Dodaj do ulubionych

Kto jadł tegoroczne truskawki?

13.05.23, 21:59
I jak?
Kupiłam dzisiał pół kilo. Sprzedawca obok nie chciał mi sprzedać mniej niż kg.
Cena 25 zł/kg
Jakość: bezsmakowe badziewie !!!
kolor: piękna czerwień.
Chyba poczekam do czerwca.
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 13.05.23, 22:03
      Prawdziwe truskawki to dopiero kwitną.
    • niemcyy Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 13.05.23, 22:04
      To przynajmniej wtopilas 12 zl zamiast 25.
    • anilorak174 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 13.05.23, 22:06
      Jadlam. Smaczne jak na ten moment.
    • niemcyy Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 13.05.23, 22:09
      Jadlam hiszpanskie, ale nie od sprzedawcy-cwaniaka na targu, nieprzeetykietowane na miejscowe i nawet w porządku, bylam przyjemnie zaskoczona, ze nie plastikowe.
      • kubek0802 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 13.05.23, 22:17
        Dziś kupiłam polskie w kauflandzie. W promocji po 20 kg. Były zaskakująco smaczne.
        • alpepe Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 11:36
          20 kg kupiłaś?
          • ayelen40 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 18:47
            I zjadłaś? Na raz?
    • chatgris01 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 13.05.23, 22:16
      Jadlam tydzien temu, pyszne. Kilo 4,98€
    • tromedlov Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 13.05.23, 22:19
      Jadłam ze sprawdzonego źródła, szklarniowe. 24 zł/kg. Sprawdzone źródło - mogę tam w każdej chwili pojechać i obejrzeć.
      Były dobre, ale jedynie ramach małego dodatku do sałatki.
    • maslova Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 13.05.23, 22:19
      Ja trzy tygodnie temu hiszpańskie po 12 zł za kg, kupione na targu - przepyszne. Niestety w następny dzień targowy były już po 16 zł, kupiłam kg, były niezłe, ale nie aż tak dobre. Teraz już czekam na polskie w rozsądnej cenie.
    • thank_you Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 13.05.23, 22:32
      Ja, 38 zł/kg (Niezle ich porąbało) ale były bardzo smaczne. Od tygodnia cena sie nie zmieniła, smak wciąż Ok.
    • abidja Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 13.05.23, 22:48
      Ja, szklarniowe. Dobre i slodkie.
      A moje z ogrodka jeszcze nawet nie kwitna.
    • mdro Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 13.05.23, 22:50
      Ja! Dwa tygodnie temu, ale się nie liczy, bo na Malcie, a tam podobno szczyt sezonu. Kupione od faceta z furgonetki na ulicy, więc zakładam, że miejscowy rolnik wink. Pyszne, choć inne w smaku niż nasze odmiany.
      • volta2 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 10:40
        moja kuzynka tak sprzedawała sezonowo truskawki, z busa ustawionego przy polu. oczywiście, były to turskawki z bronisz, a nie od miejscowego rolnika.
        • mdro Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 11:39
          Mogły być i z giełdy, nie wnikam. Tanie (2,50 euro za kilo), smaczne i ewidentnie dojrzewały na słońcu. Ale niestety tylko raz się trafiło, a te w sklepie nie były tak zachęcające.
    • szmytka1 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 13.05.23, 22:51
      Moje truskawki dopiero kwitną.
    • konsta-is-me Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 13.05.23, 22:56
      Ja, hiszpańskie .
      Ale z 3 tyg.temu.
      Niedobre i bez smaku.
    • leosia-wspaniala Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 08:54
      Truskawki w połowie maja, w dodatku zimnego jak diabli? I spodziewałaś się, że będą słodkie?
      • enty.enty Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 10:28
        leosia-wspaniala napisał(a):

> Truskawki w połowie maja, w dodatku zimnego jak diabli? I spodziewałaś się, że
        > będą słodkie?

A myślisz, że w czerwcu będą lepsze, słodsze i naturalniejsze ? To handlarze. Oni muszą zarobić. Wstrzykną coś takiej truskawce i będzie rano czerwoniutka smile
        Czy myślisz, że one rosną w słońcu? No nie. Chyba w szklarniach i dlatego nawet w lipcu będą po prostu sztuczne uncertain
        • kk345 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 11:13
          Wyobraziłam sobie tego rolnika że strzykawką...ty widziałaś kiedykolwiek pole truskawek?
          • chococaffe Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 11:16
            Nie ma pól truskawek, w ogóle wink
            • enty.enty Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 11:17
              No tak, trzeba samemu posadzić ale najpierw mieć działkę.
              • chococaffe Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 11:22
                Tak, bo pola truskawek to fata morgana
                • enty.enty Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 11:28
                  chococaffe napisała:

> Tak, bo pola truskawek to fata morgana

W jaki sposób rozpoznasz, która jest z pola, a która ze szklarni?
                  • chococaffe Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 11:34
                    ??? A muszę? Twierdzę, że są truskawki " z pola", bo te pola są. Co się dzieje z truskawkami, które na nich rosną?
            • kk345 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 11:41
              chococaffe napisała:

> Nie ma pól truskawek, w ogóle wink
              >
              Ej, ja pytam, czy ona sobie wyobraża rolnika dygającego po polu i ostrzykującego każdą truskawkę 🤦
              • chococaffe Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 11:49
                wiem. tylko jak ma latać jak nie ma po czym, bo pól nie mawink
                • niemcyy Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 15:38
                  Ludzie, moze nie miec pola, bo truskawek w szklarni nie zniszczy deszcz, i nie musi ostrzykiwac pojedynczo, bo mozna opryskac.
          • enty.enty Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 11:19
            Ok. To dlaczego te truskawki są ogromne i czerwone ale drętwe i bez smaku? Co oni robią? Czym nawożą, czym polewają?
            • chococaffe Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 11:25
              Nie wiem, ja próbuję zanim kupię (przy zgodzie/zaproszeniu sprzedawcy)
        • leosia-wspaniala Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 11:24
          >A myślisz, że w czerwcu będą lepsze, słodsze i naturalniejsze ?

Tak, w czerwcu są lepsze, słodsze i naturalniejsze. Nie wszystkie, ale ogółem tak.

>To handlarze. Oni muszą zarobić. Wstrzykną coś takiej truskawce i będzie rano czerwoniutka smile

Tak, każdą truskawkę ostrzykują. Wyciągiem z płodów po aborcji.

>Czy myślisz, że one rosną w słońcu? No nie.

Ogólnie w sezonie to tak. Łatwo poznać po smaku.
    • chococaffe Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 09:10
      Czekam do czerwcasmile
      • enty.enty Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 10:31
        chococaffe napisała:

> Czekam do czerwcasmile

Jeśli kupisz od handlarza, to bedzie ta sama "naturalnosc" co teraz smile
        No chyba, że kupisz od baby ze wsi lub kogoś kto rzeczywiście uzbierał naturalne.
        • chococaffe Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 11:07
          Trudno
    • beaucouptrop Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 09:29
      W tym tygodniu się skusiłam, bo pięknie wyglądały. Zazwyczaj czekam do czerwca, ale kupiłam, bo to już lokalne belgijskie truskawki. Oczywiście nie mam złudzeń, że na pewno szklarniane, bo jest za zimno na gruntowe.
      Byłam miło zaskoczona, bo były słodkie i aromatyczne. Niestety cena na razie powala prawie 5€ za 250g w sklepie z żywnością ekologiczną.
    • volta2 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 10:38
      ja jadłam już 2 tygodnie temu, ale nie w polsce, to nie wiem czy się liczy?
      ładnie wyglądały, raczej duże niż małe, dość słodkie, można było jeść je bez cukru, te niezjedzone popsuły się dość szybko
      wszyscy mnie zapewniali, że to lokalne, ja jednak obstawiałam że to import. ale nie doszłam, jak było naprawdę. w polsce czekam na sezon, może raz kupię parę sztuk, do bezy, nie do jedzenia saute
      • enty.enty Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 11:03
        volta2 napisała:

> wszyscy mnie zapewniali, że to lokalne, ja jednak obstawiałam że to import.

A co jest złego w imporcie? Wolę zjeść importowane i słodkie, niż nasze krajowe i lokalne ale za to drętwe, szklarniowe, po prostu sztucznie wyhodowane.
        • snakelilith Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 11:26
          To złego, że importy z południowych krajów są mocno skażone chemią. Z 14 prób truskawek z Hiszpanii, Maroka i Grecji testowanych tej wiosny aż 10 wykazywało bardzo wysoką zawartość pestycydów. Niektóre nawet zakazany w Unii ethirimol. Nawet w prasie odradzano zakup takich truskawek, choć lokalnej gruntowej alternatywy jeszcze nie ma.
        • niemcyy Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 15:41
          To, ze import oznacza, ze truskawki sa co najmniej o 3 dni dluzej w drodze i zeby to przetrwac musza byc 1)zerwane niedojrzale, wiec malo slodkie 2) potraktowane chemią, zeby sie nie zepsuly zanim zostana sprzedane, ale nabraly koloru mimo przechowywania w chlodni.
    • mayaalex Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 10:41
      Belgijskie jemy od kilku tygodni bo tu sezon jest duzo dluzszy a moja corka uwielbia truskawki. One sa zawsze troche inne od polskich ale pachna pieknie i sa smaczne. W zeszlym tygodniu jadlam tez francuskie, byly ok.
    • ritual2019 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 11:53
      Tak, jemy, sa z tutejszych szklarni co jest oczywiste, bo to dopiero polowa maja wiec te na polach dopiero kwitna. Sa smaczne, slodkie.
      • chatgris01 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 13:48
        W poludniowej Francji na polach maja owoce od kwietnia tongue_out
        • ritual2019 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 15:24
          chatgris01 napisała:

> W poludniowej Francji na polach maja owoce od kwietnia tongue_out
          >

Wow, w Hiszpanii tez majom, i majom w wielu innych regionach swiata.
          • chatgris01 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 15:26
            Francuskie nie sa plastikowe w smaku.
            • ritual2019 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 15:48
              Brytyjskie ze szklarni i z pol tez sa slodkie.
              • ritual2019 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 15:49
                Nie plastikowe w smaku cokolwiek to znaczy
              • chatgris01 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 15:56
                Ale te sa gruntowe i slodkie i w kwietniu tongue_out
                (przypominam, ze odnioslam sie do sa z tutejszych szklarni co jest oczywiste, bo to dopiero polowa maja wiec te na polach dopiero kwitna ).
                • ritual2019 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 16:19
                  Co napisalam wiec w jakim celu sie do tego odnioslas? Przeciez oczywiste jest ze poludniu Europy jest cieplejsze wiec owoce sa wczesniej. OJP
                  • chatgris01 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 16:35
                    W celu cieszenia sie, ze we Francji jest lepiej niz w UK tongue_out
                    • ritual2019 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 17:30
                      I lepiej niz w Polsce. W uk jednak w przystepniejszej cenie niz w pl.
                      • chatgris01 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 17:34
                        Bo w Polsce jest jeszcze zimniejszy klimat.
                        Co do cen, to francuskie przystepniejsze od brytyjskich suspicious
                        • ritual2019 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 17:57
                          To zalezy, kupuje w pudelkach 300g jedno w ofercie 3 za £2. Tutejsze, bardzo dobre. Patrzac na ceny w carrefour to u mnie taniej.
                          • chatgris01 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 18:13
                            Bo Carrefour nie jest najtanszym sklepem, sa tansze.
                            • ritual2019 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 18:27
                              Porownywalam sklepy w tej samej kategorii cenowej.
                          • yuka12 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 18:42
                            Buy 3 for the price of 2 nie oznacza 3 za £2🤦‍♀️(Morrison, 350g za £2.29).
                            Lepsza oferta w Sainsbury's - 400g za £2 (podobnie w Asda).
                            • ritual2019 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 18:48
                              Wiem co oznacza, czasem jest buy 3 for 2 a czasem 3 for £2.
                            • chatgris01 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 18:49
                              Czyli jednak u mnie taniej? big_grin
                              • ritual2019 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 18:54
                                Tak u ciebie taniej jesli porownasz najtansze sklepy we Francji z najdrozszymi w uk.
                                A swoja droga to w ub wakacje bylismy we m.in we Francji (w tym roku jedziemy w inny rejon) i bylo jedzenie bylo drozsze niz w uk. Zobaczymy jak to bedzie wyglodalo w tym roku. Natomiast wino oczywiscie tansze we Francji
                                • chatgris01 Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 19:12
                                  ritual2019 napisał(a):

> Natomiast wino oczywiscie tansze we Francji

No wlasnie mialam pisac, ze szampana do tych truskawek to na pewno mam taniej tongue_out

Co do cen zywnosci, to zalezy od regionu, najdrozsza jest w IDF i na Lazurowym. U mnie w Ain ceny sa jeszcze znosne (choc oczywiscie w ciagu ostatnich 2 lat wzrosly, jak chyba wszedzie).
    • wena-suela Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 15:51
      Kupujemy cały rok, bo lubimy. Raz lepsze, raz gorsze.
    • sueellen Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 18:47
      Moje dopiero kwitną. Jeszcze nie
    • mama-ola Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 19:21
      Kupiłam małe opakowanie, 9 zł za 250 g w supermarkecie. Nie wiem skąd, ale były pyszne, czerwone, jędrne, słodkie.
    • smoczy_plomien Re: Kto jadł tegoroczne truskawki? 14.05.23, 21:39
      20zł/kg bardzo smaczne. Niestety następnego dnia były po 32zł/kg i odpuściłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka