Dodaj do ulubionych

danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rodzinne

14.05.23, 21:50
Dziewczyny poratujcie pomysłem
sama jestem fanką mięsa praktycznie pod każdą postacią
na imprezie obiadowej będzie u nas wegetarianka
i chciała bym coś podać "jadalnego" bezmięsnego

Czy macie jakiś pomysł co to może być? (jakiś zamiennik mięsa) - robiłyście coś co smakowało ogółowi a nie tylko nawiedzonym wege zajadającym się trawą?
fajnie jak by było dość proste w przygotowaniu

Pasztet, kotleciki? (dla mnie danie nie mięsne to czerwone buraczki do obiadu wink )

Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 14.05.23, 21:54
      tarte zrob (ze szpinakiem/ buraczkami/grzybami/ zielonymi warzywami/suszonymi pomidorami itp)
      baza to kruche ciastao (bez jajek) a na gore co tam w duszy zagra

tylko to wegetarianaskie a nie weganskie bo jajka, ser i smietana potrzebne
    • inny.kwiatek Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 14.05.23, 21:55
      Jak ma być tak bardzo typowo to kotlety z kaszy gryczanej lub jajeczne, do tego wybór surówek, sosy (grzybowy, jarzynowy, chrzanowy, koperkowy, co tam komu w duszy gra), ziemniaki młode z koperkiem.
      Jak mniej tradycyjnie to wszelkie tarty, teraz może być ze szparagami, z boćwiną, z kolorową papryką, do tego misa sałat z vinegretem.
      Makarony, risotta, kaszotta, pierogi, zapiekanki…
      • ardzuna Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 14.05.23, 22:07
        Boćwinę bardzo trudno kupić, ale botwinę łatwiej.
        Polecałabym tartę z porem. Jeśli gość to wegetarianin, można wykorzystać nabiał i jajka.
        • inny.kwiatek Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 14.05.23, 23:56
          Tak, o porach zapomńiałam. Pod beszamelem są też pyszne.
          Boćwinę kupuję na targu, w sklepach faktycznie nie ma.
          • babcia47 Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 14:35
            Jest, wczoraj widziałam w Biedrze a już spory czas temu, bardzo wczesna wiosna, sprowadzaną w carefurze
            • ardzuna Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 17.05.23, 00:59
              Boćwinę? Jeszcze nigdy jej w sklepach nie widziałam. Raz kupiłam u rolnika eko. Botwinę owszem, jest na każdym stoisku warzywnym.
    • mania805 Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 14.05.23, 21:55
      Epickie kotlety z soczewicy Rozkosznego - naprawdę dobre
      • swinka-morska Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 14.05.23, 22:37
        Off topic - bardzo Ci dziękuję za podrzucenie Rozkosznego. Nie znałam tej strony, a przepisy wyglądają super. Będzie próbowane smile
        • yannefer Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 07:43
          Rozkoszny na mega przepisy
          • obrus_w_paski Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 17:05
            Niektóre wyglądają na zgapione od kogoś (a kilka przepisów niemal identycznych jak w jadlonomii), ale i tak go lubie, głównie za opisy. Bo facet z opisu robienia najzwyklejszej na świecie jajecznicy robi szał taki, ze człowiek myśli ze jest szefem kuchni codziennie rano smile

Do głównego pytania: najpierw upewnij się czy to weganka czy wegetarianka.
            - najprostsze będą makarony z jakimś pesto/ warzywami
            - kotlety z soczewicy (na jadlonomii jesy mnóstwo prostych przepisów)
            - ja uwielbiam pulpety jak z ikei ale Wege (tez jadlonomia)
            - tarty z warzywami
            • stara-a-naiwna Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 17:29
              dziękuję

skorzystam z czegoś

a strona super
              • lella_two Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 17.05.23, 13:42
                Tak, strona jest mega. Steki z pieczonych godzinami selerów były robione i to jest Niebo👍sos cafe de Paris także!
      • rzepicha-piastowa Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 15:51
        Dzieki ogromne za polecenie tego bloga! Nie znalam, a jest to swietne odkrycie. Merci smile
    • jkl13 Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 14.05.23, 21:55
      Nie, no co ty, nigdy nie jadłam żadnego dania bez mięsa. Nawet do deserów dodaję boczuś, bez tego potrawa nie ma żadnego smaku 🤦
      • jednoraz0w0 Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 00:55
        jkl13 napisała:

> Nie, no co ty, nigdy nie jadłam żadnego dania bez mięsa. Nawet do deserów dodaj
        > ę boczuś, bez tego potrawa nie ma żadnego smaku 🤦

To twoja focia? 🤣
        • jkl13 Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 15:27
          😂
    • mysiulek08 Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 14.05.23, 21:56
      na jadlonomie zagladnij, zlapiesz jakas inspiracje
    • nottymoni Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 14.05.23, 22:10
      Tofu zmieniające życie. Wygoogluj.Ja jeszcze ulepszam i posypuję zieloną cebulka i prażonymi orzeszkami. nie jestem wegetarianką ale to jest lepsze od kurczaka w tej samej wersji
      • konsta-is-me Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 16:11
        Potwierdzam, b.dobre to jest.
    • pyza-wedrowniczka Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 14.05.23, 22:16
      A to musi być takie tradycyjne, czy może być mniej? Bo kasza/ryż z fajnym sosem z pieczonych warzyw, cukinia faszerowana, kopytka z sosem grzybowym, frytki warzywne + jakiś dip.
    • okruchlodu Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 14.05.23, 22:21
      Jak tradycyjny obiad z ziemniakiem i burakiem to może 'kaczkę' do tego?

youtu.be/O-Pqs4hjooc

Ja dodaję jeszcze suszona (tzn. wczesniej namoczoną) żurawinę. Nie chce mi się piec jabłek, więc po usmażeniu kotletów sojowych dorzucam je na palelnie i duszę. Wszyscy to lubią.

Poza tym jak masz granulat sojowy to można zrobić wiele potraw jak z mięsem mielonym. Kotlety fajnie mi wychodzą z seitanu (można zrobić samemu z mąki lub kupić gotowy).
      • okruchlodu Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 14.05.23, 22:27
        Coś się źle skopiowało:

youtu.be/yd1Y9gIixtQ
      • konsta-is-me Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 09:22
        Ech, już widzę jak własnoręcznie robi seitan ...
        Nawet mi się nie chce.
        • okruchlodu Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 15:44
          Dla leniwych polecam kaczkę z kotletów sojowych. Seitan nie jest wcale znuwu taki czasochłonny i wymagający niewiadomo jakich zdolności kulinarnych. Niemniej rozumiem, że nie każdemu się chce. W takim przypadku można kupić gotowy.
          • lella_two Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 17.05.23, 13:46
            Nie jest pracochłonny ale trzeba go logistycznie ogarnąć i lepiej nie robić tego z deadline na karku.
            Ja bym zrobiła jakieś kotlety kaszowo/ryżowo- warzywne, fajny sos i sałatki.
    • angazetka Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 14.05.23, 22:39
      > robiłyście coś co smakowało ogółowi a nie tylko nawiedzonym wege zajadającym się trawą?

Wow.
      • elinborg Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 14.05.23, 22:53
        No taki subtelny żarcik. Bo jak nie mięso to trawa. I mięsożercy jedzą WSZYSTKO i zawsze z mięsem, od rana do wieczora.
      • homohominilupus Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 07:42
        angazetka napisała:

> > robiłyście coś co smakowało ogółowi a nie tylko nawiedzonym wege zajadają
        > cym się trawą?
        >
        > Wow.
        >
        Tez mnie to urzekło.
      • conena Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 08:44
        nooo, starter ewidentnie startuje w konkursie na złotego dzbana big_grin
        • bazia_morska Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 17:28
          Pomyślcie jak miło być jej gościem!
    • daisy Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 14.05.23, 22:39
      Makaron z boczniakami i szpinakiem, na białym winie. Proste, szybkie i efektowne.
    • elinborg Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 14.05.23, 23:01
      Tobie chodzi o zamiennik mięsa w sensie coś do surówki i ziemniaków? Reszta nie jada bezmięsnych dań w ogóle tak jak Ty?
      • kafana Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 14.05.23, 23:05
        Niech pójdzie na łatwiznę i kupi w biedrze buraczanego burgera wege ( nie kłamie - jest pyszny)
        • okruchlodu Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 15:45
          Tak ale do buły. Do buraka i ziemniaka to lepszy wege sznycel.
        • kaki11 Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 17:22
          Za buraczanymi akurat nie przepadam (ale też burak nie jest moim ulubionym warzywem), ale zarówno w biedronce jak i lidlu i kauflandzie są z ziaren/kiełków słonecznika. Ja bym polecała te, ale to i tak osobista kwestia smaków który i komu podejdzie smile
      • stara-a-naiwna Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 17:26
        reszta zje wszystko
        ale 7 z 11 gości będzie wolało mięso
    • kafana Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 14.05.23, 23:02
      Zrób leczo na tłuszczu roślinnym i odłóż porcje przed dodaniem podsmażonej kiełby.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 09:12
        Ale po co dodawać kiełbasy? Można zrobić po prostu wege leczo, myślę, że mięsożercy też chętnie zjedzą, bo jest bardzo dobre.
    • bene_gesserit Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 00:02
      "Nawiedzeni wege zajadający się trawą".
      • stara-a-naiwna Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 17:24
        nie przesadzajmy
        sama chciała bym jeść więcej wege
        tylko mi nic nie smakuje
        właśnie mam wrażenie jak bym trawę jadła - albo to co jadłam dotychczas bylo takie... "dla koneserów"
        • pyza-wedrowniczka Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 17:42
          Kwestia doprawienia. O smaku nie decyuje, czy potrawa ma mięso czy nie.
          Z moich ulubionych potraw, które obok trawy nie stały:
          - kalafior pieczony w sosie pomidorowo-miodowym, zapiekany pod serem i cieciorką;
          - makaron z brokułem i pomarańczą w sosie curry,
          - makaron z sosem z batatów (lub dyni), ciecieżycy i szpinaku z sosem z masła orzechowego i imbiru,
          - tarta z fetą i burakami.
    • waleria_bb Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 01:41
      Jak to ma być tylko dla niej, kupiłabym gotowe kotlety wege w biedronce/lidlu. Byłabym sto razy bardziej zadowolona z takiego obiadu i tradycyjnych ziemniaków i zestawu surówek od kombinowania i cudowania przez osobę, która nie umie gotować wege, bo nie robiła tego wcześniej, nie lubi, ma uprzedzenia na tle: wege to tylko trawę jedzą.
      • stara-a-naiwna Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 17:25
        wiem, ze wege nie jedzą tylko trawy

i było by mi wstyd podać komuś na niedzielnym obiedzie gotowca z biedronki
    • berdebul Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 07:33
      Wege wersję tego co wszyscy? Jak pieczeń, to pieczeń z kalafiora. Jak kotlety to kotlet z buraka/marchwi/fasoli/soczewicy. Uważaj z rzeczami, które są częstym alergenem - nabiał, por. Lub są specyficzne w smaku (ser kozi).
      Jak masz czas i ochotę to gołąbki z kasza gryczana i grzybami, czy paszteciki są zawsze super.
    • mama-ola Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 08:27
      Pieczarki? Można zrobić coś a la mielone z pieczarek i kaszy gryczanej.
      • stara-a-naiwna Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 17:25
        o! brzmi nieźle
        dziękuję
    • b-b1 Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 08:35
      Lazania, mussaka( "mięso" vege dobra kaloria jest bez przypraw- robisz z nim co chcesz),cannelloni faszerowane szpinakiem i fetą, kotlety z jajek, cukinii, z kaszy z pieczarkami, z kaszy z serem, naleśniki/wafle faszerowane farszem z pierogów ukrainskich - robimy jak krokiety, pierogi na słodko, ukraińskie z soczewicą i pieczarkami( można zrobić wcześniej i zamrozić, potem 3 minuty i gotowe. itd....🤣🤣
      • konsta-is-me Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 16:29
        Co to są "ukraińskie pierogi"?
        Są pierogi RUSKIE- to znaczy wschodnie, wcale nie rosyjskie ...
    • mama-ola Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 08:39
      > na imprezie obiadowej będzie u nas wegetarianka

Jedna? smile
      Mój mąż organizuje wycieczki, jedną z czynności jest rezerwowanie obiadów w restauracji. Procedura z grubsza wygląda tak, że jak już znajdzie restaurację gotową przyjąć 50 osób danego dnia o danej porze, to prosi o menu i przesyła je mailem do uczestników wycieczki, a ci wybierają danie z góry. (W dniu wycieczki przyjeżdża się na gotowe, co bardzo oszczędza czas). Statystyka wygląda tak, że 15 lat temu danie wegetariańskie wybierała 1 osoba, góra 2, sukcesywnie to rosło, a teraz takich osób jest ponad 20.
      Minie kolejne 15 lat, a na forum pojawi się wątek: "Dziewczyny poratujcie pomysłem. Będzie u mnie na obiedzie osoba, która je mięso. Co mam jej podać?"
      • szmytka1 Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 09:19
        Za 15 lat nie. Ja np nie znam zadnej osoby wege. W klasie mego dziecka, a więc przyszli ematkowei i ematki, na razie też nie ma. Wiem z okazjinokoloszkolnych spraw, wycieczki, imprezy
        • mama-ola Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 09:25
          Na wegetarianizm najczęściej przechodzą dorośli, to się nie musi zaczynać od dziecka.
          • szmytka1 Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 13:30
            Nie musi, ale często z tego co czytam na ematce 😁 zdarza się w wieku nastoletnim, a obecne nastolatki za te 15.lat będą właśnie ematkami, jeśli to.forum przetrwa
            • pyza-wedrowniczka Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 14:17
              To chyba zalezy. Mój syn jak rok temu chciał wegetariańskie obiady w szkole to był jedynym dzieckiem - publiczna, osiedlowa podstawówka.
              Koleżanka jest dyrektorem szkoły prywatnej - u niej połowa dzieci jest wege.
              • alex_vause35 Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 19.05.23, 07:24
                To nie dzieci są świadomie wege, to rodzice im takie dania wybierają...
                Przynajmniej w podstawówce.
      • bene_gesserit Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 15:56
        mama-ola napisała:

> Minie kolejne 15 lat, a na forum pojawi się wątek: "Dziewczyny poratujcie pomys
        > łem. Będzie u mnie na obiedzie osoba, która je mięso. Co mam jej podać?"

Wtedy będzie dostępne mięso z hodowli komórkowej, o ile jeszcze będzie istniała cywilizacja. Ci, którzy nie jedzą mięsa z powodów etycznych będą je mogli jeść

W LO mojej siostrzenicy mięsa nie jadło jakieś 50 procent dzieciakow, ale to było specyficzne środowisko. Pewnie podobnie specyficzni są klienci twojego męża.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 18.05.23, 19:35
        A pomyślałaś, ze uczestniczy wycieczki wybierają wege z innego powodu niż to, ze są wegetarianami? Np. ciekawszy posiłek niż zaproponowany mięsny, nie chcą jeść podejrzanego mięsa na wycieczce, czy tez nie jedzą nieśmiertelnego kurczaka (najczęstsza mięsna propozycja w takich stołówkach).
    • fogito Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 08:40
      Majko moja. Szparagi teraz są. Zrób makaron z cukinia w sosie pomidorowym. Z kolendra i pietruszka. Ja zawsze robię cała patelnie dla gości. Do tego szparagi zielone i sałatka. Po co ludzie tego mięsa tyle jedzą.
    • konsta-is-me Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 08:47
      Wszelkie gulasze/ leczo warzywne.
      Pieczone warzywa ( można w formie szaszłyków) z jakimś jogurtowym dipem.
      Nie polecam hinduskich curry itd.bo według mnie trzeba mieć pewna wprawę w tym/dobrze znać smaki.
    • kaki11 Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 08:56
      Serio wegetarianie (weganie zresztą też) nie jedzą tylko trawy a mięsożercy wyłącznie mięsa.

Jeżeli robisz na obiad ziemniaki z mięsem, to w wielu sklepach dostępne są różne wege kotlety/klopsiki. Najłatwiej będzie tak, chociaż możesz też zrobić np. Kotlety z boczniaków albo smażone opanierowane plastry cukinii czy różyczki kalafiora. Z innych rzeczy możesz też zrobić np. falafel -dość prosty, popularny wśród osób nie wege, tylko wymaga moczenia przez noc i mielenia cieciorki -do tego jakąś sałatkę i sos, możesz też dodać frytki czy kuskus. Z podobnymi fajny pomysł to też jakiś smażony ser -np. camembert w panierce albo halloumi. Ktoś wyżej polecał rozkosznego, on ma na stronie fajny przepis na pieczony seler i polecam spróbować, ostatnio gdzieś go podałam i wszystkim smakował, nawet odtwarzali. Myślę, że też dobrze się sprawdzą (ale to zależy co w tym gronie macie zwyczaj jadam na takich proszonych obiadach) jakieś zapiekanki -można zrobić brokułowo-ziekniaczana pod beszamelem, lazanie z farszem np. z wege mięsa i pieczarek, pieczona fetę z pomidorami albo winogronami. Możesz podać jakiś gulasz -jadlonomia ma spoko przepis na taki z pieczarek (ja dodaję do niego jeszcze paprykę i daje mniej ostrej papryki) podasz z pieczywem, kaszą albo plackiem ziemniaczanym tak jak podałabyś zwykły. Jest też sporo opcji na wegetariańskie makarony.
      Jak ja robię spotkanie na którym jemy wszystko ale są osoby które chcą danie wege czy wegan to zwykle robię odpowiednik tego co dla wszystkich.
      • stara-a-naiwna Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 17:36
        dzięki
        jeden z gosci dodatkowo ogranicza gluten
        kolejna unika papryki

już wiem, ze na jednym daniu się nie skończy tylko musze mieć więcej, bo nie ma takiego co by każdemu podeszło (a w sumie ma być tylko 11 osób z nami z tego 4 dzieci!)
        • kaki11 Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 17:51
          Chyba wszystko co wymieniłam, po za gulaszem robię bez papryki (ale on w podstawowej wersji jest bez papryki takiej zwykłej, zawiera tylko w proszku). Z glutenem nie pomogę, o ile wegetariańsku czy nawet wegańsko gotuję często i od razu mam w głowie mnóstwo znanych mi dań, o tyle o glutenie jakoś nie myślę, i pewnie bym walnęła jakąś gafę i poleciła coś co jednak ma.
          No czeka cię sporo gotowanie, żeby dla wszystkich coś dobrego zrobić. Powodzenia w wyborze smile
        • pyza-wedrowniczka Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 18:04
          Polecam bloga agamasmaka.pl - dziewczyna ma przepisy wegańskie i bezglutenowe jednocześnie. Więc cokolwiek wybierzesz sprawdzi się w takim mieszanym towarzystwie.
          • stara-a-naiwna Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 18.05.23, 19:27
            dziękuję
            popatrzę
    • woman_in_love Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 09:16
      jakiegoś kurczaka zrób
    • maly_fiolek Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 14:08
      Jest tego całe mnóstwo smile.
      Zaczynając od najprostszych - młode ziemniaki z koperkiem i jogurtem, risotta, kaszotta.
      Kluski na parze z polewą truskawkową/borówkową/pieczarkową.
      Babki ziemniaczane/placki ziemniaczane z grzybami lub sosem warzywnym.
      Pizza z warzywami - pomidor/kalafior/brokuł.
      Kończąc na pierogach z nadzieniem owocowym/warzywnym, przez wege-gołąbki (prze-pyszne!)
      • verdana Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 14:16
        Moja przyszła synowa jest weganką. Naprawdę, da sie zrobić bez problemu obiad wegański, a wegetariański to już w ogóle luz. Wszytkie makarony z sosem (za wyjątkiem oczywiście sosów mięsnych). Makaron z pieczarkami, szpinakiem i sosem serowym. Makaron z pieczarkami i kaparami. Kasza gryczana zapiekana z fasolą / cieciorką i cebulą. Zapiekana fasola (sos - musztarda, łyzeczka cukru, ocet, zagotować, zalać ugotowaną, piec pod przykryciem godzinę, bez przykrycia drugie tyle. Babka ziemniaczana. Placki ziemniaczane. Makaron sojowy z warzywami , sosem sojowym i olejem sezamowym. Kaszotto z pieczarkami/ dynią/ suszoymi pomidorami. Bakłażany pod każdą postacią, doskonałe zapiekane z kaszą. Z tym, ze jak do mnei przychodzi synowa, to wszyscy jedzą taki sam wegański obiad, bo to przyjemniej i wygodniej, niż jednej osobie dawać co innego
        • mmk9 Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 18:29
          Albo weganka zaciska zęby z uprzejmości, albo nie jest bardzo ortodoksyjną weganką. Problem w jajkach, ktorych należy się spodziewać w plackach i babkach kartoflanych, a można w makaronie. Nie pyta o skład? I ser tez nie powinien być z mleka udojonego od zwierząt sad
          • ardzuna Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 17.05.23, 01:00
            Jak nie od zwierząt, to od kogo? ;-P
            • mmk9 Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 18.05.23, 12:54
              jak nie mleko od zwierząt, to sztuczny substytut z roślin, oczywiscie
    • wena-suela Re: danie wegetariańskie obiadowe na imprezie rod 15.05.23, 15:08
      Zawsze lepiej przygotować czegoś więcej, żeby inni też mogli spróbować. Dlatego sprawdzą się tarty, cannelloni, lasagne. Ja zamiast mięsa dodaję do mussaki soję. Trzeba tylko wcześniej namoczyć i ugotować. Wolimy tę wersję od mięsnej. Pasztet z soczewicy smakuje też na ciepło, a jego smak dobrze podkręca oliwa truflowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka