Dodaj do ulubionych

Przetopienie srebra

17.05.23, 08:39
Mam trochę złomu srebra, raczej małe ilości, nie sztućce i naczynia a pojedyncze pogubione kolczyki, puste zawieszki po kolczykach, jakies pękniete łańcuszki, różnej próby, zebrane z ostatnich 20 lat. Co można z tym zrobić? - czy da się to jakoś przerobić, odzyskać? Marzy mi się przetopienie i wytworzenie np. drugiego kolczyka do brakującej pary. W internecie spotykam głównie skup złomu, ale bez opcji żeby to jakoś dalej wykorzystać.
Obserwuj wątek
    • arthwen Re: Przetopienie srebra 17.05.23, 08:45
      Da się, ale czy ktoś ci to zrobi, to wątpię. I taniej będzie kupić całą pare kolczyków niż robić - de facto indywidualny projekt na zlecenie - z przetopionego srebra.
    • 35wcieniu Re: Przetopienie srebra 17.05.23, 08:54
      Ten skup to jest właśnie dalsze wykorzystanie, tylko że rzadko kiedy wygląda to tak że dokładnie z twojego srebra Ci robią to co chcesz na zamówienie. Mają to że tak powiem w obiegu, oddajesz srebro na złom, w rozliczeniu zamawiasz jakiś produkt (ewentualnie dopłacasz albo oni zwracają różnicę) ale to co zamówiłaś to niekoniecznie będzie przetopiony dokładnie ten sam złom który przyniosłaś.
      • szarmszejk123 Re: Przetopienie srebra 17.05.23, 08:56
        Dokładnie, jeśli chcesz zrobić sobie kolczyki z pierścionka po babci, trzeba brać pod uwagę, że ducha babci może tam nie być, albo będzie duch babci kogoś innego:p
    • maghdalena33 Re: Przetopienie srebra 17.05.23, 11:29
      Miałam ostatnio podobny problem tylko ze złotem. Zostało mi jakiś pare pierścionków które nie podobały mi się, jakieś zdekompletowane kolczyki. Chciałam to przetopić i zrobić coś z tego. Niestety jubilerzy żądają jakiś masakrycznych cen za robociznę. Kompletnie się nie opłaca.
      • volta2 Re: Przetopienie srebra 17.05.23, 15:54
        ja za przerobienie 15 gramowej bransoletki zapłaciłam 300 zeta i straciłam 2 g złota. niby dużo, ale bransoletki używam, lubię ją, nie kupiłabym sobie drugiej w tej gramaturze za 3 stówki.
        teraz dostałam dużo złota i też planuję poprzerabiać.

a, jubiler nie rozliczał się ze mną w złomie, stąd moje przekonanie było takie, ze oddałam i dostałam moje złoto (znaczy z duchem)
        • maghdalena33 Re: Przetopienie srebra 18.05.23, 17:42
          To faktycznie masz bardzo taniego jubilera . U takiego to warto przetapiać.
          Byłam u dwóch jubilerów i każdy z nich liczył sobie bardzo wysoką kwotę za godzinę pracy. Nie pamietam dokładnie ile ale wychodziło mi drożej niż zakup nowego pierścionka o tej samej wadze jak złom.
          • volta2 Re: Przetopienie srebra 18.05.23, 18:13
            to cennik z 2013 roku chyba, może 14.
    • smoczy_plomien Re: Przetopienie srebra 17.05.23, 19:25
      Kiedyś można było przetopić srebrny złom w Hopei na Orlej i gdzieś na Młynarskiej, ale nie zrobią ci z tego brakującego kolczyka. Mogą ci zrobić drut srebrny o wybranej średnicy. To już coś, bo to normalny materiał jubilerski.
    • auksencja15 Re: Przetopienie srebra 18.05.23, 17:06
      Musisz sikać jubilera co przyjmie srebro w rozliczeniu. Ze złotem nie ma problemu, a z tym nie wiem. Z tego samego to chyba Ci nie zrobią…
      • auksencja15 Re: Przetopienie srebra 18.05.23, 17:43
        Szukać a nie sikać 🤣

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka