Dodaj do ulubionych

Fotel - którą wersję wybrać?

18.05.23, 13:11
Postanowiłam kupić tacie taki fotel jak na zdjęciu, ale nie wiem, która wersja - medium czy comfort - będzie lepsza.
W pierwszej chwili wybrałabym comfort, bo wygląda na full wypas, ale czy to aby na pewno będzie wygodne, to dodatkowe pikowanie i zagłówek?

Którą byście wybrały? A może polecacie jakieś inne?
Boję się wtopić, a zwrotów nie ma.
Obserwuj wątek
    • szafireczek Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 13:23
      Ten zagłówek średnio się komponuje z nóżkami. Pianka 8 cm jest na pewno wygodniejsza. Kolor śliczny!
      • pani_tau Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 13:30
        Kolor akurat ma być inny, ale tu i tak wygoda jest najważniejsza.
        • szafireczek Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 13:37
          No zagłówki masz i w samochodzie i w fotelach np. lotniczych, ale prawda jest taka, dopóki nie usiądziesz, to się nie przekonaszsmile
      • samaasma Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 14:12
        To właściwie nie fotel ale Krzesło jak z koszarów

Mam wygodniejsza jest krzesła w jadalni
    • aqua48 Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 13:28
      Najwygodniejszy jest tradycyjny uszak z Ikei, są też żółte, ten zalinkowany ma twarde podłokietniki, to zły wybór.
      • pani_tau Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 13:33
        Kolor przypadkowy. Tych uszaków z Ikei nie pamiętam jako zbyt wygodnych. Nie mam jak tam pojechac, żeby zweryfikować sprawę.
        • aqua48 Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 13:38
          Mam taki z Ikei i mam też fotele podobne do zalinkowanego przez Ciebie. Uszak zdecydowanie wygrywa. Zdarza mi się nawet na nim uciąć drzemkę pod kocykiem, z nogami na podnóżku smile
        • aqua48 Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 13:40
          Dodam, że moje dzieci mają uszak kupiony gdzie indziej/robiony na zamówienie i jednak mój jest wygodniejszy.
          • arthwen Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 13:56
            Dla mnie uszak jest czymś, na czym nie da się wygodnie usiąść smile
            • aqua48 Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 13:58
              arthwen napisał(a):

> Dla mnie uszak jest czymś, na czym nie da się wygodnie usiąść smile

Dlatego najlepiej jest jednak fotel przed kupnem wypróbować własno ekhm.. ręcznie

• arthwen Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 14:14
                Zdecydowanie smile
            • pepsi.only Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 14:18
              Mam tak samo, nie da sie an tym wygodnie siedzieć- a już w tym z Ikea to naprawdę, i żałowałam długooo...

Ale zmieniłam później koncepcję tongue_out i 366 i Lisek są wygodne, więc ... nie ma tego złego.
              Po prostu każdy powinien usiąść, umościć się, chwilę posiedzieć tak i siak, ocenić. I dopiero kupować.
              • towarzyszka_leila Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 21:23
                Lisek i 366 są dla tych, co lubią bardziej siedzieć niż leżeć. Uszak dla tych, co potrzebują się zatopić w fotel. Mnie np kręgosłup nie pozwala wstać z uszaka.
      • rosie Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 13:56
        Ten dla seniora ma wysokość siedziska 46cm, uszaki 41-42 cm. Mój ojciec ma problem ze wstaniem z niższego fotela czy krzesła.
        • pani_tau Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 14:07
          O właśnie, mój też, bo nie może
          się "odbić".
    • gryzelda71 Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 13:43
      Tez będę kupować fotel. Ale jednak poprzymierzam, nie przez net w ciemno.
    • yuka12 Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 13:55
      Trochę wiem, więc się wypowiem.
      1. Tato powinien fotel "przymierzyć". Ponieważ fotele kupuje się do wzrostu, wagi, sposobu siedzenia i długości siedzenia.
      2. Nie wiem, ile tato ma lat, na ile jest sprawny. Bo usiąść to jedna sprawa, a druga to wstawanie.
      3. Jeżeli tata lubi się zdrzemnąć w fotelu, może lepszą opcją byłyby fotele z podnoszonym podnóżkiem i odchylającym się oparciem?
      4. Więc nie znając faktycznego celu (praca, odpoczynek, długi odpoczynek), preferencji i postury, ciężko doradzić 🤷‍♀️.
      • pani_tau Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 14:11
        Średnio sprawny, chodzi o lasce, chociaż to akurat bardziej przez zawroty głowy.
        Sam nie wypróbuje fotela, bo każde wyjście z domu to dla niego niewyobrażalnie energochłonna wyprawa.
        Trochę wazy, jakieś osiemdziesiąt pięć kg przy stu sześćdziesięciu cm wzrostu.
        Ma osiemdziesiąt dziewięć lat.
        • yuka12 Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 17:19
          Może więc lepiej zainwestować w sterowany elektronicznie fotel z podnóżkiem i zagłówkiem? Generalnie takie fotele są solidniejsze, wygodniejsze i można je nachylać/odchylać pod różnym kątem. Dzięki temu wygodniej się na nich siedzi, można zapobiegać odciskom czy opuchnięciu nóg (przy zbyt długim siedzeniu w zwykłej pozycji) i pomagają w stawaniu.
          Przykładowy link z angielskiej strony www.manageathome.co.uk/living-room/seating/riser-recliner-chairs/
          • mid.week Re: Fotel - którą wersję wybrać? 19.05.23, 06:47
            yuka12 napisała:

>
            > Przykładowy link z angielskiej strony www.manageathome.co.uk/living-room/seating/riser-recliner-chairs/
            >

Krystepanie jakie one sa brzydkie. Czasami widuje je w brytyjskich domach w programach domowo-remontowch, zawsze sie zastanawiam co z tymi angolami jest nie tak, ze takie paskudztwa kupują.
            • emateczka Re: Fotel - którą wersję wybrać? 19.05.23, 07:45
              Są po prostu super wygodne, a dla ludzi z ograniczoną mobilnością bardzo praktyczne, bo w sumie za nich wstają wink
            • iwles Re: Fotel - którą wersję wybrać? 19.05.23, 07:57

E tam. Fotel ma być wygodny, przytulny i służyć do zalegania, ewentualnie drzemki 😝
              A te dodatkowo mają takie wybrzuszenie dla czesci krzyzowej człowieka-o rany, jaka to ulga dla kręgosłupa!
              Można wybrać obicie materiałowe, wygląda ładniej.
              • mid.week Re: Fotel - którą wersję wybrać? 19.05.23, 09:00
                Kocham wygodne meble, niewygodnym mówię "żegnam" ale na litość boską... Przecież na to patrzeć trzeba każdego dnia. Oczy by mnie wypadały sad
                • iwles Re: Fotel - którą wersję wybrać? 19.05.23, 10:25

W wersji skórzanej- masz rację.
                  Ale są też w wersji materiałowej, no i od firmy zależy- są zgrabne, smukłe, nie takie landary.
        • aqua48 Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 19:48
          To Ikea będzie dla niego za niska.
    • samaasma Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 14:11
      Bla takie małe rączki twarde jak Stołek w więzieniu przecież starsi ludzie mają takie delikatne kokcie
      chcesz żebym miał pełno siniaków?
    • pepsi.only Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 14:18
      W ciemno? bez posadzenia tyłka chcesz kupić fotel? Auć ...
    • mikams75 Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 16:07
      nie wyglada na szczegolnie wygodny, to raczej krzeslo.
    • emateczka Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 16:12
      Chyba nie ma opcji, że "nie ma zwrotów"?
    • aankaa Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 19:36
      ponad miesiąc czekania, brak możliwości zwrotu - z Chin sprowadzany? wink
      • pani_tau Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 19:43
        Rezygnuję. Tylko co w zamian...
        • aankaa Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 19:51
          foteli dla seniora jest tam kilka na krzyż, poszukaj dostawcy, który akceptuje zwroty, niech tata wypróbuje
        • andaba Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 19:55
          To musi być taki wysoki, krzesłowaty fotel dla osoby, która ma problem podnieść się z niższego?

Moja babcia preferowała zwykłe ogrodowe krzesło, bo na takim najwygodniej jej się siedziało smile

Jeżeli nie miałby problemu z niższym to tego typu fotele są wygodne:

https://www.mrsofa.pl/128-large_default/stabilny-fotel-z-drewnianymi-bokami-f-6.jpg

Ja mam trochę inne, dwa komplety, jeden nie wiem gdzie kupiony, bo otrzymany, a drugi kupiony na bazarze, ale obydwa, te kupione na bazarze też, są świetne. No ale podnieść się starsza osoba może mieć pewien problem, za to siedzi się fantastycznie.
          • pani_tau Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 21:09
            Krzeslowaty, dobre określenie.
            Ja sama uwielbiam zwykłą finkę, ale tata się z niej nie podniesie.
    • majenkirr Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 20:03
      To co pokazałaś Wyglàda raczej jak krzesło, nie wygodny fotel. Popatrz na rozkładane, niektóre nawet pomagajà seniorom wstać. Nieładne, ale wygodne jak cholera. Kupiłam mojemu mężowi po operacji, teraz sama używam i nigdy się nie pozbędę 😌
      • alicjak-2 Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 20:07
        Nie kupuj tego zalinkowanego , wygląda na niewygodny , dziewczyny dobrze radzą, lepszy z ikea
      • abasia0 Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 20:10
        Zerknij na krzeslaradomsko, strona fabryki krzeseł. Mają spory wybór, bardzo dobre jakościowo krzesła i fotele.
    • taje Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 20:29
      Nie kupowałabym. Nie wygląda na wygodny.
    • mysiulek08 Re: Fotel - którą wersję wybrać? 18.05.23, 21:17
      kupilam podobne ciotce, narzekala bardzo, ze niewygodne, plytkie, ona byla niska, wiec dodatkowo nie siegala zaglowka i 'krzywizny' jej inaczej wypadaly 'na plecach'
      wizualnie sie jej podobal ale w uzywaniu juz nie
      • pani_tau Re: Fotel - którą wersję wybrać? 19.05.23, 06:19
        Nie ogarniam drzewka, piszesz o tym, który wstawiłam czy o uszakach z Ikei?

Ciocia znalazła coś, co jej odpowiada?
        • mysiulek08 Re: Fotel - którą wersję wybrać? 19.05.23, 07:47
          o tym z pierwszego postu, uszaka nie chciala

nie zdazylysmy juz nic innego znalezc 😪
    • znowuniedziela Re: Fotel - którą wersję wybrać? 19.05.23, 08:52
      Moja Mama kupiła ten fotel. I odesłała. Jej nie pasował. Też możesz kupić, jest opcja zwrot za darmo. Obadaj,najwyżej odeślesz
    • bywalec_hoteli Re: Fotel - którą wersję wybrać? 19.05.23, 10:22
      Cena chyba niedrogo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka