Dodaj do ulubionych

Kto na diecie?

18.05.23, 06:52
I jakiej? Luźny wątek do dzielenia się.

Ja od marca schudłam 7,3 kg, jeszcze z 10 przede mną. Zazwyczaj przy 7 mam kryzys, więc może dzięki temu wyznaniu tutaj i wątkowi uda mi się go przejść. Liczę kalorie z Fitatu, nie jem słodyczy i makaronów (i innych takich), ruchu mam zawsze dużo (bo chyba mam ADHD), ale nie ćwiczę, nie mogę się zmusić. Chyba że spacery z trzema psami, z których każdy ma inną wizję (suka: przygoda czeka za rogiem, szybciej szybciej, chyba widzę wiewiórkę; pies: chcę się przywitać z Kapslem, Burkiem, Azorkiem, szybciej szybciej bo pójdą; szczeniak: spacer jest po to, żeby wąchać każdy patyczek i kamyczek) można uznać za ćwiczenia: stretching, siłownię i cardio w jednym wink
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Kto na diecie? 18.05.23, 07:06
      Ja, ale nie żadnej szczególnej - jest to raczej związane z sezonem i dostępnoscią świezych sezonowych owoców/warzyw. I chciałabym jeść mniej na mieście/z miasta. I dużo pić (to najtrudniejsze). Żadnych celów koncowych sobie nie wyznaczam.
      • drilka Re: Kto na diecie? 18.05.23, 07:20
        O, to jest moje podejście - cieszę się z dostępności sezonowych warzyw i owoców (nazywam to dietą) i bardzo dużo się ruszam. Ale gdyby chciało mi się spiąć to porzuciłabym z 5 kg.
    • by Re: Kto na diecie? 18.05.23, 07:14
      Od 10 dni, schudłam 1 kg.
      Wczoraj miałam napad na węglowodany, zjadłam 4 rogale - to znak, że coś muszę zmodyfikować...
      Chcę schudnąć 15 kg.
    • mak_z_figa Re: Kto na diecie? 18.05.23, 07:18
      Gratulacje.
      Ja od pół roku mniej więcej. Cukrzycowa, więc raczej na zawsze niż na chwilę. Ale udało mi się zrzucić w tym czasie 15 kg. Do celu minimum jeszcze 2, ale teraz idzie zdecydowanie wolniej.
      • by Re: Kto na diecie? 18.05.23, 10:17
        Czy jesteś na keto?
        • mak_z_figa Re: Kto na diecie? 18.05.23, 15:04
          Nie, keto mi nie pasuje. Za dużo ograniczeń. Trochę pozmieniałam w jadłospisie. Mniej pieczywa i albo takie o niskim ig, albo pelnoziarniste. Ciemny ryż, kasza gryczana albo bulgur. Erytrytol zamiast cukru. I dużo więcej warzyw. W końcu jest w czym wybierać, po jesienią mały wybór był
    • hosta_73 Re: Kto na diecie? 18.05.23, 08:10
      Jestem właściwie od kilku lat.
      Staram się zdrowo jeść, dużo pić i nie grzeszyć czekoladą smile. Notuję co jem w aplikacji i trzymam stałą wagę ale chciałabym schudnąć 5-7 kg. Jest to walka o każde 10 dkg dlatego umówiłam się do dietetyka klinicznego, niech przeanalizuje mój jadłospis i wskaże słabe punkty. Może to niedoczynność tak mnie blokuje, może gdzieś robię błąd a może tak ma być i muszę się z tym pogodzić.
    • triismegistos Re: Kto na diecie? 18.05.23, 08:15
      Ja, nieustannie 😉 akurat ciągle robię redukcję, w lipcu wchodzę na masę. W sumie to redukcja jest łatwiejsza 🙄
    • mid.week Re: Kto na diecie? 18.05.23, 08:29
      Kocham luzne wątki o odchodzaniu, zawsze wybucha w nich bomba 😂

Ja sie dowiedzialam, ze jestem na diecie w momencie przeprowadzki do biura z duzym socjalem, w ktorym spotykamy sie przy posilkach. Moje jedzenie wzbudza zawsze applauz "jak ty zdrowo jesz"! albo uwagi "a ty sie odchudzasz? z osci na kosci chyba", "diete masz?"
      • primula.alpicola Re: Kto na diecie? 18.05.23, 13:23
        mid.week mam tak samo, już p
        • primula.alpicola Re: Kto na diecie? 18.05.23, 13:24
          Już przywykłam🤪
          • mid.week Re: Kto na diecie? 18.05.23, 15:22
            myslałam ze sałata wzbudza tyle emocji tylko w przedszkolu big_grin
            • primula.alpicola Re: Kto na diecie? 20.05.23, 11:49
              U mnie w robocie emocje wzbudzają moje pudełka. W pudełku na przykład komosa ryżowa, grillowana pierś, brokuł (z wczorajszego obiadu), pomidorki, na wierzchu rukola.
              Emocje dotyczą po pierwsze "a po co ci dieta?", a po drugie "Ale że ty masz na to czaaaassss!"
              • mid.week Re: Kto na diecie? 22.05.23, 16:03
                Kiedys zapomnialam kupic bułki a ze nie chcialo mi sie wracac do sklepu to zrobilam sobie kanapke z papryki (papryka na pół, na nią twarozek itd) - to byl dopiero szał!
              • hosta_73 Re: Kto na diecie? 22.05.23, 16:10
                Moje pudełko też wszystkich interesuje. Na szczęście teraz jen przy biurku i rzadko ktoś się przyłącze ale gdy siedziałyśmy przy jednym stoliku to zawsze była analiza mojego śniadania.
                Ależ to było wkurzające czasami 🙄.
                Najbardziej nie lubiłam pytania "ty sobie tym pojesz?" Albo " i tobie to wystarczy?". Jakby bez chleba nie można bylo być sytym 🙈.

Ciekawe gdybym to ja komentowała : zmieścisz tyle buły? albo: to masz porcje na dwa dni?
    • marta.graca Re: Kto na diecie? 18.05.23, 08:33
      Ja jestem na diecie od końca listopada, schudłam jakieś 7 kg, swój cel redukcyjny już osiągnęłam, ale zależało mi także na stałej zmianie sposobu odżywiania na bardziej zdrowe, domowe posiłki. Od czerwca zaczynam chodzić na siłkę i fitness, zgodnie z zasadą: najpierw masa, potem rzeźba, ale nie wiem, co z tego wyjdzie, bo jeśli chodzi o ruch, to mam bardzo słomiany zapał.
      • kafana Re: Kto na diecie? 18.05.23, 10:35
        Musisz znaleźć zajęcia i trenera którego polubisz. Wtedy chodzi się z przyjemnością.
        • marta.graca Re: Kto na diecie? 18.05.23, 12:01
          Niestety nie jestem fanką zajęć ruchowych i nawet jak coś lubię, to trudno mi się zmobilizować.
          • borsuczyca.klusek Re: Kto na diecie? 18.05.23, 12:47
            marta.graca napisała:

> Niestety nie jestem fanką zajęć ruchowych i nawet jak coś lubię, to trudno mi s
            > ię zmobilizować.
            >

Znam ten ból bardzo dobrze, najgorzej jak człowiek czasu nie ma a musi jeszcze na ćwiczenia wykroić 😒
            • marta.graca Re: Kto na diecie? 18.05.23, 13:53
              Akurat u mnie jest ten problem pierwszego świata, że jako bezdzietna lambadziara mam dużo wolnego czasu, a zamiast poświęcać go na rozwój osobisty i budowę mięśni, zwykle zalegam na kanapie z Kindlem.
              • hosta_73 Re: Kto na diecie? 18.05.23, 15:05
                Jakem matka odchowanego bombelka - znam ten ból!
              • tt-tka Re: Kto na diecie? 18.05.23, 15:09
                marta.graca napisała:

> Akurat u mnie jest ten problem pierwszego świata, że jako bezdzietna lambadziar
                > a mam dużo wolnego czasu, a zamiast poświęcać go na rozwój osobisty i budowę mi
                > ęśni, zwykle zalegam na kanapie z Kindlem.
                >

jest cos, czego sie boisz ? myszy, inne zyjatka ? to umow sie z kims, ze bedzie ci to regularnie wypuszczal na te kanape - nawet sobie nie wyobrazasz, jak swietnie robi na kondycje i figure skakanie po meblach, zwisy z karnisza i lot pod zyrandolem big_grin
                • marta.graca Re: Kto na diecie? 18.05.23, 16:26
                  Niestety nie. Ponad 30 lat żyłam z kotami, blisko lasu i z myszami i innymi żyjątkami jestem za pan brat smile Zresztą już widzę minę męża, gdybym go poprosiła o obstalowanie myszy na kanapie w salonie ( on miastowo- blokowy i za zwierzętami nie przepada) smile
              • borsuczyca.klusek Re: Kto na diecie? 18.05.23, 16:38
                To może spróbuj przerzucić się na audiobooki i ćwiczyć w trakcie słuchania?
                • marta.graca Re: Kto na diecie? 18.05.23, 17:03
                  Jakoś nie przepadam za audiobookami, trudno mi się na nich skupić. Ogólnie jak już ruszę ten tyłek i odpalę YouTube z ćwiczeniami, czy wyjdę na siłkę, to jest ok. Problem jest w tym ruszeniu, zwłaszcza, że jestem szczupła i nie jest mi to potrzebne, by schudnąć, tylko dla zdrowia.
                  • borsuczyca.klusek Re: Kto na diecie? 18.05.23, 17:18
                    Ruszenie się jest najtrudniejsze, ale warto bo efekty szybko przychodzą i człowiek zwyczajnie lepiej się czuje.
                    • marta.graca Re: Kto na diecie? 18.05.23, 18:15
                      Wiem wiem, miałam już wiele ruchowych zrywów w swoim życiu i ogólnie jestem osobą dość aktywną - np. latem chodzę często na długie spacery, jeżdżę na rowerze, chodzę z kijkami, na jogę. Ale jakoś nie robię tego na tyle regularnie, by mnie to satysfakcjonowało pod względem zdrowotnym, zwłaszcza że mam siedzącą pracę.
          • thea19 Re: Kto na diecie? 20.05.23, 11:57
            wiesz, ja całe życie nienawidziłam biegania a teraz sama z własnej woli zasuwam po 35-40 minut na bieżni. Jak juz wejdę, to po 10 minutach mi wszystko jedno i biegnę do końca big_grin
            Ćwiczenia regularna uzależniają o ile masz motywację.
            • marta.graca Re: Kto na diecie? 20.05.23, 13:14
              Miałam okresy w życiu, kiedy regularnie się ruszałam- rower, siłka, nordic walking, basen- nie uzależniłam się.
    • wapaha Re: Kto na diecie? 18.05.23, 09:08
      😉
    • tt-tka Re: Kto na diecie? 18.05.23, 10:27
      Ja od dzis - bialkowa (kefir, twarog, jajka) plus truskawki, jak sie pokaza. Urywam sie na 8-10 dni w glusz i dzicz, a czy sie bede opalac na lezaco, czy w ruchu, to sama jeszcze nie wiem. W dodatku waga sie zepsula, a centymetr zapodzial gdzies, wiec nawet nie bede wiedziala, ile mi ubylo big_grin
      • lilia.z.doliny Re: Kto na diecie? 23.05.23, 12:06
        Możesz opowiedzieć coś więcej o tej białkowej? Rzygam już swoją warzywną. Ukochane awokado też budzi wstręt. Trochę słabo mi ostatnio idzie. Najchętniej jadłabym fajny chleb ( byle nie razowy!!!!!!) I smażone rzeczy.
    • borsuczyca.klusek Re: Kto na diecie? 18.05.23, 10:32
      Od poniedziałku ograniczam słodycze i fast foody. Liczy się? 😅
    • jennifer1 Re: Kto na diecie? 18.05.23, 10:32
      Ja na diecie od początku kwietnia. Dietetyk i herbalife... Schudłam ok 4,5 kg, zostało jeszcze 5. Nie ćwiczę od ok. 2 miesięcy ale w planach powrót na siłownię i rower smile Nie jem pieczywa, makaronu, ziemniaków oraz nabiału (nabiał to mój pomysł bo zauważyłam, że chyba mam nietolerancję laktozy) - dużo lepiej się czuję.
    • kafana Re: Kto na diecie? 18.05.23, 10:34
      Dieta tego nie nazwę ale unikam węgli i to na mnie działa. ( cukru i słodyczy nie używam od zawsze)
      Mam jeden intensywny trening w tygodniu i po roku widzę bardzo duze efekty także zachęcam bardzo nawet do tego 1 razu. Sama w życiu bym tak nie ćwiczyła.
      Ostatnio zaczęłam biegac rano na razie niecałe 3 km wiec żaden wyczyn ale czuje się super.
      Dawno się nie ważyłam nie sprawdzam tez obwodów ale wyglądam zdecydowanie lepiej.
    • amelia78 Re: Kto na diecie? 18.05.23, 11:02
      od końca września zgubiłam 12 kg wink chciałabym zrzucić jeszcze 4 kg. Czuję się dużo lepiej, nie mam zadyszki przy wchodzeniu po schodach, nie boli mnie kręgosłup (nie byłam otyła- miałam nadwagę- 76 kg przy 169 cm). Nie myślę o diecie (dieta dla mnie to coś przejściowego), raczej zmieniłam styl życia i odżywiania. Dwie największe zmiany: drastycznie ograniczyłam słodycze i słone przekąski i po 25 latach zaczęłam jeść śniadania (owsianka). Chodzę raz w tygodniu na jogę. Niestety pracę mam siedzącą, nie mam psów i małych dzieci, żeby spacerować.
      • marta.graca Re: Kto na diecie? 18.05.23, 11:59
        A bez dzieci i psów nie można spacerować?
        • fabryka.lodow.napatyku Re: Kto na diecie? 18.05.23, 12:58
          ja zaczelam 5 dni temu Montignaca
        • kafana Re: Kto na diecie? 18.05.23, 13:20
          Zamiana auta na zbior Kom i wysiadanie wcześniej lub parkowanie w odległości spacerowej. Zamiana windy na schody. Zakupy na piechotęsmile
          • eriu Re: Kto na diecie? 18.05.23, 15:40
            A nie można już po prostu wyjść na spacer na godzinę?
            • kafana Re: Kto na diecie? 18.05.23, 16:04
              Można ale to brak spontanicznego codziennego ruchu wykańcza nasze kręgosłupy.
        • majenkirr Re: Kto na diecie? 18.05.23, 16:10
          Psy Cię mobilizują wink.
        • amelia78 Re: Kto na diecie? 18.05.23, 16:30
          jestem leniem wink i ciężko mi się motywować do ruchu, ale zamieniłam windę na schody chociaż tyle
    • gama2003 Re: Kto na diecie? 18.05.23, 18:33
      Od jutra będę.
      Znowu popłynelam na slodyczach, niech je szlag. Łażę dużo, ale psuję to żarciem dziadostwa.

I któraś tu pisała, że chodzi z trzema psami naraz. Jak ?
      Bo ja z dwoma już umiem chodzić w dwie strony ? Ale w trzy ?
      • naturella Re: Kto na diecie? 18.05.23, 20:30
        To ja łażę z trójką, na szczęście u mnie dwa idą w tę samą stronę, a tylko jeden (szczeniak) się wlecze i niucha co się da. Ale bywa, że idą wszystkie żwawo (i wtedy przypomina mi się ten mem z facetem ze stadem huskych i dymkiem „żeby tylko nie spotkać kota”). Z dwoma psami chodziłam na dłuższe spacery, z trzema jakoś się nie składa tak dlugodystansowo, ale potrafimy i po półtorej godziny tak się włóczyć.
    • alexandra1984 Re: Kto na diecie? 18.05.23, 20:54
      ja zaczelam biegac! smile
    • lady.madrugada Re: Kto na diecie? 19.05.23, 22:36
      Nie umiem wytrzymać na żadnej diecie, dlatego muszę się ruszać. Waga jest ok (62 przy 170), ale dla zdrowia chciałabym zrezygnować ze słodyczy. Albo chociaż je ograniczyć. I zupełnie mi to nie wychodzi.
    • 18lipcowa3 Re: Kto na diecie? 19.05.23, 22:43
      A co ma makaron do diety? To jakiś produkt zło?
    • zaraz-wracam Re: Kto na diecie? 20.05.23, 00:43
      Ja od lutego nie jem słodyczy. Schudłam tylko ok 1kg, do pominięcia w zasadzie. Natomiast mam dużo lepszą przemianę materii, czego zupełnie nie oczekiwałam, ale bardzo mnie to cieszy.
      Mam nadzieję tez, że spowolniłam proces starzenia i jak prawdziwa e-matka będę niedługo wyglądać na mniej lat niż mój pesel wskazuje.
    • alfa36 Re: Kto na diecie? 22.05.23, 08:01
      No dobra, od dziś i ja.
      • hosta_73 Re: Kto na diecie? 22.05.23, 08:07
        To powiedzenia 👍🏻.
        U mnie waga pokazała dzisiaj mniej o 40 dkg niż 10 dni temu. Zawsze to coś...
        • alfa36 Re: Kto na diecie? 22.05.23, 23:05
          Ciut mało chyba🤔
          • hosta_73 Re: Kto na diecie? 22.05.23, 23:41
            Tłumacze sobie, że to dlatego, że mam niedużo do zrzucenia 😀 bardziej spektakularne spadki mają osoby z dużą nadwagą. Chyba.
    • ogorkowa1377 Re: Kto na diecie? 22.05.23, 10:15
      Aż zgłodniałam od czytania o tych dietach.
      Od kilku tygodni liczę kalorie. Staram się zmieścić w 1400. Wychodzi różnie. I nie chudnę. Trochę mnie to dziwiło. Do czasu kiedy obliczyłam moją podstawową przemianę materii która wynosi właśnie ok. 1400 kalorii. A że ruchu właściwie nie mam to i zagadka stojącej wagi się rozwiązała. Muszę zacząć więcej chodzić bo chciałabym zrzucić 2 kg.
      • naturella Re: Kto na diecie? 22.05.23, 14:05
        Ponoć dieta poniżej 1500 kcal to głodówka i wszędzie przed tym przestrzegają. Ja ustawiłam 1600 kcal, chudnę wolno, ale jednak co jakiś czas coś drgnie. Może lepiej włączyć ruch, tak jak piszesz, niż trzymać taką niską kaloryczność.
        • ogorkowa1377 Re: Kto na diecie? 23.05.23, 10:41
          Tak, wiem. "Amerykańscy naukowcy " obliczyli 🤣
          A z własnego doświadczenia: dwadzieścia kilka lat temu byłam na diecie 1000 kalorii. I to w wersji wegetariańskiej. Schudłam. Mało tego, przeżyłam, włosy i paznokcie mi nie wypadły. A rozsądne wychodzenie z diety uchroniło mnie przed jojo.
          Wagę trzymałam 20 lat. Dopiero po 2 ciąży w późnym wieku, zostały te nieszczęsne 2-3kg z którymi źle się czuję.
          • marta.graca Re: Kto na diecie? 23.05.23, 11:59
            Ja na 1500 kcal byłam lekko głodna, do tego nie było już żadnych dodatkowych aktywności poza pracą, a i tak czasami robiło mi się słabo, zwłaszcza rano po wstaniu. Na 1000 kcal pewnie bym wegetowała w łóżku jak zombie z osłabienia.
      • primula.alpicola Re: Kto na diecie? 23.05.23, 07:17
        " Staram się zmieścić w 1400. Wychodzi różnie. I nie chudnę. Trochę mnie to dziwiło. Do czasu kiedy obliczyłam moją podstawową przemianę materii która wynosi właśnie ok. 1400 kalorii. "

Jeszcze dodaj bieganie i obetnij ze 200 kcal, wtedy już na pewno pozbędziesz się tych 2 kg.
        • primula.alpicola Re: Kto na diecie? 23.05.23, 07:17
          primula.alpicola napisała:

> Jeszcze dodaj bieganie i obetnij ze 200 kcal, wtedy już na pewno pozbędziesz si
          > ę tych 2 kg.

To był sarkazm.
    • volta2 Re: Kto na diecie? 22.05.23, 14:32
      17 kilo chcesz schudnąć? to chyba bardzo dużo?

mnie by ucieszyło pięć na początek, ale nie mam zacięcia. i lubię jeść. liczę, że na rocznym bezpłatnym popracuję z trenerem personalnym i będę jeść zdrowszą niż unijna, żywność.
      • naturella Re: Kto na diecie? 22.05.23, 15:52
        No chciałabym, ale wątpię, że dam radę smile Ja jestem ogólnie ruchliwa bardzo, dużo kroków codziennie, z szybkością i werwą, mam spore spalanie chyba, ale niestety chyba jestem uzależniona od cukru. Więc odstawienie słodyczy i trochę kontrolowanie tego co jem spowodowało, że już ważę te 7 kg mniej. Zobaczymy, jak dalej pójdzie, ale zamierzam kontynuować. Te 10 kg mniej to będzie moja waga, którą miałam przed rzuceniem palenia. 15 kg przytyłam w 2017 roku, gdy rzuciłam fajki, a 2 kg się przypałętało ot tak. Mam już dosyć siebie grubej, pomyślałam sobie, ze mam silny charakter, jestem zołzą niezbyt lubiącą ludzi. A przez loczki i okrągłą figurę sprawiam wrażenie miłej, serdecznej osoby smile
    • marzeka11 Re: Kto na diecie? 23.05.23, 08:08
      Mam zamiar schudnąć 5 kg, na razie 0,5 kg, dopiero zaczęłam. Pomysł: MŻ, czyli jem to, co lubię, ale trochę mniejsze porcje; mniej słodyczy z wykluczeniem batoników, cukierków itp., za to czasami dobre ciasto tak, bo odstawienie zupełne nie wychodzi.
      Spacery, chodzenie i proste ćwiczenia.
    • alexandra1984 Re: Kto na diecie? 23.05.23, 14:52
      dla mnie dieta zawsze byla bardzo trudna. minuta jakby trwala trwala godzine, a dzien o kilka godzin za dlugi i tylko pilnowanie sie by nie zjesc, ciagla obsesja myslenia o slodyczach lub o jedzeniu. Nigdy sie nie glodzilam i zawsze jadlam i tak rozsadnie, ale te nakazy i zakazy, ktore sobie narzucilam nie byly zdrowe.

Ok. rok temu cos sie zmienilo i nie mam ochoty na slodycze, na 'objadanie sie' .... jakby metabolizm? gospodarka hormonalna sie uregulowala? emocje uspokoily? Naprawde nie wiem jak to wytlumaczyc, ale juz nie musze 'walczyc'.

Tez to mi pokazalo, ze niepotrzebnie sie porownywalam cale zycie z innymi, bo teraz widze jak moze byc latwo nie jesc slodyczy, jak moze byc latwo zjesc posilek i nie dojadac, jak moze byc latwo nie myslec o jedzeniu, utrzymywac dobra wage, bo moj umysl i moj organizm jest jakby wolny ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka