Dodaj do ulubionych

Matka Kamila w ciąży

14.05.23, 13:05
Podobno
Jest w więzieniu, całą ciążę będzie pod ścisłym monitoringiem (nie łudzę się że ze względu na więzienie ale raczej na medialny charakter sprawy), dziecko ma szansę urodzić się bez FAS więc mam nadzieję że dojdzie do natychmiastowej adopcji. Natomiast co z innymi kobietami z podobnej patologii? Nielegalną możliwość aborcji na żądanie przy informacji (nawet fałszywej) że żadnych przywilejów z dziecka nie będzie? Monitoring żeby dziecko oddać do adopcji?
Wiem że jest obok wątek Triss o tym jak zmienić system. Ale co tu i teraz przed zmianą systemu?
Obserwuj wątek
    • niemcyy Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:10
      Nic, ważne, żeby ochrzcić i jak będzie bardzo źle, dać ostatnie namaszczenie jak wprowadzonemu w śpiączkę Kamilowi.

Noooo, w ostatecznosci ludzie mogliby wyjsc na ulice pokazać wladzy, ze im sie nie podoba, ale komu by się chcialo jak można spedzic czas przy grillu albo na komunii.
      • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:31
        To czemu nie pomogłaś jak działo się źle?
        • niemcyy Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:36
          Bo nie pracuję w częstochowskim (czy gdzie ta melina jest) mopsie, szkole, policji ani sądzie.
          • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:48
            No widzisz. Namaszczający też może być z zupełnie innej dzielnicy, pracować w szpitalu i o sprawie pojęcia nie mieć nim dzieciak tam nie trafił.
            • niemcyy Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:55
              W szpitalu to pracuja lekarze, salowe itp. Z ksiedza nie ma pozytku tam, gdzie leza nieprzytomni pacjenci (juz pomine ogolną kwestie jego p r a c y w szpitalu).
              • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:16
                Ja mowię o tym, że pracując m. in w szpitalu, a pewnie w parafii (niektóre mają po 30 tys ludzi) i może gdzieś jeszcze o sytuacji dzieciaka zanim ten trafił do szpitala mógł wiedzieć tyle co ty czyli nic. Tylko ty swoim zdaniem jesteś usprawiedliwiona bo nie stamtąd i nie wiedziałaś. A ksiądz miał wiedzieć wszystko.
                • runny.babbit Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:52
                  Ksiądz jest reprezentantem instytucji, która każe nieść swój krzyż, walczy z aborcją i antykoncepcją i jest współodpowiedzialna za dominującą Polsce mentalność, że rodzina to świętość
                  • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:38
                    Jakie nieść swój krzyż? Bo jak jest przemoc w rodzinie to kościół mówi jasno - odizolowanie się od sprawny i separacja.
                    • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:40
                      Sprawcy
                    • runny.babbit Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:58
                      vivi86 napisał(a):

> Jakie nieść swój krzyż? Bo jak jest przemoc w rodzinie to kościół mówi jasno -
                      > odizolowanie się od sprawny i separacja.

Czyżby? "Kościół jest przeciwny Konwencji Rady Europy nt. zapobiegania i zwalczania przemocy wobec kobiet i przemocy domowej – przypominają polscy biskupi "projekt.tvrepublika.pl/Kosciol-przeciw-Konwencji-o-przeciwdzialaniu-przemocy-Zagrozeniem-redefinicja-pojec-plci-rodziny-malzenstwa,11328.html

• vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:16
                        Poczytaj sobie fora z tych kręgów typu suchar i inne takie. Rad typu - przemocowy małżonek? Separacja dla dobra twojego i dzieci, nie godz się na to jest tam w ciul. Ale to trzeba czytać.
                        • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:17
                          Sychar
                        • szmytka1 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:41
                          A na tych forach to jest prezentowane oficjalne stanowisko kościoła? Biskupi tam publikują?
                          • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 20:20
                            Wierzący. Takie rady dostają od księży. Wielu i od różnych.
                        • runny.babbit Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 20:29
                          Fora? Nie rozśmieszaj mnie, oficjalne stanowisko kościoła się liczy, a nie że ktoś coś na forum sobie napisał.
                          • ayelen40 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 20:59
                            Oficjalne jest, żeby odejść. Franciszek nie raz mówił.
                          • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 21:00
                            Zacytuj mi w oficjalnym stanowisku kościoła że rodzic wobec którego stosuje się przemoc ma pozwolić tłuc siebie i dzieci i żadnej separacji. Dosłownie.
                            • iwles Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 08:15
                              vivi86 napisał(a):

> Zacytuj mi w oficjalnym stanowisku kościoła że rodzic wobec którego stosuje się
                              > przemoc ma pozwolić tłuc siebie i dzieci i żadnej separacji. Dosłownie.

To ty mi zacytuj paragraf prawa kanonicznego, który ZABRANIA bicia dzieci.

• semihora Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 20:56
                      vivi86 napisał(a):

> Jakie nieść swój krzyż? Bo jak jest przemoc w rodzinie to kościół mówi jasno -
                      > odizolowanie się od sprawny i separacja.

Kpisz czy o drogę pytasz? A może w Polsce nie mieszkasz?
                      • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 21:01
                        Mieszkam. Cytaty, nazwiska.
                        • szmytka1 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 21:35
                          Na pedofilie też nie pozwala, co nie?
                          • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 06:33
                            Podasz cytat gdzie to jest pochwalane? Papieża na przykład ?
                            • iwles Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 08:09
                              vivi86 napisał(a):

> Podasz cytat gdzie to jest pochwalane?

Nie musi być "pochwalane", wystarczy, że jest przyzwalane.

• vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 08:49
                                Nie jest. Dobrze rozumiem, ze dosłownych cytatów nie mamy?
                                • iwles Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 09:34
                                  vivi86 napisał(a):

> Nie jest. Dobrze rozumiem, ze dosłownych cytatów nie mamy?

Mamy za to czyny, z których jakoś kościół nie chce się oczyścić. Ukrywając - stawia się w szeregu popierających.
                                  • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 13:51
                                    ci co ukrywają. Są tacy i tacy.
                                    • iwles Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 13:54
                                      vivi86 napisał(a):

> ci co ukrywają. Są tacy i tacy.

Czyli przedstawiciele kościoła nie mają uzgodnionej wersji?
                                      Nie masz więc dowodów na to, że mają przepisy piętnujące?
                                • ayelen40 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 13:06
                                  Franciszek mówił o kimś, że dobry ojciec, bo leje, ale nie po twarzy...
                                  • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 20:52
                                    O kim? Bo ja znam wypowiedzi potępiające przemoc w rodzinie.
                                    • ayelen40 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 22:36
                                      tvn24.pl/swiat/papiez-o-biciu-dzieci-jesli-ukarac-to-bez-ponizania-bez-bicia-w-twarz-ra512730
                                      • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 17.05.23, 08:34
                                        Ja o biciu żony i pochwałę tego przez papieża.
                  • nelamela Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 07:30
                    runny.babbit napisał(a):

> Ksiądz jest reprezentantem instytucji, która każe nieść swój krzyż, walczy z ab
                    > orcją i antykoncepcją i jest współodpowiedzialna za dominującą Polsce mentalnoś
                    > ć, że rodzina to świętość

Od stycznia będzie 800+ więc i patologii będzie więcej.
                    • by Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 08:16
                      nelamela napisała:

> Od stycznia będzie 800+ więc i patologii będzie więcej.

Przecież ta kobieta, mama Kamila, była upośledzona umysłowo prawda? A to zmienia zupełnie odbiór sytuacji...

• by Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 08:21
                        Ja nie wiem czy takie osoby powinny być sądzone, tak samo, jak te bez upośledzenia? Bo to chyba wszystko zmienia...
                        Tutaj jest matka z upośledzeniem nazywana patologią. Ale to, że nie pomogła dziecku nie jest wynikiem skłonności sadystycznych, prawda? Chyba jest wynikiem upośledzenia. Co innego matka zdrowa psychicznie, która krzywdzi bo chce i sprawia jej to przyjemność.
                        • samawsnach Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 23:20
                          by napisała:

> Ja nie wiem czy takie osoby powinny być sądzone, tak samo, jak te bez upośledze
                          > nia? Bo to chyba wszystko zmienia...
                          > Tutaj jest matka z upośledzeniem nazywana patologią. Ale to, że nie pomogła dzi
                          > ecku nie jest wynikiem skłonności sadystycznych, prawda? Chyba jest wynikiem up
                          > ośledzenia. Co innego matka zdrowa psychicznie, która krzywdzi bo chce i sprawi
                          > a jej to przyjemność.

Jak nazwiesz bierne przyzwalanie na okrucieństwo wobec własnego dziecka, jak nie sadyzmem?
                          I nawet jeśli ma IQ pustułki, nie jest najpewniej niepoczytalna.
                      • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 08:49

> Przecież ta kobieta, mama Kamila, była upośledzona umysłowo prawda? A to zmieni
                        > a zupełnie odbiór sytuacji...
                        >

Po primo, nikt z twierdzacych "uposledzona" jej badan/orzeczenia nie ogladal, przynajmniej ja nic o tym nie wiem
                        Po secundo, skoro pani miala zdolnosc do czynnosci prawnych (zamazpojscie, pobieranie swiadczen), to i zdolnosc do odpowiedzialnosci karnej ma
                        • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 09:25
                          Ludzie (to do by) co wy z tym uposledzeniem umysłowym jako zwalniającym z odpowiedzialności karnej???
                          Komenda też o ile mi wiadomo miał stwierdzoną inteligencję poniżej normy i 18 lat odsiedział (on akurat niewinnie). Upośledzenie nie równa się niepoczytalności a już zwłaszcza lekkie.
                      • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 08:50
                        źródło?
                      • triss_merigold6 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 10:27
                        Jakieś orzeczenie jest, renta z tytułu niepełnosprawnosci? Ta pani miała zdolność do zawarcia małżeństwa, więc o jakim upośledzeniu znoszacym odpowiedzialność prawną rozmawiamy?
                        • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 10:33
                          Dlatego pisałam tu Lidii - irytują mnie te internetowe diagnozy ojca, matki i ojczyma jako upośledzonych (i jeszcze najlepiej głęboko upośledzonych).
                        • vivi86 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 13:51
                          Ograniczonemu w zdolności też wolno.
                          • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 14:05
                            W teorii. W praktyce to wygląda bardziej tak

www.rp.pl/spoleczenstwo/art874161-niepelnosprawni-chcieli-wziac-slub-sad-nie-wyrazil-zgody

Oczywiście jeśli urzędnikowi udało się w miarę sensownie dogadać z panią to mógł nie zauważyć upośledzenia i nie czynił przeszkód, ale wówczas nie mówmy ze pani jest w takim stopniu upośledzona, że nie odpowiada za swoje czyny.
                            • georgia.guidestones Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 14:46
                              daniela34 napisała:

> W teorii. W praktyce to wygląda bardziej tak
                              >
                              > www.rp.pl/spoleczenstwo/art874161-niepelnosprawni-chcieli-wziac-slub-sad-nie-wyrazil-zgody
                              >
                              > Oczywiście jeśli urzędnikowi udało się w miarę sensownie dogadać z panią to mó
                              > gł nie zauważyć upośledzenia i nie czynił przeszkód, ale wówczas nie mówmy ze p
                              > ani jest w takim stopniu upośledzona, że nie odpowiada za swoje czyny.
                              Bo nie jest, osoby tuż poniżej normy często nie uzyskują ani orzeczenia, ani świadczeń. A jak rodzina przed laty nie zadbała, to pewnie nie ma nawet opinii z poradni i nie jest swiadoma swoich dysfunkcji
                              Nie takie przypadki przepychali z klasy do klasy w podstawowkach, a czasem i w gimnazjach.

A ludzie z linka maja tak jakby jednak raczej też schorzenia somatyczne (sprzężone z niepełnosprawnością umyslowa) i to takie które widać gołym okiem,np wózek inwalidzki czy oszpecenie trudno przeoczyć. Pani lekko poniżej normy bez fizycznych chorób, pewnie nieświadoma nienachalnego intelektu, raczej się przesliznie.
                              • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 14:50
                                Ale ja w sumie o tym samym...Pani udzielono ślubu, więc o ile całkiem możliwe, że ten intelekt był poniżej normy, o tyle nie sądzę, by aż czyniło to panią niezdatną do ponoszenia odpowiedzialności karnej. By wyłączyć odpowiedzialność trzeba naprawdę sporo a nie nienachalnego intelektu.
      • turbinkamalinka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:51
        niemcyy napisał(a):

> Nic, ważne, żeby ochrzcić i jak będzie bardzo źle, dać ostatnie namaszczenie ja
        > k wprowadzonemu w śpiączkę Kamilowi.
        >
        >
        > Noooo, w ostatecznosci ludzie mogliby wyjsc na ulice pokazać wladzy, ze im sie
        > nie podoba, ale komu by się chcialo jak można spedzic czas przy grillu albo na
        > komunii.

Tylko, że dziś lub wczoraj był marsz w sprawie Kamila. Tylko powiedz mi kogo to obchodzi poza ludźmi, którzy na tym marszu byli? Ci ludzie byli pod instytucjami, które powinny dziecku pomóc. Ale nikt z urzędników tego nie widział, bo nikt nie pracował w tym czasie.
        • niemcyy Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 19:26
          Tamtejsi urzednicy z mediow sie dowiedzieli, ze byl marsz.
          W godzinach 7-15 pon.-pt. troche trudno zorganizowac marsz, bo patologia na niego nie pojdzie, a wiekszosc niepatologii wtedy pracuje albo jest w drodze do pracy.

W tym problem, ze ludzi to nie obchodzi, i to nie patrzac lokalnie, ale ogolnie powinni wyjsc.
    • zwyczajnamatka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:13
      Ale to chyba tak nie działa, że dziecko więźniarki idzie automatycznie do adopcji? Ona (matka) musi wyrazić chyba zgodę, w sensie zrzec sie praw do dziecka?
      • mgla_jedwabna Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:21
        Albo jej odbiorą tak, jak odbierają wszystkim innym, którym odbierają. Sądzę, że ze względu na medialność sprawy uzasadnienie się znajdzie, choćby naciągane.
        • zwyczajnamatka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:25
          Za 9 miesięcy już nikt nie będzie o tym pamiętał. Przeminie i pójdzie w zapomnienie jak inne sprawy znęcania się nad dziećmi.
          • rosapulchra-0 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 05:15
            Za 9? Za dwa tygodnie zrobi się cicho, jak makiem zasiał. Nikt nie będzie czekać 9 miesięcy.
        • little_fish Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:30
          Odbiorę dziecko, ale czy od razu odbiorą prawa do dziecka, żeby mogło iść do adopcji? No i kolejki chętnych do dziecka z fas raczej nie widzę (to w nawiązaniu do wypowiedzi autorki wątku "dziecko ma szansę urodzić się bez FAS więc mam nadzieję że dojdzie do natychmiastowej adopcji.")
          • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:33
            little_fish napisała:

> Odbiorę dziecko, ale czy od razu odbiorą prawa do dziecka, żeby mogło iść do ad
            > opcji? No i kolejki chętnych do dziecka z fas raczej nie widzę (to w nawiązaniu
            > do wypowiedzi autorki wątku "dziecko ma szansę urodzić się bez FAS więc mam na
            > dzieję że dojdzie do natychmiastowej adopcji.")
            Napisałam że BEZ FAS. W takiej sprawie raczej matka nie znajdzie okazji do picia w więzieniu.
            • awf-33 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:44
              midge_m napisał(a):

> little_fish napisała:
              >
              > > Odbiorę dziecko, ale czy od razu odbiorą prawa do dziecka, żeby mogło iść
              > do ad
              > > opcji? No i kolejki chętnych do dziecka z fas raczej nie widzę (to w nawi
              > ązaniu
              > > do wypowiedzi autorki wątku "dziecko ma szansę urodzić się bez FAS więc
              > mam na
              > > dzieję że dojdzie do natychmiastowej adopcji.")
              > Napisałam że BEZ FAS. W takiej sprawie raczej matka nie znajdzie okazji
              > do picia w więzieniu.

Przecież ona już jest po 3 trymestrze jak nie dalej. Mogła pić w najbardziej kluczowym etapie ciąży.
              • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:47
                Ja totalnie nie wiem na na jakim etapie ciąży ona jest, czy badają te kobiety jak tylko do więzienia trafiają. Może byś sam poczatkt. Ale ok, masz rację. Nie wiemy czy bez FAS. Ale jakaś szansa jest że bez.
              • niemcyy Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:49
                awf-33 napisała:

> Przecież ona już jest po 3 trymestrze jak nie dalej. Mogła pić w najbardziej k
                > luczowym etapie ciąży.

Miesiacu?
                • georgia.guidestones Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 20:05
                  niemcyy napisał(a):

> awf-33 napisała:
                  >
                  > > Przecież ona już jest po 3 trymestrze jak nie dalej. Mogła pić w najbard
                  > ziej k
                  > > luczowym etapie ciąży.
                  >
                  > Miesiacu?
                  No chyba, to raczej istota ludzka a nie słoń.
              • ayelen40 Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 06:20
                I przed też.
            • livia.kalina Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:28
              Matka jest upośledzona i wcześniej rodziła dzieci też upośledzone. Serio widzisz tę kolejkę do dziecka?
          • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:34
            Tak, alurat w tym przypadku najprawdopodobniej władza rodzicielską zostanie odebrana szybko ze względu na to jaki mają oboje zarzut.
          • alicjamagdalena Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:49
            A te dzieci miały fas czy były intelektualnie opoznione?
            • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:00
              Przecież tego nikt chyba nie wie, forum diagnozuje co prawda matkę, ojca i ojczyma od kilku dni i już wszystko im zdiagnozowało, ale oficjalnie nikt nie podał informacji o stanie zdrowia dorosłych ani dzieci.
              • livia.kalina Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:32
                O matce pisali, że jest niepełnosprawna intelektualnie i jest absolwentką szkoły specjalnej. Tak jak jej siostra, z którą mieszkały.
                • livia.kalina Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:33
                  wiadomosci.wp.pl/znajomi-rodziny-kamila-zabieraja-glos-zal-bylo-na-to-patrzec-6896623290141472a
                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:40
                    "Oficjalnie." Ja nie twierdzę że nie jest, ale oficjalna informacja a "sąsiadka powiedziala" to 2 różne sprawy.
                    • livia.kalina Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:43
                      Oficjalnie to chyba musielibyśmy zobaczyć dokumentację medyczną i świadectwo ukończenia szkoły. tylko niby w jakim trybie? Jak dla mnie informacja od sąsiadki jest wiarygodna. Ja wiem, kto z moich sąsiadów wiadomosci.wp.pl/znajomi-rodziny-kamila-zabieraja-glos-zal-bylo-na-to-patrzec-6896623290141472a szkołę specjalną (ma dzieci w szkole specjalnej), jest niepełnosprawny intelektualnie. Od samych zainteresowanych oczywiście.
                      • livia.kalina Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:44
                        Link się wkleił sam bez sensu, przepraszam.
                      • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:49
                        Ja nie mówię, że ona nie kończyła szkoły specjalnej ale irytuje mnie przyznam to szczerze, że na forum przeczytałam już o głębokim uposledzeniu wszystkich trojga dorosłych. Tymczasem to są ludzie, którzy wzięli śluby (matka 2 razy). Więc o ile możliwe jest lekkie upośledzenie, o tyle te diagnozy forumowe uważam za na wyrost. I ten wpis był efektem owej irytacji
        • hanusinamama Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 21:38
          Jak odbierają innym? Z ciekawości pytam. Zna 6 z 8 dzieci jednej takiej patuski. Lądowanie dziecka w DD nie powodowało, ze kolejne dziecko było jej jakoś szybciej odbierane...a zaniedbywane były grubo
      • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:32
        Nie, automatycznie nie działa. W 2 zakładach karnych w Polsce matki mogą zresztą przebywać z dziećmi do lat 3 za zgodą sądu opiekuńczego i ojca dziecka (o ile jest). Natomiast w tym przypadku, ponieważ pani ma zdaje się zarzut pomocnictwa do zabójstwa dziecka a ojciec zarzut zabójstwa, w chwili urodzenia zaś oboje będą najprawdopodobniej przebywać w aresztach tymczasowych, to zostaną tej władzy pozbawieni. Dziecko najprawdopodobniej trafi do adopcji
      • turbinkamalinka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:54
        zwyczajnamatka napisał(a):

> Ale to chyba tak nie działa, że dziecko więźniarki idzie automatycznie do adopc
        > ji? Ona (matka) musi wyrazić chyba zgodę, w sensie zrzec sie praw do dziecka?

Niedo końca, dziecko chyba do 3 roku życia może być przy matce. Po tym okresie nikt nie zabiera praw, tylko ogranicza. Dla tego "płodu"m oznacza to tyle, że będzie z mamą na początku, ale później będzie w domu dziecka, bo matce praw nikt nie odbierze. Ale mogę się mylić co do losu dziecka.
    • mabel_mora Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:16
      bez FAS, ale z uposledzniem umysłowym po rodzicach

moze spadnie z pryczy 10 razy i poroni
    • tt-tka Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:27
      Do natychmiastowej adopcji TYLKO WTEDY, gdy oboje rodzice zrzekna sie praw. Do troche pozniejszej - gdy te prawa zostana im sadownie odebrane, jesli zostana.
      I tak samo z innymi kobietami z podobnej patologii.
      beda sie rozmnazac ile chciec i nie chciec i nie ma w tym kraju nikogo, kto by im tego zabronil/uniemozliwil/czy chocby wskazal mozliwosc i korzysci z nierozmnazania sie.
    • lauren6 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:28
      Znając polskie realia dziecko zostanie przy matce, bo trzeba patusce dać szansę na macierzyństwo. W wieku 3 lat dzieciak pójdzie do domu dziecka i będzie czekać jak patusiara odsiedzi wyrok, bo przecież madka jest najważniejsza, tak samo jak biorodzina, i musi dostać SZANSĘ.
      • marinella Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:30
        To nie są tylko polskie realia. Na podyplomówce miałam staż w niepolskim więzieniu, gdzie matki miały możliwość zajmować się dziećmi do 18 miesiąca życia.
        • lauren6 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:35
          Na pewno również te, które brały czynny udział w zabójstwie swojego innego dziecka.
          • marinella Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:37
            Te, z którymi pracowałam, na szczęście krótko, wszystkie były osadzone za przemoc.
        • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:37

Dobrze, ale ile z tych matek miało zarzut pomocnictwa do zabójstwa starszego rodzeństwa tego dziecka?
          Owszem, w Polsce kobieta może za zgodą sądu opiekuńczego przebywać z dzieckiem w zk do trzech lat, ale jednakowoż nie kojarzę przypadku by pozostawiono władzę rodzicielskà nad innymi dziećmi matce na której ciążył zarzut zabójstwa dziecka.
          • marinella Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:46
            Akurat te ciężarne, które miały „lekkie zarzuty” w 99% były wypuszczane z więzienia w ciąży, właśnie dlatego, zeby zając się malutkimi dziećmi poza więzieniem. Ciężarna/ matka noworodka w więzieniu to była ostateczność, wiec siedziały praktycznie tylko te, które były zagrożeniem dla innych, niestety również dzieciobojczynie. Na szczęście byłam tam króciutko, bo to nie na moje nerwy.
            • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:48
              No to w Polsce to jest nieco inna struktura osadzonych. Wiem o jednej zabójczyni i jednej skazanej za znecanie się. W tym ostatnim wypadku miałabym wątpliwości.
        • hanusinamama Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 21:40
          Ale tu mowa o patusce, która pozwalała okelczać swoje dziecko i zniedbywała pozostałe
    • marinella Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:29
      Zawsze przy podobnych wątkach o płodności zastanawiam się skąd pochodzi to powiedzenie, ze matka natura wie co robi.
      • georgia.guidestones Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 14:49
        marinella napisał(a):

> Zawsze przy podobnych wątkach o płodności zastanawiam się skąd pochodzi to powi
        > edzenie, ze matka natura wie co robi.
        Alkohol i narkotyki niestety nie ubezpladniaja.
    • memphis90 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:34
      Nie za bardzo rozumiem co postulujesz? Kto i w jaki sposób miałby okłamywać ciężarne kobiety, ze nie dostaną zasiłków, bo są patologią, żeby wymóc na nich „autonomiczną” decyzję o aborcji i kto miałby te nielegalne aborcje organizować i wykonywać?

Kto i na podstawie jakiego prawa miałby ograniczać podstawowe prawa i wolności człowieka tj jak byś chciała profilaktycznie „monitorować kobiety w ciąży” i „profilaktycznie” kierować od razu do adopcji?

Niezależnie od medialności aktualnej tragedii mówię stanowcze nie jakimkolwiek próbom odgórnego regulowanego przez państwo (szczególnie bezprawie pisowskie!) „monitorowania ciąży” u kogokolwiek tudzież systemowego wpływania na jakakolwiek decyzję dotyczącą czyjejś macicy.
      • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:39
        Te pomysły z monitorowaniem kobiet w ciąży miał już były RPO Marek Michalak i były one, łagodnie mowiac, kontrowersyjne
        • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:40
          RPD oczywiście
          • memphis90 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:06
            Tak, wiem… Właśnie do tego piję… I jestem bardzo ciekawa jak szybko zmieniłaby się definicja patologii? Czy objęłaby np lesbijki albo choćby samotne matki, ażeby walczyć z „zepsuciem, deprawacją, absolutnie niemoralnym postępowaniem.” To byłaby w końcu słuszna obrona „ przed ideologią LGBT”. Ostatecznie „skończmy słuchać tych idiotyzmów o jakichś prawach człowieka czy jakiejś równości. Ci ludzie nie są równi ludziom normalnym”.
      • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:41
        Szczerze mówiąc nie wiem jak wyglądają zasiłki na dziecko w więzieniu, pewnie ich nie ma, chodzi mi o taką sytuację: jestes szefową więzienia w obecnym państwie bezprawia i wdupiemania i katolickiego szaleństwa, trafia do Ciebie matka dziecka okropnie zaniedbanego, załóżmy że nie umarło, nie ma mediów, nie ma brukowców, ale jest totalna patologia (może nadużycia seksualne wobec dziecka/ dzieci, na pewno przemoc). Co robisz?
        • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:45
          Ale co mam robić jako ten "szef wiezieni" czyli dyrektor zakładu karnego? O co pytasz, bo nie rozumiem.
          • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:51
            Ja pytam o sytuację totalnie poza prawem. Czy wtedy jakoś się starasz o aborcję dla takiej kobiety (zakładać że wyrazi na to zgodę)? Ja wiem że sytuacja hipotetyczna ale w końcu hej, spadła na nas rakieta która może przenosić pociski nuklearne i dało się to ukryć więc myślę że takie sytuacje w sytuacji gdy sprawa nie jest medialna mogą się zdarzać.
            • memphis90 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 13:58
              Czy teraz pytasz Danieli, będącej prawniczką, czy i jak - będac dyrektorem zakładu penitencjarnego - zorganizowałaby bezprawną aborcję + trwałe ubezpłodnienie osadzonej, wcześniej uzyskując od niej wymuszoną podstępem i siłą „zgodę”?
              • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:08
                memphis90 napisała:

> Czy teraz pytasz Danieli, będącej prawniczką, czy i jak - będac dyrektorem zak
                > ładu penitencjarnego - zorganizowałaby bezprawną aborcję + trwałe ubezpłodnieni
                > e osadzonej, wcześniej uzyskując od niej wymuszoną podstępem i siłą „zgodę”?
                >

Daniela jest tutaj Danielą. Tak jak ja jestem Midge. Jakbym chciała spytać "Nie-Midge" to bym spytała na FB. Nic nie pisałam o trwałym ubezpłodnieniu. Pisałam o aborcji na życzenie. Która w Polsce nie jest legalna, chyba że... No właśnie. Pytałam o totalnie teoretyczną sytuację co robić w takich w sytuacjach. Osadzone kobiety nie chcą tej ciąży, prawdopodobnie i tak zostały zgwałcone, czy ktoś się czuje "odpowiedzialny" za "te dzieci".
                • memphis90 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:17
                  Nie piszesz o aborcji na życzenie, tylko o okłamywaniu „patologii”, ze zadnych profitów na dziecko nie będzie, żeby wymóc na nich decyzje o aborcji, która jest nielegalna.

>Daniela jest tutaj Danielą. Tak jak ja >jestem Midge
                  Midge Maisel (cóż za kreatywność w wyborze nicka!) była piekielnie inteligentna + była Zydowką w 1 pokoleniu po Auschwitz, wiec raczej nie popierałaby nazistowskich metod.
                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:52
                    memphis90 napisała:

> Nie piszesz o aborcji na życzenie, tylko o okłamywaniu „patologii”, ze zadnych
                    > profitów na dziecko nie będzie, żeby wymóc na nich decyzje o aborcji, która jes
                    > t nielegalna.
                    >
                    >
                    > >Daniela jest tutaj Danielą. Tak jak ja >jestem Midge
                    > Midge Maisel (cóż za kreatywność w wyborze nicka!) była piekielnie inteligentna
                    > + była Zydowką w 1 pokoleniu po Auschwitz, wiec raczej nie popierałaby nazisto
                    > wskich metod.
                    >
                    Nie sądzę żeby była tu mowa o nazistowskich metodach, chyba że wszystkie rozwinięte kraje
                    europejskie stosują nazistowskie metody, co byłoby dość śmiałą teorią. Mowa tu o: zasiłki nie są zależne od posiadania dzieci (w Polsce są, stąd ewentualne kłamstwo że się takiej matce nie należą bo to prawdopodobnie zależy od decyzji sądu) plus aborcja jest na żądanie (w PiSowskim państwie jest, ale tylko dla wybranych). Co generalnie jest dobrą wskazówką czy kobieta chce mieć dziecko. Jeśli chce, ok, nie postuluję żeby aborcje przeprowadzać musowo. jeśli nie chce, umożliwia jej się to. I takie było moje pytanie.
                    Przepraszam, nie wiedziałam że trzeba mieć wymóg oryginalności imion na tym forum.
                    • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:00
                      midge_m napisał(a):

> Nie sądzę żeby była tu mowa o nazistowskich metodach, chyba że wszystkie rozwin
                      > ięte kraje
                      > europejskie stosują nazistowskie metody, co byłoby dość śmiałą teorią. Mowa tu
                      > o: zasiłki nie są zależne od posiadania dzieci (w Polsce są, stąd ewentualne k
                      > łamstwo że się takiej matce nie należą bo to prawdopodobnie zależy od decyzji s
                      > ądu) plus aborcja jest na żądanie (w PiSowskim państwie jest, ale tylko dla wyb
                      > ranych). Co generalnie jest dobrą wskazówką czy kobieta chce mieć dziecko. Jeśl
                      > i chce, ok, nie postuluję żeby aborcje przeprowadzać musowo. jeśli nie chce, um
                      > ożliwia jej się to. I takie było moje pytanie

No nie. Pytanie nie było o to czy w kraju legalnej aborcji jako dyrektor ZK umożliwiam osadzonej skorzystanie z przysługującego jen świadczenia zdrowotnego tylko o to, czy w Polsce jako dyrektor ZK osobę pozostającej pod władztwem administracyjnym zakładu wprowadzam w błąd co do przysługujących jej swiadczen socjalnych celem wywołania w niej decyzji o poddaniu się procedurze która jest nielegalna i następnie czy te nielegalną procedurę pomagam przeprowadzić.
                      No otóż stanowczo nie.
                      • wapaha Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:16
                        Ale w pl żeby dostać zasiłki.na dziecko trzeba zaznaczyć oświadczenia że nie przebywa ono w żadnej placówce (tu trzebaby się wczorac czy jest nia więzienie)
                        • georgia.guidestones Re: Matka Kamila w ciąży 15.05.23, 20:10
                          wapaha napisała:

> Ale w pl żeby dostać zasiłki.na dziecko trzeba zaznaczyć oświadczenia że nie pr
                          > zebywa ono w żadnej placówce (tu trzebaby się wczorac czy jest nia więzienie)
                          Zasiłki dostaje opiekun faktyczny. Osobę z zarzutem morderstwa, czekajaca na nieunikniony wyrok w areszcie, raczej powinni w ogóle bezdyskusyjnie pozbawić władzy rodzicielskiej
                    • memphis90 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:14
                      >że wszystkie rozwinięte kraje
                      >europejskie stosują nazistowskie >metody, co byłoby dość śmiałą teorią
                      Wszystkie kraje europejskie celowo okłamują tzw „patologie” w zakresie przysługujących im praw, żeby wymusić „zgodę” na zabieg, który jest w tych krajach niezgodny z prawem i musiałby być organizowany po kryjomu i z narażeniem osób organizujących na odpowiedzialność karną?

>jeśli nie chce, umożliwia jej się to. I >takie było moje pytanie.
                      Ależ skąd. Pytanie brzmiało, cytuję:

Ale co tu i teraz (z patologią) przed zmianą systemu?
                      Nielegalną możliwość aborcji na żądanie przy informacji (nawet fałszywej) że żadnych przywilejów z dziecka nie będzie? Monitoring żeby dziecko oddać do adopcji? „
                      • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:19
                        memphis90 napisała:

> Wszystkie kraje europejskie celowo okłamują tzw „patologie” w zakresie przysług
                        > ujących im praw, żeby wymusić „zgodę” na zabieg, który jest w tych krajach niez
                        > godny z prawem i musiałby być organizowany po kryjomu i z narażeniem osób organ
                        > izujących na odpowiedzialność karną?
                        >
                        W europejskich krajach nie ma prawa do finansowania bo ma się dziecko. To jest patologia.
                        • memphis90 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:43
                          Tzn w ktorych konkretnie krajach i od kiedy np Niemcy zostały wyrzucone z Europy?
                • triss_merigold6 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:56
                  Osadzone kobiety nie chcą tej ciąży, prawdopodobnie i tak zostały zgwałcone

bzdura
                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 14:58
                    triss_merigold6 napisała:

> Osadzone kobiety nie chcą tej ciąży, prawdopodobnie i tak zostały zgwałcone
                    >

>
                    > bzdura

Aha.
                    • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:03
                      No ale Triss ms rację. Bycie w ciąży w ZK to profity. Dlatego chcą.
                      • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:06
                        Czyli wg ciebie bzdura odnosi się też do tego że zostały zgwałcone?
                        • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:10
                          Ale o co pytasz? Czy wszystkie kobiety które są osadzone w ciąży zostały zgwałcone? No to jest bzdura.
                          • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:14
                            Pytam o to niechcenie ciąży z gwałtu, nawet jeśli są za to jakieś finansowe profity, to bzdura.
                            • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:23
                              midge_m napisał(a):

> Pytam o to niechcenie ciąży z gwałtu, nawet jeśli są za to jakieś finansowe pro
                              > fity, to bzdura.

Nie. Nie o to pytasz.
                              Piszesz: "Osadzone kobiety nie chcą tej ciąży, prawdopodobnie i tak zostały zgwałcone, czy ktoś się czuje "odpowiedzialny" za "te dzieci"."

No więc Triss ci odpowiada, że to co piszesz to bzdura. I ja się z tym niestety zgadzam. Kobiety które w ciąży przebywającej w ZK czy AŚ wcale nie "prawdopodobnie zostały zgwałcone " oraz wcale nie jest tak, że nie chcą tej ciąży.
                              A ciąża to nie profity finansowe (finansowe w ZK/AŚ???O czym ty w ogóle?) tylko bardzo realne w środowisku jednostki penitencjarnej profity "bytowe."
                              • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:24
                                Dlaczego wcale nie prawdopodobnie zostały zgwałcone?
                                • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:26
                                  A dlaczego uważasz że zostały? Jakie masz przesłanki by pisać o tym prawdopodobieństwie?
                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:27
                                    Ale dlaczego piszesz że nie? W środowisku alkoholizmu?
                                    • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:32
                                      W jakim znowu na boga środowisku alkoholizmu? O czym ty piszesz? O jednym przypadku? O wszystkich? Robiłaśże ty chociaż jakieś badania na temat tego jakie osadzone i z jakich środowisk rodzą dzieci w warunkach więziennych czy tak se klepiesz w klawiaturę?
                                      • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:37
                                        I nawet jeżeli ciąża jest wynikiem wspolzycia z nietrzeźwa, to jeżeli kobieta trafią do jednostki penitencjarnej, to ciąża jest dla niej szansa na w kolejnosci: uchylenie aresztu, wyrok w zawiasach bądź karę nieizolacyjną (jesli sprawa w toku), dozor elektoniczny, odroczenie wykonania kary, przerwę w karze, przedterminowe zwolnienie.

No sorry, dziecko to realny bonus. Nikt z takiej szansy nie zrezygnuje.
                                        • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:43
                                          Współżycie z nietrzeźwa to jest gwałt bo nie ma szansy wyrażenia zgody na współżycie. Czy gdyby jakoś facet "współżył" z twoją nietrzeźwą córką nazwałabyś to współżyciem czy gwałtem?
                                          • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:51
                                            midge_m napisał(a):

> Współżycie z nietrzeźwa to jest gwałt bo nie ma szansy wyrażenia zgody na współ
                                            > życie.

No i co z tego? No jest. No i?
                                            • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:53
                                              Nic. Let's leave it here.
                                          • memphis90 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:47
                                            >Współżycie z nietrzeźwa to jest gwałt
                                            Serio seksu po 2 kieliszkach wina nie uprawiasz, bo jesteś gwałcona?
                                      • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:41
                                        Zastanawiam się czy to ma być pytanie prowokacyjne bo puściły ci nerwy, rozumiem, mi też, chyba że chodzi o obronę Triss, to nie puszczałyby mi nerwy, czy po prostu gdzieś ci się zgubiło główne pytanie. co w takiej sytuacji, czyli sytuacji gdy kobieta trafia do więzienia i wkrótce potem się okazuje że jest w ciąży. Opieramy się na przypadku matki Kamila.
                                        • triss_merigold6 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:42
                                          Rodzi i zrzeka się praw albo nie zrzeka i żeruje na dziecku, zalatwiajac sobie bonusy, w których pisała Daniela.
                                        • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:47
                                          midge_m napisał(a):

> Zastanawiam się czy to ma być pytanie prowokacyjne bo puściły ci nerwy, rozumie
                                          > m, mi też, chyba że chodzi o obronę Triss, to nie puszczałyby mi nerwy,

Nie rozumiem tego strumienia świadomości. Obronę Triss mam zaś głęboko gdzieś

czy po
                                          > prostu gdzieś ci się zgubiło główne pytanie. co w takiej sytuacji, czyli sytuac
                                          > ji gdy kobieta trafia do więzienia i wkrótce potem się okazuje że jest w ciąży.
                                          > Opieramy się na przypadku matki Kamila.

Co "co w takim przypadku"? Nic. Urodzi. Jeśli zostanie pozbawiona władzy rodzicielskiej to dziecko trafi do adopcji. Koniec.
                                          • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:52
                                            daniela34 napisała:

>
                                            > Co "co w takim przypadku"? Nic. Urodzi. Jeśli zostanie pozbawiona władzy rodzic
                                            > ielskiej to dziecko trafi do adopcji. Koniec.

Chodziło o to że taka ciąża może być z gwałtu i bez względu na profity kobieta może najzwyczajniej w świecie takiej ciąży nie chcieć.
                                            • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:53
                                              midge_m
                                              > Chodziło o to że taka ciąża może być z gwałtu i bez względu na profity kobieta
                                              > może najzwyczajniej w świecie takiej ciąży nie chcieć.

To jak nie chce to wchodzi procedura przewidziana ustawą. A nie dyrektor ZK z nielegalną aborcją
                                              • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:56
                                                Aborcja ciąży z gwałtu jest nielegalna?
                                                • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 15:58
                                                  Ale ty nie pytałaś o legalna procedurę, przypominam, tylko o "nielegalną możliwość aborcji na żądanie" (starter).
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:00
                                                    Ale to ty z Triss zboczyłas w stronę jaka ciąża z gwałtu.
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:01
                                                    Nie. O gwałcie napisałaś pierwsza ty. O 14.08.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:03
                                                    Ale nie o tym że jaka ciąża z gwałtu.
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:07
                                                    Przypominam cytat z twojej wypowiedzi

"Osadzone kobiety nie chcą tej ciąży (-(wniosek skąd?) prawdopodobnie i tak zostały zgwałcone (wniosek skąd?)..."

• midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:09
                                                    Przypominam wypowiedź Triss na której odsiecz ruszyłaś z mieczem
                                                    "Osadzone kobiety nie chcą tej ciąży, prawdopodobnie i tak zostały zgwałcone

bzdura"
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:11
                                                    No bo to jest bzdura. Osadzone kobiety najczęściej bardzo chcą ciąży.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:13
                                                    I tego żeby być zgwałcone. to były dwie tezy, na które Triss odpowiedziała. A jakie są badania na to że osadzone kobiety chcą ciąży nawet z gwałtu?
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:18
                                                    midge_m napisał(a):

> I tego żeby być zgwałcone. to były dwie tezy, na które Triss odpowiedziała.

Nie wiem co masz na myśli. Nie pisałam że kobiety chcą "zeby być zgwałcone." Jeśli tak twierdzisz - udowodnij.

A j
                                                    > akie są badania na to że osadzone kobiety chcą ciąży nawet z gwałtu

Musisz przeprowadzić. Najpierw ustalając ile tych ciąż pochodzi z gwałtu. Be my guest.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:22
                                                    Ja nic nie twierdzę. Oprócz tego że zdanie miało dwie tezy i rzuciłaś się bronić odpowiedzi Triss na oba. I coś tam było później o klepanie w klawiaturę ale jest dzień po szabacie a dla niektórych niedziela więc już nie będę się tego czepiać
                                                    I'd definitely choose anything else over being anything 4u.
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:27
                                                    midge_m napisał(a):

> Ja nic nie twierdzę. Oprócz tego że zdanie miało dwie tezy i rzuciłaś się broni
                                                    > ć odpowiedzi Triss na oba.

No miało. I obie bzdurne:
                                                    - nie nie jest tak że kobiety w ciąży w jednostkach penitencjarnych "prawdopodobnie zostały zgwałcone"
                                                    I nie nie jest tak że nie chcą tych ciąż.
                                                    Kropka.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:29
                                                    Ale tak może być czy absolutnie nie więc to bzdura, której bronilaś.
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:41
                                                    Ale ty nie napisałaś "może." Gdybyś napisala: być może niektóre z tych kobiet zostały zgwałcone to bym napisala: "Tak, być może."
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:45
                                                    Napisałam o teoretycznej sytuacji w jakiej jest prawdopodobnie matka Kamila, "Pytałam o totalnie teoretyczną sytuację co robić w takich w sytuacjach. Osadzone kobiety nie chcą tej ciąży, prawdopodobnie i tak zostały zgwałcone, czy ktoś się czuje "odpowiedzialny" za "te dzieci"." Nie ma wstydu w zgadzaniu się z Triss.
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 16:49
                                                    midge_m napisał(a):

> Napisałam o teoretycznej sytuacji w jakiej jest prawdopodobnie matka Kamila, "

To znaczy w jakiej?

> Pytałam o totalnie teoretyczną sytuację co robić w takich w takich sytuacjach

To znaczy w jakich? Jeśli osadzona mówi personelowi że została zgwałcona to personel ma obowiązek ustalić czy chce dokonać zgłoszenia podejrzenia popełnienia przestępstwa a prawo do aborcji ma jeśli zostały spełnione warunki z ustawy.

Nie ma wstydu w zgadzaniu się z Tr
                                                    > iss.

Ależ ja się nie wstydzę. W bardzo wielu sprawach zgadzam się z Triss, a w wielu innych nie.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:05
                                                    Ale poczekaj, ty zdaje się już na to odpowiedziałaś, teraz dopytujesz?
                                                  • daniela34 Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:11
                                                    No ja się pytam w jakiej "teoretycznej sytuacji jest prawdopodobnie matka Kamila"? Bo w sytuacja matki Kamila mlze być wyłacznie realna a nie teoretyczna. No więc pytam jaka to sytuacja.
                                                  • midge_m Re: Matka Kamila w ciąży 14.05.23, 17:15
                                                    Wkleję ci twoją odpowiedź:

"No nie. Pytanie nie było o to czy w kraju legalnej aborcji jako dyrektor ZK umożliwiam osadzonej skorzystanie z przysługującego jen świadczenia zdrowotnego tylko o to, czy w Polsce jako dyrektor ZK osobę pozostającej pod władztwem administracyjnym zakładu wprowadzam w błąd co do przysługujących jej swiadczen socjalnych celem wywołania w niej decyzji o poddaniu się procedurze która jest nielegalna i następnie czy te nielegalną procedurę pomagam przeprowadzić.
                                                    No otóż stanowczo nie."
                                                    A potem odpowiedziała Triss i już do niej dołączyłaś. Jak rozumiem, i mam nadzieję, gdy odpowiadałaś, to wiedziałaś na co a nie żeby Triss wesprzeć bo biedaczka odpowiedziała oszczędnie.