Dodaj do ulubionych

Dziewczyny z Warszawy-prosba

14.05.23, 09:22
Będę tydzień w hotelu regent, na Belwederskiej. Mam pytania o to, gdzie w pobliżu zjeść i czy jest w pobliżu fajny klub jogi i/lub fitness. Godziny zajęć w hotelu nakładają mi się z terminami pracowymi, a chcę po długim siedzeniu trochę spuścić pary.
Obserwuj wątek
    • quilte Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 09:30
      Zjeść w Hygge smile Fitness nie wiem.
      • koronka2012 Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 21:10
        Oooo, też lubię Hygge 😉
    • berdebul Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 09:31
      Jak ma być fancy to Różana. Jak taniej to Mezze. Masz tez Hygge bardzo blisko.
      Z jogą nie pomogę.
      • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 09:36
        mezze też super. fancy miejsca to nie dla mniesmile
        • homohominilupus Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 10:27
          Polecam Mezze! Moje ukochane miejsce!
          I zamów grecki talerz lub sabich z mango 😋😋😋
          • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 10:28
            Dziękujęsmile))
          • iuscogens Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 10:48
            Nie byłam w Mezze, za to dobrze znam Shuka (młodszy brat Mezze smile i mają świetne jedzenie, więc podejrzewam, że w Mezze tez jest pysznie.
            • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 14:10
              🥀
    • samaasma Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 09:31
      W prawdziwej szkole jogi (a nie dla takiej dla farbowanych Lisów) przynosisz swoją własną matę
      nie mów że będziesz wlokła mata podróż służbową????
      • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 09:35
        Dzięki! to do hygge na bank zajrzęsmile
        U nas nosi się matę ale zawsze są na stanie dla tych co nie mają. Myślałam, że wszędzie tak jest, byłam już w wieeelu szkołach jogi i wszędzie tak było?
        • samaasma Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 09:49
          Masz dobrą szkołę najbliżej np. na Śniadeckich

Oczywiście nie chcę się wypowiadać za czasy teraźniejsze ale kiedyś w porządnej szkołach jogi w Warszawie (nie mówię o jakichś pseudo joginach w fitness centrach) Ćwiczyło się tylko ze swoją mata którą można było zostawić na miejscu bądź sobie nosić, nie słyszałam żeby były jakieś brudne maty wspolne udostępnione do ćwiczenia ,
          inne pomoce tak
          • samaasma Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 09:53
            A ok widzę ze teraz zmienili i są jakieś pseudo maty

Jedynym sprzętem niezbędnym do praktyki jogi jest mata.
            Powinna być ona przyczepna, trwała, wykonana ze zwartej i mocnej gumy. Karimaty, maty do fitnessu, które są zbyt miękkie i gąbczaste będą ci przeszkadzać w wykonaniu asan. Możesz również bezpłatnie wypożyczyć szkolną matę, jeżeli to jedne z Twoich pierwszych zajęć
            i jeszcze nie masz własnej maty lub jej zapomniałaś/eś. Maty szkolne nie są przeznaczone do regularnej praktyki, a jedynie jako rozwiązanie awaryjne
            • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 10:09
              Słuchaj, ćwiczę 20 lat plus, mogę ćwiczyć i na parkiecie.
              • samaasma Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 10:17
                Czyli nie ćwiczysz bo jogę to nie są jakieś zajęcia jak w przedszkolu

tylko musisz mieć przyczepność a na parkiecie bo po prostu będziesz się rozjeżdżać wink)))))))
                Hahahahah

Widzę że nie byłaś nigdy na żadnych zajęciach z jogi
                to pamiętaj że w porządnej szkole nie możesz wejść tak z marszu na zajęcia tylko idziesz najpierw w ogóle na sesję przygotowawczą informacyjna gdzie ci tłumaczą co i jak

Na przykład ze nie da się ćwiczyć na parkiecie, w skarpetkach, w adidasach z michael kors, w klapeczkach itp itd
                • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 10:30
                  Jesteś naprawdę zabawne. Informuję, że na boso na parkiecie przyczepność jest bdb. Czasem, kiedy na macie się nogi ślizgają, schodzę na podłogę.
                  • samaasma Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 10:33

Idź ty najpierw na jakieś zajęcia i zobacz

Nie mówimy tu o jakieś macie z Biedronki tylko o specjalnej macie do jogi

Czy do jogi potrzebna jest mata?
                    Maty – najważniejsze narzędzie w niezbędniku jogina i klucz do udanej praktyki. Zapewnia stabilne podłoże do wykonywania asan. Mając odpowiednio dopasowaną matę: nie będziesz się ślizgać podczas wykonywania asan stojących
                    • lirios17 Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 10:49
                      Samaasama, chyba dawno na żadnej jodze nie byłaś - Twój poziom frustracji przebił skalę, skoro wyżywasz się na innych. O megalomanii nie wspomnę.
                      • samaasma Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 10:52
                        Jakiej frustracji weź przestań sugeruję tylko że prawdziwa joga to nie są jakieś gierki jak w przedszkolu
                        tylko trzeba się dobrze przygotować bo inaczej dziewczyna się albo zniechęci albo sobie coś nadwyręży

To już niech lepiej idzie na jakiś fitness żeby sobie poskakać
                        W klubach fitness cały sprzęt jest dostępny i też te ćwiczenia są takie zabawowe
                        • naturella Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 12:34
                          Jak ma się zniechęcić, skoro pisze że ćwiczy więcej niż od 20 lat. Dociera do Ciebie, że NIE jest początkująca, że ma pojęcie i że nie musisz jakiś wykładów kopiuj-wklej z netu robić?
                          • samaasma Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 14:07
                            Daj spokój pisze ze ćwiczy 20 lat ale raczej nie jogę w Profesjonalnej szkole

Osoby z wewnątrz wiedzą o czym ja mówię

Po pierwsze jak ćwiczysz naprawdę jogę to ćwiczysz tylko jogę a nie Latasz sobie równocześnie na różne zajęcia na siłowni w centrum handlowym typu taniec brzucha czy jazda na rowerku wink

To po prostu nie idzie w parze

Poza tym taka osoba ZNA z netu i forów jogi dobre szkoły i autorytety nauczycielskie w Warszawie I nie musi tego pytać na jakimś Forum o płoteczkach wink

I o macie pisze jakieś niestworzone rzeczy

Wiadomo że to tylko Forum i wszystko to można napisać ale niestety dla osoby z wiedzą pewnym obszarze szybko wychodzi na jaw ktoś ściemnia smile
                            • biala_ladecka Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 17.05.23, 21:29
                              Ja to czytam, to sie ciesze, ze chodze na joge dla farbowanhch lisow, co prawda nie w centrum handlowym, ale tuz obok, gdzie kazdy jest mile widziany - z mata i bez, a potem biegne na basen, a potem jeszcze do sauny, a potem o (zgrozo!) na fajne jedzonko i (zapnij pasy) winko i jest mi ZAJEBIŚCIE! big_grin
                              • marta.graca Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 17.05.23, 21:58
                                Ja tylko raz poszłam na ą ę jogę w szkole jogi, prowadzoną przez jakąś laskę po szkołach w Indiach i była jak emerytowany wojskowy, który uczy wf, tak wkurzającej baby w życiu nie widziałam. To ja już wolę jogę dla lisów w domu kultury czy w klubie fitness.
                    • szmytka1 Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 14:18
                      Jak ćwiczyli jogę przed wynalezieniem mat 🤔
                      • bruy-ere Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 14:23
                        szmytka1 napisała:

> Jak ćwiczyli jogę przed wynalezieniem mat 🤔

To jest dobre pytanie, biorąc pod uwagę, że jest praktykowana od starożytności .
                      • samaasma Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 14:32
                        www.google.be/amp/s/amp.theguardian.com/lifeandstyle/2014/aug/20/bks-iyengar

Proszę niech stracę że wam wytłumaczę
                        Tu masz zdjęcie guru z Indii wszystkich poważniejszych nauczycieli ze szkół warszawskich do którego szkoły Się czeka miesiącami żeby się dostać na Boczkalające kursy

Jak Widzisz siedzi na 2 matach wink

Autorka mogłaby się tam zgłosić i dać tym wszystkim biednym joginom wskazówki jak cwicYc bez maty żeby się nie rozjeżdżać bo tylko chyba ona potrafi
                        • primula.alpicola Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 14:51
                          Czy samaasma to jest nasza stara poczciwa asma..?
                          • marta.graca Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 16:29
                            Oczywiście. Styl taki sam.
                            • annaboleyn Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 11:46
                              Wy naprawdę dyskutujecie z Asmą? Co z Wami? big_grin
      • kafana Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 09:41
        A co za problem zabrać mate?
      • marta.graca Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 09:45
        W żadnej szkole się nie spotkałam z tym. Ja nosiłam, ale były też ogólnodostępne.
    • bruy-ere Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 09:36
      Yogamudra.pl, tak ze 20 min. pieszo z Belwederskiej.
      • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 09:37
        Dzięki !!! Cieszę się, że coś nowego poznamsmile
    • chococaffe Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 09:38
      Fitness, basem itd to pewnie będziesz miała w hotelu.
      Blisko jest studio tai chi (Mariusza Sroczynskiego) , ale nie wiem czy można wejść "z ulicy"

Jedzeniowo to blisko jest Dzik (ok, chociaż znam lepsze)
      • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 09:40
        basen to wiadomo, a zajęcia z fitnessu są o godzinach dla mnie niedogodnych. W ostatecznosci po prostu z siłowni skorzystam, ale chciałabym czegoś nowego doświadczyć. Dziękuję, sprawdzę zaraz ten klub, czy można z zewnątrz zajrzeć.
        • klementyna156 Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 19:53
          12 minut spacerkiem masz Zdrofit Europlex. Masz Multisporta? To wejdziesz. Masz wieczorem w nim sporo zajeć do wyboru; sztangi, mindfullness (czyli miks jogi z pilatesem), rowery, no co chcesz. Tylko zapisać się pewnie warto, przez apke Zdrofitu można.
          • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 20:11
            Super sprawdzę. Mam Medicover, ale sobie zobaczę
          • al_sahra Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 20:57
            klementyna156 napisał(a):

> mindfullness (czyli miks jogi
            > z pilatesem)

??
            • klementyna156 Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 21:12
              No zobacz sobie w grafikach Zdrofitu - mają coś takiego, body balance czy jakoś tak: to jest dokładnie miks jogi, pilatesu i tai chi, bodaj. W ramach Les Mills.
              • al_sahra Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 22:20
                klementyna156 napisał(a):

> No zobacz sobie w grafikach Zdrofitu - mają coś takiego, body balance czy jakoś
                > tak: to jest dokładnie miks jogi, pilatesu i tai chi, bodaj.

Ja nie wątpię, że to jest, u nas jest popularne np. PiYo, czyli miks pilates i jogi. Ale to nie nazywa się mindfulness. Mindfulness to jest technika medytacji i w oryginalnej formie jest stosowana na siedząco, bez żadnych ćwiczeń. Elementy mindfulness można zastosować do jogi (koncentracja na swoich odczuciach w trakcie asany) i do innych ćwiczeń, ale to nie jest wcale takie łatwe i osoba ćwiczące powinna najpierw zapoznać się z podstawami medytacji mindfulness.
          • marta.graca Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 23:06
            Miks jogi i pilatesu to jogilates, mindfulness to coś zupełnie innego i wątpię, by występowało w klubach fitness.
    • profes79 Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 09:40
      Nie liczyłbym na cuda. Regent jest w takiej okolicy, że praktycznie nic tam w jakimś sensownym promieniu nie ma. W samym Regencie widzę coś takiego jak Wellness Club smile
      • klementyna156 Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 20:28
        Obok sa dwa Zdrofity i klub Energy, także raczej urodzaj fitnessów.
    • bruy-ere Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 09:42
      Jeszcze do Cafe Mozaika na Puławskiej możesz zajrzeć. To takie kultowe miejsce istniejące od x lat.
      • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 10:10
        Dziękismile
    • mia_mia Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 09:55
      Zamiast jogi/fitnesu idź pobiegać czy pospacerować po okolicy, bo jest ładna (choćby Łazienki) masz wtedy do wyboru sporo miejsc, gdzie można zjeść. Jeśli chcesz trochę ruchu możesz też wypożyczyć rower i pojechać np. do Elektrowni Powiśle coś zjeść.
      Moim zdaniem szkoda czasu na siedzenie w dusznych salach będąc wiosną w ładnej okolicy.
      • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 10:12
        Warszawę znam dobrze od strony turystycznej. Nie byłam za to nigdy na żadnych zajęciach sportowych tam. Jeśli pogoda będzie ładna i chęć, wiadomo, ze sie przejdę, ale jeśli będę zmęczona przed kolejnym męczącym dniem, sport zrobi mi najlepiej. Biegać niestety nie lubię.,
        • mia_mia Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 10:46
          Zajęcia sportowe, siłownie nie różnią się specjalnie między miastami (na jodze się nie znam), a na testowanie różnych masz bardzo niewiele czasu. Ja w takich sytuacjach, kiedy nie interesuje mnie strona turystyczna lubię właśnie odwiedzać miejsca, gdzie na co dzień funkcjonują mieszkańcy i sobie przez chwilkę tak pożyć, a w Warszawie sporo jest parków i terenów gdzie można pouprawiać sport na zewnątrz.
          • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 11:14
            Dzięki, ja też to lubię. Po prostu znam siebie i wiem kiedy co mi jest potrzebne.
    • koko8 Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 10:39
      Oprócz Mezze, polecam Mozaikę (fajne lunche) i niewielką, kameralną restaurację Quatro Piatti (makarony!).
      • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 12:28
        Dziękuję!
        • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 18:07
          Ja Mozaikę odradzam.
          • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 18:15
            Też dzięki za info.
    • volta2 Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 10:47
      w hotelu jest świetny fitness, po co szkuać dalej i płacić, no chyba że chodzi ci o kogoś kto cię poprowadzi, ale pamiętam, że pan był na miejscu. basen też jest bardzo fajny.

co do jedzenia nie pomogę, mam tam koleżankę obok i zawsze stołuję się u niej, a jak wychodzimy, to raczej jednak do centrum, wsiądziesz w 116 i wio na krakowskie coś zjeść. jest jeszcze jakiś barek w hotelu na przeciwko w herze, ale mnie nie zachęcił.
      • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 11:16
        To super, że fajny! Bardzo żałuję, że godziny zajęć nie dadzą się wpasować w mój plan zawodowy. W ostateczności popocę się na siłce w hotelu i szlus.
        • beaucouptrop Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 14:41
          Jeśli ćwiczysz jogę od 20 lat to przecież możesz sama poćwiczyć w hotelu w sali fitness, bo pewnie taką mają i może i maty się tam też znajdą.
          Przyznam, że na warszawskich klubach fitness ani zajęciach jogi się nie znam, ale u mnie tak z biegu nie wejdziesz. Musisz mieć kartę klubową.
          • samaasma Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 14:56
            W Punkt

przecież po 20 latach ćwiczenia jogi ma już się tak wszystko opanowane że się ćwiczy samemu w domu tez przeplatając praktykę z zajęciami w szkole

Czyli autorka tym samym została całkowicie zdemaskowana
            • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 16:36
              🤣
          • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 16:36
            Pewno że mogę. Najbardziej lubić jednak ćwiczyć w grupie, w moim mieście do bardzo dobrych szkół da się wejść na Medicover. Są takie, do których nie, ale mnie wystarczają te, do których tak. Popatrzę sobie na te strony, które mi to dziewczyny podaly. Cieszę się, że piszecie że basen fajny, to już coś.
            • beaucouptrop Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 17:09
              I akurat na kilkudniowym wyjeździe, który przede wszystkim będzie poświęcony pracy musisz iść na grupowe zajęcia jogi?
              Albo sobie lubisz życie komplikować, albo wymyślać scenariusze na ematke.
              A co to znaczy wejść na Medicover?
              • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 17:35
                Ok Zapytałam, dostałam trochę odpowiedzi a trochę komentowania jak byłoby lepiej i dlaczego inaczej i dlaczego nie tak. Najpierw wyjaśniałam, potem się pośmialam ale teraz już mnie znudziło.
    • mava1 Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 13:55
      będziesz tydzień i "koniecznie" musisz iść w tym czasie na jogę czy fitness?
      zadziwiające...
      • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 14:13
        Nie jadę na wywczas tylko na zawodową orkę. Po pracy chcę zrzucić w znany mi sposób napięcie żeby być gotowa na kolejny dzień. Koniecznie nie muszę, ale czemu nie mogę?
        • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 14:14
          Acha, od razu zastrzegam, że słowo wywczas mnie bawi i z niego nie zrezygnuję, choć koniecznie nie muszę go używać 🤪
        • mia_mia Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 14:22
          Nietypowe jest tylko szukanie zajęć grupowych w trakcie tak króciutkiego pobytu, ponieważ wiele osób chce w ten sposób rozładować napięcie hotele mają siłownie, prawdopodobnie nie ma problemu z trenerem osobistym, a na prośbę sprowadzą też instruktora jogi.
          • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 14:34
            No może schematem poszłam, najwygodniej mi zawsze ćwiczyć w grupie. Samej słabo mi się chce, za sprowadzanego dla mnie instruktora jogi nie chcę płacić. Ale skorzystam z odpowiedzi, z siłowni pewno też dzięki.
            • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 11:55
              W ogóle Ci sie nie dziwie - tez wole w grupie lub z trenerem. smile Motywacja inna i klimat. Skocz na te reformersy na Koszykowej, zobaczysz jakie to fajne smile
              • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 12:14
                Dzięki!
    • ardzuna Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 14:16
      Szkoła jogi Nieściera przy Waryńskiego albo szkoła Bielewicza (Pankiewicza 1). I tu, i tam można przynieść swoje maty, ale są też szkolne.
      • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 14:32
        Dziękuję
    • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 18:06
      Fajna joga - Kielecka
      Pilates i s-ka - Koszykowa

Jedzenie - rzut beretem masz kultowy Lotos; idąc Ujazdowskimi do Centrum masz swietna tajska Why Thai;
      Na Koszykowej mojego ukochanego Joela, Reginę i Pogromców Meatow.
      Na Pl. Trzech Krzyży - Gesslera (pyszne polskie jedzenie)
      Na Kruczej wybitny ramen - Uki Uki, niedaleko jest wspaniała pizza neapolitańska w Pizzaiolo
      Na Pięknej masz K-bar z kuchnia koreanska, wspaniała jest tez na Puławskiej (czyli wystarczy, ze wejdziesz ulica do gory) - Korea Town
      Na Białym Kamieniu masz zajebiste sushi w najpiękniejszym lokalu ever - Izumi, wracajac możesz zajść na najlepsze pistacjowe lody w kraju - „Na Lody” - Rakowiecka
      Dziewczyny poleciły Mezze - tez lubie
      Niedaleko na Madalińskiego otworzył sie Food concept - „Anons do dzielni”
      Niedaleko jest fajne wege jedzenie w Teatrze Nowym
      Uwielbiam tez Kraken Bar i Paloma Inn na Poznańskiej; są tam tez Żebra i Kości oraz Warszawski Prodiż
      Lubię tez DZiK, który masz naprzeciw hotelu. W Łazienkach są całkiem dobre gofry.
      W sumie nie wiem co lubisz ale w tych miejscach bywam z dość spora regularnością smile Oby dopisała Ci pogoda smile

• thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 18:11
        I po co ja tu wchodziłam, wlasnie zamawiam w Mezzetongue_out
      • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 18:11
        Aaaa zapomniałam o Bibendzie na Nowogrodzkiej! Jesli lubisz wege jedzenie, to po prostu musisz tam pójść. Jest wspaniałe. Jak w Joelu. Ale wole Bibenda. 😃❤️❤️
      • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 18:16
        Może gdzieś wyjedziesz, to będzie pięknie. Ostatnio, kiedy podczepilam się pod Ciebie z terminem wyjazdu było pięknie. I bardzo Ci dziękuję za takie obszerne polecajki💐
        • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 18:20
          A nie mówiłam? 😅
          • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 14.05.23, 18:25
            👍
      • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 17:45
        I makarony! Lupo Pasta Fresca. Poezja, przysięgam. Wszystko w zasięgu nog z Twojego hotelu. ❤️
        • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 18:46
          Już się cieszę. Jutro przybywam 😁
          • koko8 Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 19:44
            Tylko w Lupo pamietaj o przystawkach, dania z makaronu są malutkie (albo ja mam duże możliwości 🤔)
            • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 20:02
              Bo oni podają po włosku a nie po polsku 😄
              • koko8 Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 20:28
                To we Włoszech o tym nic nie wiedza, i w przeciwienstwie do Lupo daja po polsku;p
                • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 20:37
                  Ale czego nie wiedza? Ze makaron to pierwsze danie a nie drugie, jak w Polsce? smile Przecież te porcje są małe, bo bierzesz przystawkę potem zupe/risotto/paste a nasteonie drugie danie.
                  • koko8 Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 20:54
                    Nie, po prostu we Wloszech primi piatti są pełnowartosciowymi daniami, czesto nie do przejedzenia po przystawkach. Z takimi małymi porcjami spotkałam się tylko w Lupo. Makarony są tam pyszne, obsluga bez problemu zamienia rodzaj makaronu (nie znoszę orzo), kwiatuszkowe ravioli to poezja, nie zmienia to jednak faktu, że wielkość dania raczej degustacyjna.
                    • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 21:07
                      To chyba zalezy gdzie jadasz - wszędzie tam, gdzie zamowilam makaron, porcje były malutkie, bardziej dla smaku.

W Lupo na pewno wieksze:

www.instagram.com/reel/ClhDwrEuqX6/?igshid=MTIyMzRjYmRlZg==

https://www.instagram.com/reel/CpUnwAWIhVw/?igshid=MTIyMzRjYmRlZg==

Porcje Ravioli zawsze są mniejsze niż makaronów. Podobnie z risotto. Nie wiem whyyy
                  • marta.graca Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 21:07
                    Zjechałam Włochy wzdłuż i wszerz, a mała porcja makaronu zdarzyła mi się tylko raz, w malutkiej wiosce.
                    • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 21:12
                      Ja tez zjechałam smile i to dosłownie - z Waw na Sycylię autem. wink i x razy w któryś region. smile
                      • marta.graca Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 21:14
                        Ja w różne regiony i serio zawsze się zastanawiałam o co chodzi z tymi primo, secondo piatto, skoro każdym z nich można się było swobodnie najeść do syta, a często byłam solidnie głodna.
                        • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 21:22
                          No wiec widzisz - to kwestia doswiadczen. smile
                          • marta.graca Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 21:25
                            Może chodziłaś do jakichś bardziej wypasionych restauracji, niż ja wink
                            • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 21:31
                              W rożne miejsca chodziłam i na pewno nie wszędzie jadłam makaron. 😃 pewnie nawet nie w połowie miejsc. 😃 ten jadłam głownie w tych pasta fresca, gdzie panie robią makarony oknach.
                              Ale makaron w powyższej restauracji jest obłędny. Kurde, ide stad, bo ten wątek nie pomaga mi na moje problemy. 😄
            • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 20:11
              Niestety po moim ostatnim weekendzie km mniejsza porcja tym lepsza
              • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 20:19
                Ech, poszłabym z Tobą ale niestety fatalnie znoszę ciąże i kursuje od kilku dni na linii sypialnia - toaleta
                • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 20:40
                  Gratulacje!!!
                  • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 20:40
                    A to się rozkręciłaś!
                    • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 20:44
                      Jakoś tak wyszło. 😅
                      • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 20:53
                        Bardzo się cieszę
                        • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 15.05.23, 21:07
                          😇😇😇
                        • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 10:00
                          I Café Zielony Niedźwiedź!
                          I Peaches gastrogirls na Mokotowskiej (tam możesz obejrzeć buty Vandy Nowak, ciuchy z 303 Ave itp.). Możesz podjeść tez u Gesslerowej eklerki. big_grin
                          Ech, jak ja lubię takie wypady, 2w1, gdzie te czasy, gdy brałam opiekę do syna, pracowałam a wieczorem włączyliśmy sie po cudnych, polskich miastach. ❤️
                          • annaboleyn Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 10:32
                            W Peaches pysznie dają jeść, zgadzam się smile
                            • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 10:44
                              Buuuuu chce wyjsć
                            • koko8 Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 10:51
                              O tak Peaches! Jeszcze Oliva na Tamce, Joel Sharing concept i Veganda na Zbawiksie.
                              • chococaffe Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 10:59
                                Ile razy piszecie o Peaches ja mam reakcję " O, otworzyli KC Peaches w Warszawie?"
                              • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 10:59
                                Joela wymieniłam! A Vegandę do czego porównasz? Nie byłam
                                • koko8 Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 11:40
                                  Veganda to kuchnia fusion, trochę thai, trochę french, trochę polskawink Jeśli chodzi o wyrazistość i moc smaku weganskiego jedzenia - to porównałabym do Uki Green, które całkowicie roślinne bije na głowę starszą siostrę Uki Uki. Veganda jest ciasna i niewielka, polecam rezerwację. Bylam kilka razy i zawsze wracałam zadowolona, a porcje, ekhem..., spore...wink
                                  • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 11:52
                                    Ok, na pewno zaliczę smile))

A jadłaś w Vegan Ramen Shop?
                                    A w Sytym Chmielu? Też maja fajne, wegetariańskie jedzenie (tylko wystrój nieadekwatny).
                                    • koko8 Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 12:31
                                      Vegan ramen shop na Finlandzkiej to nasza stała miejscówka, szczególnie na wynos. O Sytym Chmielu nie słyszałam, muszę się wybrać, dziękuję za polecenie👍
                                      • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 13:18
                                        Syty Chmiel niedaleko Zbawixa, dlatego o nim pomyslałam. smile))
                                        U nas VRS tez głownie na wynos, świetny jest, moj ulubiony wege.
                • black_magic_women Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 11:46
                  thank_you napisała:

> znoszę ciąże

Ojej, można ci gratulować?! Wow <3
                  • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 11:53
                    Gratulować zawsze można, pytanie czy jest czego, bo trochę chyba jednak przesadziłam. 😅
                    • marta.graca Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 12:33
                      Ale z czym przesadziłaś? Z liczbą dzieci?
                      • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 13:15
                        Z różnicą wieku. Trochę źle się z tym czuję, ale pewnie za jakiś czas bym się nie zdecydowała ze względu na wiek. Takie tam rozterki, które i tak nie mają już żadnego znaczenia.
                    • black_magic_women Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 19:54
                      thank_you napisała:

> Gratulować zawsze można, pytanie czy jest czego, bo trochę chyba jednak przesad
                      > ziłam. 😅

Ja mam trójkę także trudno mi się wypowiadać. Za to bardzo lubię twoje wątki modowo-urodowe i już zazdroszczę stylówek najmłodszym 🌺
                      • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 20:17
                        Moja córka ma ubranka SZYTE na zamowienie 🤪 Mojej przyjaciółce odbiła palma i projektuje jej sukienki, majteczki i opaski. 🤣 Wjechała mi z kartonami po porodzie - od saszetek na mleko po żel na ząbkowanie, nawet wózek chciała zakupić 🤪 Niestety cieżko jest. 😃
                        • black_magic_women Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 18.05.23, 00:25
                          thank_you napisała:

> Moja córka ma ubranka SZYTE na zamowienie 🤪

❤️
                          • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 18.05.23, 04:16
                            Gazetowy Ci działa? To moge Ci wysłać kilka zdjeć malutkiej. smile
                    • extereso Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 20:01
                      Jest, jest. Taka która dorosłych dzieci to jest plus sto do zadowolenia.
                      • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 20:18
                        Tak, szczególnie dorosłych, czyli po 20-stu latach. 🤣
                • arwena_111 Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 20:01
                  Gratulacje ) Jakoś się tak ukrywasz w tym wątku, zamiast obwieścić w osobnym - że na ematce przybędzie nowy BOMBELEK lub BOMBELKA.
                  • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 20:18
                    Dzięki. smile Oby bombelka - wtedy bedzie darmowa. 🤣
                    • arwena_111 Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 20:37
                      To trzymam kciuki. Chociaż najważniejsze, żeby było zdrowe smile

• thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 16.05.23, 20:42
                        Oby❤️
                        • mharrison Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 17.05.23, 20:12
                          Będziesz też w niedzielę?
                          Jeśli tak, to w Łazienkach o 10 (koło Pałacu na Wodzie) jest bezpłatna joga na świeżym powietrzu. ok. 1,5h.

A propos matowych komentarzy: zawsze zabieram swoją matę, przecież na niej kładzie się i twarz i stopy, tak po kimś, nawet na 'zdezynfekowanej'? Jednak ble. I te ogóle są zazwyczaj jednak słabe i ślizgające się.

Mezze (wszystko), Regina (bakłażan!) fajne, Joel ok (pimientos de padron na labneh), za to b. nie polecam z ww Zielonego Niedźwiedzia (jedyny atut to położenie w parku), Izumi Sushi też raczej nadrabia otoczeniem, nie kuchniąsad
                          • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 17.05.23, 21:15
                            Izumi nadrabia otoczeniem? Przecież oni maja świetnej jakości ryby j genialnych sushimasterow smile I trzymają poziom od lat, bywam tam regularnie od początku - czy lunch/kolacja/event - właściwie NIGDY sie nie zawiodłam. Byłam tam z kilkadziesiąt razy. I restauracja o każdej porze jest pełna.
                            • thank_you Re: Dziewczyny z Warszawy-prosba 17.05.23, 21:21
                              I maja zajebistego pieczonego łososia, zawsze. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka