Dodaj do ulubionych

Kiedy w polskich szkołach

19.05.23, 11:03
przestaną pracować idioci?
Od razu zaznaczam że mam świadomość że jest wielu świetnych, dobrych czy choćby przyzwoitych nauczycieli. Ale wczoraj witki mi opadły.
Mam dziecko w 8 klasie. Wiadomo. Rekrutacja. Egzaminy. Wystawianie ocen. Kartkówki, prezentacje zaliczenia materiału.
Od dwóch dni nauczycielka zapowiada niespodziankę. Którą okazuje się być... sprawdzian. Pisany znienacka. Pytam dziecko "No ale jak, niezapowiedziany sprawdzian?"
- No tak, ale wiesz mamo, on był z tego samego materiału, co ten ostatnio .
- jak to (dopytuję) ? Drugi raz? A dlaczego?
- bo tamten nam ZA DOBRZE POSZEDŁ!!!

Ta dammm 🤦🤦🤦
Obserwuj wątek
    • danaide2.0 Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 11:04
      Naprawdę nie znasz odpowiedzi?
      • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 11:08
        Pytanie było raczej retoryczne...😟
        • danaide2.0 Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 12:02
          Taką miałam przygotowaną alternatywną odpowiedź: czy to jest pytanie retoryczne?
    • la_mujer75 Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 20:40
      Noż w kieszeni sie otwiera!
      • joana012 Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 20:44
        Myślę że dopiero wtedy gdy społeczeństwo oczyści się z idiotów. Nie będzie ich wtedy w szkołach, urzędach, szpitalach, Sejmie. Czyli pewnie szybko to nie nastąpi
        • marta.graca Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 20:54
          Ale jak ono ma "się oczyścić", skoro jest ich tylu, a idiotyzmy bywają dziedziczne?
    • hanusinamama Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 20:47
      Szkoda dzieciaków. Nie wiem co sobie nauczyciel myślał.
      • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 20:50
        Ja też kompletnie nie mogę pojąć toku rozumowania.
        Jeśli młody dostanie słabą ocenę, to chyba się pofatyguję i zażądam wglądu w ten pierwszy sprawdzian.
        • rosie Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 08:00
          U młodego też ostatnio pisali drugi raz sprawdzian. Okazało się, że 90%klasy żywcem spisała rozwiązania z telefonu. Pech chciał, że nauczyciel trochę zmienił treść zadania i zamiast ilosci "jabłek" mieli obliczyć ilość "gruszek" Obliczenia były super, zadanie prawidłowo zrobione ale niestety treść pdpowiedzi też spisali bezmyślnie, skąd się wszystkim jabłka wzięły? Z internetu wink
          • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 08:05
            Dobre. Jak oni tak wszyscy ściagają. Nauczyciel śpi czy co…
          • heca7 Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 08:05
            Na sprawdzianie 90% klasy ściągało?! Siedzieli sami?! Czy nauczyciel czytał gazetę? tongue_out
            • hanusinamama Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 09:12
              Pewnie w domu mieli sprawdzian z netu...a nauczycuelowi nie chciało się zrobic nowego, tez użył gotowca.
            • rosie Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 10:21
              Taka szkoła, w papierach ma się zgadzać, madki mają wrzucać na fb świadectwa z paskami swoich bombelków...ściagają z telefonów na lekcji, bez żadnego skrempowania. Ostatnio na sprawdzianie z jednego przedmiotu nauczyciel powiedział "uczciwie ten sprawdzian pisały trzy osoby" na 20 osó w klasie...
              • glanaber Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 11:03
                Bez SKREMPOWANIA, powiadasz? Hm…
              • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 11:36
                No ale to wina nauczyciela. U mnie nie ściagają. Nie maja jak.
              • heca7 Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 21:55
                No ale jak bez skrępowania?! A co na to nauczyciel? Patrzy i nie widzi?! To równie dobrze może wyjść na kawę do pokoju nauczycielskiego tongue_out
    • slonko1335 Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 20:51
      Może chciała żeby podnieśli sobie oceny skoro daje ten sam sprawdzian ktory juz raz dobrze poszedl? Mój ma już zapowiedziane kartkówki i sprawdzian na poniedziałek i piątek w przyszlym tygodniu . No umarliby normalnie jakby dali im luz w tygodniu egzaminacyjnym.
      • marta.graca Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 20:55
        Gdyby chciała, żeby podnieśli sobie oceny ( na następnym mają być wyższe)to by mówiła, że sprawdzian za dobrze poszedł?
        • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 21:03
          Poza tym tego pierwszego nie oddała...
          • slonko1335 Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 21:15
            A no to faktycznie, myślałam że były se 5 i 6 i powtórzyła żeby postawić kolejne.
            • szeptucha.z.malucha Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 21:53
              I ogólnie mam wrażenie, ze Słonczątko ma koszmarną szkołę. Dobrze, ze już kończy.
              • slonko1335 Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 22:34
                Jesu odpalę szampana. Zaczęłam odliczac dni i poważnie zastanawiam się czy puszcać go jeszcze do szkoly po egzaminach. Nie musi nic wyciągać, nawet zachowaniawink
          • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 07:41
            Nie można nie oddać sprawdzianu. To dokument. Prosta prośba o oddanie i koniec.
            • awf-33 Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 09:24
              fogito napisała:

> Nie można nie oddać sprawdzianu. To dokument. Prosta prośba o oddanie i koniec.

Przez 8 lat ani razu nie dostałam sprawdzianu do domu.
              • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 11:37
                Do domu nie dostaniesz, ale do wglądu w szkole już tak. Albo prosisz o kopie xero. U mnie uczniowie robią zdjęcia po oddaniu.
                • kurt.wallander Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 12:00
                  samorzad.pap.pl/kategoria/edukacja/jawne-oceny-nauczyciel-ma-obowiazek-bez-zwracania-sie-do-niego-z-wnioskiem

"Nauczyciel ma obowiązek udostępnić sprawdzone i ocenione bieżące prace pisemne. Uczeń i jego rodzice nie muszą zwracać się do niego z wnioskiem w tej sprawie – przypomina MEN

Ministerstwo Edukacji Narodowej przypomina zasady udostępniania prac uczniom i ich rodzicom. Kwestie te reguluje znowelizowana ustawa o systemie oświaty.

Udostępnianie sprawdzonych i ocenionych prac pisemnych uczniów reguluje przepis art. 44e ust. 4 ustawy stanowi, że sprawdzone i ocenione prace pisemne ucznia są udostępniane uczniowi i jego rodzicom. Oznacza to, że uczeń i jego rodzice nie muszą zwracać się do nauczyciela z wnioskiem o udostępnienie pracy, tak jak stanowiły dotychczasowe przepisy. Nauczyciel ma obowiązek udostępnić sprawdzone i ocenione bieżące prace pisemne."
      • szeptucha.z.malucha Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 21:52
        A to nie próbują ustalić tego z nauczycielem? A jak nie oni, to rodzice? Dla mnie niepojęte. Klasa mojego syna nie zgodziłaby się i łaziliby z tym do wszystkich świętych albo nie przyszli do szkoły😛 Zresztą ja mam zwyczaj przed egzaminem, innym istotnym wydarzeniem, robić dziecięciu wolne.
        • slonko1335 Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 22:30
          Już ustalili między sobą. Nue wybierają się do szkoly ani w poniedziałek ani w piątek. Ma moje blogoslawienstwowink
          • szeptucha.z.malucha Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 22:32
            Popieram🙂
      • alex_vause35 Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 09:23
        Żeby robić takie rzeczy ma dzień przed egzaminami, trzeba być szują.
        U mojego dziecka w poniedziałek i piątek egzaminacyjny nie było całej klasy wink.
      • maeve_binchy Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 09:47
        slonko1335 napisała:

> Może chciała żeby podnieśli sobie oceny skoro daje ten sam sprawdzian ktory juz
        > raz dobrze poszedl? Mój ma już zapowiedziane kartkówki i sprawdzian na ponied
        > ziałek i piątek w przyszlym tygodniu . No umarliby normalnie jakby dali im luz
        > w tygodniu egzaminacyjnym.
        >

Nie puscilabym go na te sprawdziany.
        • hanusinamama Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 12:04
          U polonistki córki dostałby wtedy 1...
          • szeptucha.z.malucha Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 16:24
            🤦🏼‍♀️ porypane podejście
          • arwena_111 Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 19:26
            A podstawa prawna? Bo jednak wątpię aby było to legalne.
            • hanusinamama Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 21:29
              NO brak. Tak samo jak oddawanie sprawdzianów po 3 miesiącach...Albo oddawanie hurtem z ostatnich 3 miesiecy tyuz przed wystawianiem ocen.
          • arthwen Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 19:43
            U nas jest 0.
          • iberka Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 19:50
            Skoro rodzice tolerują taki stan rzeczy, to nie rozumiem oburzania się tutaj
    • kornelia_sowa1 Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 21:03
      Współczuję

No cóż, ilekroć pisałam o takich c....mbałach to odp. była, ze hejtuję nauczycieli

U syna mają zagwarantowane-zero sprawdzianów 2 tyg przed egzaminami.
      Moga pisac tylko z pol, matmy i ang- jako przygotowanie, co akurat ma sens
      • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 21:16
        To akurat matma więc...😁
        • kornelia_sowa1 Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 21:20
          no to chyba dobrze- przeciez i tak to maja umieć na egzamin wink
          • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 21:24
            Jasne. Tylko rozumiesz, mnie nie chodzi o sam fakt pisania sprawdzianu. Tylko o uzasadnienie. Oraz fakt, że poprzedni sprawdzian został uznany za niebyły. A jeśli faktycznie dobrze poszedł, to nie jest bez znaczenia w momencie wystawiania ocen na koniec szkoły...
            • kurt.wallander Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 21:39
              Poprosiłabym o wgląd do tamtego sprawdzianu.
            • kornelia_sowa1 Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 22:00
              A, to rzeczywiście słabo. Jakoś mi umknęło, ze tamten spr anulowany (nie czytam wszystkich wpisów).
              Myslałam, ze jest "Oprócz" a nie "zamiast"

No, to bym sie pofatygowała i poprosiła o podstawę "prawną" pozwalającą na anulowanie sprawdzianu bo za dobrze poszedł
              Całkiem serio pisze
              • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 22:13
                Poczekam jeszcze, póki co oceny się nie pojawiły. Jak się pojawią z tego drugiego, a z pierwszego nie, to się pofatyguję. Bo póki co oficjalnie nikt nie powiedział, że ten pierwszy został anulowany 🙄
            • panna.nasturcja Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 00:01
              O, tu już bym protestowała. Nie ma takiej opcji, że uczniowie nie poznali wyników o został uznany za niebyły, pani manipuluje i łamie prawo, czemu się na to godzicie?
              • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 00:04
                Bo ja razie oficjalnie nie został uznany za niebyły. Oceny mogą się jeszcze pojawić. Dlatego poczekam.
                • kurt.wallander Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 12:02
                  Macie w statucie, w jakim terminie sprawdzian powinien zostać oceniony?

W statucie szkoły mojej corki stoi też, że nie mozna zrobic kolejnego sprawdzianu, dopóki poprzedni nie został oceniony i oddany. Co prawda, dotyczy to sprawdzianu z kolejnej partii materiału....
                  • hanusinamama Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 12:05
                    Oooooooo. Musze sprawdzić u mojej. Polonistka oddaje po 2-3 mcach, wstawia ocene z dopisakiem sprawdzian albo praca pisemna i ani dzieciak ani rodzic nie wie za co to jest. Bo sprawdzianów i prac w tym czasie było 4-5.
                  • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 12:15
                    Tak, jest w statucie termin. Natomiast zapisu że kolejny sprawdzian po oddaniu poprzedniego nie ma.
                    • hanusinamama Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 21:31
                      U mnie tez zapis ze nauczyciel ma na to 2 tygodnie. Notorycznie to olewają.
                      Przy czym o ile w przypadku babki od biologii nikt nie ma pretensji o kilkudniową obsuwę, bo ona swietnie uczy, ma z kazda klasa minimum 2 przedmioty, kółko przyrodnicze prowadzi...Tak polonistka mające polski z 3 klasami oddaje po 2-3 miesiącach
            • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 07:43
              Moze to był sarkazm, ze dobrze. A wyniki były kiepskie wiec dostają druga szanse.
              • marta.graca Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 08:06
                Świetny pomysł, nauczyciel posługuje się sarkazmem, którego nastolatki nie umieją wyczuć, zamiast uczciwie powiedzieć, że nie poszło najlepiej i daje drugą szansę.
                • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 08:10
                  Sugerujesz, ze nastolatki sarkazmu nie rozumieją? Serio? Abstrahując od sytuacji, to osoby ze spektrum nie rozumieją, ale pozostali już nie powinni mieć z tym problemów.
                  • marta.graca Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 08:45
                    Skoro dzieciak słyszący ten niby sarkazm skonsternowany opowiedział o tym matce, matka też nie zrozumiała, to raczej nie był to żaden sarkazm, po prostu nauczycielka palnęła głupotę.
                    • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 09:07
                      Wiesz to działa jak głuchy telefon. Nigdy to co mówią dzieci w domu nie pokrywa się w 100 % z prawdą. A potem goovnoburza, bo nauczyciel coś tam powiedział, ale nikt nie wie do końca co i dlaczego. Brak kontekstu sytuacyjnego po prostu.
                      • marta.graca Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 09:44
                        Nie rób sobie jaj fogito. Rozmawiamy o konkretnym przypadku, nie budzi wątpliwości że nauczycielka nie oddała sprawdzianu, uznając go za niebyły i nie podając info o ocenach. Nie wiemy dlaczego. Jeśli wyniki były kiepskie, a zależało jej na poprawie ( czy raczej douczeniu się), to chyba raczej powinna wręczyć te sprawdziany z ocenami co kto zrobił źle, żeby wiedział, z czego się poduczyć, może zrobić jakąś dodatkową lekcje powtórkową co do błędów najczęściej występujących, a nie wygłaszać uwagi, że sprawdzian za dobrze poszedł i poprawiać mają wszyscy, nie znając ocen i nie wiedząc, co poszło dobrze, a co źle.
                        • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 11:38
                          Ciebie tam nie było w klasie ani mnie. Wiec możemy sobie gdybać.
                  • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 10:03
                    Ta pani miała już w swoich wypowiedziach wiele "sarkastycznych" stwierdzeń, także sorry, ale to nie to.
                    A gdyby chciała dać drugą szansę to chyba lepiej byłoby uprzedzić uczniów żeby mieli okazję się przygotować. O takiej oczywistości jak wcześniejsze oddanie i omówienie sprawdzianu, który źle poszedł już nie wspominam.
                    • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 11:40
                      No, ale to jest łatwe do wyegzekwowania przez wychowawcę, jeśli nauczyciel odmówi. Nie ma prawa nie oddać. Wystarczy wysłać maila i poprosić o wgląd.
                      • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 11:43
                        Nauczyciel póki co jeszcze ocen za ten pierwszy sprawdzian nie wpisał. Jak wpisze (lub wyraźnie powie, że tego nie zrobi) to wtedy poproszę o wgląd.
                        • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 11:47
                          Ok, ale jak zapowiada drugi z tego samego, to trzeba zapytać o co chodzi. Wcześniej a nie później.
                          • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 11:50
                            Nie doczytałaś, że pani sprawdzianu NIE ZAPOWIEDZIAŁA?
                            • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 12:10
                              Nie da się. Ustal to. Jeśli nie zapowiada to do dyrekcji. U mnie rodzice często myślą, ze kartkówka to to samo co sprawdzian.
                              • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 12:17
                                Co znaczy nie da się? Owszem, nie powinno się, jest to niezgodne ze statutem itp. ale jak najbardziej da się wejść do klasy dzieciaków i powiedzieć, że będą pisać sprawdzian jeszcze raz. Dlatego czekam, co się pojawi w dzienniku, żeby nie tracić czasu na głupie dyskusje.
                                • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 12:48
                                  Wtedy może być za późno.
                                  • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 12:54
                                    Na co? Przecież teraz nie mam żadnych dowodów na to co się wydarzyło. Znam tę kobietę - zrobi dokładnie to, co ty opisałaś: dzieci źle zrozumiały/to był sarkazm/ nic takiego nie powiedziała/ to była kartkówka.
                                    • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 13:26
                                      No ale przecież chodzi o to, żeby oddała to co pisały do wglądu.
                                      • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 13:30
                                        Ale nie da do wglądu dopóki nie oceni, prawda? Na razie nie mam czego domagać się do wglądu.
                                        • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 14:09
                                          To zależy kiedy pisali. Bo na poprawienie sprawdzianu jest 2 tygodnie.
                                          • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 14:20
                                            2 tygodnie od momentu oddania, nie napisania
                                            • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 17:07
                                              ? Piszą i oddają w tym samym dniu. Wiec od momentu napisania i oddania nauczyciel ma dwa tygodnie na sprawdzenie.
                                              • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 17:12
                                                Rany boskie - na poprawę sprawdzianu jest dwa tygodnie od momentu oddania go przez nauczyciela!
                                                • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 17:23
                                                  Teraz ja się zakręciłam, myślałam o poprawie sprawdzianu przez uczniów 🤦.
                                                  Tak, nauczyciel ma dwa tygodnie na poprawienie sprawdzianu/wpisanie ocen. Ten termin nie minął. Ani w przypadku pierwszego sprawdzianu, ani, tym bardziej, drugiego.
                                                  • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 17:39
                                                    Ok ok.
    • katriel Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 21:46
      Nauczycielka sugeruje, że ściągali, ale nie ma dowodów, więc nie chce oskarżać wprost?
      • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 22:14
        A sugeruje to na jakiej podstawie? Była w klasie kiedy ten sprawdzian pisali, trzeba było go przerwać, jeśli wszyscy ściągali.
        • katriel Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 23:57
          Na podstawie tego, co napisali. To znaczy sam argument "za dobrze poszło" jest oczywiście idiotyczny w tym kontekście, ale tak ogólnie to jak najbardziej mogło się zdarzyć, że w czasie sprawdzianu wprawdzie nikogo konkretnie na sprawdzaniu nie złapała (może nie pilnowała wystarczająco starannie), ale dostała serię jednobrzmiących rozwiązań z tymi samymi głupawymi błędami w tych samych miejscach. No nie ma szans, żeby 20 (czy nawet 10) osób niezależnie odjęło 16 od 25 i wyszło im 7, a w każdym razie jest to znacznie mniej prawdopodobne, niż niesamodzielność prac. Brzytwa Ockhama się kłania.
          I ja nie twierdzę, że akurat klasa twojego dziecka ściągała - bo nie wiem - tylko zgaduję, że ta ich nauczycielka tak uważa.
          • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 00:02
            Seria głupawych błędów to akurat jest wskazówka, że mogli ściągać. Można to rozwiązywać w gronie osób zainteresowanych. Ale stwierdzenie, że za dobrze poszło? No litości 😐
            • katriel Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 09:23
              No dobra, przez moment się pobawię w adwokata diabła: owszem, fakt że sprawdzian poszedł nadspodziewania dobrze, też może nasunąć nauczycielowi podejrzenia o ściąganiu (albo wycieku pytań przed klasówką czy innej nieuczciwości). Nie mówimy o sytuacji, kiedy po prostu poszło dobrze, ale w granicach tego, czego można się spodziewać, ale o wyraźnym outlierze.

Tylko - no właśnie - tego się tak nie załatwia. Podejrzenia sobie można mieć, ale bez dowodów się siedzi cicho i bierze na klatę, że wyniki są jakie są. (A następnym razem robi się 10 różnych wersji, albo rozsadza podejrzanych w czterech kątach klasy, albo zamiast tworzenia pliku z klasówką pisze zadania ręcznie i kseruje na przerwie przed lekcją - w zależności od tego, jakie się te podejrzenia miało. I o to nikt by się nie miał prawa przyczepić, nauczyciel ma prawo stosować środki zapobiegające ściąganiu.)
              • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 10:07
                Wiesz co, gdyby nauczyciel był inteligentny i miał choć trochę szacunku i sympatii dla uczniów, to bez problemu znalazłyby wyjaśnienie tego zjawiska. To matematyka, z której dzieciaki w przyszłym tygodniu piszą egzamin, więc prawdopodobnie się zmobilizowali do roboty, a niewykluczone że w ruch poszły intensywne korepetycje. I tyle.
      • hanusinamama Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 09:16
        Serio? Trzeba było:
        -lepiej pilnować
        - napisać samemu zadania do sprawdzianu a nie brać gotowca z sieci
        Poza tym jak nie ma dowodów.
    • ophelia78 Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 21:59
      Sama jestem nauczycielka I jak widzę co wyprawiają niektórzy moi koledzy i koleżanki po fachu to mi wstyd....
      Ogólnie większości brakuje chwili autorefleksji i zapytania samego siebie: "ale po co?".

Przykład z ostatniego tygodnia: klasa 8, przedmuot nieegzaminacyjny, tydzien do egzaminow. Babeczka daje 2 dodatkowe pracę (jakieś plakaty, prezentacje itp) dla podniesienia ocen. Fajnie, większość robi. Przynoszą dk szkoly. Pani zbiera i na tej samej lekcji przywala niezapowiedziana kartkowka z ostatnich tematów.

Kurtyna
      • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 22:15
        🤦
        No po prostu aż się człowiek boi zapytać, jakiż to cel przyświeca tym "pedagogom"...
        • panna.nasturcja Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 00:03
          Udowodnienie, że "gówniarze nie umieją". To nie są pedagodzy tylko ludzie, którzy sobie podnoszę ego kosztem dzieciaków, bo działają z pozycji siły. Negatywna selekcja do zawodu będzie się mściła pokoleniami.
          • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 00:04
            Trochę dostają rykoszetem, bo wychodzi na to, że udowadniają, że nie umieją uczyć...
            • arwena_111 Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 19:31
              W którymś z wątków o nauczycielach, jedna z forumowych nauczycielek wyjaśniała mi, że nauczyciel NIE JEST OD nauczenia. Tak więc nie jego problemem jest czy uczy do rzeczy czy źle.
              • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 19:34
                Tu mamy zdaje się wyższy poziom absurdu - nauczyciel, który nie wierzy w to, że nauczył dzieci 🤦
                • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 19:56
                  A ty wierzysz, ze nauczyłaś? Ja wierzę, ze nauczyłam około 20% klasy. Reszta nie ma ochoty na naukę.
                  • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 20:02
                    Jeśli widzę że robią postępy, to nie neguję tego. I owszem, wierzę że częściowo to moja zasługa. No ale tutaj jakby nie ma co porównywać.
                  • kandyzowana3x Re: Kiedy w polskich szkołach 21.05.23, 08:32
                    Te 20 % to pewnie i samo by opanowało ten materiał z netu. Cóż dobry nauczyciel jest potrzebny właśnie w tych przypadkach, które same jakoś nie chcą się uczyć.
                    • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 21.05.23, 08:38
                      Tez tak myślałam. Po wielu latach stwierdzam, ze nawet jak dwoisz się i troisz to do nauki nie zmusisz. W przypadku angielskiego trzeba w domu odsłuchać nagrań z lekcji, pouczyć się słówek poprzez głośne powtarzanie. Pooglądać tutorial jeśli gramatyka trudniejsza. No trzeba, ale większość tego nie robi. Nawet do książek się nie logują, bo im się nie chce. Nie można wiec oczekiwać ze to z lekcji wystarczały, bo nie wystarczy.
      • glanaber Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 09:13
        Niestety spora część nauczycieli to ludzie po prostu podli. Czerpią jakąś chorą satysfakcję z dojeżdżania dzieciaków, tak jakby na nich mścili się za swoje ponoć niskie pensje, złe warunki pracy i co tam jeszcze wynajdą.
        U mojego dziecka też miało już w maju nie być sprawdzianów z przedmiotów nieegzaminacyjnych, to nazwali te sprawdziany kartkówkami i wbrew zarządzeniu dyrekcji je zrobili. Zakres materiału był taki jak na sprawdzianach, nie kartkówkach.
        • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 09:15
          Biedne dzieci, podli nauczyciele. Ja bym dziecka do szkoły, w której są podli nauczyciele nie wysłała.
          • glanaber Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 09:58
            A coś merytorycznego? Bo u ciebie to wiem, że same leniwe, głupie, tępe bachory i tępi roszczeniowi rodzice.
            • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 11:42
              Nie sami, ale większość. Ja szkole dobrze synowi wybrałam. Ominęłam polski system szerokim łukiem.
          • hanusinamama Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 09:59
            Nie masz kogo wysyłać.
            • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 11:43
              No już nie. Bo syn dorosły, ale dziwi mnie to sranie na szkole i trzymanie tam własnego dziecka.
              • arwena_111 Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 19:32
                Bo większość ludzi ma niby jakiś wybór?
                • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 19:36
                  Po pierwsze przeniesie dziecka, to nie jest takie hop siup, możliwe w każdym miejscu i czasie, a po drugie - nie znam szkoły, w której wszyscy nauczyciele są w porządku. Zmieni szkołę i trafi na kolejnego...
                  • hanusinamama Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 21:32
                    Dokłądnie. U nas kretynka polonistka, w szkole obok nie ma matematyka i nie wiem czy bedzie.
                • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 19:57
                  W Warszawie jest szkół od groma. Może na małych wsiach nie ma. Poza tym jest ED.
                  • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 20:03
                    No ja nie mieszkam w Warszawie. Podobnie jak większość ludzi 😁
    • pierwszykot Re: Kiedy w polskich szkołach 19.05.23, 23:50
      Może jak zaczną w tym sektorze dobrze płacić? Będzie więcej chętnych?
      • kandyzowana3x Re: Kiedy w polskich szkołach 21.05.23, 08:34
        Raczej ugruntuje się pozycja kiepskich i bardzo kiepskich. Zawód będzie do zdobycia tylko po znajomości. Tutaj potrzebna całościową zmiana myślenia o odpowiedzialności za nauczanie i system oceniania i rozliczania pracy nauczyciela.
    • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 07:38
      Za dobrze poszedł? I stad kolejny z tego samego? Chyba raczej za dobrze nie poszedł. Czy na pewno dziecko zrozumiało o co chodzi? A jesli tak dobrze napisali to już umieją i kolejny tez powinien dobrze pójść. Coś mi się w tej historii nie klei generalnie.
      • hanusinamama Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 09:59
        Jak na prawdziwie durną nauczycielkę najpierw widzisz winę uczniów...autorefleksji sero.
        Jesteś doskonałym przykładem, kto nie powinien uczyć dzieci.
        • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 11:44
          Przecież nie uczę jak już ustaliłas.
      • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 10:10
        Tak, z pewnością dziecko nie zrozumiało.
        Nauczyciel chciał dać szansę poprawy małym debilkom, i dlatego zrobił niezapowiedziany sprawdzian, a wcześniej nie oddał tego, który poszedł źle, żeby mogli zobaczyć błędy.
        • hanusinamama Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 11:01
          Obstawiam, ze takie metody ma fogito. Do pracy chodzi po to aby dowodnić małym debilom ze nic nie umieją.
          • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 11:45
            Ja zapowiadam sprawdziany w Librusie. To chyba oczywiste.
        • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 11:44
          Nie da się zrobić niezapowiedzianego sprawdzianu. Chyba ze kartkówkę. Coś się ta historia nie klei.
          • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 11:48
            Nie da się? Sugerujesz że te 13-14 latki powinny odmówić pisania?
            • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 11:50
              13-14 lat maja wychowawcę od załatwiania takich dziwnych spraw.
              • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 11:51
                Mieli wyjść w trakcie lekcji szukać wychowawcy, żeby mu się poskarżyć?
                • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 12:13
                  Serio?…. A po napisaniu pierwszego niezapowiedzianego sprawdzianu uczniowie 8 klasy nie wiedza co robić? Jestem wychowawca 4 klasy. Moi uczniowe nie czekaliby ani sekundy i po lekcji przylecieliby skarga do mnie. Pomijam, ze pewnie wydarliby się na lekcji, ze niezapowiedzianego pisać nie będą, chyba, ze to była karkówka, bo cały czas jest to niejasne dla mnie.
                  • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 12:20
                    Nie napisałam nic o tym, co dzieci zrobiły po napisaniu sprawdzianu.
                    Gdyby podniosły raban, nauczycielka nazywałaby sprawdzian kartkówką. Nic by to nie zmieniło.
                    • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 12:49
                      Matko jedyna. Przecież nie da się sprawdzianu nazwać karkówka.,sprawdzian jest przygotowany na 45 minut a kartkówka na 5-10. Przecież to na oko można ocenić.
                      • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 12:56
                        Na oko to będę mogła ocenić jak dostanę ten sprawdzian/kartkówkę do ręki. Czyli jak go nauczycielka poprawi .
                        Poza tym statut nie określa czasu pisania sprawdzianu.
                        • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 13:28
                          Toz wyślij w końcu do niej tego maila. A po co status do określania sprawdzianu. Sprawdzian jest z działu. Karkówka jest z 2 -3 lekcji. Nie szukajmy dziury w całym.
                          • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 13:32
                            "Status" po nic. Argument o czasie pisania nie jest argumentem. U niektórych nauczycieli sprawdziany piszą 20 minut, u niektórych 3 lekcje.
                            To 8 klasa. Od kilku tygodni lecą powtórki. Na ostatnich trzech lekcjach mogło być wszystko
                            • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 14:11
                              Sprawdzian 20 minut? Albo 3 lekcje? Dziwy panie. Jak uczę nie słyszałam.
                              Jeśli lecą powtórki to tylko się cieszyć.
                              • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 14:22
                                No widzisz. To, że o czymś nie słyszałaś, nie oznacza że nie istnieje.😉
                                "Jeśli lecą powtórki to tylko się cieszyć." - przecież się nie martwię.
                                • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 17:10
                                  To szkolna patologia z tym sprawdzianem przez 3h albo opowieści z szumiacego lasu.
                                  • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 17:15
                                    Proszę . Dwugodzinny oznaczał dwie godziny zegarowe, czyli faktycznie 3 lekcje.
                                    • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 17:43
                                      No to ja raczej rozumiem ze 2 x45 minut. Bo nauczyciele na 45 minut mówią godzina. A poza tym 3 x45 to 135, czyli więcej niż 2h zerowe.
                                      • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 17:56
                                        Ty rozumiesz tak, a nauczycielka dziecka inaczej. Sprawdzian zajął im 3 lekcje. Może bez tych 15 minut, które zostały zajęte jakimiś czynnościami organizacyjnymi.
                          • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 13:33
                            Jakiego maila mam wysłać? Udostępniasz rodzicom sprawdziany, których nie oceniłaś?
                            • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 14:10
                              Jeśli minęło 2 tygodnie to dokładnie tak.
                              • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 14:21
                                Ale nie minęło. Dlatego czekam.
                                • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 17:11
                                  A ok
                      • kurt.wallander Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 18:07
                        fogito napisała:

> Matko jedyna. Przecież nie da się sprawdzianu nazwać karkówka.,sprawdzian jest
                        > przygotowany na 45 minut a kartkówka na 5-10. Przecież to na oko można ocenić.

Rozbawiłaś mnie smile Serio!

To powszechna praktyka, że daje sie uczniom 2-3 zadania z wieloma podpunktami, nazywa się to kartkówką, i piszą całą godzinę. Z choinki sie urwałaś?
                        • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 19:59
                          Chyba raczej ty. Uczę 6 lat i nie widziałam takich długich kartkówek. Jeśli tak faktycznie jest, to znaczy ze rada rodziców nie działa, albo rodzice ani dzieci się nie skarżą.
                          • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 20:04
                            A kto ci pokazuje swoje kartkówki? Inni nauczyciele 😁?
                            • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 23:48
                              Tak. Siedzimy przecież w pokoju razem. Albo przy komputerach, albo przy xero. Pokazujemy sobie wzajemnie karkówki, jeśli jakieś kwiatki uczniowie piszą. Widzę kartkówki matematyków, polonistów, oraz nauczycieli biologii i chemii. Nigdy nie ma tam więcej niż dwóch zadań. Wszystko na maks 10 minut. To rodzice nie umieją oszacować czasu potrzebnego na napisanie kartkówki. Czasami piszą w mailu, ze proszą o wgląd do sprawdzianu a ja odpisuje, ze to była kartkówka i ze uczeń ma ja w zeszycie. W moim przypadku to kartka formatu A5. Czas na napisanie 5 minut.
                              • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 20.05.23, 23:51
                                No i fajnie. Natomiast są też nauczyciele naginający przepisy statutowe i kombinują z wciśnięciem "sprawdzianów".
                                • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 21.05.23, 08:20
                                  Zapewne są, ale łatwo ich przywołać do porządku. Są wychowawcy, jest dyrektor i rada rodziców.
                                  • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 21.05.23, 08:33
                                    Z tym łatwo, to się okaże.
                                    Na szczęście ta konkretna kobieta, niezależnie od tego jak potoczy się ta sprawa, przestanie być problemem mojego dziecka.
                                    • fogito Re: Kiedy w polskich szkołach 21.05.23, 08:39
                                      Dziecko w ósmej klasie, wiec zapewne ciągnie się to od lat i nikt nie interweniował. W nowej szkole reagujcie szybciej.
                                      • little_fish Re: Kiedy w polskich szkołach 21.05.23, 08:53
                                        Nie, nie ciągnie się. Z nauczycielem ma zajęcia drugi rok. Na początku było powiedzmy normalnie. Potem zdarzyły różne rzeczy, interweniowaliśmy. Taka sytuacja ze sprawdzianem ma miejsce pierwszy raz.
                                    • slonko1335 Re: Kiedy w polskich szkołach 21.05.23, 11:36
                                      U moich dzieci nauczyciele żeby obejsc ilość sprawdzianów i dwutygidniowy termin sprawdzenia prac zamieniaja nazwę na karty pracy, ktore sa robione na lekcji. Formalnie zatem nie ma do czego się przyczepić . Ocena jaka ląduje w dzienniku nazywa się praca na lekcji.