shellyanna 14.05.23, 16:14 Dla koleżanki pytam. Często jej się zdarza. Nie wiem co jej poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicjamagdalena Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 16:18 Znam faceta który ma nazwijmy to chorobliwa czkawkę.. to ma jakąś nazwę, ale nie pamiętam. Zawsze kiedy go spotykałam czekał...dramat bo gość fajny a to strasznie utrudnia życie. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 16:21 No właśnie… moja kolezanka zaczyna mieć już kłopot w pracy przez to niekontrolowane czkanie Każdy uważa, ze to zabawne, a ona się meczy. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 16:25 Gdybym tylko mogła jej pomoc… za dwa dni ma urodziny… lepszego prezentu nie mogłabym sobie dla niej wyobrazić… Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 19:07 A jak by nie był fajny, to byś uznała, że może mu utrudniać? Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 19:25 Każdemu by utrudniało...pierwszy raz jak go spotkałam, był w pracy , to myślałam że może coś pil...dramat Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 16:18 odseparować nożyczki, dać im szklankę wody zamiast. czkawka cudownie mija. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 16:18 Na medonecie poszukaj 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 16:21 mid.week napisała: > Na medonecie poszukaj 😂 może jakieś informacje będą też pod hasłem sposób na dokuczliwą zgagę 🤡 Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 16:53 Trzy głębokie wdechy i po ostatnim wstrzymać oddech jak długo się da. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 16:56 Mam nadzieje, ze kolezanka spróbuje i to podziała… Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 17:02 Na mnie działa bez pudła. Natomiast jeśli czkawka powtarza się często to pasowałoby iść do lekarza. Pewnie gastroskopia by się przydała, może się jej tam coś nie domyka jak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 16:55 Należy te osobę przestraszyc Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 16:56 Wizytę u gastrologa, serio. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierav Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 17:03 Tak. Mocno ciepła (na tyle na ile da się wypić) woda, pita dużymi łykami. Działa niezawodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vanillapumpkin Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 17:05 Jedno szczęście, ze to tylko czkawka a nie HIV na przykład. Zawsze jednak i na to test dyskretnie można zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 17:36 Tak doraźnie to albo wstrzymywanie powietrza albo łyżeczka cukru do zjedzenia , czasem ponoć pomaga też woda, ale na mnie nigdy nie zadziałała. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 19:01 Poradź, żeby się przebadała u alergologa - testy skórne pokarmowe i wziewne. Czkawka u alergików pokarmowych zdarza się bardzo często, po odstawieniu alergenów mija. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 19:12 U mnie tylko wstrzymywanie oddechu. Trzeba uspokoić przeponę, bo to ona fika, jak jej się robi "postoje", to ona się uspokaja. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 19:33 Tyle dobrych rad! Ciekawe czy skorzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
stare_haslo Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 19:40 Okazjonalną czkawkę można powstrzymać piciem powoli, maleńkimi (mikroskopijnymi) łyczkami cieplej wody. Chorobliwą i nawracającą czkawkę należy skonsultować z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 19:42 Tak, znam. Szklankę wody wypić odwrotnie. Chodzi o to, że trzeba się mocno pochylić do przodu, przyłożyć szklankę krawędzią przeciwną niż zwykle (broda chowa się wtedy w szklance), dno szklanki idzie w kierunku szyi i w ten sposób wypić wodę. Taki sposób powoduje ucisk przepony i czkawka przechodzi. Dziwne, ale wypróbowane wielokrotnie i działa niezawodnie we wszystkich znanych mi przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
bleuet Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 20:16 Zgadzam się, to najlepszy sposób. Żaden cukier, ani woda pita małymi czy dużymi łykami, ani wstrzymywanie powietrza u mnie nie działa. Tylko picie odwrotnie ze szklanki Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 15.05.23, 13:56 >Szklankę wody wypić odwrotnie. To faktycznie działa. A ostatnio przeczytałam, że podniesienie rąk i rozciągnięcie się w tył pomaga. Jak do tej pory wypróbowałam tylko raz i na dziecku, ale pomogło. Mało kłopotliwe, więc można spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 20:35 Coś mi zapachniało godzinami, jest to możliwe? 😉🤡 Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 15.05.23, 08:48 alpepe napisała: > Trzustka > Byłabym bardziej skłonna przypuszczać, ze to jednak głowa… Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 15.05.23, 16:07 shellyanna napisała: > alpepe napisała: > > > Trzustka > > > > Byłabym bardziej skłonna przypuszczać, ze to jednak głowa… Czkasz głową ale przez problem który Ci leży na trzustce Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 14.05.23, 21:11 Napić się z butelki nachylając się tak żeby dziubek był w druga stronę Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 15.05.23, 09:12 Nabrać duży łyk wody. Uśiąść na krześle, nachylić tułów tak żeby głowa znalazla się między kolanami. Podnieść samą głowę do góry, spoglądając w górę. I małymi łykami połknąć wodę, którą ma się w ustach. Zawsze działa. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 15.05.23, 14:53 sposób aktorów: wypić trzy łyki wody w równych odstępach. (łyk - ddstawić kubek - łyk - odstawić - łyk). jak nie zadziała za pierwszym razem, powtórzyć. ten rytm uspokaja przeponę. działa zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kruszysia Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 15.05.23, 14:59 Mojej znajomej pomógł lekarz stosujący tradycyjną medycynę chińską. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Znacie jakiś sposób na czkawkę? 15.05.23, 17:26 Mojemu dziecku, szarpanemu tak strasznie przez czkawki, że żal było patrzeć, pomagało... ogrzanie głowy. Ataki miała głównie w domu, zakładaliśmy najcieplejszą czapkę i przechodziło. Może to ma coś wspólnego z podawanymi przez innych sposobami z piciem ciepłej wody. Odpowiedz Link Zgłoś