Dodaj do ulubionych

Pierścionek zaręczynowy

17.05.23, 19:39
Hej dziewczyny, więc tak, z moim partnerem nie bierzemy ślubu kościelnego, nie robimy żadnego wesela, budżet zostanie zainwestowany w podróż poślubną, obrączki i pierścionek zaręczynowy. Byłam dzisiaj u jubilera, zamarzył mi się pierścionek z diamentem 1ct, do tego obrączka z diamentami. Mam małe dłonie, całość wygląda dość ostentacyjnie i teraz pytanie: nosicie takie diamenty w Polsce? Czy to w ogóle jest bezpieczne? Pytam, bo ilekroć jestem w Niemczech czy UK widzę kobiety z o wiele większymi diamentami niż 1ct, w Polsce oczka z reguły są bardzo małe. Zastanawiam się czy nie pójść w coś mniejszego, wiem, że to głupie, ale normalnie boję się o swoje bezpieczeństwo z takim pierścionkiem i obrączką. Wybaczcie jeśli to zaściankowe myślenie.
Obserwuj wątek
    • panna.nasturcja Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 19:42
      Kiedyś to były trolle…
    • majenkirr Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 19:46
      1carat ostentacyjny?
    • angazetka Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 19:48
      Trollować trzeba umieć.
    • gryzelda71 Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 19:52
      Luz, wirtualne diamenty bezpieczne.
    • asia.sthm Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 19:52
      E tam, ryzyk fizyk.
      Od razu obstaluj sobie protezy w razie jak ci zlodzieje palce poobrzynaja, tak na wszelki wypadek.
      • bistian Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 08:19
        asia.sthm napisała:

> E tam, ryzyk fizyk.
        > Od razu obstaluj sobie protezy w razie jak ci zlodzieje palce poobrzynaj
        > a, tak na wszelki wypadek.

Normalnie za dnia, raczej nie ma ataków na biżuterię, większym problemem jest przechowywanie tego w domu.
        Ludzie mają różne pomysły, jedna seniorka chowała w szlafroku, to się okazało, gdy mieszkanie było sprzątane przed sprzedażą przez ekipę, pierścionek nie trafił do rodziny, a kamień był stary i wyjątkowo piękny z odcieniem zielonym.
        Kiedyś w NL widziałem piękną młodą kobietę pracującą jako ekspedientka w sklepie, pani z urody z Pakistanu czy innego Bhutanu. Przyszła do pracy z całą biżuterią, zwracała uwagę absolutnie wszystkich. Może nie miała sejfu w domu, a właśnie się zaręczyła i w pracy było bezpieczniej? big_grin
        • 1matka-polka Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 09:33
          "ekspedientka w sklepie, pani z urody z Pakistanu czy innego Bhutanu. Przyszła do pracy z całą biżuterią“

Jak ja maz z tesciowa wyrzuca z domu, to bedzie miala przynajmniej to zloto na poczatek.
          • bistian Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 09:52
            1matka-polka napisała:

> Jak ja maz z tesciowa wyrzuca z domu, to bedzie miala przynajmniej to zloto na
            > poczatek.

To chyba miało taką rolę, to takie zabezpieczenie na przyszłość. Ale u nich, o ile dobrze pamiętam, taka pani ma mieć zapewnione lokum przez męża. Wziął kobietę, więc mieszkanie jest już na jego głowie, nawet po rozstaniu.

Ja też zwróciłem uwagę, bo to była gruba biżuteria, to nie był jakiś głupi pierścionek ze 2 ct, tylko dużo tego było, pierścionek, chyba kilka innych, bransoletka, kolczyki, grubo, nie dało się nie zauważyć. big_grin
            Ja bym nie chciał, bo to większy problem, niż przyjemność. Weź i pilnuj stale.
    • by Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 19:57
      Ja zawsze myślę, że te wszystkie diamenty to tylko cyrkonie smile
      Skąd pomysł, że ktoś cię posądzi o noszenie diamentów?
      • by Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 19:58
        Przecież tego nie rozpoznasz.
    • annaboleyn Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 19:57
      Ja bym nie nosiła. Tu jest biednie, ludzie zabiją nawet za pół carata.
      A jak nie ludzie, to białe niedźwiedzie hasające po ulicach. Te w miastach bywają tresowane i obgryzają biżuterię z co zamożniej wygladających turystek.
      W sklepach na granicy powinnaś móc kupić specjalne, biedne ubrania, żeby wtopić się w tłum i móc swobodnie, bez strachu chodzić po ulicach.
      Stej sejf! Dont bi e wiktim!
      • annaboleyn Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 19:58
        A, zapomniałabym, gdzie moje maniery - gratulki z powodu zaręczyn!
      • daniela34 Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 22:16
        Z tymi białymi niedźwiedziami to jest święta prawda. Wyprowadziłam kiedyś, proszę ja was, mojego Koh-i Noora na spacer po Krupówkach. Idę, patrze, a tu biały miś (dla dziewczyny, aha) zmierza w moim kierunku w celu dokonania napaści. Ja w nogi, miś za mną, ja w lewo, jak to lewaczka, miś za mną, ja w prawo, choć prawicą się brzydzę, ale miś za mną. Na szpilkach nie da się jakichś wielkich prędkości rozwinąć, więc dopadł mnie pod karczmą Uśmiech Maryny. Co było robić? Oddałam Koh-i-Noora pod karczmą Białemu Misiowi, co w oczach miał tylko same łzy.
        • kk345 Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 22:20
          Jak już posiadł był tego diamenta, to same łzy zmieniły sie w łzy szczęścia
        • arthwen Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 23:47
          Niedzwiedź jak niedziwiedź, ale ostatnio białego łosia odłowili. Niby młodego, ale przecież urośnie. A "a taki łoś, jest jak czołg" (koniec cytatu). Co będzie jak się łosiowi zamarzą brylanty na rogach? Nie do powstrzymania, ot co.
      • marta.graca Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 22:45
        W której to baśni braci Grimm było o ucięciu palca, który spadł na kolana dziewczynie porwanej przez zbójców?
        • ichi51e Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 23:49
          Chyba w Sinobrodym
          • marta.graca Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 23:52
            Znalazłam w miedzyczasie: pl.m.wikipedia.org/wiki/Zb%C3%B3jecki_narzeczony
            Nic dziwnego, że muszę jako dorosła chodzić na terapię, skoro jako dziecko to czytałam 🙈
            • trudneslowa Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 11:24
              Rany, dzięki za przypomnienie. Kiedyś to były baśnie, teraz już nie ma baśni.
              • marta.graca Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 12:03
                Niedawno był wątek o baśniach i książkach z dzieciństwa, nie wiem, czy czytałaś, ja sobie z przyjemnością powspominałam.
    • 1matka-polka Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 21:51
      Wskaźnik bezpieczeństwa w miastach w roku 2020 w porównaniu do średniej 5-letniej w Europie.

https://www.locja.pl/uploads/media/default/0001/05/5f3761e01cf04f741d80d80e7b094e67b434a16d.png
      • kk345 Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 22:21
        Fajny ten wykres, taki nieopisany. Te słupki to metr bezpieczeństwa na ulicy na kilogram obywatela, tak?
        • livia.kalina Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 23:25
          właśnie też chciałam spytać- co tam jest liczone?
          • 1matka-polka Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 08:05
            "Odwrotna sytuacja – mieszkańcy miast zgłaszają rzadziej problemy z przestępczością, czyli czują się bardziej bezpiecznie w swoim regionie – występuje w Niemczech, Austrii, Bułgarii, we Włoszech, w Czechach, na Łotwie i w Rumunii. Wszędzie tam wskaźnik bezpieczeństwa w roku 2020 był niższy o ponad 2 pkt. procentowe od średniej z ostatnich 5 lat.

Najwyższy spadek odnotowano w Niemczech – 4,4 pkt. procentowe. Od kilkunastu lat wskaźnik ten kształtował się w Niemczech na poziomie 12 – 13%."

www.locja.pl/raport-rynkowy/bezpieczenstwo-polskich-miast-na-tle-europy,235
    • pitupitt Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 21:54
      Masz absolutną rację, u nas ręce obcinają maczetą przy samej d... jak tylko coś błyśnie, nieważne czy na palcu, nadgarstku, czy gdziekolwiek indziej.
      • kk345 Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 22:21
        A co z błyskiem w oku?
        • daniela34 Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 22:26
          Jak ma błysk w oku to jest Tuskiem i błyska wilczymi oczyma.
          • marta.graca Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 22:48
            Lepszy błysk w oku, niż kurwiki!
      • gulcia77 Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 10:58
        Mówisz? Kurde blaszka, muszę wyrzucić moją ulubioną koszulkę, bo mi niebieskimi cekinami błyska. 😜
    • 1matka-polka Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 21:57
      Robbery diamentów

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/4187653/9451024/Crime_statistics_robbery.jpg
      • kk345 Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 22:23
        Tylko nadal nie wiadomo, czy u nas robbery takie niewielkie z powodu honoru złodziei, czy raczej braku diamentów? Bo jeśli to drugie to wątkodajka może niebezpiecznie podnieść przestępczość, przechadzając się z łakomym kaskiem na palcu
    • szara.myszka.555 Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 21:59
      Przecież przeciętny śmiertelnik nie rozróżni diamentu za milion baniek od cyrkonii za trzy dyszki.
      • ichi51e Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 23:52
        I dzięki body - Złodziej który okradł moja matkę był tradycjonalista i zrabował wyłącznie wyroby z żółtego złota..
    • ga-ti Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 22:02
      Jesteś gruba, a masz tak małe rączki i chudziutkie paluszki? big_grin
      Wybacz, ale uśmiałam się. Historie, jak to palce ucinają, by pierścionki z diamentami z nich zdjąć to były opowiadane dawno temu i chyba ku przestrodze niemądrym panienką.
      A tak od praktycznej strony, ja obrączkę noszę cały czas, nie zdejmuję jej od prawie dziewięciu lat, czy taka z diamentami nie będzie niepraktyczna?
      • ga-ti Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 22:03
        ...panienkom - liczba mnoga.
    • borsuczyca.klusek Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 22:05
      Bez ślubu kościelnego diamenty się nie należą. Nie wiedziałaś?
    • iwles Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 22:39

Oczywiście, że nasze! Ale ja mam duże łapska, to może dlatego nikt jeszcze na mnie nie napadł.
    • daniela34 Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 22:45
      A w ogóle to w Polsce z uwagi na obcinanie kończyn upierścienionych wszystkie kobiety wyglądają tak.
      It's just a flesh wound!
      • marta.graca Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 22:49
        Na pierwszy rzut oka wydawało się, że łeb też jej obcięli 😬
        • daniela34 Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 22:51
          Może jakby miała na nim diadem...
          • marta.graca Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 22:54
            Takie rzeczy to chyba tylko w Ameryce, diademy i keczup !
            • majenkirr Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 15:11
              😡
        • mikams75 Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 15:55
          mne na pierwszy rzut oka wydawalo sie, ze to hydrant.
          • majenkirr Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 16:00
            Uff, to nie jestem jedyna.
      • livia.kalina Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 23:26
        To mężczyzna jest. Tak u nas wyglądają kandydaci na narzeczonych, wychodzący ze sklepu jubilerskiego aby poprosić wybrankę o rękę.
        • chatgris01 Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 10:26
          ... i to wyjasnia, dlaczego prosza o rękę (w sumie mogliby i o dwie).
        • towarzyszka_leila Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 10:44
          Walcz rycerzu!😀😀😀
    • srubokretka Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 22:57
      Jak lece do PL to nawet ciuchy zmieniam na lotnisku w Wawie na stare lachmany, a ty sie pytasz czy karaty nosze phiiii

> budżet zostanie zainwestowany w podróż poślubną, obrączki i pierścionek zaręczynowy.

Zainwestowany powiadasz? ehhh widac prawde mowia o polskich szkolach.
    • bei Re: Pierścionek zaręczynowy 17.05.23, 23:07
      Jak pierścionek to złoty, z niebieskim oczkiem-

‚’’Złoty pierścionek, złoty pierścionek na szczęście, Z niebieskim oczkiem, z błękitnym niebem, na szczęście. Złoty pierścionek kataryniarza jedyny’’- a nie jakieś nowomodne brylanty

• aadrianka Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 07:02
        Złoty pierścionek podwędził Bronek z wystawy
        Za ten pierścionek posiedzi Bronek do sprawy...
    • sanciasancia Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 09:15
      W Polsce carat się bardzo źle kojarzy właściwie jak wszystko co rosyjskie.
    • towarzyszka_leila Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 09:22
      Cóż, kiedyś nosiłam spory diament na palcu, aż kiedyś w metrze, zauważyłam podejrzanego typa, który gapił się na moją dłoń. Od tej pory boję się nosić na codzień. Ale mój diament jest większy niż 1ct
      • alpepe Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 10:06
        Może chciał ci powróżyć, albo masz żylaste łapy?
        • towarzyszka_leila Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 13:43
          Chłop? Wróżyć? Był jubilerem, moim sąsiadem😀
    • lu_na_be Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 09:40
      Po prostu schowaj ten pierścionek i obrączkę w sejfie. Będzie bezpiecznie.
    • memphis90 Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 10:03
      Ja to po prostu jak chamka po ulicy nie chodzę, bo niby po co? Z apartamentu prywatną windą do garażu podziemnego, stamtąd tylko do CH na przykład, i to takiego lepszego. Jak jest tam dealz czy pepco, to mi to dyskwalifikuje takie CH, bo widać, że dla biedoty. Jak chcę na premierę do teatru czy na wernisaż, to zamawiam limo i podwozi mnie pod drzwi.
    • alpepe Re: Pierścionek zaręczynowy 18.05.23, 10:07
      Odpowiem serio. Przechytrz złodzieja, wydłub brylant z pierścionka, zastąp cyrkonią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka