Dodaj do ulubionych

Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo

14.05.23, 16:49
Zacznę od tego, że kocham wątki polecajkowe na ematce (wielkieście były pustki w domu mojem bez cudo tarki, na przykład - cudo tarka forever), to raz, a dwa, ematka wie wszystko o wszystkim (vide wątki o tym, że ktoś zapamiętał niebieską okładkę książki z zielonym tytułem i nic nadto i nie mija 10 minut, jak ktoś uprzejmie podaje autora / autorkę, rok wydania, tytuł, link etc.).

Poszukuję i liczę na ematczyną wiedzę i polecenia:

- płytkie z przodu espadryle - innymi słowy, niezabudowane zanadto (nie chodzi o wysokość cholewki); mam wysokie podbicie stopy (fetyszystom dziękuję, odejdźcie, nie będzie zdjęć) i większość typowych espadryli robi mi krzywdę, bo zaprojektowano je z myślą o stopie innej, niż moja - znacie marki, które mają takie cuda? marzą mi się dość klasyczne, chętnie z tym obszyciem noska z przodu, dość grubą podeszwą, klasyczne i też frymuśne, no ale właśnie - płytkie, a jest to nieuchwytna rzecz albo nie umiem szukać; nie chodzi też o baleriny na wiadomej podeszwie, bo te z kolei zazwyczaj wyglądają bardziej jak zwykłe baleriny właśnie, bez tego sznyciku... help? ktokolwiek widział?

- polskie (ale nie tylko) marki szyjące dobrze skrojone ubrania lniane (szczególnie sukienki) - tutaj zrobiłam research własny, aczkolwiek albo to kwestia zdjęć, że często kiecki robią wrażenie, jakby modelka 2 dni leżała pod jabłonią i tarzała się w liściach, a potem wstała i powiedziała "no, rób zdjęcie, trza sprzedać ten lniany worek" - albo też ponownie nie umiem szukać; macie lniane polecajki?

Na potęgę posępnego bidetu, mocy przybywaj. Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • bazia_morska Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 14.05.23, 16:59
      Sprawdź Lelen smile
      • yen_z_vengerbergu Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 14.05.23, 17:06
        Ooo, dziękuję. Ichnia sukienka kopertowa byłaby moja, gdyby nie to, że zdecydowanie szyją na kogoś wyższego ode mnie, ale nic to, bo i pościel do mnie przemawia smile.
        • bazia_morska Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 15.05.23, 06:48
          💚
        • georgia.guidestones Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 17.05.23, 15:09
          yen_z_vengerbergu napisała:

> Ooo, dziękuję. Ichnia sukienka kopertowa byłaby moja, gdyby nie to, że zdecydow
          > anie szyją na kogoś wyższego ode mnie, ale nic to, bo i pościel do mnie przemaw
          > ia smile.
          Sprawdz sukienki marki Talja.
    • extereso Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 14.05.23, 18:11
      Lubię len z massimo. Gnieść się gniecie, polskim nie jest, ale i tak jest całkiem ok
      • yen_z_vengerbergu Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 15.05.23, 06:42
        Faktycznie, Massimo, zapomniałam o nich. To jeden z tych sklepów, który - mam wrażenie - w ostatnich latach szczególnie sprzyja swoimi fasonami wyższym osobom, aczkolwiek ogólnie mam od nich sporo rzeczy kupionych lat temu 3-4 i więcej. Czas na rewizję obecnej oferty, dzięki!
    • simply_z Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 14.05.23, 19:23
      Tatuum, psioczyłam na tę markę, a ostatnio zakupiłam fajne spodnie i czaję się na szmizjerkę z lnu i bluzkę.
      • extereso Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 14.05.23, 19:37
        Mnie się Tatuum bardzo na zdjęciach podoba a w sklepie rozczarowanie. Ale może coś się zmieniło
        • simply_z Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 14.05.23, 19:42
          Tez tak mialam ale ostatnio cos mi sie udalo wyhaczyc.
          • yen_z_vengerbergu Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 15.05.23, 06:38
            Lata temu często kupowałam w Tatuum, mieli ciekawe fasony, niezłą jakość. Potem coś się wydarzyło i miałam jak Wy: na stronie i zdjęciach sporo rzeczy mi się podobało, a w sklepie albo już na wieszaku wielkie "nieee" albo po założeniu na siebie w przymierzalni. W pewnym momencie też miałam wrażenie, że wszystko jest szyte na osoby wysokie i o sylwetce jabłka np. - na mnie, niższej klepsydrze, leżało jak sen szalonej krojczyni: jak w biuście i ramionach dobre, to za małe w biodrach, a za wielkie w talii np.
            Ale dam znowu szansę smile.
            • kurt.wallander Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 15.05.23, 16:54
              Miałam podobnie, lata temu często tam kupowałam, później miałam długą przerwę, a w zeszłym roku dałam im szansę, i sporo rzeczy mi się podobało. Fasony mają rózne, i na jabłka, i na klepsydry.
              • una_mujer Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 17.05.23, 08:41
                Potwierdzam, Tatuum wróciło do formy po okresowym spadku; natomiast większosć rzeczy od nich od zawsze zanoszę do zaprzyjaźnionej krawcowej, zeby ciut zwęzic w talii. Tez jestem klepsydra.
                • kurt.wallander Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 17.05.23, 11:33
                  Ja akurat, jako jabłko, cieszę się, że szyją i na mnie smile Ale moje córki też sobie tam dobrały sukienki, tylko brały rozmiar mniejszy niż normalnie noszą z innych marek.
    • india-mia21 Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 14.05.23, 20:18
      kornelia rataj seria linen
      • yen_z_vengerbergu Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 15.05.23, 06:33
        Dzięki smile.
    • kurt.wallander Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 14.05.23, 20:24
      Ładnie skrojone sukienki z dobrego jakościowo, grubszego lnu kupiłam rok temu w Tatuum.

Dobrej jakości lny bywały dawniej w Marks&Spencer, popatrzyłabym u nich też.
      • kurt.wallander Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 14.05.23, 20:31
        o, taki fason w Tatuum https://gfx2.tatuum.com/media/res/products/236/27236/RDz4Tw_1.jpg
        • kurt.wallander Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 14.05.23, 20:36
          Ta z M&S może być dobra jakościowo: https://asset1.cxnmarksandspencer.com/is/image/mands/SD_01_T50_3100T_TP_X_EC_0?$Intl_PDP_Tab$
          • yen_z_vengerbergu Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 15.05.23, 06:31
            Dziękuję - niezmiennie opłakuję wyjście M&S z Polski (dział z żywnością zwłaszcza, ech), chyba się przeproszę z ichnim sklepem online, aczkolwiek mają wysyłkowo poza UK jakąś okrojoną ofertę chyba.
            • kurt.wallander Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 15.05.23, 16:58
              Bywają czasem na Zalando lounge (no i na zwykłym zalando), ale oferta jest taka hmmm... z poprzednich sezonów raczej.

Ja byłam niedawno w UK, i udało mi się wpaść do jednego M&S. Jak na złość, spodni, które upatrzyłam sobie online, nie było w moim rozmiarze. Gdybyś planowała inne lniane rzeczy u nich, to odradzam te z marką Jaeger - jakośc lnu taka sobie, a ceny wysokie. Dużo fajniejsze były lniane ciuchy z logo Autograph.
              • yen_z_vengerbergu Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 17.05.23, 06:53
                Dziękuję, zawsze myślałam, że właśnie Jaeger bardziej daje radę, a jak widać, niekoniecznie.
                Na marginesie i a propos spodni M&S. Mam od nich 4 (sic!) pary w różnych kolorach tzw. jegginsów - raz, to najwygodniejsze gacie świata dla rurko-lubów, dwa, nie wyglądają jak legginsy, tylko jak zwyczajne spodnie. O te, gdyby ktoś był zainteresowany: img01.ztat.net/article/spp-media-p1/0cdbd923302b407b9efa16af230f88cd/969a1947091e4112aadef203c9c8d041.jpg?imwidth=1800
    • kafana Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 14.05.23, 20:38
      Lniane:
      so-me.pl/22-nowosci?gclid=CjwKCAjwjYKjBhB5EiwAiFdSfsC7-953lxPr8chGCaLX6nOxnI12w25CdY-0tJn4n-1RASSjUxBSohoCNHwQAvD_BwE
      • yen_z_vengerbergu Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 15.05.23, 06:29
        Dzięki, dodane do ubraniowego sztambucha.
    • mayaalex Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 15.05.23, 07:08
      W zeszlym roku kupilam swietna czerwona sukienke z lnu z dodatkiem czegos chyba (bo wyglada na len ale gniecie sie duzo mniej niz len) w reserved. I tak, jak kiedys nie bylam w stanie tam znalezc nic na siebie, tak ostatnio ich ciuchy mi pasuja.
      Espadryle maja po bokach czasami gumki ukryte w szwach, to jest dobra opcja dla wysokich podbic (ale nie widzialam konkretnych ostatnio)
      • mayaalex Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 15.05.23, 07:27
        o, znalazlam ta zeszloroczna - to len z wiskoza, bardzo dobrze sie nosi, zobacz co maja w tym roku.
        www.reserved.com/gb/en/linen-blend-dress-9978m-33x
        • yen_z_vengerbergu Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 15.05.23, 14:46
          Dzięki za rekomendację, faktycznie kuknę, bo od paru lat raczej omijałam Re, odkąd bardzo (vs początki) spadła im jakość. Ta podlinkowana sukienka wygląda obiecująco smile.
        • szarmszejk123 Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 17.05.23, 07:21
          Bardzo ładna ta kiecka!
    • xeniazenia Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 17.05.23, 08:57
      Len:
      lovlin
      Pulpa
      (no)sens
      Monika Kamińska
      Talja
      so-me
      Woolin
      seaside tones
      eReR studio
      • yen_z_vengerbergu Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 17.05.23, 09:50
        Dziękuję - eReR i Talję właśnie bliżej badam smile.
        • xeniazenia Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 17.05.23, 11:04
          Zapomniałam napisać, że szczególnie polecam te dwie firmy smile
    • nini6 Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 17.05.23, 09:30
      So Me Shop ma lniane sukienki

so-me.pl/9-sukienki?utm_term=null&utm_campaign=SUKIENKA+LOMI+&utm_medium=email&c_id=160502768&utm_source=edrone&utm_content=email_click
      • magata.d Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 17.05.23, 14:18
        Fajne, tylko co to za rozmiary? Sukienka M/L pasuje na duże M, L, małe XL, po praniu skurczy się o 3%. Nieźle.
        • yen_z_vengerbergu Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 17.05.23, 17:12
          Tak, też mnie telepie lekko, jak czytam tak podaną rozmiarówkę, niestety to częsta przypadłość tych mniejszych marek, zauważyłam. Serdecznie się śmieję, jak wyobrażam sobie "małe XL" albo "duże M", znaczy to frapująco nic big_grin.
          • magata.d Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 17.05.23, 22:46
            No jeszcze by to jakoś uszło przy luźnych fasonach. Ale tak opisana sukienka typu szmizjerka? Bez sensu.
    • magata.d Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 17.05.23, 14:10
      www.espritshop.pl/p/espadryle-w-stylu-balerinek-033EK1W308_001.html#cgid=1358
      • yen_z_vengerbergu Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 17.05.23, 17:14
        A wiesz, że właśnie je oglądałam z dzień czy dwa temu? Chyba zamówię te cieliste.
        • magata.d Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 17.05.23, 22:50
          Podobają mi się. Ciekawe jakie są w rzeczywistości. Ja mam szeroką stopę, więc one nie dla mnie.
          • yen_z_vengerbergu Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 18.05.23, 11:38
            Dam znać, bo są w drodze do mnie. Nie jestem fanką wiązań, warunki nożne nie po temu, ale tę tasiemkę można chyba swobodnie wyjąć.
    • magata.d Re: Poszukiwania & polecajki | ubraniowo-butowo 17.05.23, 14:12
      Lniane sukienki mam z tatuum, solara, moltonu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka