Dodaj do ulubionych

Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodówki?

15.05.23, 20:58
Może głupie pytanie, ale jadę do domku w głuszy i chciałam zabrać ze sobą trochę produktów typu paczkowane wędliny, kiełbasy, sery żółte, serki do smarowania itd. Podróż będzie trwała jakieś 3 godziny, może trochę dłużej. Ma być pochmurno, temp. ok 12-15 stopni. Przetrwają bez problemu?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 15.05.23, 21:09
      Oczywiście.
    • mysiulek08 Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 15.05.23, 21:11
      przetrwaja
      a jak chcesze 'spokojne sumienie' to wloz w torebe termiczna (dokupienia raczej w kazdym markecie przy mrozonkach) i zmrozony wklad do turystycznej lodowki albo kostki lodu w szczelnym worku/sloiku? owiniete w kuchenny recznik
      • engine8t Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 15.05.23, 22:36
        A worek lodu kosztuje taki majatek ?
        Albo kilka butelek plastikowych z woda do picia zamorozic przed wyjazdem?
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 15.05.23, 21:38
      Tak, paczkowane przetrwają bez problemu, nawet znacznie dłużej niż 3 godziny.
    • alpepe Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 15.05.23, 21:44
      nie, zatrujesz się jadem kiełbasianym, salmonellą, kiłą i rzeżączką i wszyscy pomrzecie.
    • virtualnie Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 15.05.23, 22:11
      Ty jesteś z innej Galaktyki?

anvalley napisał(a):

> Może głupie pytanie, ale jadę do domku w głuszy i chciałam zabrać ze sobą troch
      > ę produktów typu paczkowane wędliny, kiełbasy, sery żółte, serki do smarowania
      > itd. Podróż będzie trwała jakieś 3 godziny, może trochę dłużej. Ma być pochmurn
      > o, temp. ok 12-15 stopni. Przetrwają bez problemu?
    • kachaa17 Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 15.05.23, 22:14
      Na weselu wędliny stoją jakieś 10 godzin na stole, bez lodówki i jakoś nie słyszałam o zatruciach więc myślę, że w ciągu 3 godzin w takiej temperaturze nic im się nie stanie. A paczkowane to już w ogóle mogą dłużej
    • leosia-wspaniala Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 15.05.23, 22:32
      A jak na imprezach stoją na stole całą noc?
    • zaczarowanyogrod Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 15.05.23, 22:55
      Tak, osoba z rodziny wiozła w cieple busem przez 13 godzin za granicę i były podobno ok.
    • mikams75 Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 16.05.23, 08:08
      Beda ok, ale na przyszlosc pomysl o torbie izolacyjne, chocby takiej jak do mrozonek z marketu.
    • kanna Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 16.05.23, 08:53
      Pewnie. Też sprawdzony sposób biwakowy - zamrażasz karton mleka i zamykasz go w torbie izotermicznej (taka na mrożonki z marketów) razem z wędlinami.
      Lub zwykła torba, jak nie masz termicznej i zawinąć np. w ręcznik
    • klaramara33 Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 16.05.23, 08:57
      Do 4 godzin.
    • aqua48 Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 16.05.23, 09:25
      Przetrwają, tylko nie przewoź ich w nagrzanym bagażniku, a we wnętrzu auta. Możesz dołożyć obok dwie małe butelki wody wyjęte z lodówki.
      • gajmal Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 16.05.23, 11:02
        Najlepiej przewozić zapakowane próżniowo w torbie do mrożonek. Można do tej torby włożyć coś zimnego np. wkład do lodówki turystycznej albo jakieś napoje schłodzone wcześniej w lodówce.
      • kamin Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 16.05.23, 18:54
        A od czego nagrzewa się bagaznik w jadącym samochodzie? W chłodnym maju?
        • iwles Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 16.05.23, 19:21

Od słońca, które nagrzewa blachę.
    • iwles Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 16.05.23, 11:18

Mam małą torbę turystyczną z zamrażanymi wkładami, której zawsze używam w podróży.
      Może się i nie zepsuje wędlina, czy żółty ser, ale nie będą już takie świeże. Bałabym się bardziej o nabiał (jogurty, serki do smarowania itp.)
      • gryzelda71 Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 16.05.23, 12:30
        Przez 3 godziny?
        • iwles Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 16.05.23, 12:40

W samochodzie jest zazwyczaj więcej niż 12 stopni. Nigdy klimy nie ustawiam aż tak nisko.

I kurde, tak. Nawet ze sklepu z zakupami jeżdżę prosto do domu, bo mam wrażenie, że bez lodówki ser żółty robi się jakiś dziwnie miękki, a obrzeża plasterków wędlin się "falują". Może to moje przewrażliwienie, bo lubię twarde, nie przeczę smile
          • gryzelda71 Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 16.05.23, 12:56
            Czasem jestem na zakupach dluzej niz 3 godziny. Spożywka po dowiezieniu do domu jest w doskonałym stanie. Ale nie jestem przewrażliwiona.
          • kubek0802 Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 16.05.23, 14:45
            iwles napisała:
            bo mam wrażenie
            > , że bez lodówki ser żółty robi się jakiś dziwnie miękki,
            >
            >
            Dopiero taki nadaje się do jedzenia. Nawet w sklepach są "instrukcje" aby nie jadać żółtego sera bezpośrednio z lodówki.
            • alpepe Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 16.05.23, 15:06
              otóż to
            • iwles Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 16.05.23, 15:14

3 godziny to jednakowoż dużo nawet na ser, który ma nie być twardy.
              • kubek0802 Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 16.05.23, 15:23
                Trzema godzinami to pewnie bym się przejęła w przypadku surowego mięsa w upale. Na pewno nie żółtym serem czy wędliną, tym bardziej paczkowaną.
              • kamin Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 16.05.23, 18:58
                3 godziny to się nosi ser żółty w kanapce przed zjedzeniem. A na dłuższych wycieczkach bywa i 6.
    • gryzelda71 Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 16.05.23, 12:28
      Nigdy nie brałaś kanapek np na wycieczkę? Spokojnie wytrzymają
      .
    • dwa_kubki_herbaty Re: Czy wędliny przetrwają kilka godzin bez lodów 16.05.23, 12:44
      Wrzuć do 3 reklamówek i dodaj worek/butelkę z lodem.
      To gdy nie masz lodówki turystycznej/torby termicznej i wkladów chłodzacych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka