Dodaj do ulubionych

Czy istnieje dobre kłamstwo?

15.05.23, 06:12
Okłamujemy swoje dzieci w różnych sprawach, gdy nie możemy im powiedzieć prawdy. Odmawiając komuś pójścia na wesele też kłamiemy wymyślając różne powody, aby kogoś nie zranić odmową typu, że nie mamy po prostu ochoty iść na wesele.
Zdradzając jednorazowo partnera też go okłamujemy nie mówiąc mu o tym aby po prostu ratować swój związek. Czy zatem istnieje dobre kłamstwo?
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 06:17
      Pytasz czy można usprawiedliwić kłamstwa PiS? Nie
      • kira02 Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 13:00
        😁 Bo to dla dobra suwerena 🤭🤭🤭
      • anorektycznazdzira Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 21:14
        like it big_grin
    • mama-ola Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 06:44
      Grzeczna wymówka jest elementem kultury, a nie kłamstwem. Nie chcieliśmy iść kiedyś na wesele znajomych i powiedzieliśmy, że mamy już w tym czasie zarezerwowany wyjazd wakacyjny. Milej było im to usłyszeć niż prawdę.
      • yannefer Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 07:27
        A jaka była prawda?
        • login.na.raz Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 07:30
          Przecież napisala
          • yannefer Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 10:43
            Teraz doczytałam. Kawa mi byla potrzeba, sorry 😀
      • 1matka-polka Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 11:11
        A dlaczego nie chcieliscie iść?
        • furiatka_wariatka Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 11:30
          1matka-polka napisała:

> A dlaczego nie chcieliscie iść?
          >

Powstał osobny wątek o ludziach dopytujacych "dlaczego". Dlaczego niektórzy dopytują dlaczego...
          • 1matka-polka Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 12:38
            No i? Cos wiecej?
      • yannefer Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 12:52
        My nie poszliśmy na wesele ale wymigałam się praca, wesele było 1 maja (w pon) a ja pracuje bo mam zamknięcie.
        • yannefer Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 13:02
          A tak poza tym to nie chciało mi się iść na wesele więc ta praca.to była wymówka jak złoto
    • raczek47 Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 07:07
      Nie zawsze czysta prawda jest adekwatna do wieku/aktualnego stanu psychicznego osoby,której dotyczy. Osobiście uważam, że czasem, w bardzo konkretnej sytuacji mozna skłamać, by nie pogorszyć stanu okłamywanego.
    • po-trafie Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 07:17
      Nie ma czegos takiego jak jedna uniwersalna definicja „dobra”. To, co dobre dla wiekszosci, moze byc niekorzystne dla jednostki. To, co sluszne moze byc krzywdzace. To, co bolesne krotkoterminowo, dlugoterminowo moze byc swietne.

Jeeli wiec pytasz o klamstwo „dobre” to trzeba by ustalic, o czyim dobrze, jakim dobrze, w jakiej perspektywie czasowej mowimy.

Wiekszosc klamstw, jest dla kogos w jakims kontekscie dobre smile
    • login.na.raz Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 07:30
      Pytasz jak.dziecko. oczywiście, że istnieje dobre kłamstwo a walić samą prawdę prosto w oczy to może chyba tylko osoba nieźle zaburzona.
    • shellyanna Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 08:47
      Nie
    • misiamama Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 08:49
      Mama Cię nauczyła że brzydko kłamać, a Ty dopiero teraz odkrywasz ze zgrozą, że nie miała racji? lepiej późno niż wcale. Co do pytania, to możesz się zastanowić nad Dekalogiem i przykazaniem nr 8. Kłamstwo, które nie jest fałszywym świadectwem przeciw bliźniemu, to raczej - jak już ktos napisał - kwestia dobrego wychowania/ kultury.
    • la_mujer75 Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 08:56
      Wiesz, nawet mój syn ze spektrum autyzmu wie, że czasami lepiej nie mówic całej prawdy.
    • tt-tka Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 09:01
      Pytanie zasadnicze, dobre dla kogo ?
    • aqua48 Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 09:17
      Istnieje tzw. białe kłamstwo, żeby komuś nie zrobić przykrości. Moim zdaniem natomiast nie mówienie ludziom prawdy niekoniecznie od razu jest kłamstwem.
    • szare_kolory Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 09:45
      Tak, zrównywanie zdrady i szukania wymówki od niechcianej imprezy ma sens. Oczywiście to są te same dwie sytuacje, które da się porównać. Mniej więcej tak samo jak kradzież wózka osobie niepełnosprawnej i kiedy 6-latek bez pytania weźmie rowerek kolegi.
      • kk345 Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 10:48
        W przypadku tej pytającej to raczej "oj tam, Morawiecki ma prawo kraść, bo Peło ośmiorniczki żarło"
    • basiastel Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 11:08
      Oczywiście, świat bez kłamstwa byłby bardzo okrutny.
    • yenna_m Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 12:46
      Są dobre kłamstwa.

Na przykład

- Czy ukrywacie u siebie Żydów?
      - Nie.
    • pyza-wedrowniczka Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 12:59
      Ja swego czasu np. nie mówiłam mojej mamie całej prawdy o wyjazdach swoich, bo wiem, że ona się strasznie stresuje. Więc wiedziała, że jadę pochodzić po górach, ale nie musiała wiedzieć, że to np. połączone ze wspinaczką.
    • asia_i_p Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 21:07
      Oczywiście. Wyobraź sobie, że koleżanka zwierza ci się, że dajmy na to jest w ciąży i prosi, żeby nie mówić jej teściowej. Jeżeli teściowa cię spyta, czy ona jest w ciąży, odpowiedź zgodna z prawdą "nie mogę powiedzieć" jest potwierdzeniem. Dopiero kłamstwo "nie wiem" albo "nie" rzeczywiście chroni sekret.
    • cegehana Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 21:10
      Moim zdaniem istnieje dobre kłamstwo w obszarze uczuć, nie w obszarze faktów. Np. dobrze jest oklamac męża, ze wcale nie jestem napalona na hydraulika, ale kiedy do zdrady już faktycznie doszło to kłamstwo nie jest dobre.
    • aguar Re: Czy istnieje dobre kłamstwo? 15.05.23, 21:17
      Dobre kłamstwo to jest takie, które się naprawdę nigdy nie wyda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka