Dodaj do ulubionych

Menopauza, bardzo się pocę, co robić?

15.05.23, 16:54
Mam 48 lat no i dopadła mnie menopauza. Pierwsze objawy miałam około 4 lata temu, w lutym ubiegłego roku miałam ostatni okres, a od marca ubiegłego roku jestem na HTZ. Nie byłoby najgorzej (nie przytyłam, nie mam wahań nastrojów, nie jestem rozdrażniona) gdyby nie uczucie gorąca i pocenie.
Oba te objawy mam od mniej więcej jesieni, mniej więcej od października. Każdej nocy minimum 2 razy budzę się dosłownie cała mokra jakby ktoś polał mnie wodą, mimo iż wietrzę pokój a nawet śpię przy otwartym oknie. W dzień też normalnie ze mnie się leje strumieniami. Najgorzej na czole, pod pachami, na plecach. Jak chodzę w domu w samym biustonoszu to dosłownie czuję jak pot mi leci po plecach i wypływa spod pach. W pracy jak ubiorę kolorową koszulę to zaraz mam mokre koła wielkości talerza obiadowego i mokre plecy. Z czoła też non stop pot płynie, co chwilę musze ocierać czoło, czasami na 8 godzinną zmianę zużyję całą paczkę chusteczek higienicznych żeby ocierać pot. Do tego jest mi ciągle gorąco, nie są to uderzenia gorąca, jest mi gorąco przez cały czas. Czuję się jakbym była uwięziona w piekarniku .
Byłam u ginekologa, wszystko jest w porządku, tak samo u endokrynologa, przebadałam dokładnie tarczycę i wszystko jest w normie.
Jak wspomniałam na początku biorę HTZ, ale męczę się coraz gorzej, już teraz się leje a co dopiero będzie jak przyjdzie lato, chyba się utopię we własnym pocie. Co mam robić? Co polecacie na to pocenie i uczucie gorąca? Ile to jeszcze może potrwać?
Obserwuj wątek
    • szafireczek Re: Menopauza, bardzo się pocę, co robić? 15.05.23, 17:23
      Może to jakiś problem kardiologiczny, nadciśnienie? Może być również skutkiem ubocznym branych leków. No ja się nie znam, ale czy takie pocenie nie powoduje odwodnienia?
      • rtmy75 Re: Menopauza, bardzo się pocę, co robić? 15.05.23, 17:37
        Nie mam problemów kardiologicznych, ciśnienie mam około 120-130/80 tak więc w normie, puls też w normie. Ja w ogóe poza HTZ na menopauzę nie przyjmuję żadnych leków, tak więc to raczej nie od tego.
        Odwodnienia raczej nie mam, ale fakt odkąd tak zaczęłam się pocić piję więcej niż do tej pory, no bo jednak tej wody z potem trochę tracę.
        • szafireczek Re: Menopauza, bardzo się pocę, co robić? 15.05.23, 17:46
          No a w tej ulotce HTZ tam nie ma takich ubocznych objawów?

Może pij jakieś ziołowe herbaty, w ramach tego nawodniania - szałwia, pokrzywa albo jakaś gotowa herbatka zmniejszająca pocenie, chociaż nie wiem, czy to w tym przypadku pomoże, ale chyba nie zaszkodzismile
          • halinahelena Re: Menopauza, bardzo się pocę, co robić? 15.05.23, 17:56
            Może trzeba zmienić obecne HTZ na inne, bo te nie służą.
          • snakelilith Re: Menopauza, bardzo się pocę, co robić? 15.05.23, 19:12
            szafireczek napisała:

> No a w tej ulotce HTZ tam nie ma takich ubocznych objawów?

Ekhm..., ona nie ma ubocznych objawów HTZ, a typowe objawy za niskich hormonów. Jej HTZ nie działa, bo najprawdopodobniej jest źle dobrana. I na to szałwia z pewnością nie pomoże, bo to nie jest nadpotliwość jako taka, a zaburzenia regulacji temperatury i temu winne są za niskie estrogeny.
    • default Re: Menopauza, bardzo się pocę, co robić? 15.05.23, 17:58
      U mnie htz właśnie ograniczało pocenie i uderzenia gorąca, dopóki brałam, to nie miałam z tym większego problemu (tzn. zdarzało się, ale nieczęsto i w małym nasileniu).
      Odkąd przestałam brać, to problem powrócił, może nie aż tak jak Ty opisujesz, ale bywa to męczące i kłopotliwe. Lekarz zasugerował mi lek p.t. Ditropan, on jest na nietrzymanie moczu, ale jego skutkiem ubocznym jest ograniczenie pocenia. W innych krajach podobno jest właśnie na nadmierną potliwość stosowany. Tak czy owak - pomaga bardzo skutecznie. Ale ja go biorę tylko gdy zależy mi na pozostaniu suchą - np. w dni, gdy pracuję stacjonarnie albo idę na jakieś spotkanie, imprezę itp. Minusem jest to, że oprócz suchej skóry ma się też sucho w ustach, więc na dłuższą metę to nie bardzo. Ale okazjonalnie jak najbardziej polecam.
      • rtmy75 Re: Menopauza, bardzo się pocę, co robić? 15.05.23, 18:14
        default napisała:

> U mnie htz właśnie ograniczało pocenie i uderzenia gorąca, dopóki brałam, to ni
        > e miałam z tym większego problemu (tzn. zdarzało się, ale nieczęsto i w małym n
        > asileniu).
        > Odkąd przestałam brać, to problem powrócił, może nie aż tak jak Ty opisujesz, a
        > le bywa to męczące i kłopotliwe. Lekarz zasugerował mi lek p.t. Ditropan, on je
        > st na nietrzymanie moczu, ale jego skutkiem ubocznym jest ograniczenie pocenia.
        > W innych krajach podobno jest właśnie na nadmierną potliwość stosowany. Tak cz
        > y owak - pomaga bardzo skutecznie. Ale ja go biorę tylko gdy zależy mi na pozos
        > taniu suchą - np. w dni, gdy pracuję stacjonarnie albo idę na jakieś spotkanie,
        > imprezę itp. Minusem jest to, że oprócz suchej skóry ma się też sucho w ustach
        > , więc na dłuższą metę to nie bardzo. Ale okazjonalnie jak najbardziej polecam.
        >

Dziękuję za odpowiedź. Ten lek może być przepisany przez lekarza rodzinnego? Czy muszę wybrać się do jakiegoś specjalisty?
        • default Re: Menopauza, bardzo się pocę, co robić? 15.05.23, 18:42
          Myślę, że rodzinny przepisze. Mnie raz przepisywał ginekolog, a raz psychiatra 🙂 więc to raczej nie jest jakiś bardzo specjalistyczny lek.
        • snakelilith Re: Menopauza, bardzo się pocę, co robić? 15.05.23, 19:08
          Nie sugeruj się lekiem przepisanym dla kogoś innego. U ciebie problemem nie jest konkretny lek, a za niska dawka estradiolu w HTZ. Ten dawkuje się w zależności od indywidualnych potrzeb i dolegliwości, i niektóre kobiety potrzebują mniej, a niektóre więcej. HTZ nigdy nie uzupełnia estrogenów do poziomu kobiety młodszej, a tylko ma osłabiać objawy. U ciebie najwyraźniej dobrano za niską dawkę.
          Co za preparat i w jakiej dawce bierzesz? Dlaczego nie rozmawiałaś o tym z lekarzem, który HTZ ci przepisał?
          Ja też biorę HTZ, ale estradiol w postaci transdermalnego żelu. Ten można dawkować od 1 do 4 przycisków i ja najlepiej czuję się przy 2,5. Poniżej 2 też mam uderzenia gorąca, choć niektórym kobietom wystarczy już 1.
          • default Re: Menopauza, bardzo się pocę, co robić? 15.05.23, 19:21
            Nie wnikam w kwestie htz - było pytanie co skutkuje na nadmierne pocenie, to napisałam co. Lek nie ma żadnego związku z htz.
            • snakelilith Re: Menopauza, bardzo się pocę, co robić? 15.05.23, 19:27
              Nie miałam zamiaru negować twoich doświadczeń. Ale ja zrozumiałam, że tobie HTZ pomagała, a ten lek bierzesz dopiero po odstawieniu. Autorka ma pewnie źle dobraną HTZ, więc skoro już ją bierze, to najpierw powinna dopasować dawkę, a dopiero potem szukać alternatyw. Tym bardziej, że autorka nie ma nawet 50 tki, więc hormony przez kilka lat mogą być dla niej korzystniejszym wyborem.
          • rtmy75 Re: Menopauza, bardzo się pocę, co robić? 15.05.23, 21:11
            snakelilith napisała:

> Nie sugeruj się lekiem przepisanym dla kogoś innego. U ciebie problemem nie jes
            > t konkretny lek, a za niska dawka estradiolu w HTZ. Ten dawkuje się w zależnośc
            > i od indywidualnych potrzeb i dolegliwości, i niektóre kobiety potrzebują mniej
            > , a niektóre więcej. HTZ nigdy nie uzupełnia estrogenów do poziomu kobiety młod
            > szej, a tylko ma osłabiać objawy. U ciebie najwyraźniej dobrano za niską dawkę
            > .
            > Co za preparat i w jakiej dawce bierzesz? Dlaczego nie rozmawiałaś o tym z leka
            > rzem, który HTZ ci przepisał?
            > Ja też biorę HTZ, ale estradiol w postaci transdermalnego żelu. Ten można dawko
            > wać od 1 do 4 przycisków i ja najlepiej czuję się przy 2,5. Poniżej 2 też mam u
            > derzenia gorąca, choć niektórym kobietom wystarczy już 1.

Obecnie biorę Oesclim 25 transdermalny, wizytę u lekarza który zlecił mi HTZ, mam już niedługo, na pewno wspomnę o tych dolegliwościach.
            • snakelilith Re: Menopauza, bardzo się pocę, co robić? 15.05.23, 23:41
              Dawka 25 może być dla ciebie za niska. Jeżeli się grubo nie mylę, to 25 odpowiada mniej więcej 2mg estrogenu, co jest realatwnie niską dawką. Zwykle zaczyna się od najniższych, ale niewykluczone, że lepiej znalazłabyś swoją dawkę przy pomocy żelu, bo ten możesz codziennie dawkować indywidualnie, tak by znaleźć najniższą możliwą, ale działającą dawkę. Zwłaszcza szczupłe kobiety mogą czasem potrzebować więcej, bo te bardziej pulchne produkują estrogeny w masie tłuszczowej.
              Jeżeli bierzesz estradiol i masz macicę, to musisz po menopuazie brać do tego koniecznie dodatkowo progesteron albo gestagen. Jeżeli lekarz ci o tym nie powiedział, to zmień specjalistę.
    • bei Re: Menopauza, bardzo się pocę, co robić? 15.05.23, 19:23
      Ja na Twoim miejscu poszłabym do specjalisty co wypisał Ci HTZ, znane mi kobiety, które zażywają HTZ nie mają takich objawów. Pewnikiem masz kurację źle dobraną.
      Punkt drugi- to forma ruchu- zażywasz? Chociaż spacery, szybkie marsze z przerywnikiem na kardio. Tu nie patrz na pocenie!
      Trzecie- to dieta- zdrowo, i kaloryczność dobrana do zużycia energii.

• rtmy75 Re: Menopauza, bardzo się pocę, co robić? 15.05.23, 21:10
        Oczywiście wybiorę się do lekarza.
        Jeśli chodzi o punkt drugi, to jestem raczej osobą aktywną, nie mam nadwagi, jeżdże sporo rowerem, lubię spacery.
        Nie jest to może jakaś wyczynowa aktywnośc, ale też nie spędzam całego dnia na kanapie.
    • princesswhitewolf Re: Menopauza, bardzo się pocę, co robić? 15.05.23, 20:00
      A idz ty do lekarza, zrob badania hormonow i niech ci zapisza ci odpowiednia dawke HTZ
    • noname2021 Re: Menopauza, bardzo się pocę, co robić? 15.05.23, 21:28
      O kurcze, okropne to co piszesz - bardzo ci wspolczuje! Nie wyobrazam sobie normalnie funkcjonwac w takim stanie.
      Idz do lekarza - nawet innego i niech ci sprawdzi te HTZ - bo skoro je bierzesz to jest zdecydowanie cos nie tak.

HTZ jest idealnym remedium na pocenie - po to wlasnie sie je bierze zeby zniwelowac uderzenia goraca do minimum - a u ceibie wrecz odwrotnie!

Ja dzieki HTZ wrecz z dnia na dzien widzialam kolosalna poprawe - prawie zero mokrych potow i uderzen goraca,. Zycze ci dobrze dobranej kuracji, zeby sie tak nie meczyc.

Dodatkowo - nos lekkie przewiewne ubrania - szczegolnie latem, jakies cieniutkie lny/jedwab, staraj sie pic wode z lodem - i ustawiaj sie kolo wiatrakow smile
      • naturalna59 Re: Menopauza, bardzo się pocę, co robić? 16.05.23, 21:46
        Sprawdzilabym nadnercza. Ja po wielu latach bagatelizowania przez lekarzy roznej masci nadmiernej potliwosci wyladowalam na endokrynologii na operacje wyciecia guza nadnercza. Po tym fakcie nadpotliwosc minela bez sladu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka