znacznego do lekkiego (po mastektomii). Przy kolejnym ubieganiu się dołączyłam jeszcze papiery o kręgosłupie i stał się cud w tej samej komisji - na raka piersi podwyższyli do umiarkowanego, a na kręgosłup dali lekki - oba bezterminowo, ale karta parkingowa już nie należy się.
      Po zmianie przepisów o parkowaniu - już mi nie zależy, bo kiedyś wszędzie mogłam parkować z kartą za darmo. Teraz - tylko dla miejscu dla inwalidów, które jest wiecznie zajęte.
      Z dwóch orzeczeń mam tylko 2 przywileje - odpis w PIT za auto i 19% odpisu w uldze rehabilitacyjnej za protezę piersi (chyba co 2-4 lata). Za stopień lekki chyba nie mam nic (nie korzystam z sanatorium, a na rehabilitację przepisaną przez lekarza nigdzie nie mogę się dostać).
      Jest coraz gorzej dla niepełnosprawnych.
      • kochamruskieileniwe Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 14.05.23, 06:45
        Masz zwiększony limit tańszego prądu...
        No i zależy jeszcze co tam wpisali w orzeczeniu.

Do spraw rentowych te orzeczenia są jednak istotne
      • sarah_black38 Re: Warto się odwoływać -orzeczenie-niepełnospraw 04.08.23, 18:25
        mania_222 napisała:

> Mnie też uzdrowili ze znacznego do lekkiego (po mastektomii).

Ja przeszłam mastektomię radykalną, mam usuniętych bardzo dużo węzłów chłonnych ( 2 piętra) i nie miałam stopnia znacznego tylko umiarkowany. Fakt, że pierwszy raz się ubiegałam już po zakończonym leczeniu, wcześniej nie miałam do tego głowy, nikt mi nie powiedział, że moge się ubiegać o stopień niepełnosprawności. Dostaję na dwa lata. Z mojego rozenania wynika, że dopóki jest się jeszcze w tzw. leczeniu uzupełniającym czyli jeszcze w trakcie hormonoterapii dają umiarkowany. Potem już tylko lekki, jakby węzły chłonne mogłyby odrosnąć tongue_out. Będę już miała tę niepełnosprawność ręki juz do końca życia. Wielu rzeczy już nie mogę robić ze względu na możliwośc wystąpienia obrzęku limfatycznego. Znam przypadek kiedy pani jechała autobusem, kierowca z jakiegoś powodu gwałtownie zahamował, kobieta chorą ręką chywciła się poręczy i dostała bardzo dużego obrzęku, który już nie da się wyleczyć.

> Jest coraz gorzej dla niepełnosprawnych.

Niestey tak!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka