Dodaj do ulubionych

Kosz na śmieci i włosy :D

18.05.23, 11:09
To dwa osobne tematy są.
Pierwszy: straszzznie podoba mi się w ikei kosz na śmieci knodd z pokrywą. Wolnostojący ma być. Tyle że jak się znam, to ta pokrywa skończy gdzieś w szafce pod zlewem, a kosz będzie otwarty i będzie kot z niego resztki wybierać. Macie jakiś lifehack na zamykanie kosza? Czy zaakceptować własną słabość i mieć normalny kosz na pedał albo schowany w szafce?

Drugi: jak myję włosy podczas kąpieli w wannie, to są śliczne i niepoplątane. Jak myję włosy pod prysznicem, to wychodzi wymiętolone siano nie do rozczesania. Szampon ten sam, odżywka ta sama. Przeprowadzam się do mieszkania bez wanny. Chcę ładne włosy. Co robić?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Kosz na śmieci i włosy :D 18.05.23, 11:23
      Pooglądaj sobie słuchawki prysznicowe, potrzebowałabyś taką, która może chlustać.
      • tiffany_obolala Re: Kosz na śmieci i włosy :D 18.05.23, 14:33
        Chlusta takim strumieniem, jakby żadnej słuchawki nie było? Takim prosto z węża?
        • alpepe Re: Kosz na śmieci i włosy :D 18.05.23, 14:48
          No to by tu pasowało. Ja rozczesuję zwykle włosy i tak na mokro podobnie jak eliszka i nie mam problemów. Problem mam, jak nie użyję odżywki lub maski, którą trzeba dłużej trzymać i jak nie spłuczę chłodniejszą wodą.
    • szafireczek Re: Kosz na śmieci i włosy :D 18.05.23, 13:03
      Kosz kup, nie wrzucaj do niego resztek jedzenia (to do bio, więc trzeba segregować), a kota karm regularniesmile
      • tiffany_obolala Re: Kosz na śmieci i włosy :D 18.05.23, 14:32
        Kot wyciąga puszki po karmie i pudełka po jogurcie z plastikow i metali, te takie gąbeczki z tacek na mięso ze zmieszanych, a także świetne kartki do darcia i rolki po papierze z papieru. Szafkę z koszem sobie otwiera. I to jest o wiele lepsze niż profesjonalna karma za miliony monet...

Cholibka z tym koszem big_grin
        • szafireczek Re: Kosz na śmieci i włosy :D 18.05.23, 14:38
          To już musi Ci serce podpowiedzieć - kot, czy kosz😍
        • kubek0802 Re: Kosz na śmieci i włosy :D 18.05.23, 14:56
          Kupić kosz wedle uznania. Zamykać na klamkę drzwi do kuchni czy innego przybytku z koszem. Ewentualne miski kocie przenieść do innego pomieszczenia.
          Normalnie zacznę doceniać swego kota którego jedynym dziwactwem jest wypijanie wody z flakonów z kwiatami.
          • tiffany_obolala Re: Kosz na śmieci i włosy :D 18.05.23, 15:31
            Ja o Tym Kocie mogę sagę napisać. Taką jak tu kiedyś była...
            • pyza-wedrowniczka Re: Kosz na śmieci i włosy :D 18.05.23, 17:10
              Mój kot ma tak, jak tiffany. Mamy na szafkach i lodówce zabezpieczenia dla dzieci, wszystkie foliówki pochowane głęboko, kosmetyki w szafce (waciki/gąbeczki do makijażu są świetną zabawką). A do tego jest cudownie inteligentny, szuflady z kredkami nie próbuje nigdy otwierać, za to taką z włóczkami ciągle.
    • eliszka25 Re: Kosz na śmieci i włosy :D 18.05.23, 13:14
      Nie mogłabym mieć takiego kosza na śmieci w kuchni. Zbyt często muszę coś wywalić akurat w momencie, gdy mam brudne/zajęte czymś ręce.

Z włosami miałam podobny problem, ale odkryłam sposób. Czeszę włosy jeszcze pod prysznicem. Myję normalnie, nakładam odżywkę, rozczesuję włosy, spłukuję odżywkę. Po wyjściu spod prysznica zakładam na głowę cienki, bawełniany turban i już ich nie wycieram tylko kilkanaście minut trzymam w tym turbanie, potem zdejmuję i czeszę na mokro. Moje włosy wyglądają duuuużo lepiej, od kiedy tak robię. Może i u ciebie się sprawdzi.
    • emateczka Re: Kosz na śmieci i włosy :D 18.05.23, 14:49
      Lifehack na kosz mam taki, że mam kosz z czujnikiem ruchu. Zamknięty, ale łatwy do otwierania wink Mieszkają z nami dwa wredne koty i wiecznie głodny pies.
      • szafireczek Re: Kosz na śmieci i włosy :D 18.05.23, 15:01
        Nie, no koty nie mogą być chyba wredne, za to pies to zawsze żebrak😁
      • tiffany_obolala Re: Kosz na śmieci i włosy :D 18.05.23, 15:33
        oooo... nie stać mnie big_grin
        • emateczka Re: Kosz na śmieci i włosy :D 18.05.23, 15:41
          Ja kupilam na olx za 180 zł, wielki, dwukomorowy, nowy! Trzeba polować. Bardzo go kocham.
      • beata985 Re: Kosz na śmieci i włosy :D 18.05.23, 22:43
        emateczka napisała:

> Lifehack na kosz mam taki, że mam kosz z czujnikiem ruchu.

🙄czego to się człowiek jeszcze rmatki nie dowie..no i oczywiście potrzebuje teraz takiego kosza...🫣 na allegro po 100 chodzą...
        • emateczka Re: Kosz na śmieci i włosy :D 19.05.23, 07:16
          Ja nie jestem gadżeciara, ale ten kosz to moja wielka miłość 😍
    • ritual2019 Re: Kosz na śmieci i włosy :D 18.05.23, 17:53
      Nie, mam kosz na smieci z przykrywka, sa na stale. Z kosza nie wydostaja sie zadne zapachy. Kosz ktorego przykrywka moglaby sie zapodziac plus niski na tyle ze kot mialby z niego wyciagac smieci to jakies nieporozumienie.
      • tiffany_obolala Re: Kosz na śmieci i włosy :D 19.05.23, 07:13
        Ty widziałaś kiedyś kota? Bo ten chodzi po GORNYCH szafkach kuchennych, i stamtąd sobie zeskakuje gdzie chce. Otwiera łapą szafkę pod zlewem, wskakuje na zlew, stamtąd zupełnie spokojnie dostaje się do zestawu do segregacji śmieci. Nie, oczywiście, można go nauczyć, żeby nie robił tego w mojej obecności.

Drzwi zamknięte tylko na klamkę też sobie otwiera.
        • ritual2019 Re: Kosz na śmieci i włosy :D 19.05.23, 07:32
          Mam dwa koty obecnie a w calym zyciu mialam ich kilka. Nie wiem jakie ty masz szafy ze kot chodzi po gormych i sobie je otwiera, moich nie jest w stanie i nie , nie sa zamkniete na klucz a na wiszacych by sie nie zmiescil. Drzwi tez sobie nie otwiera. Kosza na smieci tez nie jest w stanie otworzyc. Koty zdrowe, pelnosprawne. Laza po drzewach, plotach itd.
          • pyza-wedrowniczka Re: Kosz na śmieci i włosy :D 19.05.23, 08:43
            Wszystko zależy od kota. Wierze tiffany, bo nasz ma podobnie. Otwiera sobie lodówkę, szuflady, szafki, zrzuca przykrywki z pudełek byle się dostać do środka. Potrafił otworzyć drzwiczki szafki pod zlewem, przywrócić kosz na śmieci żeby się dostać do środka.
            • ritual2019 Re: Kosz na śmieci i włosy :D 19.05.23, 13:12
              Nie, zalezy od tego jakie zostawi sie kotu mozliwosci. Mam sprzety zabudowane w kuchni i kot nie otworzy lodowki ani innego sprzetu, nie zmiesci sie na szafy wiszace bo nie ma zwyczajnie miejsca. Moje koty nie otwieraja szaf, szuflad itd. Wiem ze dzieci ematek sa genialne wiec i koty ematek sa. Proponuje wytrenowac je do wykonywania obowiazkow domowych.
              • tiffany_obolala Re: Kosz na śmieci i włosy :D 19.05.23, 18:16
                Ty pacz, nawet koty w tym UK są lepiej wychowane, niż w PL.
                • ritual2019 Re: Kosz na śmieci i włosy :D 19.05.23, 18:47
                  tiffany_obolala napisał(a):

> Ty pacz, nawet koty w tym UK są lepiej wychowane, niż w PL.

No sa i co paradzisz. Choc powinnam napisac ze to kot z Polski, a moze jest?😀
                • pyza-wedrowniczka Re: Kosz na śmieci i włosy :D 19.05.23, 18:51
                  A w ogóle, to mówi się "paczaj" tongue_out https://i1.memy.pl/obrazki/b508842915_ty.jpg
              • pyza-wedrowniczka Re: Kosz na śmieci i włosy :D 19.05.23, 18:45
                Bardzo bym chciała, żeby umiał jeździć na szmacie tongue_out Niestety. Prania też nie rozwiesi. Odkurzacz kiedyś uruchomił, ale już niem nie pojeździł (nie wyciągnęłam z gniazdka i skoczył na przycisk, sąsiadka dzwoniła, że coś długo odkurzamy i chyba coś się stało).

A meble mam zwykłe z Ikei, kiedyś wrzucę filmik, jak można skoczyć na klamkę szuflady, odepchnąć się tylnimi nogami od szuflady niżej i już otwarte.
    • klaramara33 Re: Kosz na śmieci i włosy :D 19.05.23, 11:22
      Co do włosów:co za problem zauważyć różńicę jak są myte w wannie a jak pod prysznicem. Myj pod prysznicem jak pod wanną.
      • tiffany_obolala Re: Kosz na śmieci i włosy :D 19.05.23, 12:15
        Yyy nie da się? Jak mam zanurzyć całą głowę w wodzie pod prysznicem?
        • klaramara33 Re: Kosz na śmieci i włosy :D 19.05.23, 14:47
          Aha to tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka