luli321 15.05.23, 17:53 Jaki jest Wasz popisowy wypiek? Może się zainspiruję... lubię, nawet bardzo, piec, więc chętnie poczytam...a może i upiekę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotejka Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 18:03 Keks królewski, miodownik i malinowa chmurka robią największą furorę wśród gości bo są faktycznie spektakularne Z szybkich przy leniwej niedzieli ulubionych przez rodzinkę plesniak, szarlotka, sernik i murzynek po prostu murzynek Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 18:07 A nie wiem jaki jest popisowy Ciasteczka różne na pewno. Tort czekoladowo rozmaity (bo tu różnie- kokosowy, cytrynowy, co kto chce) z kremem malinowym. Drożdżowce Dziś na pocieszenie będzie ciasto z rabarbarem ake jeszcze nie wiem dokładnie jakie Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 21:11 Krem malinowy bym bardzo chciała wiedzieć jak robisz. PLISSSSS. A jak będziesz miała wene to napisz też o cytrynowym. Czy lemon crud używasz czy inaczej się bawisz? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 21:33 podczytujac styl pieczenia Danieli stawiam, ze robi na bazie kremu budyniowego Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 21:56 Robię 2 kremy malinowe;: budyniowy do tynkowania a mascarpone do środka. Z mascarpone: 500 g malinowe zagotowuję z 3/4 szklanki cukru (można mniej) dodaje 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w łyżce wody i łyżkę soku z cytryny. 3 łyżeczki żelatyny zalewam odrobiną zimnej wody i odstawiam na 10 minut, potem wlewam do malin, studzę. Ucieram 500 g mascarpone dodając maliny. Krem budyniowo- maślany: 350 g malinowe zagotowuje z 0.5 szklanki cukru, dodaję budyń waniliowy rozrobiony w ok.0.5 szklanki wody. Srudze. Ubijam 2 jajka z 0.5 szklanki cukru, 300 g masła ucieram dodając wystudzone jajka, masę malinowa, sok z cytryny i jakiś alkohol do smaku. Natomiast cytrynowy w torbie był biszkopt nie krem. Jeśli robię krem to na bazie lemon curd Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 22:02 oj chyba pisałyśmy jednocześnie. Baaardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 22:06 czyli mniej wiecej zgadlam 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 21:57 Cytrynowy sobie wyobrażam na bazie budyniu, z malinowym mniej mnie wyobraźnia ponosi. Nic to, może jeszcze zajrzy tu Daniela i zaskoczy? Swoją drogą, czy znacie tort Wiliams? Taki z gruszką, musem waniliowym, czekoladowym, gruszkami i orzechami? To jeden z moich ulubionych, do kupienia tylko w Cukierniach Wiliams, ale już nie dla mnie. Od roku nie mogę jeść orzechów laskowych a ich tam dużo. I szukam przepisu żeby sobie zrobić samej bez orzechów. Szczególnie ten mus waniliowy mi bardzo pasował. I nie trafiłam. Tzn musów waniliowych cała masa, ale żaden nie smakuje jak ten ich. Buuuuuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 22:05 nie, tego wiliamsa nie znam mus waniliowy byl na bazie smietany? krem malinowy do makaronikow robie na bazie cytrynowego curdu (maliny zagotowane z cukrem i przetarte jak do sorbetu) i ten curd malinowy mieszam z biala czekolada klasyczny budyniowy (na bazie wlasnorecznego patissiere - brak budyni) robie tylko do eklerkow i karpatki Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 22:21 No bo oczywiście moja dys się odezwała. Zarówno tort jak i cukiernia nazywają się Wlliams nie Wiliams. W Lublinie mają 2 czy 3 punkty, ale to chyba trochę regionalna cukiernia, nie ogólnopolska sieć. Torty mają fajne, nowoczesne smaki, ale ten gruszkowy jest dla mnie najlepszy. Mus jest chyba ze śmietaną i żółtkami (albo i nie), ale raczej bez serka mascarpone jak w wielu przepisach internetowych znalazłam. I wydaje mi się że nie ma w nim białej czekolady, lub jest jej mało. Jak by ktoś był w Lublinie to polecam spróbować, . Zdjęcie ze strony cukierni udało się zapisać więc wklejam, pokazuje ogólnie jak ten tort wygląda. Tam warstwa biszkoptu jest jedna i dość cienka, plus płatki migdałów, na to mus biały z całymi orzechami laskowymi, potem gruszki gotowane w syropie pokrojone w kostkę i mus czekoladowy. Posypane gorzkim kakao. No pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 22:24 to juz sobie wyguglalam hmm, podoba mi sie, w sierpniu mam urodzinym wiec kto wie, kto wie... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 22:27 z marscapone czy smietanka kremowka i biala czekolada jest latwiej niz z kremem na bazie zoltek wg, jakby nie bylo wg starej szkoly , stad tyle netowych przepisow na 'smietance" Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 22:11 Kojarzę tort Williams - mus waniliowy był na bazie białej czekolady (czekoladą rozpuszczona z masłem. Mascarpone z kremówką ubite z dodatkiem ekstraktu waniliowego i dodana czekoladą. Ale tu się przyznam - nie jestem fanką białej czekolady, więc sama nie probowalam Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 22:12 o to chodzi? stylowi.pl/42215095 orzechy laskowe w biszkopcie mozna pominac (dodac taka sama ilosc maki) i nie dodawac ich ciasta (zamienilabym na daktyle albo inne orzecchy jesli mozesz) nas musem waniliowym i czekoladowym musze pomyslec, bo jakos smietana z biala czekolada i ciemna mnie nie przekonuje Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 22:22 ok, mus bym zrobila wg przepisu Neli Rubinstein, jest wlasnie taki 'musowy' a nie w typie 'ubita kremowka z czekolada' w przypadku waniliowego dalabym biala czekolade i paste waniliowa Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 22:23 fota z przepisem bo nie chce mi sie wklepywac Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 22:36 Dzięki !!!!!!!, za to zdjęcie, będę próbować. Tym bardziej, że w tym torcie czuć też skórkę kandyzowaną pomarańczy więc może będzie faktycznie celny strzał. I kolejna errata nazwy tortu ---Williams----. Ja się z tych moich błędów nie jestem w stanie wyplątać. Piszę na laptopie więc już nawet na telefon nie mogę zgonić czy autokorektę. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 22:48 tez tak mam z niektorymi slowami nizej jest fota z kremem karmelowym i taki (bez karmelu) bym zrobila tylko dla stabilizacji bym dala jednak zelatyne, w przepisie ten krem karamelowy sie zapieka Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 22:54 przepis na krem waniliowy z Kuchni Polskiej Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 22:27 Ten przepis też przerabiałam, moim zdaniem nie ma serka w oryginale. Ale mogę się mylić. W necie kilka różnych zastępników o tej nazwie widziałam, ale 2 robiłam i wyszły zupełnie inne w smaku. Pewnie oryginalnego przepisu nie znajdę, bo to strzeżona tajemnica. Dla mnie najlepsza w tym torcie jest biała masa, wg strony cukierni mus waniliowy. Ale nie smakuje jak typowy mus waniliowy. Do tego ma zatopione całe laskowe, których ja nie mogę teraz jeść (tak po covidzie lub po szczepieniu mi się zrobiło prawdopodobnie, nagle). Więc szukam dalej, jak znajdę ten smak to się podzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 22:33 krem karmelowy wg Neli Rubinstein bym zrobila jesli nie ma w musie posmaku bialej czekolady, oczywiscie bez karmelu tylko z wanilia Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 18:07 A to się świetnie składa, bo akurat planuję wtedy upiec ciasto, którego mnie nauczył tiktok Wedla - czyli amerykankę. Potrzeba: 200 g miękkiego masła 250g cukru brązowego 320 g mąki pszennej 1 jajko Łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 6 czekoladowych czekotubek 2 czekolady 64% Miękkie masło mieszamy dokładnie z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt, mieszamy, dodajemy mąkę i sodę, mieszamy, a raczej - zagniatamy. Czekoladę siekamy. Odkładamy garść do posypania, resztę dodajemy do ciasta. Tortownicę 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy połową! ciasta po bokach i na dnie, do środka wyciskamy czekotubki. Nakrywamy pozostałym ciastem - sklejamy brzegami. Na wierzch sypiemy resztę czekolady. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 18:09 Tarta z jabłkami - banalnie prosta, więc robię zawsze, jak chcę mieć pewność, że wyjdzie. Muffiny marchewkowe lub bananowe. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 18:12 Chleb. Amerykańskie chocolate chip cookie na zakwasie. Drożdżowe. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 18:15 Pasztet wychodzi mi bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 18:21 Wychodzi mi wszystko co nie wymaga dekorowania. W środę będę piekła ciasto na "urodziny" szkoły. I nie wiem czy: Które ematka by zjadła? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 19:02 wybieram takie gdzie sie najmniej urobie wiec chyba sernik albo chmurka Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 18:23 crumble (ale nie wiem czy można to nazwać wypiekiem) makaroniki st emilion sernik pizza Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 18:24 p.s. i chleb gryczany Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 19:00 czy popisowe to nie wiem ale lubie piec serniki szczegolnie baskijski wszelkie ciasteczka od kruchych po biszkopty croisanty z czekolada lubie drozdzowe strucle i takie zwyklaste z kruszonka bez pieczenia to tarta bounty ciasto swierszcz i snikers za wybitne wsrod znajomych uchodza moje lebkuchen, pierniczki norymberskie i ostatnio orzeszki hmm, makowiec na kruchym spodzie moge uznac za popisowy i torty bezowe i czekoladowe na ktores urodziny zrobila ciacho opera, narobilam sie jak dziki osiol a efekt byl takie sobie Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 19:01 a i makaroniki i amaretti Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 19:03 jak na wytrawnie to zdecydowanie bagietki, bajgle, ciabaty, chleby, focaccie i pizza Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 19:20 Nie piekę często. A jeśli już to pasztet pizza focaccia. Wczoraj piekłam rabarbarowe z kruszonką. Rodzina dopomina się też czasem o porzeczkowca. Poza tym klasyka. Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 19:29 Lubię piec ciasta 🙂 ciekawe wychodzą na okruchach biszkoptowych zamiast mąki a ostatnio z powodu nadmiaru orzechów produkuję babkę orzechową z przepisu pana Rączki: Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 20:42 Mam nadzieję, że nic mnie nie będzie piekło! Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 21:23 Ostatnio Pavlowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 22:01 Przeczytałam "Światowy Dzień PieSZCZenia" Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: W środę Swiatowy Dzień Pieczenia🍪 15.05.23, 22:04 Nie mam nabożeństwa do pieczenia, a i moi współdomownicy jakoś ciast nke łakną. Ale! - miałam w planach jutro upiec sernik, niezależnie od święta. Zawsze mi wychodzi cudownie płaski i puszysty, trochę jak nowojorski. Odpowiedz Link Zgłoś