Dodaj do ulubionych

Krostki u bombelka ;)

13.05.23, 21:04
Witajcie dziewczyny- ja wiem że to nie SOR ale może któraś mi pomoże. U siedmiolatka od wczoraj byly jakieś takie krostki ( ala pokrzywka- nic wyjatkowego pomyslalam ze może na slońce) przy obu uszach w tym przy jednym bardziej. No i dzisiaj po 18 te krostki zaczynają robić się coś ala pryszcze. W pierwszej chwili pomyślałam że ospa ale na ciele poza uszami nie ma. W tej chwili mówi że na tym uchu co mam tych pryszczy wiecej- zaczynają go swędzieć. Na ospę był szczepiony i do tej pory nie miał. Oczywiście w weekend do lekarza się nie dostanę. Czy to czymś smarować i co to może być? Młody ogolnie innych symptomow nie ma.
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Krostki u bombelka ;) 13.05.23, 21:10
      Nie znam się, ale czy szczepiony może jednak zachorować? Moja koleżanka szczepiona złapała ospę w wieku 30 lat, miała tylko kilka krost.

Może poparzył się czymś, rośliną jakąś? Coś go ugryzło?
      • joasik001 Re: Krostki u bombelka ;) 13.05.23, 21:23
        Z tego co wiem można zachorować ale przechodzi się łagodniej. Dużo byliśmy ostatnio na ogrodzie- stąd pomyślałam że może od słońca- nie zauważył żeby coś go gryzło. Nie jadł też ostatnio nic nowego. Ale jeśli we wszystkich utworzy się ten plyn to będzie jakaś masakra sad
    • anilorak174 Re: Krostki u bombelka ;) 13.05.23, 21:12
      A nie ugryzło go coś?
      • joasik001 Re: Krostki u bombelka ;) 13.05.23, 21:24
        No właśnie raczej nie.
    • turzyca Re: Krostki u bombelka ;) 13.05.23, 22:43
      Jedną stronę bym posmarowała fenistilem a drugie maścią cynkową i zobaczyła, co działa. Jak uczuleniowe to po fenistilu powinno być lepiej, a jak nie, to zobaczysz na drugim uchu, czy leczenie objawowe daje jakiś efekt. Tylko teraz trochę późno...
      • elenelda Re: Krostki u bombelka ;) 14.05.23, 10:32
        Gorzej jak na maść cynkową jest uczulony. Podobną radę otrzymałam kiedyś od dermatologa. Już wiem, że nie wolno niczego z tlenkiem cynkusmile
        • memphis90 Re: Krostki u bombelka ;) 14.05.23, 10:48
          Przez 7 lat by chyba matka zauważyła, ze dziecko puchnie od kremów, choćby takich na pośladki…? Trudno bąbel na uchu nabyty podczas biegania po ogrodzie wiązać z alergia na cynk, który nawet nie został zastosowany…
    • alpepe Re: Krostki u bombelka ;) 13.05.23, 22:50
      Wygląda jak od słońca.
    • wiosennedni5 Re: Krostki u bombelka ;) 13.05.23, 23:08
      Może liszaj
      • memphis90 Re: Krostki u bombelka ;) 14.05.23, 10:50
        Liszaj sączy i ma miodowożółte strupy.
    • memphis90 Re: Krostki u bombelka ;) 14.05.23, 10:53
      Ja bym obstawiła, ze to komar ugryzł w jedyne odsłonięte i dobrze ukrwione miejsce - ukąszenia dzieciak może nie czuć. Tak czy inaczej, niezależnie od przyczyny (komar, pokrzywa, pokrzywka jako reakcja na słońce) 3 bąbelki na uchu to zabójcze być nie powinny, posmarowlabym fenistilem i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka