Dodaj do ulubionych

Zapalenie ucha srodkowego

18.05.23, 22:32
Powiedzcie,ze samo przejdzie i nie musze jechac do lekarza.
Bol pojawil sie wczoraj w nocy, dzis trwa nieprzerwanie. Biore paracet, wzielam wolne do poniedzialeku. Leże pod kocem.
Ucho pulsuje i boli, boli żuchwa, troche glowa, goraczki chyba brak choc jestem od wczoraj pod wplywem paracetu.
Szukam potwierdzenia ze przejdzie samo, nie chce mi sie wsiadac w auto i jechac na pogotowie. Przezyje te noc czy jednak umrẹ?🥴
Tak,jestem leṅ,choc po lody z lodowki wstałam.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Zapalenie ucha srodkowego 18.05.23, 22:44
      Nigdy mi samo nie przeszło...przykro mi. Zdrowia!
      • abidja Re: Zapalenie ucha srodkowego 18.05.23, 22:48
        slonko1335 napisała:

> Nigdy mi samo nie przeszło...przykro mi. Zdrowia!
        >
        Czyli mialas kilka razy- wspolczuje.
        To moj pierwszy raz. Ktory pamietam.
    • alexa0011 Re: Zapalenie ucha srodkowego 18.05.23, 22:51
      Nie liczylabym, zwłaszcza, że takie zapalenie, jeśli rzeczywiście środkowego, może skutkować głuchotą, częściową lub całkowitą. Moja matka jest laryngologiem, 45 lat pracy, napatrzyłam się. Weź antybiotyk. A że dajesz radę z bólem- szacun. Ja lykałam w aptece, na granicy wycia.
      • naturella Re: Zapalenie ucha srodkowego 19.05.23, 11:49
        O alexa, witaj w klubie. Moja matka to samo, i też tyle lat pracy. Na temat zapaleń ucha już się nawet na forach nie wypowiadam, bo nie ma sensu. I tak ludzie wiedzą lepiej z wkładaniem czosnku, termoforami, nagrzanym grochem, wylewaniem różnych płynów itp. Ja z kolei miałam zapalenie ucha zewnetrznego w ciąży, zmagałam się z nim kilka tygodni, aż pojechałam do mamy i w tydzień mi wyleczyła - ale codziennym czyszczeniem, maściami i innymi takimi. Najgorszemu wrogowi nie życzę takiego bólu co przy zapaleniu ucha, środkowe chyba podobne uncertain
        • alexa0011 Re: Zapalenie ucha srodkowego 19.05.23, 12:04
          Zewnętrznego miałam kilka razy, mamunia darła się na mnie, patyczki były grane , bo to przecież rozkosz pogrzebać. Dicortineff wjeżdżał. Wewnętrznego- ciesz się, że nie doświadczyłaśwink
    • chococaffe Re: Zapalenie ucha srodkowego 18.05.23, 22:55
      IMHO lekarz. Zanim do niego dotrzesz, może ktoś podreptać ci do apteki po krople do uszu typu Otinum? I wydaje mi się, ze raczej ibuprofen a nie paracetamol bo działa też przeciwzapalnie.
    • livia.kalina Re: Zapalenie ucha srodkowego 18.05.23, 22:57
      Nigdy mi samo nie przechodziło, zawsze brałam antybiotyk, z tym tylko, że mi od razu przechodziło na błędnik, nie byłam w stanie przejść prosto metra ani trafić w drzwi, a wymiotowałam tak, że w końcu leciałą ze mnie krew. Z tym tylko, że u mnie wiąże sie to z dość nietypową budową. Lekarka mi powiedziała, że łatwo od ucha do zapalenia mózgu.
    • lauren6 Re: Zapalenie ucha srodkowego 18.05.23, 23:00
      Chcesz mieć ubytek słuchu, czy o co chodzi?
    • misiamama Re: Zapalenie ucha srodkowego 18.05.23, 23:03
      czekasz, aż pęknie błona bębenkowa, wyleje się ropa i wtedy to już będziesz musiała jechać albo raczej dać się zawieźć komuś życzliwemu?
      nie nie przejdzie samo.
    • ophelia78 Re: Zapalenie ucha srodkowego 18.05.23, 23:20
      Jeśli już leczysz się samą to weź chociaż ibuprofen, ma tex działanie przeciwzapalne a nie tylko przeciwbólowe.
      I szczerze to nie, nie slyszalam zeby przezzlo samo. W najlżejszym razie antybiotyk w maści (dicortineff) ale zazwyczaj normalnie antybiotyk doustny.
      Ja zaniedbasz to po pierwsze za chwilę nie tyle że ci się nie będzie chciało iść do lekarza ale bedsie tak napier*** ze sama nie będziesz w stanie. Po drugie zrobi się wysiek a to jmoze doprowadzić do pęknięcia błony bębenkowej. A tu już łatwo o stała utratę słuchu.

Naprawdę, lenistwo ma swoje granice.
      Idź lekarza
      • danaide2.0 Re: Zapalenie ucha srodkowego 19.05.23, 11:12
        Dokładnie, 3 dni grzecznie nurofen, wtedy idziesz na kontrolę, lekarz zajrzy do ucha i stwierdzi, czy trzeba ci antybio.
        Przynajmniej tak to działało przy moim małym dziecku, a co się dziś wyrabia nie bardzo wiem...
    • bombalska Re: Zapalenie ucha srodkowego 18.05.23, 23:42
      Jak moje dziecko bolalo ucho, to pojechalam z nim na pogotowie i dali antybiotyk.
      • trudneslowa Re: Zapalenie ucha srodkowego 19.05.23, 11:31
        big_grin
    • eskaen Re: Zapalenie ucha srodkowego 18.05.23, 23:49
      W niedzielę dopadło mnie to dziadostwo, zapalenie zatok plus zapalenie ucha. W sobotę w nocy wyłam z bólu ale też myślałam że może samo przejdzie. W niedzielę jechałam do szpitala, antybiotyk dali. W międzyczasie brałam ibuprofen w dawkach mocno przekraczanych. Już jest ok tylko ucho zatkane i głucha jestem. Jutro będę dzwonić do lekarza co tu zrobić z tym uchem.
    • ardzuna Re: Zapalenie ucha srodkowego 19.05.23, 02:23
      Przed wojną nieleczony przyjaciel kogoś z rodziny zmarł na zapalenie ucha.
      Serio masz stan zapalny w obrębie głowy i nie leczysz? Na co czekasz?
    • memphis90 Re: Zapalenie ucha srodkowego 19.05.23, 04:43
      Jeśli wirusowe, to może przejdzie. Nie, nie każde zapalenie ucha wymaga antybiotyku. Nie każde jest bakteryjne, szczególnie, jak nie ma gorączki .
      Ale każde trzeba leczyć - lek przeciwzapalny, a nie paracetamol. Krople do ucha typu Lix albo Ototalgin - nie Dicortineff, bo antybiotyk z Dicortineffu leczy pobasenowe zapalenie przewodu słuchowego, do ucha środkowego w żaden sposób się nie dostanie. Solidne krople do nosa, obkurczajace - nie żadna sól morska- albo pseudoefedryna w tabletce. Dobrze dodać cos na rozrzedzenie wydzieliny jak sinupret.

Jak to nie działa, ból się nasila, pojawia się gorączka - sprawdzić, czy nie bakteryjne. Ja akurat ze swojej strony mogę powiedzieć, ze nigdy nie brałam antybiotyku z powodu zapalenia ucha. Szybka reakcja, kiedy cos się zaczyna dziać i u mnie zawsze „przechodziło samo” (tj leczone bez antybiotyku).
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Zapalenie ucha srodkowego 19.05.23, 06:37
      Jeśli chcesz, aby przeszło, to chociaż daj mu szansę i bierz przeciwzapalny ibuprom, a nie paracetamol, który nic nie daje.
    • abidja Re: Zapalenie ucha srodkowego 19.05.23, 17:00
      Po napisaniu posta dotarlo do mnie ze to strasznie glupie tak czekac, z dzieckiem czy kotem bym nie zwlekała...a ze soba...
      Pojechalam na pogotowie,gdzie uslyszalam ze bol ucha to nie priorytet i nie przyjma mnie wczesniej niz moze za 3 godziny. Proponuja kontakt ze stalym lekarzem.
      W nocy probowalam zarejestrowac sie na ekonsultacje. Wada systemu. I tak do rana.
      O 6.10 udalo mi sie wyslac maila do lekarza. Oczywiscie jako informacje zwykla bo zakladka ekonsultacje nadal blad systemu.
      Do teraz jestem bez recepty, w aptece bez erecepty mam dostepne tylko krople usuwajace woskowine.
      I czekam,ze moze moj lekarz sie zlituje i wypisze mi erecepte. Przychodnia dzis zamknieta,wiec moze jednak zajrzy przypadkowo do systemu.
      Lub znowu pojade do nocnej opieki i odczekam swoje.
      Biore nurofen na zmiane z ibuprofenem.
      I ze zlosci chyba bol stal sie bardziej znosny.
      I nie, nie mieszkam w Polsce.
      Oczywiscie w ramach wolnosci wyboru moge isc prywatnie, tak jak skandynawska prawica mi proponuje ograniczajac jednoczesnie dostep do panstwowej sluzby zdrowia.
      Ide zrobie sobie okład z mruczacego koteczka. To zawsze pomaga.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Zapalenie ucha srodkowego 19.05.23, 17:07
        Ale nurofen to też ibuprofen - nie przesadź z ilością.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Zapalenie ucha srodkowego 19.05.23, 17:10
        Ja nie wiem czy my rodzinnie mamy łagodne zapalenia ucha, bo mi pomaga jedna dawka ibuprofenu, wygrzanie ucha np workiem z owsem cieplym owsem, wysmarowane dookoła olejkiem kamforowym.
        A teraz zabobony, jak już nic nie mam, ani pół kropli nawet psich ;P to leje wodę utlenioną i tez pomaga.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Zapalenie ucha srodkowego 19.05.23, 17:16
        A masz katar, albo zapchany nos po tej stronie, po której boli ucho?
        Bo jeśli tak, to potrzebujesz jeszcze kropli do nosa w celu odblokowania trąbki Eustachiusza i umożliwienia odpływu płynu zbierającego się w uchu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka