Dodaj do ulubionych

Koszty pogrzebu Kamila

16.05.23, 22:05
www.onet.pl/informacje/onetslask/pogrzeb-8-letniego-kamila-sa-kontrowersje-wokol-oplaty-dla-ksiedza/w48bwx4,79cfc278
W skrócie: w skład kosztów pochówku weszła opłata dla księdza za posługę, co wywołało oburzenie ludzi. Pieniądze na pogrzeb pochodziły ze zbiórki internetowej założonej przez Piotra Kucharczyka, który z kolei powiedział tak: "Mam prawo rozporządzać własnymi pieniędzmi według własnego uznania i to jest mój wkład w uroczystość godnego pochówku Kamilka. Jako osoba wierząca nie godzę się na komentarze dotyczące tego, czy ksiądz powinien być za darmo, czy nie i całego hejtu, jaki wylał się tu i w mediach na księży"
Mam wątpliwości, czy te pieniądze rzeczywiście były "jego własne"? Według mnie chyba nie, pieniądze nie były dla niego, tylko były zebrane na konkretny cel. Nie twierdzę, że nie miał prawa urządzić wszystkiego tak, jak zaplanował, ale zgrzyta mi jakoś takie postawienie sprawy, że ludzie nie mają prawa się wypowiadać na ten temat, bo to "jego pieniądze".
Obserwuj wątek
    • cegehana Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:16
      Pieniądze nie są jego własne, ale zgadzam się, że komentarze o tym jaki pogrzeb powinno miec obce dziecko są mocno nie na miejscu o hejcie nie wspomnę. Jest dużo lepszych okazji do wyrażania antyklerykalnych poglądów.
      • eriu Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:23
        A kim jest ten Piotr Kucharczyk na dobrą sprawę? I dlaczego pogrzeb zakatowanego dziecka ma być przestrzenią do manifestowania jego religijnych poglądów? Jeśli jakaś osoba obca dla Kamilka płaci za jego pogrzeb to niech się też nie oburza, że ona urządziła dziecku pogrzeb zgodny z jej poglądami i ktoś może mieć w związku z tym obiekcje.

Oczywiście kłócić się o to nie warto, bo tu dziecko jest najważniejsze i jego pożegnanie. Ale szczerze taka postawa „ja zapłaciłem i jestem wierzący i się odwalcie” mnie odrzuca mocno, bo jest tylko ja ja i ja. Gdzie jest w tym to dziecko?
        • inny.kwiatek Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:40
          Kimkolwiek jest, nie było obowiązku wpłacać mu pieniędzy na coś, na co jest zasiłek od państwa, lepiej było je przeznaczyć na żywe dzieci.
          A skoro się wpłaciło pieniądze obcej osobie nie czytając na co to trochę za późno na płacz.
          • eriu Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:23
            Zgadzam się. Pogrzeb jest dla żywych. A w tym wypadku to była pokazówka z wielu powodów.
        • cegehana Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:57
          Dziecka nie ma i nie robi mu różnicy co się teraz dzieje. Piotr Kucharczyk to człowiek, który więcej zrobil dla zmarłego niż ja i choćby z tego względu nie wtracam się do jego roboty.
          • milva24 Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 07:35
            cegehana napisał(a):

> Dziecka nie ma i nie robi mu różnicy co się teraz dzieje. Piotr Kucharczyk to c
            > złowiek, który więcej zrobil dla zmarłego niż ja i choćby z tego względu nie wt
            > racam się do jego roboty.

Ja tak samo.
          • m_incubo Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 08:53
            Dla zmarłych nie ma potrzeby robić nic. Facet zrobił to wyłącznie dla siebie i jak najbardziej choćby tylko z tego powodu można (niekoniecznie należy) się wtrącać.
            Bardzo negatywne uczucia budzi we mnie ten pajac, ale nie brałam udziału w zbiórce, więc go nie rozliczam.
            • arthwen Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 09:22
              10/10
            • milva24 Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 11:43
              Ja również się nie dorzucałam, gościa w ogóle nie kojarzę, uważam że temu dziecku należał się choć godny pochówek a to czy religijny czy nie jest dla mnie sprawą drugorzędną mimo, że jestem agnostyczką.
            • cegehana Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 16:26
              Można wszystko, ale ja uważam, ze nie należy, kiedy nie zrobiło się i nie ma do zaoferowania nic lepszego. Ja nie zebralam ani grosza ani na pogrzeb ani na pomoc Kamilowi gdy żył i naprawdę głupio mi czepiać się ludzi, którzy to robili.
        • m_incubo Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 08:50
          Dziecka już nie ma.
          Naprawdę teraz już żadne okoliczności, w tym pogrzebowe, nie mają kompletnie żadnego znaczenia.
      • biala_ladecka Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:26
        Ja zrozumialam, ze ta czesc, ktora poszla na ksiedza wyjal z wlasnej kieszeni, ale moze zle to interpretuje.
        • reinadelafiesta Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:39
          Chyba jednak nie. Facet rozliczał się z pieniędzy ze zbiórki internetowej, przedstawiał faktury. Całość kosztów wynosiła 19 tys. coś tam, w tym m.in. koszt posługi księdza. Tak to zrozumiałam.
          • irma223 Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:02
            Zapamiętała, że dla księdza było 800 zł, co nie jest jakąś kwotą astronomiczną, jak ma dzisiejsze czasy.
            • arthwen Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:07
              Za godzinę roboty? Powiedziałabym, że to jednak niezła stawka tongue_out
              • borsuczyca.klusek Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:09
                Takie są teraz stawki za pogrzeb
                • arthwen Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:27
                  No, to moje dziecię zaoszczędzi, jak się przekręcimy tongue_out
                  • borsuczyca.klusek Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:34
                    To jest dopiero początek, bo za gregoriankę obecnie sobie życzą kolejne 2000 🙄

Tak 2000 to nie pomyłka
                    • arthwen Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:36
                      To już jest mi całkiem ganc egal wink Mnie ma dziecko albo rozsypać (może nawet na wycieczce do kraju, gdzie to jest legalne), albo zasadzić tongue_out
              • zbarazowa Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:31
                W tym jest też honorarium dla organisty, zapewne też dla zakrystianina.

• ga-ti Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 00:56
                  Rok temu ksiądz kosztował tysiąc sto zł, plus do tego kościelny i organista. Więc osiemset mnie już nie szokuje.

Ja się dziwię, że ludzie się dziwią, że w zbiórkę "na pogrzeb" jest wliczona usługa księdza, w Polsce nie możesz sobie iść i zmarłego zakopać, musi być firma pogrzebowa i albo ksiądz/inny duchowny, abo usługa osoby świeckiej, no można jeszcze mistrza ceremonii wynająć, nie wiem jaki to koszt.
                  • dominika9933 Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 07:04
                    Firma pogrzebowa oczywiście, ale nie ma obowiązku obecności księdza ani żadnej osoby, ktora poprowadzi pogrzeb.
                  • memphis90 Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 07:29
                    A ksiądz to przypadkiem pensji nie dostaje za swoją pracę? Zdaje się 3,5tys do łapki, mieszkanie z darmową „gosposią”, autko, wyżywienie, opłacenie wszystkich rachunków w bonusie…
                    • volta2 Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 16:28
                      a od kogo miałby dostawać te 3,5tysiaca?
                  • eriu Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 08:24
                    1100? Przecież oni mają górne granice za usługi. I to jest oficjalnie potwierdzone, że nie jest sky the limit. Na dodatek pogrzeb nie jest żadnym sakramentem. 1100 za godzinę pracy księdza to jest po prostu wykorzystywanie sytuacji.można w kurii poprosić o koszty usług i zgłaszać przekraczania.
                  • reinadelafiesta Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 09:00
                    Ja się nie dziwię, że usługa księdza kosztuje. Ja się dziwię, że w tym konkretnym przypadku ksiądz kasę w ogóle wziął.
                    • maly_fiolek Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 09:14
                      > Ja się dziwię, że w tym konkretnym przypadku ksiądz kasę w ogóle wziął.
                      Gdyż? Księża faktycznie nie biorą pieniędzy jest posługa jest dla kogoś z biednej rodziny - i ta rodzina nie ma pieniędzy.
                      Tu pieniądze były ze zbiórki publicznej, więc ich wydanie na posługę były jak najbardziej zasadne i moralne. Ksiądz też musi z czegoś żyć, opłacić organistę, kościelnego itp.
                      • reinadelafiesta Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 09:19
                        Wiesz co, ja z tobą na ten temat to nawet rozmawiać nie będę. Jak nie czujesz problemu, to nie czujesz. Nie każdy musi mieć w sobie poczucie empatii i przyzwoitości. A zebrane i niewydane pieniądze zawsze można później przeznaczyć na np. leczenie maltretowanych dzieci. W Polsce jest ich niestety pod dostatkiem. Myślę, że ofiarodawcy też by byli za.
                        • maly_fiolek Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 11:41
                          > Nie każdy musi mieć w sobie poczucie empatii i przyzwoitości.

No właśnie. Za pracę należy się zapłata. I to jest przyzwoitość. Brak zapłaty to buractwo, podłość i niewolnictwo.

> A zebrane i niewydane pieniądze zawsze można później przeznaczyć na np. leczenie maltretowanych dzieci.

NFZ to zapewnia. W standardowym koszyku świadczeń jest leczenie urazów zarówno fizycznych jak i psychicznych.
                          Rządzisz się cudzymi pieniędzmi i pracą do tego mówiąc coś o 'empatii'. To ociera o obłudę.
                          • reinadelafiesta Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 12:01
                            Skoro uważasz, że ksiądz prowadzi zwykły biznes, to tak, masz rację: kasa musi się zgadzać.
                            Co do pieniędzy w NFZ - trzeba mieć dużo tupetu, żeby twierdzić, że NFZ ma pieniądze na leczenie. Powiedz to rodzicom niepełnosprawnych dzieci, wszystkim tym którzy latami w kolejkach do lekarza czekają.
                            Nie rządzę się cudzymi pieniędzmi, to nie ja zbieram na coś w internecie i później mówię, że to są moje pieniądze.
                            • maly_fiolek Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 12:14
                              > Co do pieniędzy w NFZ - trzeba mieć dużo tupetu, żeby twierdzić, że NFZ ma pieniądze na leczenie.

Tak, są pieniądze na leczenie urazów. Tak, pomoc psychologa również w takich przypadkach jest standartem. Bo przypomnę - mowa była o leczeniu maltretowanych dziec. Dlatego nie mieszaj tu proszę innych tematów. Jaka niby pomoc od NFZ należy się rodzicom dzieci niepełnosprawnych?
                              • reinadelafiesta Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 12:26
                                I co, będziesz się czepiać słówek, że najpierw mówiłam o leczeniu maltretowanych dzieci, a później o leczeniu niepełnosprawnych? Na jedno i drugie jest za mało pieniędzy w NFZ. Ale ty widać uważasz inaczej. A praca księdza to według ciebie praca jak każda inna. No to może niech podatki zaczną płacić, jak w każdej innej pracy. Dno i pół metra mułu, więcej nie napiszę, bo dostanę bana.
                                • maly_fiolek Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 13:50
                                  > Na jedno i drugie jest za mało pieniędzy w NFZ
                                  Na jakiej podstawie twierdzisz że jest za mało pieniędzy w NFZ na leczenie maltretowanych dzieci? Jakie, konkretnie, terapie nie były realizowane?
        • enigma81 Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 10:56
          biala_ladecka napisała:

> Ja zrozumialam, ze ta czesc, ktora poszla na ksiedza wyjal z wlasnej kieszeni,
          > ale moze zle to interpretuje.
          >

Tu rozliczenie kosztów.
          • niemcyy Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 11:12
            Czyli ksiadz wzial nie 800, tylko 1.400 pln.
            6 tys za wykopanie grobu to tez kosmos, ale chociaz ktos zrobil cos wiecej niz zalozyc kiecke.

To juz lepiej wydac 800 zl u weterynarza na przeglad kocich zebow. Od tego weterynarz, ktory w przeciwienstwie do ksiedza musi cos umiec, placi podatki i kogos tam zatrudnia nie na czarno.
            • babcia47 Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 12:20
              Pod koniec 2018r za usługi związane z pogrzebem męża zapłaciłam ok 5,5 tysiąca licząc w tej sumie zasiłek pogrzebowy, w tym trumna, ubranie, przechowanie zwłok i kosmetyka, wjazd na teren cmentarza komunalnego oraz wykopanie i wymurowanie podwójnego grobowca !!!! Stypa i pomnik placony był osobno, koszty związane z kk pokryła teściowa więc nie znam. Sam koszt wykonania grobu nawet gdy wiązało się to z wymurowaniem grobowca uważam za astronomiczny.
    • eriu Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:16
      Pieniądze pochodziły ze zbiórki. To nie były jego pieniądze. Gdyby je wyjął ze swojej kieszeni i zapłacił po prostu to mógłby tak mówić. Natomiast jedna rzecz wyrażać zdziwienie na tę kwotę i komentować. Druga rzecz, że ludzie, którzy się złożyli mogą żądać rozliczenia z wydatków na dobrą sprawę.

Mnie osobiście szokuje koszt wykopania grobu: 6000. Dlaczego ten koszt jest taki wysoki?
      • ayelen40 Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:21
        Panowie kopacze się cenią jak profesorzy medycyny! Pewnie opłaty administracyjne za miejsce i murowanie też w tym są.
        • eriu Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:25
          Zapewne, ale cmentarzem zazwyczaj administruje kościół i mnie ta cena szokuje. Jak się podliczy koszty administracyjne i opłatę za księdza to bardzo duża kwota pójdzie do kościoła.
          • reinadelafiesta Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:36
            Firma pogrzebowa też się ceni - 10 tysięcy za pogrzeb? To tak na marginesie uwaga, niemająca nic wspólnego z Kamilem.
            • eriu Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:15
              Można i mieć rachunek za 50 tyś. Kwestia wybranych opcji. A tak patrząc na wypowiedzi, ze ma być godny pogrzeb itp to wnioskuję, że taki z pompą mocną.
          • glanaber Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:38
            eriu napisała:

> Zapewne, ale cmentarzem zazwyczaj administruje kościół

Absolutnie nie! Cmentarzem administruje miejski lub gminny zakład komunalny.
            • inny.kwiatek Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:44
              Organizowałam pogrzeb rok temu, kosztował ok. 8000 zł za wszystko.
            • eriu Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:13
              Kiedyś słyszałam, że często podpada pod kościół. Ale nie musi.
            • jowita771 Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 12:37
              glanaber napisała:

> eriu napisała:
              >
              > > Zapewne, ale cmentarzem zazwyczaj administruje kościół
              >
              > Absolutnie nie! Cmentarzem administruje miejski lub gminny zakład komunalny.

Nieprawda, Kamila pochowano na cmentarzu wyznaniowym, rzymskokatolickim. Kłamiesz celowo?
          • m_incubo Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 08:56
            Nie, cmentarzem nie administruje kościół.
      • inny.kwiatek Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:41
        Też ciekawe, w necie widzę kwoty 400-1000 zł
        • inny.kwiatek Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:42
          Nie wiem jakim cudem link się z tego zrobił, nie klikajcie!
      • borsuczyca.klusek Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:10
        U mnie ostatnio samo otwarcie grobu 2000
        • 71tosia Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 08:17
          Na Powązkach ksiądz tylko za zgodę bysmy mogli wyremontować grób, ksiądz zarządał 4000zl, a było to pare lat temu.
      • paola.brunetti Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 09:23
        Parę lat temu płaciliśmy za miejsce na cmentarzu parafialnym 3000. Komunalne są dużo tańsze. Może ta cena obejmuje również wykupienie miejsca?
      • spirit_of_africa Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 13:52
        Koszt wykopania grobu? Ja widziałam jakiś nagłówek, ze Kamil miał być pochowany w grobie babci. Jeśli tak było, to już w ogóle spora cena za otwarcie grobu.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:18
      Przeciez byl wyrok, że pieniadze należa do tego co zbiera i to jego sumienie co z ta kasą zrobi. Chciał oplacic księdza to oplacił.
      • reinadelafiesta Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:32
        Nie znam tego wyroku. Byłby dla mnie zrozumiały, gdyby pan Kucharczyk zbierał na pana Kucharczyka - wtedy ok. to są jego pieniądze. Ale czy rzeczywiście są "jego" jeśli zostały zebrane na jakiś konkretny cel, to mam wątpliwości. Nie bardzo sobie wyobrażam, że np. pieniądze zebrane przez WOŚP zostałyby nagle przekazane na kupno powiedzmy limuzyn i wszystko byłoby ok. - bo to WOŚP zbierała więc to pieniądze fundacji były, wara ludziom od tego.
        • inny.kwiatek Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:45
          Ale on nie wydał tych pieniędzy na coś innego tylko na pogrzeb.
          Nie jego wina, że wpłacający nie pytali jak ten pogrzeb ma wyglądać tylko płacili, nikt im nie bronił myśleć.
          • reinadelafiesta Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:55
            Tak, ale mnie nie chodzi o to, że on zorganizował pogrzeb katolicki i opłacił księdza. Chodzi mi o jego stosunek do sprawy: przekonanie, że o były "jego" pieniądze. Ba! On to nazwał swoim wkładem w godny pochówek Kamila. W sumie nie bardzo wiem, co było tym jego wkładem: ogłoszenie zbiórki w internecie? Bo resztę wykonała firma pogrzebowa za 10 tysięcy i ksiądz. No chyba że uznał, że jego wkładem są właśnie te pieniądze od ludzi?
            • inny.kwiatek Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:01
              Tak, ludzie sobie właśnie w ten sposób podbudowują ego. Dlatego na takie zbiórki nie wpłaca się pieniędzy z definicji, bo zawsze coś jest nie tak.
        • dwa_kubki_herbaty Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 13:37
          Nie slyszalas o zbiórce na samochód dla tego chlopaka co miał wypadek z Szydło?
    • mgla_jedwabna Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:37
      Kluczowe pytanie brzmi - jak brzmiał opis zbiórki? Bo jeśli w opisie był pogrzeb katolicki, to wiadomo, że w skład tegoż wchodzi koszt czynności odprawianych przez księdza. Czepiać się można rozliczeń (np. czy ksiądz wystawił fakturę/rachunek?), ale nie samego faktu, że specjaliści biorą pieniądze za swoje usługi. Czy ktoś się czepia pracowników domu pogrzebowego, że nie umyli i nie ubrali ciała za darmo? Kierowcy karawanu, że pewnie wziął dniówkę (czy jak go tam rozliczają)? Producenta trumien, że nie odliczył za robociznę? Nie - każdy z nich zrobił swoje i wziął za to zapłatę, ksiądz nie jest tu wyjątkiem. I tak jak nie cierpię tej pazernej bandy w sutannach, tak tu uważam, że oburzać się można ew. na wysokość opłaty (nie znam, nie wiem, czy jest ok, czy nie) albo braku związanej z nią dokumentacji (tu mam dziwną pewność co do tego braku), ale nie na samo jej istnienie.
      • reinadelafiesta Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:43
        Zauważ, że ja w ogóle się nie wypowiadam na temat płacenia księdzu, nie o to mi chodzi. Tylko o podejście osoby, która założyła zbiórkę. Według Kucharczyka to były jego pieniądze, to mnie razi. Bo ludzie nie dla niego wpłacali, tylko na pogrzeb dziecka.
        • pade Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:48
          Zgadzam się z Tobą.
        • inny.kwiatek Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:03
          Ale tak w Polsce wyglądają zasady tych zbiórek. Zabrał i mógł decydować, dlatego właśnie nie wpłaca się pieniędzy na takie zbiórki.
      • mamawojtuska79 Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:02
        Ksiądz z tych 800 zł dzieli się jeszcze z organistą
    • inny.kwiatek Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:38
      Ludzie mogli tych pieniędzy nie dawać, zasiłek pogrzebowy na pewno był.
      A jak dawali to trzeba było patrzeć na co dają, w Polsce było niemal pewne, że pogrzeb będzie katolicki a ksiądz pieniądze weźmie.
      Dlatego warto zachowywać rozsądek a nie wpłacać na zbiórki internetowe pod wpływem emocji i poczucia winy.
    • mamawojtuska79 Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:45
      Czytałam dziś o tym i w sumie to koszt posługi księdza i organisty (razem 800 zł) mnie tu najmniej dziwi. Mam bardzo mieszane uczucia do tego rodzaju zbiórek i takich dobrych duszyczek, które powiedzmy "pomagają". Obawiam się że pan Kozłowski swoje uszczknął a mechanizm jest prosty, wystawia się fakturę na większą kwotę a wystawiający odpala płacącemu dolę. Koszty zakładu pogrzebowego na 11 000 i koszt wykopania grobu na 6000 to z lekka kosmos.
      • borsuczyca.klusek Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:12
        mamawojtuska79 napisała:

> Mam bardzo mieszane uczucia do tego rodzaju zbiórek
        > i takich dobrych duszyczek, które powiedzmy "pomagają".

Ja tak samo i myślę, że powoli era tego typu zbiórek (jeżeli nie wszystkich) będzie się chylić ku końcowi.
        • 1012ja Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 09:05
          "Obawiam się że pan Kozłowski swoje uszczknął a mechanizm jest prosty, wystawia się fakturę na większą kwotę a wystawiający odpala płacącemu dolę."

Każdy ocenia według siebie. To, że ty byś uszczknęła to nie znaczy, że inni by się tak zachowali. Ktoś zorganizował pogrzeb i jeszcze go oczerniasz choć wcale nie znasz. Przy organizacji pogrzebu jest bardzo dużo załatwiania i wybierania. Dobrze, że ktoś ogarnięty się tym zajął. I publicznie rozliczył.
          Teraz ty możesz żerować na jego zaangażowaniu.
          • reinadelafiesta Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 09:15
            Czym w takim razie zajęła się firma pogrzebowa za 10 tysięcy wynajęta, skoro to Kucharczyk się tak napracował? No bo bez żartów: ogłoszenie zrzutki i zeskanowanie później otrzymanych faktur to żadna robota.
            • volta2 Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 16:36
              nie miałaś chyba dawno pogrzebu, który organizowałaś, co?

firma pogrzebowa, ta która obsługiwała nas, zorganizowała pogrzeb, ale miejsce na cmentarzu, kościół, mszę, księdza na cmentarzu załatwialiśmy osobiście. tego firma nie załatwi, bo skąd ma wiedzieć, czy mszę chcemy rano czy w południe?
              • reinadelafiesta Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 17:08
                No właśnie tego nie rozumiem, co się kryje pod pojęciem "zorganizowała pogrzeb", skoro miejsce na cmentarzu, kościół, mszę, księdza, a zapewne i trumnę/urnę Wy wybieraliście? Co firma robi poza tym takiego (przygotowanie ciała plus transport, ok), co kosztuje 10 tysięcy?
                Pogrzeb miałam, ale po pierwsze świecki, po drugie prochy były sprowadzane z zagranicy, na co potrzebne są specjalne zgody - i tym się u mnie firma zajęła. Ja musiałam dostarczyć notkę o zmarłej, wskazać gdzie jest grób i wybrać muzykę. Więc tak, ja wiem, za co płaciłam, bo oni zrobili praktycznie wszystko. Ale w Twoim przypadku? Jak dla mnie, usługi są nieproporcjonalnie drogie w stosunku do nakładów, a niektóre firmy wykorzystują sytuację.
          • mamawojtuska79 Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 09:39
            Ja bym nie uszczknęła ale za grosz nie mam zaufania do takich dobrych duszyczek. Za dużo widziałam co się dzieje z kasą ze zbiórek (na różny cel) i jak wielu sępów na tym żeruje.
          • borsuczyca.klusek Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 09:47
            Nie wiem czy uszczknął czy nie, ale to już kolejna tego typu zbiórka, gdzie wychodzi co najmniej brak transparentności.
          • lauren6 Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 12:25
            > Każdy ocenia według siebie

Idiotyczna uwaga. Może sama maczasz palce w szemranych interesach, skoro masz taki ból dudy, że ktoś chce rozliczyć publiczną zbiórkę?
    • livia.kalina Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:50
      Zakatowane dziecko nie żyje. Cały aparat państwowy "nie zdążył". Święta nienaruszalność rodziny została zachowana.

Katolicki ksiądz za to zdążył z "ostatnim namaszczeniem"- za co bierze sowite wynagrodzenie z kieszeni podatników, a inny ksiądz się obłowił na pochówku (ze zbiórki publicznej).
      • mamawojtuska79 Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 22:59
        Najwięcej to się oblowił ten co założył zbiórkę bo fakturki poszły na wyższe kwoty niż normalnie a swoją dolę dostał. Mnie kwota 800 zł dla księdza i organisty (z tych 800 zł 300 poszło do organisty) jakoś nie razi tak jak 6000 za wykopanie dołu i 11 000 dla zakładu pogrzebowego.
        • inny.kwiatek Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:01
          Ale masz dowody na to, co piszesz?
          • mamawojtuska79 Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 00:03
            Nie mam ale w tym biznesie okołopogrzebowym klasykiem jest pytanie "to na ile wystawiamy fakturkę". Przykład z mojego rodzimego podwórka: mały wiejski cmentarz, zwyczaj jest taki że jak ktoś stawia nowy pomnik to odpala 10% wartości pomnika księdzu w ramach tzw płacowego. W miastach miejsce opłaca się na 20 lat, tu masz miejsce opłacone dopóki stoi postawiony pomnik i nikt nie likwiduje grobu. Od razu pojawiło się zjawisko zaniżania faktur i to nawet o połowę. Pomnik za 20 000 na fakturze ma 10 000. Zarówno zakłady pogrzebowe jak i inni podwykonawcy są bardzo elastyczni w tym temacie .
            • inny.kwiatek Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 02:10
              Czyli nie masz żadnych dowodów a oskarżasz faceta znanego z imienia i nazwiska o to że ukradł pieniądze ze zbiórki, tak?
              Organizowałam już w życiu kilka pogrzebów, ostatni w zeszłym roku.
              Nigdy nie padło takie pytanie, na wszystko dostałam normalne faktury, całość załatwił zakład pogrzebowy, mam fakturę zbiorczą od niego oraz przesłaną za ich pośrednictwem fakturę z cmentarza na miejsce i opłatę na ileś tam lat.
              Chcesz płacić księdzu to płacisz, na pogrzebach, które robiłam księdza nie było.
            • niemcyy Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 02:20
              Z jakiej racji ksiadz ma dostawac prowizje od ceny pomnika? Nic dziwnego, ze zanizaja faktury.
              • mamawojtuska79 Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 09:37
                Wytłumaczyłam ci dlaczego. W miastach opłaca się miejsce na 20 lat, potem jak nikt nie opłaci to likwidują grób, tu płacisz 10 procent od wartości pomnika i nikt nie woła kolejnej opłaty za 20 lat i nie likwiduje grobu, grób może być i 100 lat. Moim zdaniem to sensowne rozwiązanie.
                • iwles Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 10:01

Cena za "dolek" uzależniona jest też od miejsca cmentarza, czyli od wartości ziemi, na której jest cmentarz. Niższa będzie na obrzeżach miasta, a w centrum wyższa.
                  W moim mieście na cmentarzu w centrum 18 lat temu miejsce kosztowało 4,500 zł. Teraz myślę, że dwa razy więcej.
                  A jest to miasto mniejsze od Częstochowy.
      • livia.kalina Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:10
        Może dodam do tego jako tło, swoje osobiste doświadczenie.

Mój młodszy syn, na skutek zabiegów wewnątrzmacicznych urodził się jako skrajny wcześniak (przez cc). Wylądował na OIO-mie. Był reanimowany, nie oddychał samodzielnie, dostał 1 pkt w skali Apgar. Ja w tym czasie leżałam w sali poporodowej, kilka pięter niżej. Przyszedł tam do mnie lekarz z OIOmu i powiedział, że dziecko prawdopodobnie nie przeżyje, że ksiądz już czeka i czy wyrażam zgodę na chrzest. Powiedziałam, że oczywiście nie wyrażam bo jestem ateistką a dziecko sobie jak dorośnie samo zdecyduje kim chce być. Dodam, że w trakcie porodu przeprowadzano ze mną standardową ankietę, w której pytano o wyznanie ( w formie "a religia oczywiście rzymskokatolicka?") i odpowiedziałam juz zgodnie z prawdą, że jestem ateistką. Lekarz na to wzruszył ramionami i sobie poszedł. Przez następne godziny nikt do mnie nie przyszedł z informacją, co z moim dzieckiem, nie mówiąc o tym, ze nie przysłano do mnie choćby psychologa albo że lekarz albo położna nie przyszli pokazać mi choćby zdjęć, filmów mojego dziecka jak jest żywe. Nikogo nie zainteresowało jak ja się czuję po tej informacji, nikt nie zaproponował mi powiadomienia kogoś z rodziny, że z dzieckiem jest bardzo źle (na tej sali nie wolno mieć telefonu). Jedyne współczucie jakie otrzymałam pochodziło od pacjentki z łóżka obok.

To było 11 lat temu i jak widać niewiele się zmieniło.

*Szpital Położniczy na Polnej w Poznaniu.
        • dramatika Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 11:11
          Przedziwny post. Co to ma wspólnego z wątkiem? No i to Kościół Katolicki jest winny tego, jak jakiś szpital 11 lat temu był zorganizowany i jakie miał podejście do pacjentek?
      • zbarazowa Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:35
        O jakiej świętej rodzinie mówimy w sytuacji gdy dziecko zakatował ojczym, obcy mu w zasadzie człowiek, a z rodzonym ojcem kontakt miał średnio intensywny?
        • livia.kalina Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:50
          Mąż matki, ojczym Kamila, ojciec jego rodzeństwa, głowa rodziny. Obstawiam, po domu obwieszonym świętymi obrazkami, w sakramentalnym związku.
          • manon.lescaut4 Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 08:55
            Nie takim znowu sakramentalnym, na ich profilach na fb są zdjęcia ze ślubu cywilnego z 2020 roku.
            • dramatika Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 11:15
              Święte obrazki pewnie z komunii/chrztu traktowanych jak rzecz do odbębnienia, ale już narracja idzie, że to "katolicka" patola. Antyklerykalne oszołomy do wszystkiego muszą doczepić własną etykietę.
              • arthwen Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 11:19
                I tacy, co to komunię/chrzest traktują jako rzecz do odbębnienia wieszają te obrazki na ścianach?
                Nie wiem, na zasadzie: a co mi będzie taka ściana pusta, walnę sobie obrazek z komunii. I jeszcze jeden, i drugi i trzeci. I Jezuska też może walnę, a co tam...
                Tak, katolicy też bywają patolą. Nie tylko katolicy, ale ci nijak nie wyróżniają się na plus (a bywa, że i przeciwnie).
                • dramatika Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 11:29
                  arthwen napisał(a):

> Tak, katolicy też bywają patolą.

Oczywiście, że tak, ale u oszołomstwa idzie narracja, ze to katolicyzm jest przyczyną ich patologii. W połączeniu z typowym zarzutem, że polski katol się do religii katolickiej w ogóle nie stosuje, wychodzi dość schizofrenicznie, ale tu się nie musi nic zgadzać, ważne, aby katola bić po głowie.
                • manon.lescaut4 Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 13:59
                  Czy chodzi o te szmatę na ścianie dumnie nazywana dywanem? Wydaje mi się (ale to tylko wrażenie, wykłócać się nie będę), ze jest dość przypadkowa. Potrzebowali czegoś na ścianę, może w celu ogrzania tej nory, może żeby przykryć pleśń, a ze mieli akurat po babci Jezusa to powiesili akurat Jezusa, nic przy tym nie deklarując. Mogłyby równie dobrze być jelenie na rykowisku, uważam, ze to był przypadkowy wybór.
      • semihora Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 09:09
        Zgodnie z życzeniem Jarkacza - ksiądz ma na dziecku zarobić. I tyle.
      • maly_fiolek Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 11:46
        Cała masa ludzi 'obłowiła' się na śmierci tego dziecka.
        Od grabarza (a co miał za darmo kopać grób?), przez kwiaciarki po zakład pogrzebowy i kostnicę a pewnie i kamieniarza.
        Takie życie, jak nie chcemy aby trupy walały się po polach szarpane przez padlinożerców to trzeba płacić.
        • reinadelafiesta Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 12:04
          Obrzydliwy jest ten twój wpis.
          Nawiasem mówiąc, w ogóle nie o tym jest ten wątek, komu się pieniądze należały, a komu nie , ale najwyraźniej nie zrozumiałaś mojego pytania.
          • maly_fiolek Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 12:17
            > Obrzydliwy jest ten twój wpis.

A Twój nie? Patrzysz innym do kieszeni, wymagasz od innych (no przecież nie od siebie) wykonywania pracy za darmo. To obłuda.

> Nawiasem mówiąc, w ogóle nie o tym jest ten wątek, komu się pieniądze należały, a komu nie

Właśnie o tym jest ten wątek. Zebrała się tu masa świętych oburzonych, że księdzu za pracę pieniądze się NIE należą. Bo ma robić za free, i jeszcze organistę z własnych pieniędzy opłacić.
            • arthwen Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 12:26
              Nie. Zebrała się - i nie tu wcale - masa ludzi, oburzonych, że facet założył zbiórkę i zapłacił CUDZYMI pieniędzmi, a teraz się oburza, że ktokolwiek śmie mieć jakieś wąty, bo to JEGO pieniądze były, wiec on decyduje.
              • maly_fiolek Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 13:53
                Ok. Fakt.
            • dramatika Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 12:30
              maly_fiolek napisała:

> A Twój nie? Patrzysz innym do kieszeni, wymagasz od innych (no przecież nie od
              > siebie) wykonywania pracy za darmo. To obłuda.

Co do zasady racja, że za prace należy się zapłata, ale księżulo powinien odpuścić swoją część w tym przypadku.
              Ludzie wykonujący zawody zaufania publicznego powinni od czasu do czasu pokazać gest. Chcą szczególnego szacunku i prestiżu, więc niech na niego zasłużą, właśnie poprzez zrobienie czasem czegoś pro bono, ale nie dotyczy to tylko księży, ale też np lekarzy czy prawników.
              • maly_fiolek Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 14:02
                > księżulo powinien odpuścić swoją część w tym przypadku.
                Gdyż? Zgodziłabym się gdyby była to forma pomocy dla osób biednych, niezaradnych życiowo, w bardzo ciężkiej sytuacji życiowej. Ale w tym przypadku tak nie jest.

> Ludzie wykonujący zawody zaufania publicznego powinni od czasu do czasu pokazać gest.

Że co, adwokat/policjant/lekarz pracujący za frajejr? Nie ma czegoś takiego.
                Za to normalna praktyką jest że księża tak robią - nie biorą pieniędzy za pogrzeb/chrzest/ślub gdyby to wiązało się z poważnym uszczerbkiem finandsowym u biednych rodzin.
                Ale jak pisałam - to zdecydowanie nie ten przypadek - bo tu zapłata nie powoduje uszczerbku finansowego u ... nikogo.
                • dramatika Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 14:23
                  maly_fiolek napisała:

> Ale jak pisałam - to zdecydowanie nie ten przypadek - bo tu zapłata nie powoduj
                  > e uszczerbku finansowego u ... nikogo.

Przecież to ze zbiórki poszło, obcy ludzie się na jego wypłatę złożyli, więc nawet jeśli płacili tylko ci, co mieli i żadnego uszczerbku nie było, to akurat to jest ten przypadek, kiedy powinien zrobić pro bono, jako swój wkład w te zbiórkę.

>Że co, adwokat/policjant/lekarz pracujący za frajejr? Nie ma czegoś takiego

Jest "coś takiego" i nie, nie piszę o zawodach typu policjant. Prędzej nauczyciel. Ludzie wykonujący te zawody pretendują do bycia elitą narodu, a bycie elitą nie polega na tym, że się należy jak psu zupa, bo się ma intelekt pozwalający skończyć studia i wykonywać zawód. Bycie elitą to przede wszystkim nienaganna etyka i odpowiedzialnośc społeczna. Kiedyś elity zajmowały się edukowaniem chłopów, dobroczynnością - dziś tylko odpalają kasę fiskalną i pierniczą po internetach o "patologii pińcet".
                  • maly_fiolek Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 15:30
                    > Bycie elitą to przede wszystkim nienaganna etyka i odpowiedzialnośc społeczna. Kiedyś elity zajmowały się edukowaniem chłopów, dobroczynnością - dziś tylko odpalają kasę fiskalną i pierniczą po internetach o "patologii pińcet".

Chyba kpisz. Elity robiły wszystko by nie stracić i się nachapać, tylko od czasu do czasu robiąc agitki.
                    Statuty piotrkowskie/wiślickie zabraniały edukować synów chłopskich, zarówno w rzemiośle jak i czytaniu/pisaniu. W czasach saskich szlachcianki zastanawiały się czy chłop ma duszę....
                    • dramatika Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 16:41
                      maly_fiolek napisała:

> Chyba kpisz. Elity robiły wszystko by nie stracić i się nachapać, tylko od czas
                      > u do czasu robiąc agitki.

No ale chyba się zgodzisz, że to nie były w takim razie prawdziwe elity? "Szlacheckość" wiąże się (albo powinna się wiązać) z odpowiedzialnością za słabszych, niżej urodzonych, biednych oraz generalnie z wysoką etyką.
                      • iwles Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 16:47

A skąd ci się wzięło, że "szlacheckosc" jest synonimem "elity"?
                        Szlacheckosc, to tylko jedno z kilku znaczeń.
            • reinadelafiesta Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 12:30
              Arthwen ci napisała, o czym jest wątek, a że zrozumieć nie potrafisz, to już nie nasza wina.
    • arthwen Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:07
      Pan sobie mógł zadysponować tymi pieniędzmi jak chciał, ludzie którzy wpłacali mogą go rozliczyć, a komentować mogą wszyscy. Także sorry, ale pan się może nie godzić, a reszta może to mieć w nosie.
    • kafana Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:15
      Ja zrozumiałam ze te stówki dla księdza były od niego.
      • reinadelafiesta Re: Koszty pogrzebu Kamila 16.05.23, 23:28
        Chyba jednak nie. "Ten pan (Kucharczyk) zadeklarował, że chce pokryć wszystkie konieczne koszty, ponieważ zebrał na to pieniądze – powiedział portalowi o2.pl rzecznik kurii.
        Z tej wypowiedzi wynika, że koszty księdza miały być pokryte ze zbiórki, a wiadomo o nich, ponieważ pozycja pojawiła się w przedstawionym przez niego rozliczeniu.
      • szare_kolory Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 07:55
        Też tak to zrozumiałam, że dołożył się do zbiórki i ta jego składka akurat była przeznaczona dla księdza.
    • clk Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 00:26
      Na tragedii tego dziecka „zarabiaja” wszyscy. Niedobrze mi się robi.
      Klechy zabierają pieniądze.
      Influencerzy „grzmią” na temat „jak to biedny chłopczyk”.
      • szare_kolory Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 07:54
        Tak, we mnie też budzi to sprzeciw. Wypowiadali się już lekarze, sąsiedzi, oburzyli się publicznie chyba wszyscy politycy. Nikt natomiast nie podjął konstruktywnej decyzji, żeby przebudować system pomocy rodzinom w takich sytuacjach. A przecież już w tym tygodniu trafiło do szpitala pobite niemowlę. I nikt o rodzinę pobitego niemowlęcia w mediach nie pyta, nie domaga się udzielenia dzieciom z tej rodziny pomocy, wysłania kontroli, itd. Tutaj się ministrowie nie wykazują odwagą podobną do tej, jaką wykazują podczas wygłaszania bzdur o karze śmierci.
        • eriu Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 08:29
          Bo to nie jest ich cel. Ich celem jest ugranie dla siebie a nie realna pomoc
    • mania_222 Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 00:44
      Zbiórka pieniędzy była na pogrzeb, a nie dla Piotra Kucharczyka, więc pieniądze nie były jego, choć przecież nie zabrał ich dla siebie, tylko wydał na ten pogrzeb.
      Facet tylko źle się wyraził.
      I tak dobrze, że obcy człowiek zorganizował tę zbiórkę i pieniądze wydał zgodnie z jej celem.
      • eriu Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 14:12
        On się dobrze wyraził. To jego ego przemówiło.
    • niemcyy Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 01:05
      Dlatwgo tak wazne jest, zeby byl porod, bo to oznacza chrzest, i zeby byl pogrzeb. A to, co pomiedzy jednym i drugim, ksiezy nie obchodzi. Kasa ma sie im zgadzac i tyle.

Czy ksiadz tez skasowal za msze "za dusze" tydzien czy miesiac po pogrzebie, którą wypada oplacic, zeby dusza nie poszla do piekla? Jesli nie to po ptakach i pewnie juz sie nie uda, skoro sprawa sie rypnela.
    • asia_i_p Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 06:28
      Akurat ceny księdza bym się nie czepiała z punktu widzenia finansowego - jak mi się wreszcie udało znaleźć usługi pogrzebowe z cennikiem online (co już nie było łatwe), usługa mistrza ceremonii pogrzebowej kosztowała dokładnie tyle samo (800 za ceremonię i 800 za odprowadzenie od bramy, nie wiem, czy to trzeba zsumować, czy jest albo/ albo.

Nie wiadomo natomiast, czy pogrzeb dziecka w ogóle powinien być religijny czy świecki i tu powinien decydować nie autor zbiórki (nawet jeżeli sprawa się zaczęła od tego, że chciał płacić sam, a tak było), tylko ta część najbliższej rodziny dziecka, która się nie przyczyniła do jego śmierci.
      • arthwen Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 08:39
        Ojciec dziecka publicznie wypowiadał się na temat wizyty księdza i ostatniego namaszczenia, więc tu zapewne zbieracz założył, że to oczywiste, że pogrzeb z księdzem. Aczkolwiek nie wyobrażam sobie, że nie był w kontakcie z rodziną...
      • m_incubo Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 09:05
        A była taka część rodziny, która w żaden sposób nie przyczyniła się do jego śmierci. To bardzo dyskusyjne.
        • semihora Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 09:16
          m_incubo napisała:

> A była taka część rodziny, która w żaden sposób nie przyczyniła się do jego śmi
          > erci. To bardzo dyskusyjne.
          >

To tylko jakieś piąte wody po kisielu, co to widują się wyłącznie na ślubach i pogrzebach, a może nawet i to nie. Na pewno nie są to "najbliżsi", jak sugerowała forumka wcześniej.
    • kaskaz1 Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 06:33
      W necie mozna znależć inne rozliczenie:
      Opłata administracyjna z tytułu dochowania trumny - 300 złotych
      Wynajęcie kościoła - 600 złotych
      Wykup grobu (murowany 1,5) - 6000 złotych

Parafia:

Za posługę pogrzebu katolickiego - 800 złotych
      Zakład Pogrzebowy:

Trumna wraz z kompleksową obsługą pogrzebu - 10.335,6 złotych
      Prowizja za zbiórkę 6,5 % dla Szczytny-cel.pl - 1206,05 złotych

u tu mnie zaciekawiła opłata za wynajęcie koscioła - iinna niż za mszę ?
      • kaskaz1 Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 06:35
        i link:
        www.eska.pl/slaskie/na-pogrzeb-kamilka-z-czestochowy-zlozyli-sie-ludzie-o-dobrych-sercach-organizator-sie-rozlicza-aa-HZi3-K6pC-fJAA.html
      • asia_i_p Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 07:11
        To pewnie chodzi o kaplicę cmentarną.
        • hanusinamama Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 07:28
          BYłam pewna ze t a kaplice sie wynajmuje...jak pogrzeb jest bez ksiądza świecki. A tu i msza i wynajęcie.
          • asia_i_p Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 09:23
            Być może cmentarz nie był tej samej parafii co ksiądz albo w ogóle nie parafialny. Na pewno parafie wykorzystuja, że ludzie są pod ścianą i doją, ile wlezie. Zakłady pogrzebowe robią to samo, jedna na 10 stron zakładów pogrzebowych w ogóle ma cennik, na innych gadają o indywidualnym ustalaniu ceny.
    • juztubylam Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 08:10
      Sorry, ale co trzeba mieć w głowie żeby wpłacać na internetowe zbiórki osobom niezwiązanym osobiście z pokrzywdzonym, zbiórki mnożące się jak grzyby po deszczu w okolicach każdej tragedii..
      Pamiętam wielomilionowe sumy z tysięcy nieweryfikowanych zbiórek internetowych kilka lat temu "z okazji" pożarów w Australii.. Wpłaty "na seicento" dla oszusta po wypadku Szydło to tylko jakiś milionowy ułamek procenta wyłudzeń które na zbiórkach są na porządku dziennym.
      Jeśli panstwo tak działa, że wykłada kasę na zasiłki patologii by mieli za co pić, bić i katować, a jak już zakatują to jeszcze tłum "nagle przejętych losem" wpłaca na odprawienie wypasionej pośmiertnej szopki-by się jarać "ach, jaki piękny miał pogrzeb, należało mu się po parszywym życiu, a mi lepiej że do pokazowego wypasu się dokładam" - to ogólnie ...rzygać się chce.
    • flo-bo Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 08:11
      No to ja z innej strony. Jak księdzu nie było głupio wziąć kasy za pogrzeb skatowanego dziecka, na który to pogrzeb składali się ludzie? Toż normalny człowiek, który nie jest stałym mówcą o cnotach ludzkich i moralności - miałby wewnętrzny opór by wziąć kasę w takiej sytuacji... Ksiądz mający stała pensję, ciągły dopływ z tacy i z uroczystości typu komunie śluby i inne atrakcje - powinien darować sobie pobranie kasy za pogrzeb, i to w tej konkretnej sprawie. W zasadzie każdy pogrzeb powinien być bezpłatny, dotyczy bowiem często nie przewidzianej i bardzo bolesnej dla rodziny śmierci bliskiej osoby, ale nie musi być: co łaska, 800 zł proszę.
      • juztubylam Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 08:26
        Dokładnie. Znajoma miała matkę alkoholiczkę która żyła jak menel, porzuciłą rodzinę gdy znajoma miała 13 lat, nie utrzymywała kontaktu. Po latach znajoma dostała wiadomość że matka zmarła. Pojechała jej zrobić pogrzeb. Ksiądz zapytał co ma powiedzieć na pogrzebie o zmarłej, to znajoma powiedziała wprost- że matki właściwie nie znała bo matka piła i odeszła od rodziny wiele lat temu. Ksiądz tylko popatrzył na nią i już nie dopytywał, powiedział piękne kazanie o miłości odwadze.., NIE WZIĄŁ OD ZNAJOMEJ ANI GROSZA.
      • eriu Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 08:34
        Też mnie to zastawia. Wziąć kasę za pogrzeb skatowanego dziecka wiedząc, że to nie osoba z rodziny nawet go organizuje.
      • reinadelafiesta Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 09:10
        Ale wydaje mi się, że o to właśnie ludziom poszło. Nie o sam fakt, że pogrzeb był katolicki, że ksiądz wynajęty, tylko tak jak jest napisane w leadzie: " Kontrowersje wzbudził fakt, że pieniądze za posługę w tak tragicznych okolicznościach otrzymał ksiądz z Częstochowy". Od tego się cała awantura wzięła, to ludziom przeszkadzało. I dopiero na to Kucharczyk zareagował, pisząc żeby kościoła nie oceniać, bo to były jego pieniądze i on sobie dyskusji nie życzy.
        • virtualnie Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 11:07
          Idąc tym trybem, nikt nie powinien wziąć pieniędzy, ani firma pogrzebowa, ani zarządca cmentarza, ani kopiący grób. Kwieciarnie przedające wieńce też powinny dać je za free.
          • niemcyy Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 11:16
            Kwiaciarnie i firmy pogrzebowe placa podatki i przede wszystkim nie chrzanią swiętoyeblivie innym dookola, jak mają zyc i ze im ciężko, wiec dej.
            • virtualnie Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 11:36
              A co to ma do rzeczy że płacą podatki? Księża też płacą.
              • arthwen Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 11:43
                Księża płacą żałosny ryczałt, który do podatków płaconych przez innych pracujących ma się nijak.
                Natomiast owszem, vat płacą jak wszyscy, chociaż tyle.
                • niemcyy Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 11:47
                  arthwen napisał(a):

> Księża płacą żałosny ryczałt, który do podatków płaconych przez innych pracując
                  > ych ma się nijak.
                  > Natomiast owszem, vat płacą jak wszyscy, chociaż tyle.

VAT w sensie zawarty w cenach zakupow w supermarkecie? Wolne zarty.
                  Placiliby vat, gdyby go odprowadzali od tego, co kasuja za sluby itp.
              • niemcyy Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 11:44
                Jaki podatek placa ksieza od tego, co kasuja za chrzty, sluby, pogrzeby i inne takie?
          • arthwen Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 11:16
            A to firmy pogrzebowe, czy kwiaciarnie mają wzmożenie na punkcie miłości bliźniego i pomocy dziateczkom bożym? tongue_out
          • reinadelafiesta Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 11:55
            Czyli ksiądz prowadzi zwykły biznes, taki jak kwiaciarnia czy myjnia samochodowa? A, to skoro tak stawiasz sprawę, to oczywiście, kasa musi się zgadzać.
      • bablara Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 12:31
        Z tego co czytałam to ksiądz nie chciał kasy, ale zbierający powiedziała, że zebrał pieniądze na pogrzeb i dlatego chce zapłacić.
        • arthwen Re: Koszty pogrzebu Kamila 17.05.23, 12:35
          Ksiądz powiedział, że nie chcial kasy od rodziny, ale jak usłyszał, że to obcy ludzie się zrzucili, to stwierdził, że jak tak to oczywiście, przyjmie pieniądze. Zamiast stanąć na wyskości zadania i powiedzieć, że w takim razie niech to będzie jego wkład w tę zbiórkę. Tak się robi dobry PR. Ale KK jest przyzwyczajone, że mu się należy, wiec co tam będzie się ograniczał tongue_out
          • dramatika