Dodaj do ulubionych

Godziny pracy w Warszawie

17.05.23, 23:31
Czy normą jest, szczególnie w korporacjach, praca do godz. 17 z obowiązkową godzinną przerwą na ''lunch"?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Godziny pracy w Warszawie 17.05.23, 23:35
      Nie, z godzinną przerwą spotkałam się w jednym miejscu tylko.
      Praca do 17 jest częsta, bo zaczyna się ją o 9.
    • bruy-ere Re: Godziny pracy w Warszawie 17.05.23, 23:43
      Pracowałam 8.30-17.30 i była w tym przerwa na lunch (nie można było np. zrezygnować i skończyć wcześniej). To jakiś koszmar i oni do tej pory tam pracują).
      Ale też pracowałam 9-17 i tu już przerwa wliczona nie była.
      • bruy-ere Re: Godziny pracy w Warszawie 17.05.23, 23:44
        *tak pracują
      • better.call.kim Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 15:33
        Raz tak pracowałam, można było zacząć dowolnie 8:00-9:00 i pracowało się 8 h z obowiązkową GODZINNĄ przerwą na lunch (znaczy obowiązkową w sensie, że nie można było zrezygnować). W praktyce ludzie przyłazili o 8:00 i snuli się jak zombie, do 9:00 jedli śniadanie po kątach i nadrabiali newsy na Pudelku, a przed 17:00 stado sępów stało przy czytniku RCP i czekało, aż się godzina zmieni na 17:00.
        • imponderabilia22 Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 17:57
          better.call.kim napisała:

> Raz tak pracowałam, można było zacząć dowolnie 8:00-9:00 i pracowało się 8 h z
          > obowiązkową GODZINNĄ przerwą na lunch (znaczy obowiązkową w sensie, że nie możn
          > a było zrezygnować). W praktyce ludzie przyłazili o 8:00 i snuli się jak zombie
          > , do 9:00 jedli śniadanie po kątach i nadrabiali newsy na Pudelku, a przed 17:0
          > 0 stado sępów stało przy czytniku RCP i czekało, aż się godzina zmieni na 17:00
          > .

A można było iść na przerwę o 16 i już nie wrócić?
          • chococaffe Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 18:03
            Ja mogłam. Po 7 h.
        • sol_13 Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 23:01
          better.call.kim napisała:

> W praktyce ludzie przyłazili o 8:00 i snuli się jak zombie
          > , do 9:00 jedli śniadanie po kątach i nadrabiali newsy na Pudelku, a przed 17:0
          > 0 stado sępów stało przy czytniku RCP i czekało, aż się godzina zmieni na 17:00
          > .

Jesssu jaki bezsensuncertain
    • smoczy_plomien Re: Godziny pracy w Warszawie 17.05.23, 23:44
      Typowe godziny pracy w korpo to chyba 9-17. Chyba, bo w moim otoczeniu najczęstszą opcją jest praca w dowolnych godzinach, ale tak, żeby od 10/11 do 15 być dostępnym.

Z obowiązkową przerwą na lunch spotkałam się tylko raz, w januszexowym korpo 15 lat temu. W mojej branży obecnie ludzie by wyśmiali taką ofertę.
    • rumba2023 Re: Godziny pracy w Warszawie 17.05.23, 23:47
      Tak, mieszkańców warszawskich korporacji można rozpoznać po tym, ze jedzą lunch, podczas gdy reszta Warszawy i Polski je obiad.
      Skoro przerwa na lunch trwa godzinę to pewnie do 18 tyrają.
      • karen_ann Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 10:02
        Większość korpo ma przerwę na lunch w sensie idziemy na obiad kiedy chcemy i w czasie 8 godzin pracy, bez doliczania tej przerwy. Czyli pracujemy 9-17 albo jak kto chce zeby było 8 godzin.

Nikt tego u nas nie sprawdza i nie czepia się. Sprawdzają ostatnio czy weszliśmy do biura, bo jest powrót do biur z pracy zdalnej.
        • rumba2023 Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 15:02
          karen_ann napisała:

> Większość korpo ma przerwę na lunch w sensie idziemy na obiad kiedy chcemy i w

A u Was cały czas używa się określenia "lunch"?
          Przez ponad 20 lat pracy zawodowej słyszałem to raczej tylko w Warszawie ale myślałem, że i tam to wyszło już z użycia.
    • palacinka2020 Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 11:11
      Nie, typowa jest praca do 17.30. Przeciez jak pracujesz do 17 to nie masz godzinnej przerwy. Zaczynasz o 9 (nigdy nie spotkalam sie z zaczynaniem wczesniej), plus 8 godzin to 17, plus jakies pol godziny na lunch to 17.30. Wiele osob pracuje dluzej, nie rozumiem co w tym dziwnego.
      • bergamotka77 Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 11:24
        Typowe to 9-17 ale zdarzało mi się pracować w godzinach 8-16, 10-18, 9:30 - 18 a teraz 7-15. Przed laty także 9- 19-20 nierzadko.
        • bergamotka77 Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 11:28
          Nigdzie nie miałam narzuconej przerwy obiadowej ale przyjmuje się, ze nie dłużej niz pół godziny jeśli w godzinach pracy.
      • imponderabilia22 Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 14:37
        palacinka2020 napisała:

> Nie, typowa jest praca do 17.30. Przeciez jak pracujesz do 17 to nie masz godzi
        > nnej przerwy. Zaczynasz o 9 (nigdy nie spotkalam sie z zaczynaniem wczesniej),
        > plus 8 godzin to 17, plus jakies pol godziny na lunch to 17.30. Wiele osob prac
        > uje dluzej, nie rozumiem co w tym dziwnego.

No popacz a ja pracuję 7-15😉
        • default Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 15:44
          A ja 7:30-15:30 🙂
          U nas są dopuszczalne godziny rozpoczęcia pracy od 7 do 10 i odpowiednio zakończenia od 15 do 18. Z tym że trzeba się zdecydować na jeden model, nie tak że raz przyjdziesz od 7, a raz od 10. No i na te skrajne godziny trzeba mieć zgodę przełozonego.
    • mia_mia Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 11:57
      W korpo 9-17, w firmach państwowych, urzędach 8-16, ale często jest pewna elastyczność, obowiązkowa przerwa na lunch nie jest powszechna, lunche w ramach godzin pracy już bardziej.
    • lauren6 Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 12:10
      Normą nie jest, ale się zdarza, szczególnie w amerykańskich korpo. W polskim wydaniu oznacza to ni mniej ni więcej, że będziesz pracować 9h dziennie, tyle że ta 1h jest bezpłatna.
    • yen_z_vengerbergu Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 14:39
      Od dawna nie jest to norma. Z 10 lat temu owszem, zdarzało się często, w tym w firmie, w której pracowałam wiele lat. Po bodaj 7 latach słuchania pytań od pracowników "dlaczego musimy mieć tę przerwę, nikt jej nie chce" ówczesny zarząd zrezygnował z tego i wszyscy żyli długo i szczęśliwie.
      • rumba2023 Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 15:01
        Poza tym kodeks pracy gwarantuje 15 minut przerwy na obiad w ramach 8h. Taka dodatkowa godzina dziennie to czyste złodziejstwo z czasu pracownika.
    • chococaffe Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 15:07
      W Warszawie jest tyle typów instytyucji, firm, usług itp, że nie jest możliwym mówić o godzinach pracy w Warszawie. Są pewnie takie jak wszedzie, przynajmniej w większych miastach
    • dwa_kubki_herbaty Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 15:49
      A można robić sobie przerwę na lunch o 16h?
      I wyjsć do sklepu po kanapkę/obiad dla rodziny i jesc w drodze do domu?
    • sandy_cheeks Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 18:05
      W mojej poprzedniej robocie była obowiązkowa godzinna przerwa na lunch, w obecnej jest pół h. Od czasu pandemii raz w tygodniu pojawiam się w biurze i w czasie tej przerwy wracam do domu, by z niego dokończyć pracę (czyli dobić do 17).
      W moim zespole oprócz mnie jest 1 osoba, która pracuje w godzinach 8.30-17.00. Większość ludzi przychodzi na 9.30-18.00, ale też nieliczni mają dzieci…
      • lauren6 Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 18:57
        Pracowałam tak, gdy miałam małe dziecko. Moja córka była dzieckiem odbieranym jako ostatnie z przedszkola, a na mnie w robocie i tak patrzono krzywo, że tak wcześnie wychodzę.

Taki tryb pracy to okradanie pracownika z jego prywatnego czasu. Jak się nie ma wyboru to się bierze taką pracę jaka jest. Dziś całe szczęście wybór już mam i na wstępie rozmów rekrutacyjnych upewniam się czy to nie jest praca z obowiązkową bezpłatną godziną (lub pół godziny) na lunch.
        • sol_13 Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 19:05
          Czy obecnie, przy częstych ofertach pracy zdalnej, wyskakują jeszcze z takimi pomysłami obowiązkowej godzinnej przerwy?
        • dyzurny_troll_forum Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 19:23
          lauren6 napisała:

> Dziś całe szczęście wybór już mam i
          > na wstępie rozmów rekrutacyjnych upewniam się czy

Nie przejmuj się, wybierzesz sobie na jesieni Tuska z PO i wrócą stare dobre czasy!
          I będziesz robiła jak pan pracodawca sobie zażyczy. I będziesz zadowolona. I będziesz się uśmiechała!
    • sol_13 Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 18:36
      Nie jest normą, normą jest praca w godz. 09-17 lub 08-16 z przerwą na obiad w trakcie.
    • kurt.wallander Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 18:49
      I tak, i nie.

Typowo pracuje się do 17.00. Ale bez obowiązkowej przerwy, tylko od 9.00 do 17.00
    • kozica111 Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 19:50
      W korpo nie ma pracy, jest prosta głupia pańszczyzna, coraz bardziej podważana..
      • net.sandra Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 19:58
        Mógłby mnie ktoś oświecić co się robi w korpo, na czym polega ta praca? Serio -nie wiem
        • sandy_cheeks Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 20:40
          Uhm, ja jestem od wszystkiego, choć prawdę mówiąc mam sporo wolnego czasu. Testuję specyficzne systemy finansowe, które sprzedajemy dużym firmom, wcześniej tez biorę udział przy ich tworzeniu, piszę pod nie dokumentację i podręczniki użytkownika. Dodatkowo robię masę niepotrzebnej nikomu dokumentacji pod kątem zarządzania ryzykiem, robię sprawozdania finansowe dla firm i masę głupiej papierologii.
          Dla nas im bardziej zawiłe i nędzne jest polskie prawo tym lepiej, bo przychodzą do nas klienci, którzy nie chcą się babrać w guanie z polskich przepisów. Za kasę ułatwiamy im funkcjonowanie w tym chorym kraju…
        • angazetka Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 20:47
          Uważasz, że w korpo jest jakiś jeden rodzaj pracy?
          • sol_13 Re: Godziny pracy w Warszawie 18.05.23, 22:59
            To chyba troll.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka