Dodaj do ulubionych

Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny pracy

18.05.23, 21:10
Słonko, to w zasadzie do Ciebie bo mi poczta szwankije.. A kojarzę.ze coś pisałaś że Ci telefonicznie powiedzieli ze można pobrać skierowanie bez złożonego wniosku.

Otoz dzis bylam w tecjnikum (ttc) po skierowania do lekarza. Chciałam wziąć dla mojego syna i dla kolegi. Ja mam już zlozony wniosek (ale jeszcze nie potwierdzony, muszę go zeskanowac) ale sekretarka już nas widziala w systemie. Kolega jeszcze nie złożył wniosku (wiec go nie widzoalq w systemie) I powiedziała że w zwiazki z tym nie może dać skierowania.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 18.05.23, 21:14
      Kurde mi powiedziała że może przyjść i mu da skierowanie. Ale dzięki za info. Pogonię go z tym wnioskiem żeby wreszcie cos wybrał...
      • em_em71 Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 18.05.23, 21:18
        A nie może sekretariat wysłać mailem tego skierowania? Ja tak w zeszłym roku suę dogadałam. W przychodni na Bolka nie było problemów, że skan
        • slonko1335 Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 18.05.23, 21:24
          W tym roku nie wiedzieć czemu wniisek znowu jest papierowy....
    • rosie Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 18.05.23, 21:22
      Szkoła daje skierowanie do lekarza medycyny pracy? A bez tego papierka nie mogę iść i powiedzieć lekarzowi jaki kierunek technikum? U nas zaświadczenie lekarskie przyjmują po ogloszeniu list przyjętych, więc w lipcu razem z kopią świadectwa się dostarcza.
      • little_fish Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 18.05.23, 21:36
        Skoro musi być skierowanie to chyba jednak nie możesz. To tak jak do zakładu pracy - też nie idziesz i nie mówisz, że będziesz pracować w sklepie.
      • ophelia78 Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 18.05.23, 21:47
        Jak idziesz ze skierowaniem z zakładu pracy to masz to na NFZ (tzn placi pracodawca) Jak idziesz sama to płacisz.
        Podejrzewam ze tu o to samo chodzi.
        Prywatnie możesz iść od reki
      • triss_merigold6 Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 18.05.23, 21:51
        Szkoła daje skierowanie do lekarza medycyny pracy?

TAK
      • memphis90 Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 19.05.23, 07:31
        Powinna dać, bo to szkoła zna narażenia na danym kierunku, a na podstawie analizy narażen lekarz może zdecydować, czy dla konkretnej osoby nie istnieją przeciwwskazania.
      • ophelia78 Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 19.05.23, 16:45
        Szkola daje skierowanie i zawsze ma umowę podpsiana z jakąś przychodnia (wowczas nie płacisz za badania).

Wlasnie, Slonko: dzis pojechałam do WOMPu (ttc ma umowe z WOMPEm). A tam jak u Kafki. Rejestracja na dole. Wzielam numerek; liczna oczekujących 15 osob. Ok idę do rejestracji a tam info ze do med.pracy jednak na 5 piętrze. Winda jechała wolniej niż bym szła. Ok dotarłam na 5 piętro. A tam karteczka: po godz.14 rejestracja na dole w kasie. Patrzę na zegraek: 14.04. Q... Zjechałam na dol. Dotarłam na dol do kasy. A tam karteczka: dzis kasa do g.14. Q....
        Generalnie w przychodni pracujące (czyli otwartej) do g18 hulał wiatr. Te 15 osob to chyba w schowku nz szczotki zamknęli.

Wkurzona postanowiłam przemieścić się na Kopwrnika ale był taki korek ze szlag mnie trafił.
        Pojechałam wiec do Evomedu na Dubois (tam robimy z pracy). Oczywiście badanie płatne (bo umowa z WOMPem, z nikim innym szkoly nie mają). Koszt: 2 x 80 zł (okulista i med.pracy). Obie wizyty umawiają w odstępie 10 minut. Numerków full, Pani mnie bytala czy chce na poniedziałek smile

W TOiZ to w ogóle lekarz się w szkole pojawia 2 x tyg i kandydaci mogą zrobić w szkole.

Zrobię jeszcze drugie podejście do WOMPu ale nie spodziewam się cudów, tym bardziej że mocno mnie ogranicza czas (egzaminy, wycieczka Mlodego, potem moja ma tydzien plus nie mam jak się urwać z pracy do poludnia a sam pójść nie może...)
        • rosie Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 19.05.23, 17:44
          W zeszłym roku znajoma tak chodziła. W końcu zrobiła prywatnie. Lekarz, którego szkoła wskazała nie chciał wystawić zaświadczenia bo brakowało bilansu. Bilansu nie było z powodu pandemii. Prywatnie inny lekarz nie widział problemu.
        • slonko1335 Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 19.05.23, 19:11
          Kurde to ja nie wiem z kim gadałam przez telefon bo mi powiedziała, że nie mają umowy z konkretna przychodnia i że skierowaniem mogę iść do dowolnej przychodni uczniowskiej i że w portowej czeka się tydzień na termin i są 3 w miescie gdzie można to zrobić...ja pierdziu...
          • ophelia78 Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 19.05.23, 19:32
            O WOMPie mówiła dyr na dniach otwartych.
            W samym sekretariacie już nie pytałam. Żałuję, bo sekretarka tam była bardzo miła. A mnie się do mózgu ten WOMP przykleił i tam dzis pojechałam.
            O Portowej nic nie wiem.
            Evomed to prywatna przychodnia; ma kontrakt z NFZrm ale jeśli chodzi o medycynę pracy go chyba się rządzi innymi prawami irobisz tam z kim pracodawca ma umowę (tak mamy w szkole - wskazują nam przychodnie i jak chcesz gdzieś i dziej to musisz placic).
            Podpowiadam tylko w w razie "wu" to na Dubois maia numerki bez problemu i cena na szczęście w granicach rozsądku. Plus tam logistyka tez dobrze działa - jak idę z pracy to mam rtg pluc, okulisye, laryngologa i potem lek.med.pracy poumawiane co 15-20 minut i całość trwa szybko bo to wszystko na jednym piętrze w jednym budynku i ludzie się sprawnie przemiesczaja z gabinetu do gabinetu.
          • ophelia78 Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 19.05.23, 19:34
            Swoją drogą co to jest "przychodnia uczniowska"?
            • slonko1335 Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 19.05.23, 19:43
              Znalazla mi wyszukiwarką takie coś pod "przychodnia uczniowka medycyna opracy" ale z 2020 roku ale te 3 placówki mi się zgadzały z ilością podana przez telefon to przyjęłam że o tych mowila..
            • iwles Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 20.05.23, 12:47

Medycyny pracy, ale nie każda chce robić badania uczniom.
        • sajgonetka Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 19.05.23, 19:39
          I tak masz dobrze, że uznają zaświadczenie od komercyjnego.
          U nas tylko zaświadczenia od lekarzy z listy wskazanej przez kuratorium. Do komercyjnych nie ma co iść.
          • rosie Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 19.05.23, 20:09
            U nas jest taki jeden lekarz medycyny pracy, kolejka do niego jest aż na ulicy. Wszystko wszystkim podbija. Drzwi do gabinetu nie zamyka, w poczekalni kilka osób, reszta na klatce, kilka osób na schodach na zewnąrz. Jak w zeszłym roku potrzebowałam zaświadczenia, to nie mogłam uwierzyć. Cennik wywieszony na drzwiach. Za zaświadczenie do szkoły sredniej 50zł (chyba tanio?). Za zaświadczenie na kurs prawa jazdy 200zł, coś jeszcze za 100zł, coś za 150.... I kolejka jeden za drugim co 5 minut do gabinetu. Gdybym nie widziała na własne oczy, nie uwierzyłabym.
          • ophelia78 Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 19.05.23, 21:53
            A to jest akurat kompletnie niezgodne z przepisami: skoro lekarz (nieważne czy prywatnie czy panstwow) wystawił zaświadczenie to kuratorium nie ma absolutnie żadnych narzędzi prawnych by to kwestionować.

Tak samo jak wydłużenia czasu na egzaminach ze wzgledu na chorobe: jeśli uczen do poradni przynosi zaświadczenie od lekarza to PPP mysi je uznać bo nie jest zada instytucja nadrzędna wobec lekarza.

Po prostu ludzie nie chcą się palowac i jak kuratorium mówi "tylko od panstwowego" to kładą uszy po sobie. A kuratorium nie ma żadnych narzędzi prawnych do zakwestionowania i szkolq do nieprzyjęcia zaświadczenia od lekarza.
    • rabarbara123 Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 19.05.23, 22:36
      Dziewczyny, na pewno potraficie mi odpowiedzieć: jeżeli dziecko ma ns pierwszych miejscach LO, a na piątym miejscu technikum, czy technikum wyda skierowanie do lekarza medycyny pracy i kiedy?W trakcie rekrutacji czy po opublikowaniu listy zakwalifikowanych? Warszawa.
      • rabarbara123 Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 19.05.23, 23:40
        Up
      • ophelia78 Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 20.05.23, 12:28
        A dlaczego miałbym nie wydać.?
      • sajgonetka Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 21.06.23, 13:39
        Po opublikowaniu listy zakwalifikowanych.
    • slonko1335 Re: Rekrutacja - skowrowanie do lek.medycyny prac 21.06.23, 12:56
      Ophelio byliście już zrobic te badania? bo mamy jutro i nie wiem czy idzie sprawnie czy muszę urlop wypisać. Idziemy na Smiałego do przychodni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka