Dodaj do ulubionych

Zaproszenie byłej teściowej na komunię

13.05.23, 14:44
Stara forumka jak coś. Mam dwójkę chłopców, idą w czerwcu do komunii. Ojciec dzieci siedzi w areszcie, wychodzi w sierpniu. Rozchodzi się o zaproszenie byłej teściowej oraz siostry byłego partnera. Nie wiem co mam robić, zżera mnie myślenie o tym, czy dobrze postępuję, czy wypada mi ją oraz siostrę byłego nie zaprosić. Teściowa nie jest złą osobą, nic mi nie zrobiła, jednak zaburza mój spokój. Zerwałam z nią kontakty już jakiś czas temu, głównie te telefoniczne, bo nie dawała mi spokoju, ciągle wybielała mojego byłego, mówiła że będzie się modlić żebyśmy wrócili do siebie. Nie chcę tego mieć na komunii, nie chcę musieć myśleć o moim byłym, a ona mi go przypomina.
Mam dużą rodzinę, zapraszam wszystkich i paru znajomych. Pytanie: czy mogę, czy wypada mi nie zaprosić teściowej i jego siostry???
Obserwuj wątek
    • niemcyy Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 14:48
      Z okazji komunii nie wypada. Gdzie milosierdzie dla blizniego? Trzeba przebaczac.

Czy ci chlopcy sa roznej plci?
      • kk345 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 14:57
        niemcyy napisał(a):
        > Czy ci chlopcy sa roznej plci?

😂
    • tromedlov Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 14:48
      To KOMUNIA. Do czegoś to przecież zobowiązuje, prawda? Zobowiązuje do otwierania serca, wybaczania, to jest przyjęcie JEZUSA do swojego serca. A Jezus umarł za twoje grzechy. On UMARŁ za TWOJE grzechy, a teraz ty, w dniu jego święta, nie potrafisz przebaczyć mężowi i zaprosić teściowej? Jaki to przykład religijny dla dzieci???
      Wstyd.
      • koralinaxxxx Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 15:12
        Jaki jezus? Jezus nie istnieje
      • snajper55 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 15:40
        tromedlov napisał(a):

> To KOMUNIA. Do czegoś to przecież zobowiązuje, prawda?

Prawda. Zobowiązuj do dawania prezentów. Wiec lepiej zaprosić.

S.
    • eilian Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 14:48
      No cóż, w temacie komunii mam jedną odpowiedź: idź na forum sekty.
    • borsuczyca.klusek Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 14:50
      W opisanej sytuacji masz prawo nie zaprosić
      • snajper55 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 15:41
        borsuczyca.klusek napisała:

> W opisanej sytuacji masz prawo nie zaprosić

Ale w opisanej sytuacji ma też prawo zaprosić.

S.
        • borsuczyca.klusek Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 15:48
          Ale nie chce zapraszać
        • 71tosia Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 16:44
          A za co autorka powinna ukarać babcie, cioci i dziecko?
          • mgla_jedwabna Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 17:53
            Chociażby za kłamstwa (wybielanie byłego) oraz oczekiwanie, że w imię widzimisię teściowej autorka wątku będzie męczyć się z chłopem, którego nie chce.

Przypominam, że autorka wątku nie łamie zasad katolicyzmu (przynajmniej tych pisanych, bo faktyczne to inna sprawa) żyjąc w separacji od wątpliwego moralnie ex-partnera.
            • 71tosia Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 22:11
              Kłamstwa? Wybiela nie znaczy kłamie raczej bagatelizuje wine i tłumaczy, cecha pewnie wiekszosci matek.
              • alex_vause35 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 14.05.23, 09:38
                Dobry chłopak na pewno jest, a że siedzi pod celą...
          • inny.kwiatek Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 14.05.23, 02:16
            Ukarać? Dorosłych ludzi?
            Ona ich po prostu nie chce zaprosić, ma prawo, nie ma to nic wspólnego z żadną karą.
            • 71tosia Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 14.05.23, 21:26
              Ma i to sporo, ani teściowa ani szwagierka nic złego ani dzieciom ani synowej nie zrobiły wiec karać je pozbawiając kontaktu z dziećmi? To jest święto dzieci i własne uprzedzenia można na kilka godzin schować.
    • alpepe Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 14:55
      Nie wypada, zapraszaj.
    • tt-tka Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 15:05
      Dobrze rozumiem, ze mowa o babci i cioci twoich chlopcow ?
      Jesli one sa w zyciu chlopcow obecne/znane/lubiane, to jednak chyba zaprosic. To ich (dzieci) swieto.
    • fogito Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 15:08
      Zapraszam babcię i ciocie dzieci na komunie, albo nie robię komunii.
    • koralinaxxxx Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 15:12
      Ja bym nie zaprosiła, komunia to nic innego jak spęd po prezenty i jedzenie, jakieś duchowe akcje nikogo nie obchodzą. Nie chcesz nie zapraszaj, Ty i Twój spokój to priorytet
    • bene_gesserit Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 15:15
      A nie wydaje ci się, ze powinny akurat w tej sprawie decydować dzieci? W końcu to ich babcia i ich ciocia. Jeśli dzieci będą sobie życzyć ich obecności na swoim własnym (nie twoim) święcie, to powinnaś zacisnąć zęby i przetrwać tych parę godzin.
    • ga-ti Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 15:18
      Twoje obawy i niechęć są zrozumiałe, ale pozostaje jeszcze stanowisko dzieci. Czy mają kontakt z babcią i ciocią, czy się widują, dzwonią, sa prezenty i życzenia z okazji świąt, urodzin, dnia babci, dnia dziecka itp. Bo jeśli te relacje istnieją (może nie idealnie i nie tak, jak w normalnej rodzinie, ale jednak) to rozważyłabym zaproszenie. Jeśli masz wsparcie w swojej rodzinie to jest nadzieja, że będą zmieniać teściowej niewygodne tematy i będzie ok.
    • zalamana_50 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 15:21
      komunia23 napisała:

> Rozchodzi się o

No, jak się rozchodzi, to super big_grin
    • mama-ola Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 15:43
      > Mam dużą rodzinę, zapraszam wszystkich i paru
      > znajomych.
      W takiej sytuacji zaproś. Znikną w tłoku. Będziesz miała tak dużo gości na głowie, że nie wyjdziesz poza konwencjonalne wymiany zdań.
      • snajper55 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 18:00
        mama-ola napisała:

> W takiej sytuacji zaproś. Znikną w tłoku. Będziesz miała tak dużo gości na głow
        > ie, że nie wyjdziesz poza konwencjonalne wymiany zdań.

A zawsz jeden prezent więcej.

S.
    • woman_in_love Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 15:44
      musisz zaprosić: przyniosą kasę i prezenty, a o to w tym chodzi

także zaciskaj ząbki i nie jojcz
    • areyoubetter Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 15:47
      Czy ci się to podoba czy nie - to jest bardzo bliska rodzina twoich dzieci. Dla znajomych możesz zrobić grila, a nie komunię.
    • madame_edith Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 15:52
      Ja zapraszałam byłych teściów, ale oni zawsze bardzo kochali moje dzieci i byli super dziadkami. W tym kontekście moje relacje z ich synem (skądinąd bardzo złe) były bez znaczenia, bo kontakt utrzymujemy bez jego posrednictwa.
    • 71tosia Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 16:42
      To święto dziecka, wiec na dziecku i jego uczuciach należy się skupic, jezeli teściowa była dobra babcia a szwagierka ciocia to moim zdaniem powinny zostać zaproszone
    • raphidophora_tetrasperma Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 16:54
      Wy tak poważnie piszecie, czy to jakieś wyrafinowane złośliwości? Oczywiscie, że nie zapraszać! Rozumiem, że chodzi o spęd rodzinno- towarzyski po obchodach kościelnym? Większość znanych mi podstawówkowych dzieci ma absolutnie wylane czy na uroczystym obiedzie na ich cześć będzie babcia Kazia z ciocia Basia. Odpowiadając na pytanie: TAK, WYPADA NIE ZAPROSCIĆ TEŚCIOWEJ I JEGO SIOSTRY.
      • tt-tka Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 16:59
        raphidophora_tetrasperma napisał(a):

> Wy tak poważnie piszecie, czy to jakieś wyrafinowane złośliwości?

Powaznie. A ty powaznie ?

> Większość znanych mi podstawówkowych dzieci ma absolutnie wylane czy
        > na uroczystym obiedzie na ich cześć będzie babcia Kazia z ciocia Basia.

Wiekszosc znanych mnie - nie ma wylane. Zwlaszcza gdy mowa o osobach z najblizszej rodziny. Nawet gdy wiaze sie to z prezentami, a nie bezinteresowna sympatia, dziecko chce dostac prezent od babci Kazi i cioci Basi oraz te babcie i ciocie miec na swoim swiecie.

>Odpowi
        > adając na pytanie: TAK, WYPADA NIE ZAPROSCIĆ TEŚCIOWEJ I JEGO SIOSTRY.

Odpowiadajac - pyta sie dziecko/dzieci, czy chca zaprosic SWOJA BABCIE I SWOJA CIOCIE.
        • raphidophora_tetrasperma Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 17:05
          No ale czekaj. Na imprezę to chyba matka dzieci zaprasza, a nie dzieci? I.matka ma prawo zaprosić takich gości, z którymi to ona czuje się dobrze. Zakładam, że dzieci nie siedzą cały czas przy stole nie prowadzą small toków z krewnymi, w przeciwieństwie do matki.
          • niemcyy Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 17:07
            To matka niech tak zaprasza na swoje urodziny.
            P.S. Moze niektorzy jeszcze nie wiedza, ale komunia nie jest obowiazkowa. Aaaaale jak juz robic to porządnie i jak należy, bez fochow.
          • tt-tka Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 17:12

> No ale czekaj. Na imprezę to chyba matka dzieci zaprasza, a nie dzieci?

Serio, serio ? Na urodziny dzieci tez matka im wybiera gosci, a nie one sobie ? Na SWOJA impreze zaprasza matka, ale komunia dzieci to nie jest JEJ impreza.
            • raphidophora_tetrasperma Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 17:15
              A to zależy. Moje na przykład zaprasza na urodziny rówieśników i rodzinę z którą mamy dobry i serdeczny kontakt.
          • jednoraz0w0 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 20:26

> No ale czekaj. Na imprezę to chyba matka dzieci zaprasza, a nie dzieci? I.matka
            > ma prawo zaprosić takich gości, z którymi to ona czuje się dobrze.

He? Sama pamietam jak robiłam listę gości i pisałam zaproszenia na moja komunię. Faktem jest ze nie było żadnych kontrowersyjnych kandydatur.
      • niemcyy Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 17:05
        Jakie zlosliwosci? Na powaznie. Jak dziecko ma nie miec wylane na babcie i ciocie, a pozniej moze i na matke dającą mu taki przyklad, skoro nawet na tak wyjatkową uroczystosc obie nie sa zapraszane? Nie chodzi o spęd po obchodach, a o spotkanie w celu uczczenia przyjecia Jezusa przez dzieci watkodajki. To nie urodziny w sali zabaw.
        Dlaczego watkodajka chce karac dzieci brakiem babci za swoje nieudane malzenstwo i wybranie im takiego ojca?
        • raphidophora_tetrasperma Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 17:12
          niemcyy napisał(a):

> Jakie zlosliwosci? Na powaznie. Jak dziecko ma nie miec wylane na babcie i cioc
          > ie, a pozniej moze i na matke dającą mu taki przyklad, skoro nawet na tak wyjat
          > kową uroczystosc obie nie sa zapraszane? Nie chodzi o spęd po obchodach, a o sp
          > otkanie w celu uczczenia przyjecia Jezusa przez dzieci watkodajki. To nie urodz
          > iny w sali zabaw.
          > Dlaczego watkodajka chce karac dzieci brakiem babci za swoje nieudane malzenstw
          > o i wybranie im takiego ojca?

Dobra, ja się już nie odzywam. Skoro to uroczystość w celu uczczenia przyjęcia Jezusa, a nie spotkanie towarzyskie, to nie mam tu nic do gadania.
          • tt-tka Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 17:21

> Dobra, ja się już nie odzywam. Skoro to uroczystość w celu uczczenia przyjęcia
            > Jezusa, a nie spotkanie towarzyskie, to nie mam tu nic do gadania.

Wiem, ze odpowiadasz komu innemu, ale pociagne - komunia dziecka jest swietem dziecka, a czy to swieto Jezusa, czy prezentow, to dla mnie sprawa drugorzedna. Wazne, czyja to uroczystosc. I przy nastawieniu "to nie jest ich aktualna babcia, tylko moja byla tesciowa" jest wielce prawdopodobne, ze za iks lat watkodajka bedzie plakac, czemuz, ach czemuz synowie nie chca przyjechac do niej/zaprosic jej na swieta i czemu ja pomijaja przy zaprosinach na chrzciny czy inne uroczystosci.

PS przed komunia mojej siostrzenicy zadzwonila do mnie moja sister z tekstem "mloda wie, ze do kosciola nie przyjdziesz, ale na obiedzie bedziesz, ok ? jej zalezy".
      • pepsi.only Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 17:30

> Wy tak poważnie piszecie, czy to jakieś wyrafinowane złośliwości? Oczywiscie, ż
        > e nie zapraszać! Rozumiem, że chodzi o spęd rodzinno- towarzyski po obchodach k
        > ościelnym? Większość znanych mi podstawówkowych dzieci ma absolutnie wylane czy
        > na uroczystym obiedzie na ich cześć będzie babcia Kazia z ciocia Basia. Odpowi
        > adając na pytanie: TAK, WYPADA NIE ZAPROSCIĆ TEŚCIOWEJ I JEGO SIOSTRY.

Tak, poważnie. Wypada zaprosić byłą teściową = babcię dzieci, oraz ciotkę dzieci.
        I powinno się to zrobić.
        CHYBA ŻE dzieci tego nie chcą.
        Bo zrozum jedną rzecz- to jest uroczystość dzieci. A matka zaprasza w imieniu dzieci.
    • aqua48 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 17:02
      komunia23 napisała:

> Nie chcę tego mieć na komunii, nie chcę musieć myśleć o moim byłym

I tego się trzymaj. Zapraszasz wyłącznie osoby które chcesz zaprosić, miło Ci będzie je spotkać i gościć i które są bliskie i przychylne dzieciom, a nie takie które na pewno wprowadzą ferment i złą atmosferę i zatrują Wam ten dzień.
      • eriu Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 15.05.23, 09:25
        Dzieci ma się też pozbyć, bo mogą jej przypomnieć o byłym samym swoim istnieniem?
    • pepsi.only Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 17:04
      Zaproś na mszę. Tyle.
      • sol_13 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 14.05.23, 09:27
        Nie wiadomo w jakiej odległości od siebie mieszkają-jeśli daleko to średni pomysł.
    • allegropajew Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 17:43
      Teściowa to DOŻYWOTNIO babcia, a jej córka, to CIOTKA. Nawet rozwód tego nie zmienia. Dlatego czasem nie warto brać ślubu. A dziecko ewentualnie i tak dziedziczyć może....

Gościula
    • szmytka1 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 17:51
      Jak chłopców, to dwóch 😁 Ja bym chciała, by moje dzieci podtrzymały więzi rodzinne, jeśli rodzina z tej drugiej strony jest przyzwoita i bym zaprosiła. Ale to ja, ty rób jak uważasz.
      • snajper55 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 18:03
        szmytka1 napisała:

> Jak chłopców, to dwóch 😁

Chyba, że jeden jest dziewczynką. big_grin

S.
    • aankaa Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 18:14
      jeśli dzieci utrzymują kontakty z babcią i ciotką zaproś obie panie na mszę
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 18:38
      A czy babcia jest dla chłopców babcią? Czy utrzymuje z nimi kontakt? Dzwoni, spotyka się, pamięta o ich urodzinach itp. sprawach? Czy chłopcy chcą, aby ona przyszła? Czy ją lubią? A ta ciocia?
    • katie3001 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 18:47
      Nie posylaj do komunii. Dla dzieci leppiej jak są z dala od tak złego miejsca a Tobie rozwiąze się problem z zaproszeeniem
      • komunia23 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 18:52
        Ale ja jestem katoliczką, chodzę do spowiedzi tydzień w tydzień.
        • katie3001 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 18:54
          To powinnas stac pood wiezieniem i czekac na wyjscie na wolnosc ojca swoich dzieci i niesc swoj krzyz.
          • komunia23 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 18:58
            Oj niosę ten krzyż, długów narobił.
            • taniarada Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 14.05.23, 05:22
              komunia23 napisała:

> Oj niosę ten krzyż, długów narobił.
              Życzę by Ci się udało .A rodzinę partnera zaproś ,czy przyjdą niewiadomo .
        • hosta_73 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 20:37
          A cóż tak grzeszysz żeby się co tydzień spowiadać 😱
          • komunia23 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 20:58
            Na literę m coś robię.
            • raphidophora_tetrasperma Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 21:16
              komunia23 napisała:

> Na literę m coś robię.
              Co tydzień kogoś mordujesz? 😲
            • hosta_73 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 13.05.23, 23:09
              Z masturbacji się spowiadasz???
              • taniarada Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 14.05.23, 05:20
                Wedle kościoła to grzech ciężki .Ale nie ma sensu co trochę latać do spowiedzi jak się to robi cały czas .
            • katie3001 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 14.05.23, 09:39
              Jak mastrubacja to znajdz kawalek miesa do seksu. Przyjemniej.
              • hosta_73 Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 15.05.23, 08:20
                Bez ślubu to też grzech, zdaje się.
            • borsuczyca.klusek Re: Zaproszenie byłej teściowej na komunię 15.05.23, 08:37
              Jak co tydzień robisz to samo i latasz się spowiadać to ta spowiedź jest i tak g.. warta 🙄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka