Dodaj do ulubionych

Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyboru

14.05.23, 18:30
No bo jutro otwiera się system rekrutacyjny
Córka ma szkoły , klasy i kolejność wybraną.Wiemy jak to działa, jak zaznaczać itp.
Miałam podaną listę z wydziału edukacji z programu z tamtego roku. Córka na tej liście w excelu już sobie ułożyla kolejnosc najpierw licea, potem technika, i na końcu jak kasowała szkoły który absolutnie nie została klasa fotografii w szkole branżowej i się zawahała.
Bo wie że podwójny rocznik, wie że celuje na licea z niskim progiem a i tak może być problemy i pomyślała żeby sobie zostawić taką awaryjną ostateczną opcję na samym końcu listy choć jest to dla niej ciężkie do przeżycia. Próg to jakieś 70-80.
Córka szacuje że będzie miała koło 130. W zeszłym roku dostałaby się do wymarzonej klasy z zapasem jeszcze. Teraz wiadomo.....
I teraz sie zastanawiam - w razie gdyby... odpukac wszystkie klasy będą miały za wysokie progi to tam się na pewno dostanie...i wtedy - jest jeszcze szansa na osobiste odwołania w liceach a to może być jako ostatnia deska ratunku? Czy jak się tylko tam dostanie to jest to już ostateczna ostatecznosc i będzie to widoczne dla dyrektorów i nie beda brali pod uwagę jej odwołań? Czy może potwierdzić wole przyjęcia a potem szukać dalej? Bo nie może być takiej opcji że nikt jej nie weźmie prawda?

Uprzedzam to było jej pytanie i jej pomysł. Ja powiedziałam że poczytam o tym i zobaczymy.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 18:42
      Jest szansa jeszcze na zmianę szkoly/klasy po opublikowaniu list zakwalifikowanych i w 2 terminie. Nie zawsze wszyscy potwierdzają.
      • 18lipcowa3 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 18:47
        A jak już potwierdzi? Też można zmienić poza systemem elektronicznym tj nosząc odwołania do danej szkoły ?
        • szeptucha.z.malucha Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 18:53
          Z praktyki: ludzie zmieniali szkołę nawet 15 września, chodząc do konkretnej klasy. Akurat wtedy zwalniało się miejsce tam, gdzie chcieli.
        • slonko1335 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 19:20
          Pielgrzymki ludów trwały u nas przez cały pierwszy semestr.
        • sajgonetka Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:54
          Tak. Rekrutacja uzupełniająca jest poza systemem. Więc jeśli potwierdzi wolę w jednym miejscu to może w rekrutacji uzupełniającej starać się o inne miejsce. Przynajmniej tak w spotkaniach w kuratorium tłumaczyli.
    • jakis.login Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 18:52
      18lipcowa3 napisała:

> W zeszłym roku dostałaby się do wymarzo
      > nej klasy z zapasem jeszcze.
      To i w tym roku się dostanie, przecież rok temu była identyczna kumulacja.
      • 18lipcowa3 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 18:59
        Byłoby super. Dwa dni po ogłoszeniu wyników jedzie na fajne wakacje. Fajnie by było pojechac z taką informacja. Komfort absolutny.
        • brenda_bee Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 19:03
          Rok temu, po ogłoszeniu wyników rekrutacji chodziły pielgrzymi rodziców i dzieciaków od szkoły do szkoły, żeby coś zmienić. Też była kumulacja. Moja córka akurat dostała się od razu tam gdzie chciała ale znajomi pisali podania i zanosili do szkół- a tam takich podań leżały całe sterty.
          • 18lipcowa3 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 19:08
            Wiem dlatego piszę pytam bo chce być gotowa na ten czas i szybko i z sukcesem sprawę załatwić .
            Mnóstwo ludzi z którymi rozmawiam, rodzice 8 kl pojęcia nie mają o różnych sprawach.
          • annaboleyn Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 19:20
            Tak na logikę - takie chodzenie coś zmienia, naprawdę? Serio pytam. Wrzucasz w system szkoly, dziecko dostaje się do najwyższej na liscie, do której pasuje liczbą zdobytych punktów i co dalej? Zabierasz papiery i idziesz prosić, żeby przyjęli dziecko w szkole, w której był wyższy próg punktowy?
            • 18lipcowa3 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 19:27
              Do mnie pytanie?
              Ja w życiu . Ja będę szczęśliwa jak dostanie się do jakiejkolwiek listy.
              Jak się dostanie nigdzie nie będę latać z papierami.
              • annaboleyn Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 19:37
                Nie, do Brendy Bee.
                • brenda_bee Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 19:43
                  Nie nie. Tu chodziło o tych co dostali się do drugiego lub trzeciego wyboru albo nie dostali się nigdzie i rzucali dzieciaków do jakichś cudacznych szkół, często na profile zupełnie niezgodne z zainteresowaniami.
                  • annaboleyn Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 19:56
                    Aa, dobra, teraz rozumiem.
                    Kolejny powód, żeby listę starannie układać, choć to oczywiście dużo łatwiejsze w tych miastach, gdzie lista może być nieskończona, niż tam, gdzie można wpisać 3 (słabo mi...) szkoły... sad
              • arwena_111 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 20:39
                Bierzcie ustawcie wszystkie dostępne języki. Często łatwiej dostać się do klasy X na rosyjski niż niemiecki/francuski/hiszpański.
                A skoro oferują kilka - to jest jakaś pula miejsc na nie przewidziana. I jak zabraknie punktów do części np z niemieckim - to może się okazać, że do części z innym ( mniej popularnym językiem ) się dostanie.
                Bo jak nie zaznaczy, że chce na rosyjski - to nawet jak ma punkty - to spadnie do niższej szkoły. I może się zdarzyć, że nie dostanie się do żadnej. A jakby zaznaczyła - to dostałaby się np do szkoły drugiego wyboru.
            • slonko1335 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 20:10
              U nas się nie zabiera, najpierw żebra w lepszej, jak wyzebra to dopiero zabierawink
              • annaboleyn Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 20:26
                Ty jesteś ze Szczecina, dobrze kojarzę?
                Rzeczywiście, można sobie "wychodzić" miejsce w lepszej szkole, niż się dostało? Jak?
                • slonko1335 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 20:50
                  Standardowo zebrajac lub mając znajomości, jak wszędzie....w wakacje jechałam pociągiem w przedziale z rodziną z Poznania, dzieciak się nie dostał do żadnej szkoly, babcia nauczycielka załatwiała mu szkoly, wisieli na telefonie cała drogę, działo się...
                  • annaboleyn Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:00
                    Tak, słyszałam o tych zeszłorocznych jazdach w Poznaniu. Jakiś koszmar, no sad
                  • memphis90 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:09
                    W Poznaniu „na telefon” to raczej niczego nie załatwisz, system jest elektroniczny.
                    • arwena_111 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:15
                      Ale we wszystkich częściach rekrutacji?
                      Bo w Warszawie podstawowa jest elektroniczna a uzupełniająca już bezpośrednio w szkołach.
                    • slonko1335 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:17
                      No to byś się zdziwiła bo słuchalam przez trochę czasu gorącą linię po nieudanej rekrutacji rekrutacji. Podania są uznaniowe, u nas driga rekrutacja także jest uznaniowa a nie elektroniczna.
                      • zwyczajnamatka Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 23:06
                        U nas też dało się "załatwić " dziecku szkołę. Szczególnie jeśli miało się znajomości i/lub pracowało się obecnie lub w przeszłości w edukacji. Koleżanka tak załatwiła dziecku szkołę, nic jej to jednak nie dało, bo dziecko sobie nie poradziło i zrezygnowali po pierwszej klasie.
                        • slonko1335 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 23:11
                          Cóż rekrutacja uzupełniająca też powinna odbywać się elektronicznie.....
                        • 18lipcowa3 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 15.05.23, 08:17
                          Ehh w moim rodzinnym mieście to i ja bym tak załatwiła. A właściwie moja matka która zna wszystkich i wie wszystko i załatwiłby każdą szkole.
                      • memphis90 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 15.05.23, 07:25
                        Ale nie piszesz co „u was”, tylko o rodzinie z Poznania. Poznań miał uzupełniającą w systemie elektronicznym.
                        • slonko1335 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 15.05.23, 07:33
                          Nie wiem jaka mial Poznań ale wiem co słyszałam. Babcia załatwiała dziubdziulkiwi szkole. Gorącej linii wysłuchiwałam cała drogę. Niestety nic mi nie mówiły nazwy których używali odnośnie tego z czego mógł wybierać bo tam babcia może załatwić bo jestem z innego regionu.
                          • slonko1335 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 15.05.23, 07:37
                            Ach no i większość dzieci jakie znam lepsze szkoly "załatwiała" przed rekrutacja uzupełniająca po podaniu zakealifikiwanych widnieli potem juz jako przyjęci w innej szkole niż ta do której się zajwalifikiwali ale na tym etapie jeszcze to są szkoly 1 wyboru podczas gdy dziecko zajwalifikowalo się do 2 i 3 wyboru po prostu a nie szkoly z choinki. Część osób nie potwierdz woli przyjęcia.
                            • szeptucha.z.malucha Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 15.05.23, 07:59
                              Bo to jest walka o przetrwanie, nikt rozsądny nie czeka na decyzje systemu, tylko działa - odwołuję się, składa podania.
                          • memphis90 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 15.05.23, 08:59
                            >Nie wiem jaka mial Poznań
                            No ale ja wiem, jaką miał… Oczywiście, babcia mogła dzwonić wiele godzin po różnych szkołach, ale - jak widać - niewiele to dało, bo 2 nabór szedł elektronicznie, jak pierwszy.
                            • slonko1335 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 15.05.23, 09:02
                              Babcia pewnie załatwiła sprawę przed drugim naborem na miejsce tych co nie potwierdzili woli. Dość szeroki wybór szkol miał wnuczek ze znajomości babci.
      • memphis90 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 19:31
        W tym roku gorzej, bo jest szacunkowo 30% więcej dzieci niż rok temu.
        • annaboleyn Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:00
          30%??
          • memphis90 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:14
            Taki szacunek dla Poznania. Rok temu szedł mniej liczny rocznik 2007 i cześć z najliczniejszego rocznika 2008 (pierwsza połowa minus ci, którzy załatwili odroczenie). Teraz idzie druga połowa 2008 plus wszyscy odroczeni z pierwszej połowy 2008 i drugi najliczniejszy rocznik w ostatnich 3 dekadach, czyli cały 2009.

Ogólnie roczniki 2008, 2009 i 2010 były najliczniejsze od ok 1996r do dnia dzisiejszego licząc i to je właśnie wybrano na kumulację.
            • annaboleyn Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:18
              Rzeźnia. Czytam i próbuję się nie denerwować, ale słabo mi idzie.. suspicious
            • jakis.login Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:19
              Zapomniałaś o dzieciach z drugiej połowy 2008, wcale nie tak nielicznych, które poszły z rocznikiem 2007, mimo że nie musiały. Ja np. nie znam ani jednego odroczonego dzieciaka, a takich sześciolatków które poszły do I klasy mimo ze nie musiały - całkiem sporo.
            • bruy-ere Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:27
              memphis90 napisała:

>
              > Ogólnie roczniki 2008, 2009 i 2010 były najliczniejsze od ok 1996r do dnia dzis
              > iejszego licząc i to je właśnie wybrano na kumulację.
              >

W punkt.
              I może nie tyle wybrali, co bezmyślnie i bez analizy, jak liczne są te roczniki "na hurra" zaczęli wprowadzać zmiany po zaraz dorwaniu się do władzy, żeby tylko było "jak dawniej", eh.........
              • szeptucha.z.malucha Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:30
                Dokładnie. Zrobili to bezmyślnie, byle szybciej.
        • nuka_2 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:50
          Pytanie o ile więcej klas pierwszych zostanie utworzonych w tym roku. W szkole mojego dziecka ma być 9 klas pierwszych, w zeszłym roku było 6. W sąsiedniej szkole klas pierwszych planują utworzyć tyle samo co w zeszłym roku. W szkole, gdzie pracuje koleżanka miasto „kazało” utworzyć o 2 klasy więcej.
          • annaboleyn Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:58
            Myślę, że w wielu szkołach nie bardzo jest już co wcisnąć, fizycznie.
            • nuka_2 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 22:04
              W tej szkole gdzie miasto kazało wcisnac jeszcze 2 dodatkowe klasy już teraz niektóre lekcje odbywają się na korytarzu. Są 2 wyjścia albo jak np. Warszawie, tworzenie jak najwiecej klas ( bardzo licznych po 34-35 osób) kosztem tłoku i złych warunków albo zostawienie na lodzie dużej liczby dzieci jak np w Poznaniu
              • annaboleyn Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 22:19
                Zawsze się zastanawiam, jak to się ma do przepisów p-poż. Chociażby.
      • rosie Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 20:36
        W tym roku jest trochę mniej osób. Są przecież obecne siodme klasy z dzieci odroczonych...U nas jest ok 10 osób w takiej klasie (wiejska mala szkoła). Dla porównania w klasie syna są tylko dwie odroczone osoby z pierwszej polowy 2008r. Po drugie, te klasy które miały w zeszlorocznej rekrutacji duże zainteresowanie w tym roku mają więcej miejsc. Egzamin będzie łatwy, wszystko się uda. Ja obstawiam, że do szkoły drugiego wyboru się załapie smile
        • memphis90 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:17
          Łatwy egzamin niczego nie zmienia, bo z łatwego egzaminu wszyscy dostają wysokie punkty.
          • annaboleyn Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:22
            Właśnie zajrzałam na warszawskie licea na waszaedukacja.pl i widzę, że sa już wyliczone punkty na rekrutację 2023/24. Jakim cudem, przecież tego jeszcze nie wiadomo...
            Oraz powiem tak - tanio nie jest...suspicious
            • slonko1335 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:27
              Gdzie?
              • annaboleyn Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:38
                To jest ten kawałek, którego nie rozumiem smile Bo patrz, na górze masz 23/24, niżej punkty w 22/23, ale ja głowę dam, że się świeżo te punkty zmieniły. Niestety, nie robiłam screenów, powiedzmy - miesiąc temu, ale kojarzę.
                Choć może to już histeria, nie wykluczam wink
                • slonko1335 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:43
                  Na górze masz profil na ten rok a na dole punktację z zeszłego na ten profil
                  • annaboleyn Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:48
                    Tak, właśnie o tej punktacji z zeszlego mówię. Mam wrażenie ze dosłownie chwilę temu były nizsze wartości.
            • szeptucha.z.malucha Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:29
              Ściema z punktacją. Profile chyba autentyczne na ten rok ale progi chyba z tamtego.
              • annaboleyn Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:39
                Właśnie mam wrażenie, że progi wyższe...
                • szeptucha.z.malucha Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 22:13
                  Ale jak? Przecież jeszcze nie ma danych kandydatów, bo ani egzaminu nie pisali, ani ocen nie mająwink Błąd w systemie albo ktoś jaja sobie robi. Przecież progi ustala się zależnie od tego, z czym przychodzą kandydaci. Spokojnie: wdech- wydech😉
                  • annaboleyn Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 22:20
                    Słuszna uwaga. Nakręciłam się. A dzieciom nie pozwalam wink Pewnie dlatego musiałam się tu wywentylować big_grin
                    • annaboleyn Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 22:21
                      No właśnie, przecież progi to by teraz - i to bardzo plus minus - mógł wyliczyć chyba tylko specjalista od rachunku prawdopodobieństwa w teamie z taroscistą smile
                • memphis90 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 15.05.23, 09:01
                  Jeśli chodzi o szkoły, które sprawdzala moja bombelka, to od stycznia (wtedy sprawdzaliśmy ) na 100% progi punktowe sie nie zmieniły, są tez zgodne z opublikowanymi oficjalnie wynikami z roku ubiegłego.
        • slonko1335 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:18
          W szkole mojego dziecka tylko w tym roczniku jest 7 klas 8, w zeszłym roku było ich 5.
      • bruy-ere Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:05
        jakis.login napisała:

> 18lipcowa3 napisała:
        >
        > > W zeszłym roku dostałaby się do wymarzo
        > > nej klasy z zapasem jeszcze.
        > To i w tym roku się dostanie, przecież rok temu była identyczna kumulacja.

Nie jest identyczna. We wszystkich znanych mi podstawówkach jest w tym roczniku (tylko w tym jednym jedynym) o 2-3 klasy więcej. Chyba, że to jakaś lokalna specyfika i klęska urodzaju.
        • jakis.login Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:08
          bruy-ere napisała:

> Chyba, że to jakaś lokalna sp
          > ecyfika i klęska urodzaju.

Możliwe, w naszej podstawówce (Warszawa) poprzedni rocznik to było 5 klas, a teraz są trzy.
          • annaboleyn Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:17
            U nas (też Waw) dokladnie odwrotnie - poprzedni rocznik: 3 ósme klasy. Obecny: pięć...
          • memphis90 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:18
            U nas były 2 klasy dwa roczniki wyżej, trzy klasy rok wyżej, cztery klasy z obecnego rocznika.
          • bruy-ere Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:20
            jakis.login napisała:

> bruy-ere napisała:
            >
            > > Chyba, że to jakaś lokalna sp
            > > ecyfika i klęska urodzaju.
            >
            > Możliwe, w naszej podstawówce (Warszawa) poprzedni rocznik to było 5 klas, a te
            > raz są trzy.

Też Warszawa i poprzedni rocznik 5 klas, a teraz 8.
    • arwena_111 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 19:24
      Nie wiem jak teraz, ale jak kilka lat temu rekrutowała moja córka - to pierwszeństwo w rekrutacji uzupełniającej mieli ci, co nie dostali się nigdzie. W sensie nie było ich w systemie. Czyli albo nigdzie się nie dostali, albo nie potwierdzili wyboru. Często mieli zaplecze w postaci szkoły prywatnej.
      Musisz się dowiedzieć jak to wygląda u was.
    • berdebul Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 20:04
      Nie warto. Szkoda marnować czas w szkole z progiem 1/2 swoich punktów.
    • extereso Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:18
      Lipcowa, miło poczytać jak się troszczysz, naprawdę. Ja jeszcze dodalabym coś poza systemem, czyli w jakiejś mniejszej gminie liceum.
      • 18lipcowa3 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:25
        Nie ma opcji u nas żadna mała gmina. Sopot i Gdynia najbliżej.
        Ja się zawsze troszczę o moje bombelki. Że tak powiem ich dobro , samopoczucie, edukacja i zdrowie są na 1 miejscu i zawsze tak było.
        A mam fajne te dzieci naprawdę.
      • 7katipo Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 15.05.23, 08:04
        W Trójmieście?
        Odpada, dojazdy by ją zabiły.
        • 18lipcowa3 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 15.05.23, 08:19
          Sopot jedynie byłby spoko ale tam za wysokie progi.
    • ophelia78 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:29
      Jak ja Wam zazdroszczę tej liczby szkół!
      U nas można wybrać 3 (Szczecin).
      U syna szacuje wynik na 140-150.
      Najniższa tzw szkole lądowisko ustawiliśmy z zeszłorocznym progiem 100 (ale tam z kolei tylko 1 klasa bo to małe lo, tam są tylko 3 klasy A nam odpowiada tylko jedna).
      • slonko1335 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:31
        Przecież z palcem się do tego ttc dostanie z tają punktacją. Im bliżej końca roku szkolnego tym mniej się zamartwiam. Jak nie zawali egzaminów ani nie odstawi zadnego numeru w szkole powinno być dobrze.
        • ophelia78 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 23:04
          Mam nadzieję.
          Ale ja mam czasem takie paniczne mysli, typu: wyzwruja mu prace bo nabazgroli (dysgrafik orzeczeniem ale jak się skupi to pisze niezle). Albo: niedoczyta polecenia (bo on szybki Lopez i raptus).

U ttc jako 1szy wybór?
          • slonko1335 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 23:09
            Nie wiem. Raczej tak ale moj bombelek nie raczył jeszcze przejrzeć oferty szkół, więc różnie może się skończyćwink on ma pełen luz i wywalone kompletnie, nie znosi się uczyć wiev w sumie chyba nie przywiązuje aż tak dużej wagi do tego gdzie to się będzie odbywało a ja po kolejnych zaklepanych korkach w celu przygotowania do matury starszej stwierdzam że to chyba rzeczywiście bez różnicy i tak nauczy się na korkach a nie w szkole ..
    • aguar Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:32
      "Córka ma szkoły , klasy i kolejność wybraną.Wiemy jak to działa, jak zaznaczać itp.
      Miałam podaną listę z wydziału edukacji z programu z tamtego roku. Córka na tej liście w excelu już sobie ułożyla kolejnosc najpierw licea, potem technika, i ..."
      Podziwiam i zazdroszczę córki. Jak mój to zrobi nie 31-ego, a powiedzmy 28-ego, to będzie sukces!
      • nuka_2 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 21:53
        Pamietam ze w zeszłym roku moje dziecko ułożyło listę 18 czerwca (nie rekrutowało do klas dwujęzycznych itp.). Dostała się rzutem na taśmę do szkoły pierwszego wyboru.
      • sajgonetka Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 22:02
        Tam gdzie technikum jest na liście to trzeba w miarę chyżo składać, żeby medycynę pracy zrobić.
        • szeptucha.z.malucha Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 22:15
          Ale to chyba po zakwalifikowaniu szkoła daje skierowanie?
          • sajgonetka Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 22:22
            Nie.
            Ta szkoła, do której zanosisz dokumenty (tzw pierwszego wyboru) daje skierowanie do lekarza medycyny pracy.
            Jak już się dostaniesz do technikum to razem z oryginałem świadectwa i wyników egzaminu dostarczasz zaświadczenie od lekarza, razem z oświadczeniem woli.
            • little_fish Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 22:26
              A jak się nie dostaniesz, to i tak biegasz i załatwiasz kolejne badania
          • slonko1335 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 14.05.23, 22:42
            U nas daje od początku rekrutacji. Nie musisz składać dokumentów żeby je dostać. Dzwoniłam zapytać w piątek.
            • ophelia78 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 15.05.23, 07:02
              Ja właśnie wypełniłam wniosek ze względy na medycynę pracy. Bo zaraz egzamin, potem Mlody jedzie na wycieczkę, potem weekend czerwcowy, potem ja jadę na wycieczkę i rok szkolny się kończy.
              Zrobiliśmy wiec to wszystko teraz - tzn decyzja i składamy dokumenty.. oferta jest jaka jest i się nie zmieni wiec kolejne tygodnie rozważań tylko mnie stresuja
    • la_mujer75 Re: Jeszcze o rekrutacji - ostatnia szkoła do wyb 15.05.23, 08:53
      Lipcowa, rozumiem Twój stres. ALe pamiętaj, to rok wyborów, nie będą chcieli wkurwić tysięcy rodziców...

Nie wpisywałabym takiej szkoły.
      Punkty były wysokie rok temu, bo były łatwe egzaminy. I im słasze lieceum, tym mocniej podskoczyły.
      W wątku opisuje moje spostrzeżenia. A od kilku lat interesowała mnie rekrutacja.

forum.gazeta.pl/forum/w,567,175980074,175980074,Rekrutacja_zero_oferty_dla_sredniakow.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka