Dodaj do ulubionych

Jak się odpowiada na "przepraszam"?

15.05.23, 15:57
Pytanie może wydać się dziwne. Wynika z mojej kłótni z pewną osobą, która odpowiada w sposób IMO dziwny, niezgodny z zasadami społecznymi, nieadekwatny. Potem napiszę o co chodzi, bo teraz jestem ciekawa, czy to się znajdzie wśród odpowiedzi.
To mogą być zarówno odpowiedzi osoby, która przyjmuje przeprosiny, jak i takiej, co nadal się gniewa.
Obserwuj wątek
    • inny.kwiatek Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:01
      Zależy przecież od tego za co przepraszasz. Inaczej odpowiem osobie, która mnie niechcący popchnęła w kolejce a inaczej znajomej, która zrobiła mi świństwo, inaczej komuś, kto zaproszony na imieniny nie przyszedł, bo teściowa wylądowała w szpitalu a inaczej, gdy powodem był fajny film w telewizji.
      • basiastel Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 16.05.23, 08:28
        Inaczej też traktuje się przeprosiny brzmiące szczerze, inaczej te takie na "odczep się".
    • mama-ola Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:04
      Konwencjonalna odpowiedź w wypadku małej przewiny to "Nic nie szkodzi".
    • niemcyy Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:04
      Tu ematka, jak sugerujesz odpowiedz niezgodna z kanonami to dostaniesz przykladow az nadto smile

Zalezy tez, w jaki sposob bylo przepraszane.
    • iwoniaw Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:05
      No ale przeciez to ma znaczenie, o co chodzi. W zależności od kalibru sprawy i tego, jak ją odbiera osoba przepraszana, może odpowiedzieć:
      1 - ależ nic sie nie stało
      2 - nie ma sprawy, przeprosiny przyjęte
      3 - wybaczam ci, ale wiecej tak nie rób
      4 - no świetnie, że widzisz, jak źle zrobileś, tylko co mi teraz z twoich przeprosin?
      5 - no chyba nie sądzisz, że po czymś takim "przepraszam" zamyka sprawę i wszystko miedzy nami wraca do normy?
      6 - nie mów do mnie więcej i zejdź mi z oczu, tego nie jestem w stanie wybaczyć ani zapomnieć

Czy ktoras z tych reakcji jest "sprzeczna z zasadami zycia spolecznego"? No nadal to zależy od konkretnej sprawy i jak ją ocenimy.
      • kura17 Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:11
        > Czy ktoras z tych reakcji jest "sprzeczna z zasadami zycia spolecznego"?

ostatnio sprzedawczyni w sklepie zrobila cos nie tak, jak ja prosilam (dwa razy) - pomylila sie.
        przeprosila.
        powiedzialam "ok", ale nic wiecej, nie usmiechnelam sie tez - bo bylo to dla mnie niewygodne i bylam wciaz zla.
        i ona mnie pouczyla - prosze sie juz nie foszyc! prosze sie usmiechnac!

... pewnie taka moja odpowiedz byla "sprzeczna z zasadami zycia spolecznego" ...
        • aguar Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:14
          Nie, nie. Wszystkie odpowiedzi Iwoniaw są w porządku, również odp. Kury, także brak odpowiedzi.
          • iwoniaw Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:16
            aguar napisała:

> Nie, nie. Wszystkie odpowiedzi Iwoniaw są w porządku, również odp. Kury, także
            > brak odpowiedzi.
            >

To teraz naprawdę mnie zaprapowalaś, co ta osoba powiedziała i na jak sformułowane przeprosiny 😀
          • malia Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:18
            No to nie wiem, o co ci chodzi. Mamy wymyślać hipotetyczne odpowiedzi na "przepraszam|"?
            przepraszam - dobrze, że przeprosiłaś
            przepraszam - wreszcie - czekałam na to\
            przepraszam - pomidor
        • turbinkamalinka Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:16
          A to sprzedawczyni zachowała się nie fajnie. Są "przewiny" o które się wściekasz, ale wiesz że to zaraz przejdzie. Nie w pięć minut, ale za 30 nie będziesz nawet o tym pamiętała. Taki tekst usłyszany od obcej osoby pewnie bardziej by mnie zdenerwował, niż gdyba babka zostawiła swój komentarz dla siebie.
          • iwoniaw Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:22
            Taki tekst usłyszany od obcej osoby pewnie bardziej by mni
            > e zdenerwował, niż gdyba babka zostawiła swój komentarz dla siebie.

Tu sie zgodzę, jeśli mówimy o obcych ludziach z przypadkowego kontaktu, to naprawde drążenie, mniej czy bardziej udolne próby rozładowania sytuacji bardziej niż minimalnie (czyli po "przepraszam" uzyskanie reakcji innej niż "ok"/"niech już będzie"/"no trudno") jest totalnie zbędne i może jeszcze bardziej zdenerwować (ktoś się spieszy/ma zly humor/ząb go boli/jest to kolejna upierdliwość danego dnia, która go spotyka - a tu jakies zabiegi wychowawcze rodem z przedszkola obcy czlowiek na nim próbuje uskuteczniać...).
            • kura17 Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:24
              dokladnie tak to odebralam - wkurzylo mnie to jeszcze bardziej - i nawet przez jakis czas omijalam ten sklep, choc normalnie kupuje tam regularnie ... teraz sprawdzam, kto za lada wink
    • kropkacom Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:17
      Zdarza się tongue_out
    • dwa_kubki_herbaty Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:18
      Różnie od zwykłego: nie szkodzi, gdy ktosś cię dotknie przypadkiem, po spie.... gdy ci napluł w twarz.
    • szaraiwka Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:20
      zalezy komu i w jakiej sytuacji.
      Moge zaczac od "nic sie nie stalo", przez "OK, ale niech to sie wiecej nie powtorzy" po "mozesz sobie te przeprosiny wsadzic w...." wszystko zalezy co sie stalo i za co te przeprosiny i od kogo.

• borsuczyca.klusek Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:21
      Ale to zależy przeprosiny za co. Bardziej popchnięcie w progu czy zmarnowanie życia?
    • tt-tka Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:22
      - a wsadz se swoje przeprosiny !
      - przepraszam ? a zadoscuczynienie gdzie ?
      - wybacze, jesli (zrobisz dla mnie to czy tamto/upokorzysz sie publicznie/wyznasz publicznie swoja przewine/inne podobne)

Cos z tych rzeczy ?
    • aguar Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:25
      Ok, dzięki dziewczyny. Wasze odpowiedzi są po mojej myśli. Ciekawe, czy to się z mieni, jak napiszę. o co chodzi smile smile smile
      Otóż ta osoba na "przepraszam" odpowiada "dziękuję"!
      Może to miałoby sens, w rzadkich sytuacjach - docenienie, że ktoś w ogóle przeprosił, jak jest znany z tego, że przepraszanie przychodzi mu z trudem.
      Ale u tej osoby jest to częsta odpowiedź na zwykłe "przepraszam".
      • georgia.guidestones Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:35
        aguar napisała:

> Ok, dzięki dziewczyny. Wasze odpowiedzi są po mojej myśli. Ciekawe, czy to się
        > z mieni, jak napiszę. o co chodzi smile smile smile
        > Otóż ta osoba na "przepraszam" odpowiada "dziękuję"!
        > Może to miałoby sens, w rzadkich sytuacjach - docenienie, że ktoś w ogóle prze
        > prosił, jak jest znany z tego, że przepraszanie przychodzi mu z trudem.
        > Ale u tej osoby jest to częsta odpowiedź na zwykłe "przepraszam".
        >
        Na czym polega podtekst z toksycznością relacji?
      • em_em71 Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:36
        Odpowiadaj: proszę.
        • konsta-is-me Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:56
          Miałam koleżankę w podstawówce ,która właśnie na "przepraszam" odpowiadała lodowatym tonem "proszę"- co zupełnie nie miało sensu.
          • silenta Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 19:42
            Inny kontekst ale też tak odpowiadam jak ktoś chce żebym go wypuściła z miejsca przy oknie w komunikacji - na przepraszam odpowiadam proszę i przepuszczam.
            • turbinkamalinka Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 16.05.23, 06:00
              silenta napisała:

> Inny kontekst ale też tak odpowiadam jak ktoś chce żebym go wypuściła z miejsca
              > przy oknie w komunikacji - na przepraszam odpowiadam proszę i przepuszczam.

No ale to chyba jest normalna odpowiedź. Tak samo jak mnie się zdarza stanąć gdzieś, gdzie komuś przeszkadzam. On mówi przepraszam, ja się przesuwam i mówię proszę.
            • konsta-is-me Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 16.05.23, 15:01
              No, w tym kontekście tak.
      • fomica Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:38
        O matko, też znam taką osobę. Ta odpowiedź jest taka durna że nie mogę. I jest to akurat mój mąz który w ten sposób odpowiada dzieciom, gdy coś zbroją i przeproszą i on im dziękuje. Nie wiem czemu to ma słuzyć, to chyba takie docenienie i pochwalenie że dzieć zrobił "coś właściwego", ale nachalność i protekcjonalność tej metody wychowawczej wzbudza we mnie żądzę mordu.
        • aguar Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:40
          Też właśnie wyczuwam w tym protekcjonalność.
          • alpepe Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:44
            A może sobie dopowiadasz coś, czego tam nie ma.
      • alpepe Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:43
        Podoba mi się odpowiedź tej osoby, tak po namyśle muszę przyznać.
      • biala_ladecka Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 17:04
        Nie szokuje mnie to.
        Dziekuje ci, ze zakonczylas konflikt.
      • niemcyy Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 17:05
        Od czapy.
    • daniela34 Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:28
      - Przepraszam
      - Wysoki Sądzie, wobec przeprosin oskarżonego pełnomocnik pokrzywdzonego oświadcza iż nie sprzeciwia się dobrowolnemu poddaniu się karze na warunkach wskazanych wcześniej...
      • inny.kwiatek Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 18:34
        Piękne!
    • pepsi.only Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:33
      - proszę
      - nie, nie, to ja przepraszam
      - nie przepraszaj, to była moja wina.
      - nic się nie stało
      - nie ma o czym mówić
      - a idź do diabła
    • krwawy.lolo Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:37
      Czy tu biją?
      • krwawy.lolo Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:38
        Przepraszam za słońce, przepraszam za deszcz ...
        • krwawy.lolo Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:39
          No i Lulu na samej górze.
          • krwawy.lolo Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 18:13
            Dla młodszej ematki, Lulu, czyli Brenda Lee.

• szafireczek Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 16:59
      Ja bym odpowiedziała: Rozumiem/nie rozumiem. Dziękujęsmile (za wysiłek/próbę przeprosin).
    • wapaha Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 17:06
      - ok
      - spoko
      - w porządku
      - nie ma za co
      -proszę
    • kira02 Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 18:24
      Nic się nie stało. Oczywiście, zależy od kalibru sprawy.
    • danaide2.0 Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 18:26
      Oczywiście: na co mi twoje przepraszam?!
      Nauczycielki tak mówiły.
    • klaramara33 Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 15.05.23, 23:38
      Na słowo przepraszam od dziecka mówię : wybaczam i żeby się nie powtórzyło. Do koleżank:i ok już nie ma sprawy. Nigdy na przepraszam nie odpowiadam, że nie przyjmuję przeprosin.
    • sueellen Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 16.05.23, 07:37
      Przepraszam, którędy na Grunwald?
    • asfiksja Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 16.05.23, 10:48
      Nigdy w życiu mnie nie przeprosiła osoba, która celowo zrobiła mi poważną krzywdę. Z mojego doświadczenia wynika więc, że takie osoby nie przepraszają i nie muszę się kłopotać obmyślaniem reakcji. We wszystkich innych sytuacjach uśmiecham się i mówię, że nie ma sprawy (albo jeszcze, jeśli to dziecko, dodaję, że cieszę się, że potrafi przeprosić).
    • zona_mi Re: Jak się odpowiada na "przepraszam"? 16.05.23, 11:17
      Stosunkowo często mówię: wybaczam z miłością.
      Nieraz: OK, nie ma sprawy, spoko, już dobrze.
      Gdy jestem zła, najczęściej: no. Z westchnieniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka