Dodaj do ulubionych

Aplikacja do zarządzania zapasem leków

18.05.23, 22:02
Poszukuję dobrej aplikacji do zarządzania zapasami leków. Chodzi mi o coś takiego, co po wprowadzeniu dziennej dawki przyjmowanych leków, zapasu i recept, nadzorowałoby i przypominało, że wkrótce kończy się zapas danego leku w domu i trzeba wykupić receptę albo że recepty już nie ma i trzeba złożyć zamówienie u lekarza.

Mam pod kontrolą leki rodziców (w sumie prawie 30 różnych leków), stworzyłam sobie tabelki w excelu i wszystko pięknie się wylicza, ale nie włączam tego excela codziennie, więc boję się, że coś przegapię. Gdybym miała przypomnienie automatyczne na telefon, to może byłoby prościej.

Nie wiem, czy coś takiego w ogóle istnieje - jeśli tak, to proszę o polecenie.
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Aplikacja do zarządzania zapasem leków 18.05.23, 22:10
      To ilu ty masz rodziców, że aż 30 leków??
      A jak zjedzą podwójną ilość, to co ci da aplikacja? Leków i tak zabraknie.
      • agnes_gray Re: Aplikacja do zarządzania zapasem leków 18.05.23, 22:13
        Rodziców mam dwie sztuki smile Mają po kilkanaście leków.

Nie rozumiem, czemu mieliby zjeść podwójną ilość? Na cały tydzień leki wkładam do pudełeczek i biorą to, co jest włożone na rano/południe/wieczór.
        • memphis90 Re: Aplikacja do zarządzania zapasem leków 19.05.23, 07:29
          Zalecalabym wizytę u geriatry. 15 różnych leków dziennie na głowę to w opór dużo… Przy takiej ilości często wchodzą w interakcje, ktorych efektu nie sposób przewidziec (wiec dodaje się kolejne leki, żeby zniwelować skutki interakcji…). Geriatra pomaga odsiać zbędne leki, zapanować nad tym szaleństwem, czasem zamienia kilka tabletek na postać 2w1 czy 3w1.
          • agnes_gray Re: Aplikacja do zarządzania zapasem leków 21.05.23, 11:07
            Tak, do geriatry chodzimy, trochę zaokrągliłam w górę - w sumie mają 26 leków koniecznych.
            Geriatra tylko troszkę zmieniła dawkowanie, nie można niestety wycofać leków od specjalistów (endokrynolog, kardiolog). Interakcje sprawdzałam na ktomalek, na szczęście nie ma istotnych negatywnych.

A tak na marginesie to wydaje mi się, że każda starsza osoba, która jakieś choroby ma, powinna mieć obowiązkowo nadzór geriatry. Pani doktor, do której poszliśmy jest świetna - wizyta trwała godzinę, na spokojnie przyjrzała się po kolei wszystkim dolegliwościom, omówiła z nami szczegóły, wyjaśniła wątpliwości. Człowiek jest spokojniejszy, że ktoś ogarnia całość, a nie tylko przepisuje leki ze swojej działki bez kompleksowego oglądu (jak to robią specjaliści).
            • kk345 Re: Aplikacja do zarządzania zapasem leków 21.05.23, 11:23
              agnes_gray napisała:

> A tak na marginesie to wydaje mi się, że każda starsza osoba, która jakieś chor
              > oby ma, powinna mieć obowiązkowo nadzór geriatry. Pani doktor, do której poszli
              > śmy jest świetna - wizyta trwała godzinę, na spokojnie przyjrzała się po kolei
              > wszystkim dolegliwościom, omówiła z nami szczegóły, wyjaśniła wątpliwości. Czło
              > wiek jest spokojniejszy, że ktoś ogarnia całość, a nie tylko przepisuje leki ze
              > swojej działki bez kompleksowego oglądu (jak to robią specjaliści).

To teraz sprawdź ilość geriatrów, emerytów i oblicz, po ilu latach zakończyłaby się kolejka do tych godzinnych wizyt. Możesz się pomylić o 10 lat.
              • agnes_gray Re: Aplikacja do zarządzania zapasem leków 21.05.23, 12:18
                A to ja to dobrze wiem. "Powinna mieć" to było takie stwierdzenie z kategorii "w świecie idealnym".
                • kk345 Re: Aplikacja do zarządzania zapasem leków 21.05.23, 12:53
                  Połączenie "w świecie idealnym" i "obowiązkowo" jakoś mi zgrzyta
          • snajper55 Re: Aplikacja do zarządzania zapasem leków 21.05.23, 13:29
            memphis90 napisała:

> Zalecalabym wizytę u geriatry. 15 różnych leków dziennie na głowę to w opór duż
            > o… Przy takiej ilości często wchodzą w interakcje, ktorych efektu nie sposób pr
            > zewidziec (wiec dodaje się kolejne leki, żeby zniwelować skutki interakcji…).
            > Geriatra pomaga odsiać zbędne leki, zapanować nad tym szaleństwem, czasem zamie
            > nia kilka tabletek na postać 2w1 czy 3w1.

Ja mam 20 nie licząc insulin (dwa rodzaje). Nic się nie nadaje do odsiania.

S.
      • grey_delphinum Re: Aplikacja do zarządzania zapasem leków 21.05.23, 11:47
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> To ilu ty masz rodziców, że aż 30 leków??
        > A jak zjedzą podwójną ilość, to co ci da aplikacja? Leków i tak zabraknie.

Co za durny komentarz...

Moja mama zażywa jednorazowo (np prawie, bo dwie tabsy na czczo, potem kilkanaście w trakcie posiłku, a po jedzeniu jeszcze kolejne) 18 tabletek, a gdy dochodzą dolegliwości, na które cierpi dwa lub trzy razy w miesiącu, musi wziąć kolejne 2-3 tabletki.

I naprawdę nie są to witaminy lub inne suplementy, ale lekarstwa, dzięki którym w ogóle funkcjonuje.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Aplikacja do zarządzania zapasem leków 18.05.23, 22:19
      Medisafe
      • agnes_gray Re: Aplikacja do zarządzania zapasem leków 18.05.23, 22:23
        Dziękuję, sprawdzę.
    • ichi51e Re: Aplikacja do zarządzania zapasem leków 18.05.23, 22:19
      Włącz sobie przypominajki w kalendarzu. Ale rozumiem ból big_grin
      • agnes_gray Re: Aplikacja do zarządzania zapasem leków 18.05.23, 22:24
        Najlepiej by było, żeby mi ten plik excela wysyłał przypomnienia, ale takie coś chyba nie jest możliwe smile
        • ichi51e Re: Aplikacja do zarządzania zapasem leków 18.05.23, 23:18
          Google twierdzi ze się da wink
        • snajper55 Re: Aplikacja do zarządzania zapasem leków 21.05.23, 13:33
          agnes_gray napisała:

> Najlepiej by było, żeby mi ten plik excela wysyłał przypomnienia, ale takie coś
          > chyba nie jest możliwe smile

Też mam taki arkusz. W jednej z kolumn mam liczbę dni na ile mi tego leku starczy. Może też datę podawać.

S.
    • zuzanna_a Re: Aplikacja do zarządzania zapasem leków 19.05.23, 07:50
      Ja mam my therapy
      Wydaje mi sie ze spelnia to o czym piszesz. Jest dawkowanie, przypomnienia, alerty, info o zblizajacym sie koncu recept.
      • alterego72 Re: Aplikacja do zarządzania zapasem leków 19.05.23, 11:21
        Też mam My Therapy.
        Nie narzekam.
      • agnes_gray Re: Aplikacja do zarządzania zapasem leków 21.05.23, 11:07
        Dziękuję, sprawdzę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka