Dodaj do ulubionych

Pakiet badań 40+ Skorzystałyście?

13.05.23, 17:16
Ja - nie, ale do końca roku można chyba wykorzystać.
Nie mam internetowego konta pacjenta. Czy lekarz pierwszego kontaktu musi wystawić mi skierowanie?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 17:31
      Tak, jakiś rok temu.
      Nie wiem czy potrzebujesz skierowania, zapisałam się przez IKP.
    • elkas11 Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 17:33
      Nie potrzebuję specjalnego programu, żeby poznać swój wzrost i wagę. A morfologię lekarz zleca mi w ramach zwykłych badań profilaktycznych.
      • joyce_byers Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 19:46
        Ale tam nie ma tylko obliczenie BMI oraz zwykłej morfologii.
        Jest cały pakiet. Konkretnie to: morfologia, cały lipidogram z podziałem na frakcje, glukoza na czczo, kreatynina, poziom kwasu moczowego, ALT, AST, GGTP, badanie moczu, krew utajona w kale, tsh, ft3, ft4, homocysteina - to mieliśmy oboje z mężem w tym pakiecie 40+ oraz mąż jeszcze PSA także w ramach tego pakietu.

Także jak sama widzisz nie tylko mrofologia. Ale to tylko pokazuje jaka jest niska świadomość ilości badań, które są automatycznie zlecane z tego pakietu.
        Badania są zlecane automatycznie po uprzednim wypełnieniu kilkudziesięciu pytań dotyczących swojego zdrowia i zdrowia najbliższej rodziny. Jeżeli nie ma się IKP to lekarz rodzinny zadaje dokładnie te same pytania z listy z gabinecie i pacjent dostaje kod na zlecone powyższe badania.
        Koszt mniej więcej jak liczyłam ok 450 gdybym chciała zrobić samodzielnie.
        • joyce_byers Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 19:48
          A i ja jeszcze miałam CA125. Też wygenerowało mi to automatycznie.
        • slonko1335 Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 19:49
          Tam jest to co system przydzieli Ci na podstawie wywiadu w którym odpowiadasz na pytania. Mnie nic ciekawego nie zaproponował ponadto co i tak robię regularnie.
          • joyce_byers Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 19:55
            Nam zaproponował po pytaniach dotyczących rodziny. Normalnie w ramach profilaktyki nie robię tylu badań.
            • slonko1335 Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 20:00
              No u mnie szału nie ma.
          • mia_mia Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 21:00
            Przecież wiadomo, że w trakcie tego wywiadu szczerość nie jest premiowana.
            Jeśli ktoś regularnie bywa u lekarza i robi badania to może dla niego nic szczególnego, ale jest wiele osób, które nigdy nie robiły takiego panelu czy nawet podstawowych badań.
          • black_magic_women Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 21:04
            slonko1335 napisała:

> Mnie nic ciekawego nie zaproponował ponadto co i tak robię regularni
            > e.
            >

I mnie też, żadnych kwestii tarczycowych np. Dlatego przyjaciółce radziłam wypełnić ws,ystkie pola, nawet jeśli uważa, że nie ma z czymś problemu. Inaczej system nie wyłapie, że leczyłaś się na przykład na nadczynność.
    • chococaffe Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 17:33
      Miałam wszystkie badania z pakietu i o wiele więcej zwyczajnie ze skierowaniem bez żadnych pakietów.
      • mia_mia Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 18:49
        Mój mąż w życiu nie poszedłby do lekarza po skierowanie na komplet badań, czy lekarz by dał też nie wiadomo, a z tego pakietu skorzystał, bo skierowanie wystawił sobie przez IKP, badanie przy samej pracy, bez kolejki, czyli zero uciążliwości.
    • pepsi.only Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 17:35
      Skorzystałam.
      Ale ja mam dostęp przez internet do konta pacjenta.
      Po prostu do analizy poszedł mocz, pobrano mi krew, potem tez miałam badanie na krew utajoną w kale.
      Tyle z tego pakietu.
      Nawet konsultacji z lekarzem nie miałam (bo nie było potrzeby? zdrowa jestem jak ryba, podobno)
    • szmytka1 Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 17:41
      Nie, bo w moim powiecie żadnej przychodni nie udało się pozyskać kontraktu na to, chcieli ale nfz ich zlał 😆 musiałabym pojechać 45 km w jedną stronę na te badania, więc te morfologięi co tam jeszcze jest w pakiecie, zafunduje sobie sama
    • dwa_kubki_herbaty Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 19:01
      Zglosiłam się rok temu i nie poszlam.
      Ale u nas w pracy co chwile robią nam akcje: zapisz się na badania. Stwierdzili, że jestesmy tacy nieruchawi, ze zamówia nam firmę do pracy, dali druczki do wypelnienia dla chętnych, wyznaczyli datę kiedy należy przynieść siku w kubeczku, przyjechaly 4 panie, pomierzyły, zwarzyły, zrobiły badanie wzroku, pobrały krew a wyniki byly na drugi dzień po zalogowaniu się do ikp.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 19:02
        Zważyły
    • s12345s Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 19:17
      Nie, bo w moim mieści były/są tylko 4 laby, które takie badania (z tego programu) robią.
      Dwa są w mojej dzielnicy, następne dwa na drugim końcu miasta. Poszłam do jednego w mojej dzielnicy, - ciągle zamknięte, telefonów nie odbierają. Poszłam do drugiego (w mojej dzielnicy), to mi powiedzieli, że oni już nie mają kontraktu na te badania, a było to w tamtym roku. Do następnych dwóch było mi nie po drodze, bo na takie badania chodzi się rano i na czczo. A ja rano pracuję, i ileś godzin na czczo trudno mi wytrzymać, bo kończy się migreną.
    • slonko1335 Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 19:20
      Nie. Robię takie badania jakie mi zaproponował system regularnie, bez sensu byłoby je powtarzać.
    • aurinko Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 20:06
      Skorzystałam, mąż także. Oboje przez IKP, przychodnię, która wykonuje badania z tych pakietów mamy kilka ulic obok (nasza przychodnia POZ nie bierze w tym udziału), badań oboje dostaliśmy mnóstwo co mnie zaskoczyło, bo myślałam, że tylko podstawowe będą. Załatwione szybko, bez problemu, czemu nie skorzystać.
    • 7katipo Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 21:14
      No właśnie.
      Skorzystalyście.
      Porobiłam badania zlecone przez system, mam wyniki. Takie se.
      Co dalej?
      Jak robiłam kiedyś podobną profilaktykę, to kontaktowała się ze mną przychodnia i instruowała, co dalej, umawiała wizytę itd.
      A tu nic. Sama się do lekarza umawiam, tak? A nie czekam, jak durna? 🤭☺
      • birch70 Re: Pakiet badań 40+ Skorzystałyście? 13.05.23, 22:06
        Ja z wynikami pojawilam się u mojej lekarki rodzinnej. Jeden z parametrów wyszedł źle, to dała skierowanie na badanie ponowne. Zły wynik się powtórzył, więc kolejne skierowania dostałam na pogłębioną diagnostykę (jestem w trakcie).
        Tak więc, owszem, jeśli wyniki masz niespecjalne i to Cię niepokoi idź do swojego lekarza POZ, może trzeba diagnostykę poszerzyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka