Dodaj do ulubionych

Jajo Trzaskowskiego

19.05.23, 15:06
…. Za 250 tys zł. Warszawiacy widzieliscie, popieracie takie wydawanie pieniędzy publicznych?

youtube.com/shorts/gf8f2GJGAfo
Obserwuj wątek
    • kropkaa Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 15:11
      Mentzen źródłem?
      • gorzka.gorycz Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 10:16
        Nie, jajo stoi, a cena jest powszechnie znana. Najpierw wydali masę pieniędzy na „strefy komfortu” z palet, teraz na jajo. Jakby nie było na co. uncertain
        • ardzuna Jajo Rajkowskiej 20.05.23, 14:12
          Mega jest! Wczoraj byłam, ucho przykładałam, kwilenia słuchałam. Mnóstwo innych osób to robiło.

To nie jest jajo Trzaskowskiego, tylko Rajkowskiej.

Jedyne co, to myślałam, że zgodnie z wizualizacjami będzie jasnoniebieskie. Nareszcie nowy kawał dobrej sztuki w miejscu publicznym, nie jakieś na kolanach odlewane przez artystów z Bożej łaski nieforemne gnioty.
          • dramatika [...] 20.05.23, 15:24
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • iwles Re: Jajo Rajkowskiej 20.05.23, 15:26

W przeciwieństwie do ciebie, która z nienawiści do Trzaskowskiego obrażasz wszystko i wszystkich, z czym ma on styczność.
              • dramatika Re: Jajo Rajkowskiej 20.05.23, 15:36
                iwles napisała:

>
                > W przeciwieństwie do ciebie, która z nienawiści do Trzaskowskiego obrażasz wszy
                > stko i wszystkich, z czym ma on styczność.

Celem mojego życia jest nienawiść do Trzaskowskiego, nacieram się nią dwa razy dziennie i aplikuję w żyły, dzięki temu w ogóle funkcjonuję!
                • iwles Re: Jajo Rajkowskiej 20.05.23, 15:46

Nie wiem, co nacierasz, ale ze wycierasz sobie gębę, to fakt.
                • ardzuna Re: Jajo Rajkowskiej 20.05.23, 16:01
                  dramatika napisał(a):

> Celem mojego życia jest nienawiść do Trzaskowskiego, nacieram się nią dwa razy
                  > dziennie i aplikuję w żyły, dzięki temu w ogóle funkcjonuję!

To widać.
                  Szkoda, że nienawiść tak ci oczy zalewa, że nie wysiliłaś się, żeby dowiedzieć się, kim jest Rajkowska, twórczyni mojej ulubionej od lat palmy na rondzie de Gaulle'a i uwielbianego przez mieszkańców Dotleniacza (którego już niestety nie ma).

Nie podoba ci się jej sztuka, to nie powód żeby obrażać ludzi, którym się ona podoba. Widocznie Bóg nie dał ci łaski dobrego gustu, ale to tylko powód do podwojenia modłów, by ci ją zesłał.
                  • pursuedbyabear Re: Jajo Rajkowskiej 20.05.23, 16:07
                    Proszę cię, dramatik ostatni raz obcował z kulturą, jak go w podstawówce wysłali na wycieczkę w kapciach na Wawel.
                  • dramatika Re: Jajo Rajkowskiej 20.05.23, 20:07
                    ardzuna napisała:

> Nie podoba ci się jej sztuka, to nie powód żeby obrażać ludzi, którym się ona p
                    > odoba.

Kontestuję w zasadzie całą nowoczesną sztukę, ale w tym wątku akurat nie krytykuję sztuki, tylko - jak zwykle - liberalno demokratycznych przedstawicieli antypis smile To bez znaczenia, czy tam jest jajo, kura, czy złota wagina, bo ta instalacja nie ma wymiaru artystycznego, tylko polityczny i cokolwiek by to nie było, to pani ematka by się zachwycała smile
                    A w kwestii sztuki, to dziś na czasie są prowokacje i trolling, więc w tym kontekście takie jajo to ni pies, ni wydra i w zasadzie, gdyby nie było to pod szyldem Trzaskowskiego, to służyłoby co najwyżej do obsikiwania przez psy. Ja bym tam widziała pomnik w stylu klasycznym baby z penisem, to byłoby przynajmniej coś.
                    • malgosiagosia Re: Jajo Rajkowskiej 20.05.23, 20:18
                      dramatika napisał(a):

Ja bym t
                      > am widziała pomnik w stylu klasycznym baby z penisem, to byłoby przynajmniej co
                      > ś.

Jestem za. Kaczynski moglby ufundowac.big_grin
                      • dramatika Re: Jajo Rajkowskiej 20.05.23, 20:28
                        malgosiagosia napisała:

> Jestem za. Kaczynski moglby ufundowac.big_grin

Nie, to musiałby być ktoś z antypisu. Byłaby imba na cały kraj xD To jest wtedy sztuka.
                        (oczywiście żartuję, uważam prowokacje i trolling w sztuce za najgorsze szambo, narzędzie to wywoływania podziałów i niepokojów społecznych)
                        • malgosiagosia Re: Jajo Rajkowskiej 20.05.23, 21:26
                          dramatika napisał(a):
                          .
                          > (oczywiście żartuję, uważam prowokacje i trolling w sztuce za najgorsze szambo,
                          > narzędzie to wywoływania podziałów i niepokojów społecznych)

Dziwie sie, ze tyle ludzi sie na te prowokacje nabiera. Moze boja sie, by nie uznano ich za glupich, nierozumiejacych prostakow?
                        • iwles Re: Jajo Rajkowskiej 20.05.23, 21:40
                          dramatika napisał(a):

> (uważam prowokacje w sztuce za najgorsze szambo,
                          > narzędzie to wywoływania podziałów i niepokojów społecznych)

Słowo w słowo to samo mówiły władze komunistyczne o "Dziadach" w '68.
                          Ładnych masz idoli.

• ardzuna Re: Jajo Rajkowskiej 20.05.23, 22:31
                      dramatika napisał(a):

> Kontestuję w zasadzie całą nowoczesną sztukę, ale w tym wątku akurat nie krytyk
                      > uję sztuki, tylko - jak zwykle - liberalno demokratycznych przedstawicieli anty
                      > pis smile To bez znaczenia, czy tam jest jajo, kura, czy złota wagina, bo ta insta
                      > lacja nie ma wymiaru artystycznego, tylko polityczny

W sensie jaki? Że z jajka wykluje się potwór, który pożre pis? I to samo takie jajo oznacza w Londynie, gdzie Rajkowska je postawiła? Poszukaj lepiej klamek w tym pokoiku, z którego piszesz, bo obawiam się, że może ich nie być.

Elementem twoich paranoi jest, że jajo ma wymiar polityczny i że w związku z tym należy wyśmiać osoby liberalno-demokratyczne. Ciekawe, co one robiły przed powstaniem pisu - były antypisem bez pisu?.

i cokolwiek by to nie było
                      > , to pani ematka by się zachwycała smile

Jak typowy przemądrzalec wiesz lepiej, że wcale nie zachwyca, chociaż ci piszemy, że jest fajne. I jesteśmy warszawiankami w odróżnieniu od ciebie.

> A w kwestii sztuki, to dziś na czasie są prowokacje i trolling,

Twoja wiedza na temat sztuki jest zerowa. Prowokacje artystyczne to od wieków nieodłączny element działalności artystycznej.
                      • arthwen Re: Jajo Rajkowskiej 21.05.23, 01:05
                        ardzuna napisała:

> Twoja wiedza na temat sztuki jest zerowa. Prowokacje artystyczne to od wieków n
                        > ieodłączny element działalności artystycznej.

Np taki Caravaggio. Nie dość, że uparcie malował świętych jak zwykłych ludzi, to jeszcze niektóre obrazy były na tyle skandaliczne w tamtych czasach, że zamawiający odmawiał przyjęcia i żądał przemalowania tongue_out
                        • pursuedbyabear Re: Jajo Rajkowskiej 21.05.23, 07:50
                          I to też w swoich czasach była sztuka nowoczesna 🙂
                          No, ale po co w ogóle tłumaczyć to komuś, kto zaczyna od guffna w puszce...
                • bene_gesserit Re: Jajo Rajkowskiej 20.05.23, 20:06
                  Niepodal mnie mieszka kobieta, która żarła się z sąsiadką z dołu. To trwało kilkanaście lat - obie wzajemnie obrabiały sobie tyłki, pisały donosy i do spółdzielni, i do pracodawców przeciwniczki, robiły dowcipy, zatykały zamki, wrzucały śmiecie do skrzynek pocztowych, nagrywały się nawzajem itd itd. Do, podobno, włamu do domu znalezionymi kluczami.

W końcu jedna się wyprowadziła.
                  Druga w ciągu miesiąca poszarzała się i przykurczyła. Próbowała robić jeszcze jakies rozróby, ale nie miała celu. Jakieś rozsypanie śmieci na klatce, jakieś hałasy - nikt nie reagował, bo nie chciał wejść w buty jej obiektu nienawiści. Okazało się, że dokuczanie sąsiadce było istotnym sensem jej zycia - do tego stopnia, że brak znienawidzonej sąsiadki sprawił, ze w ciągu roku bardzo się posunęła, przycichła, przytępiła. Kiedyś kroczyła żwawym krokiem, dziś smętnie drpecze, nie zagaduje już nikogo, nie ma w niej ognia, jeno zgliszcza.

Kim ty byś był, dramol, bez obiektu nienawiści? Możesz sobie ironizować, ale skończyłbyś jak ta nieszczęsna kobieta. Wypalony. I tak samo nieznaczący.
                  • ardzuna Re: Jajo Rajkowskiej 20.05.23, 22:24
                    Świetna historia.
    • ichi51e Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 15:14
      mi się bardzo podoba. ekstra rzeźba. Co ci autyzm przeszkadza?
      • bywalec_hoteli Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 15:23
        To jest pomnik w związku z autyzmem?

Jest to instalacja multimedialna "Pisklę. Drozd śpiewak".

polskieradio24.pl/5/1222/artykul/3166836,gipsowe-jajo-za-cwierc-miliona-zlotych-trzaskowski-szasta-pieniedzmi-warszawiakow
        • ichi51e Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 15:42
          no widzę ze nie zrozumiałeś. Kolor niebieski jest międzynarodowym znakiem autyzmu a rzeźba ma zwiększać wrażliwość na odmienność. Nic nie dzwoni?
          • ichi51e Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 15:44
            tvn24.pl/tvnwarszawa/srodmiescie/warszawa-uroczyscie-odslonieto-wielkie-jajo-rzezba-zacheca-do-wrazliwosci-na-inne-istoty-7121574
            • bywalec_hoteli Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 15:49
              "Rzeźba ma zachęcić zabieganych przechodniów do zatrzymania się i wrażliwości na inne istoty."
              Chyba twoje skojarzenie jest twoje własne a nie według zamierzenia twórców.
              • bene_gesserit Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 20:11
                Nadymaj się i potępiaj w czambuł.
                W tym kraju zmarnowano mnóstwo forsy - grube miliony, idące w setki, na tysiące żenujących artystycznie pomników. O których przypomina się raz w roku, jak jest rocznica. Które ludzie mijają niezauważajac.

Jajo żyje, zbliża ludzi, jest kompletnie magicznym obietem. Ludzie podchodzą, nasłuchują, rozmawiają, śmieją się. To jest ludziom potrzebne.
                • dramatika Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 20:32
                  bene_gesserit napisała:

> Jajo żyje, zbliża ludzi, jest kompletnie magicznym obietem.

Leczy z hemoroidów i obiera ziemniaki.
                  • ardzuna Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 22:32
                    Nie licz na to, hemoroidy musisz leczyć inaczej.
                • bywalec_hoteli Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 20:21
                  bene_gesserit napisała:

> Jajo żyje, zbliża ludzi, jest kompletnie magicznym obietem. Ludzie podchodzą,
                  > nasłuchują, rozmawiają, śmieją się. To jest ludziom potrzebne.

Gesserit, Mogę do sygnaturki? Uwielbiam Cie za te dziecięcą naiwność i radosc smile
          • emateczka Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 20:03
            Mnie nic nie dzwoni.
            Jak się maja do autyzmu wydobywające się z jaja dzwieki i drgania powodowane przez wykluwajacego się pisklaka?
            • bene_gesserit Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 20:11
              Metafory z definicji nie bywają dosłowne.
          • trudneslowa Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 20:39
            Co mają jaja kosa z autyzmem?
            • iwles Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 21:26
              trudneslowa napisała:

> Co mają jaja kosa z autyzmem?

Skąd ci się wzięło jajo kosa?
              • trudneslowa Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 10:52
                Ta rzeźba to "przeskalowane jajo ptaka – kosa". Oczywiście piękno sztuki tkwi w możliwościach interpretacji dzieła, ale oburzenie, że nie kojarzy się niebieskiego z autyzmem...
                • trudneslowa Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 10:54
                  Teraz doczytałam, że w Londynie był kos, a w Warszawie jest drozd. Przepraszam.
    • borsuczyca.klusek Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 15:15
      Uwaga nie klikać!

Mentzen alert!!!

Nie dziękujcie 🙄
      • pitupitt Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 21:48
        Za późno...
        • mamamisi2005 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 18:33
          Ja też za późno sad
          Jak można linkować podstępnie taki szajs
    • nangaparbat3 Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 15:18
      Mentzen nie wie o czym gada, może to dla niego zbyt wyrafinowane, bo jak się do tego jaja przytulić, można poczuć bicie serca drozda, usłyszeć jak wali w skorupkę, i " pierwsze próby wokalne".
      Chętnie się dorzucę, żeby i w moim mieście pojawiło się takie jajo, może kosa, szpaka czy nawet kukułki. W ogóle podobały mi się, żeby w różnych miastach mojego kraju pojawiały się jaja różnych ptaków.
      • yannefer Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 08:05
        Takie odczucia to za dużo dla Mentzena
      • bene_gesserit Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 20:13
        Ja bym chciała jajo węża.
        Ptaki lubię, ale gady też.
    • iwles Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 15:23

Londyńczycy, to dopiero rozpustny naród!
      Nie dość, że mają też takie jajo, to jeszcze tej samej polskiej artystki!
      • memphis90 Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 20:20
        I nie zauważyli, ze to po prostu antykacze jajo polityczne? 😂😂😂
    • koko8 Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 15:37
      Takie wydawanie popieramy.
    • bistian Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 15:40
      bywalec_hoteli napisał:

> …. Za 250 tys zł. Warszawiacy widzieliscie, popieracie takie wydawanie pieniędz
      > y publicznych?

Ile to sasinów?
      • yannefer Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 08:05
        O to to!
      • mondaymorning1987 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 15:52
        😀😀😀😀
    • bruy-ere Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 15:40
      Tak, popieramy.
      • arwena_111 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 15:08
        mów za siebie - a potem Trzaskowski płacze, że kasy nie ma.
        Chce kupować palety za milion ( swoją drogą ciekawe gdzie je zamelinował ), jaja i inne "artystyczne" instalacje - proszę bardzo - ale z własnej pensji.
        • pursuedbyabear Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 16:40
          Że tak głupio spytam, arwenko, czy blisko 3-metrowy pomnik Lecha Kaczyńskiego w Lublinie, stawiany obecnie, za pieniądze podatników, też cię oburza, czy tylko to, co Czaskoski robi?
          • arwena_111 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 16:44
            Lublin nie jest moim miastem. A Warszawa tak. Dupiarza nie znoszę za całokształt.
            • pursuedbyabear Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 16:58
              To nieistotne, zasada działania samorządów jest taka sama, więc nie próbuj nieudolnie wymijających odpowiedzi. Jakie pomniki i instalacje można finansować z kieszeni lokalnych podatników, a jakie nie?

Przypominam tylko, że najbardziej nagradzane i popularne w ostatnich latach wydarzenia artystyczne są finansowane z pieniędzy sponsorów albo publicznych zbiórek dzięki głupim decyzjom Glińskiego, który chce tylko sztuki narodowej, patriotycznej i prokatolskiej. Cóż za paradoks...
              • arwena_111 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 17:59
                pursuedbyabear napisała:

> To nieistotne, zasada działania samorządów jest taka sama, więc nie próbuj nieu
                > dolnie wymijających odpowiedzi. Jakie pomniki i instalacje można finansować z k
                > ieszeni lokalnych podatników, a jakie nie?

Uważam, że wywalanie kasy na jakiekolwiek instalacje - jeżeli są inne potrzeby - a w Warszawie są na pewno - nie powinno mieć miejsca.

> Przypominam tylko, że najbardziej nagradzane i popularne w ostatnich latach wyd
                > arzenia artystyczne są finansowane z pieniędzy sponsorów albo publicznych zbiór
                > ek dzięki głupim decyzjom Glińskiego, który chce tylko sztuki narodowej, patrio
                > tycznej i prokatolskiej. Cóż za paradoks...

Prywatne teatry itd za prywatną kasę niech robią co chcą - zagłosują widzowie. Nie widzę powodów aby za państwową kasę dotować kontrowersyjne dla wielu przedstawienia itd.
                • iwles Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 18:11

A kto ma decydowac, co jest kontrowersyjne dla wielu? I co znaczy "wielu"? Czyli ile?
                  • arwena_111 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 18:49
                    Można spokojnie założyć, że obrażanie JPII czy rzeźba w teatrze dramatycznym będzie kontrowersyjne.
                    I myślę, że takich rzeczy jest sporo.
                    • iwles Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 18:51

Czyli mówisz o "obrażaniu uczuć religijnych", a nie kontrowersji.
                      • arwena_111 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 18:55
                        Nie, mówię o kontrowersji. Bo akurat to nie obraża uczuć religijnych a powoduje niesmak. Jak idę do teatru to nie mam ochoty oglądać c..py, nawet jak jest ze złota. No sorry, ale nie.
                        I zawsze mnie ciekawi, dlaczego ci wszyscy odważni "artyści", nie obrażają Mahometa itd. To dopiero byłoby odważne.
                        • iwles Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 19:24

No to nie idziesz i nie oglądasz. A ktoś inny pójdzie, obejrzy i się nie zbulwersuje. W czym problem? Pasowałaby ci uniformizacja w kulturze?
                          • arwena_111 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 19:27
                            A dlaczego mam finansować? Jak są dawane publiczne pieniądze to i kontrola powinna być. Chociaż ja jestem przeciwna finansowaniu prywatnych teatrów i kin - publicznymi pieniędzmi.
                            • iwles Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 20:39

Aha.
                              To jaka jest kontrola wydawania 500+?
                    • pursuedbyabear Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 18:53
                      W jakim to spektaklu, który ostatnio oglądałaś, JPII był obrażany?
                      • arwena_111 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 19:18
                        O nowy nick?
                        Przypomnij sobie klątwę.
                        W czasach jak mój syn był w gimnazjum - było przedstawienie Romeo i Julia bardzo kontrowersyjne ( aktorzy nago itd ). Polonistka nie przeczytała recenzji i chciała iść na nie z uczniami jako na przedstawienie lektury. To rodzice poczytali recenzje i nie wyrazili zgody. Nauczycielka była bardzo zdziwiona- do głowy jej nie wpadło, że coś takiego może być w przedstawieniu dla gimnazjalistów.
                        • livia.kalina Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 20:13
                          i ta nagość w Romeo i Julia tak obrażała jp2?
                          • arwena_111 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 20:33
                            Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Drugie przedstawienie nie miało nic wspólnego z JPII. Ale nie nadawało się dla 14 latków. A grano je w ciągu dnia wlaśnie dla szkół.
                            • livia.kalina Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 20:38
                              Dziewczyna pyta:"W jakim to spektaklu, który ostatnio oglądałaś, JPII był obrażany? "

Na co ty się najpierw przypieprzasz do jej nicku, a potem piszesz o (strasznie kontrowersyjnej) nagości w "Romeo i Julii".
                              Chyba ktoś inny tutaj nie potrafi czytać ze zrozumieniem?
                              • arwena_111 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 20:50
                                A pierwszego zdania o Klątwie to już nie widziałaś?
                                • livia.kalina Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 21:05
                                  Przytoczyłam cały post na który odpowiadasz. Jest pytanie o tytuł rzekomo obrażajacy jp2. O klątwie nie ma nic.
                                  • arwena_111 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 21:07
                                    Nie ma "Przypomnij sobie klątwę"? Bo ja cały czas to widzę
                                • livia.kalina Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 21:12
                                  no dobra- ty piszesz o "Klątwie", którą (pisowksa) prokuratura zajmowała sie 6 lat a w końcu postępowanie UMORZYŁA. Wiec chyba słabe to obrażanie jp2? Natomiast wciąż nie rozumiem na czym polega obrażanie jp2 nagością w Romeo i Julia?
                                  • arwena_111 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 21:25
                                    A gdzie napisałam że obrażanie. Mówię o KONTROWERSYJNYCH rzeczach. I nadzy aktorzy w przedstawieniu na które mogły przyjść dzieci - to nieporozumienie. Nie powinno być finansowane z środków publicznych.
                                    • ardzuna Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 21:34
                                      Na każde przedstawienie mogą przyjść dzieci, niech opiekunowie sprawdzają, na co je zabierają.
                                      Nagość w sztuce występuje od zawsze. Nie rozumiem, dlaczego taka sztuka ma nie być finansowana ze środków publicznych. Michałowi Aniołowi też byś zakazała rzeźbić nagich modeli albo odmówiła mecenenatu publicznego? A kysz z tą golizną!
                                      • arwena_111 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 21:38
                                        Tylko w opisie tego nie było. O tym dowiedzieliśmy się z recenzji napisanych przez rodziców.
                                        I chyba jednak to powinno być podane w opisie przez teatr. A w przedstawieniu na które idą grupy gimnazjalistów ( lektura dla 14 latków ) bo jest o godzinie 13 - takich rzeczy nie powinno być.
                                        • ardzuna Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 21:47
                                          arwena_111 napisała:

> I chyba jednak to powinno być podane w opisie przez teatr. A w przedstawieniu n
                                          > a które idą grupy gimnazjalistów ( lektura dla 14 latków ) bo jest o godzinie 1
                                          > 3 - takich rzeczy nie powinno być.

Co to za przedstawienie było - to, o którym mowa tu? encyklopediateatru.pl/artykuly/20982/nagie-sceny
                                          "Rozbawiła mnie na przykład pierwsza wspólna noc Romea i Julii, którą Waldemar Zawodziński w swoim przedstawieniu odważnie zainscenizował nie gdzie indziej, jak w łóżku. I po zapewnieniach, że "słowik to, a nie skowronek się zrywa", Romeo wychodzi spod kołdry w majtkach. Julia oczywiście ma na sobie stosowną koszulkę. Zatrzymanie w pół drogi odarło scenę z intymnej atmosfery namiętności, a aktorów i tak nie uchroniło przed skrępowaniem: bo niby nadzy, a przecież ubrani."

Poza tym uważasz, że 14-latek jest nieskalany i niewinny i nie wie, skąd się biorą dzieci? Nie widział nagiego człowieka? Zszokuje go widok aktora w majtkach czy koszulce?
                                          • ardzuna Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 21:57
                                            Do kaplicy Sykstyńskiej też 14-latka nie zabierzesz albo mu będziesz oczy zasłaniać? fajnepodroze.pl/informacje-ciekawostki-fakty-kaplica-sykstynska/
                                    • po_godzinach_11 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 21:37
                                      arwena_111 napisała:

> A gdzie napisałam że obrażanie. Mówię o KONTROWERSYJNYCH rzeczach. I nadzy akto
                                      > rzy w przedstawieniu na które mogły przyjść dzieci - to nieporozumienie. Nie po
                                      > winno być finansowane z środków publicznych.

Uważasz, że ludzkie ciało obraża czy demoralizuje?
                                      • arwena_111 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 21:39
                                        Uważam, że nie jest to odpowiedni widok dla dzieci - jak ci ekshibicjonista pokaże fiuta - to będziesz zachwycona?
                                        • po_godzinach_11 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 21:49
                                          arwena_111 napisała:

> Uważam, że nie jest to odpowiedni widok dla dzieci - jak ci ekshibicjonista pok
                                          > aże fiuta - to będziesz zachwycona?

Nie widzisz różnicy między chorym, którym jest ekshibicjonista a aktorem na scenie, którego nagość usprawiedliwia scenariusz?
                                          • arwena_111 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 22:03
                                            w którym miejscu Romea i Julii nagość jest usprawiedliwiona? Zwłaszcza biorąc pod uwagę wiek bohaterów?
                                            • po_godzinach_11 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 22:20
                                              arwena_111 napisała:

> w którym miejscu Romea i Julii nagość jest usprawiedliwiona? Zwłaszcza biorąc p
                                              > od uwagę wiek bohaterów?

Ty myślisz, że oni tak platonicznie?
                                            • ardzuna Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 22:21
                                              W tym wieku w tamtym czasie się zawierało małżeństwa, a nawet młodziej.
                                              • po_godzinach_11 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 22:27
                                                ardzuna napisała:

> W tym wieku w tamtym czasie się zawierało małżeństwa, a nawet młodziej.

Co więcej Romeo i Julia byli małżeństwem. Raczej nie białym smile
                                    • pursuedbyabear Re: Jajo Trzaskowskiego 22.05.23, 13:07
                                      arwena_111 napisała:

> A gdzie napisałam że obrażanie. Mówię o KONTROWERSYJNYCH rzeczach. I nadzy akto
                                      > rzy w przedstawieniu na które mogły przyjść dzieci - to nieporozumienie. Nie po
                                      > winno być finansowane z środków publicznych.

A oni naprawdę zupełnie nadzy byli?...
                                      W każdym razie, arweno droga - ja praktycznie mieszkam w teatrze (jak po nowym nicku widać). W opisach spektakli od wielu lat pojawiają się ostrzeżenia typu "spektakl dla osób od 10./14./16. roku życia" albo wręcz "tylko dla widzów dorosłych". Wystarczy przeczytać. Ale to są rekomendacje tylko, nie zakazy. Ostateczna decyzja należy tylko do kupującego bilet. Chcesz, idziesz, nie chcesz, nie idziesz. Jeśli idziesz i się gorszysz, luz. Ale po co chcieć zabraniać tego innym?
                                      Dzięki kołtunerii takich jak ty, ci inni zgorszeni rodzice i Gliński - słusznie nazwany przez swojego brata idiotą - ceny na wystawy czy spektakle rosną tak, że młodzież i emerytów przestaje być na nie stać. Właśnie za to głupie "nie z moich piniendzy, obetnijmy dotacje, a najlepiej to zamknijmy". W ogóle po co nam kultura. Po co nam sztuka w przestrzeni publicznej.
                                      Dobrze, że kiedyś nawet papieże myśleli inaczej, dzięki czemu możesz sobie Kaplicę Sykstyńską dziś oglądać.
                        • pursuedbyabear Re: Jajo Trzaskowskiego 22.05.23, 12:39
                          Jestem bardzo starą forumką, niestety mój blisko 20-letni nick mi się wywalił.
                          Klątwa to bardzo stara baśń już teraz, zresztą nikt ostatecznie za nią ukarany nie został. Pytałam wszakże, w jakim spektaklu, który oglądałaś, obrażono JP2. Chyba że twoje opinie nt. wydarzeń kulturalnych i artystycznych bierzesz stąd, skąd Basia Nowak.
                          • dramatika Re: Jajo Trzaskowskiego 22.05.23, 12:55
                            pursuedbyabear napisała:

> w jakim spektaklu, który oglądałaś, obrażono JP2.

Nie było takiego spektaklu, a laska robiona figurze JPII obrazowała piękno katolickiej miłosci do ojca Kościoła. Kto tam widzi coś innego ten prostak i na sztuce się nie zna.
                            • iwles Re: Jajo Trzaskowskiego 22.05.23, 13:21

"obrazowała piękno katolickiej miłosci do ojca Kościoła"

a powinna?
    • dreg13 Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 15:41
      To moje pieniądze, nie twoje. Popieram, mogę się dorzucić na kolejne.
      • glanaber Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 17:31
        To jest jajo na miarę naszych możliwości. Co my robimy tym jajem? My tym jajem otwieramy oczy niedowiarkom! 🤣
      • gorzka.gorycz Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 10:17
        A ja nie. Wolę, żeby wydawali z sensem, a nie na bzdury.
        • dreg13 Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 15:14
          Ale to moje idą. MOJE pieniadze moge wydawac na bzdury. Swoje wydawaj na cos innego, np na bardzo wazne i niedotykalne schody kaczynskiego albo na sasina
          • gorzka.gorycz Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 23:00
            A czy ja pisałam coś o schodach albo sasinie? Nie. Tylko, że denerwuje mnie rozpieprzanie pieniędzy na bzdury, gdy w W-wie jest wiele innych potrzeb.
            • dreg13 Re: Jajo Trzaskowskiego 22.05.23, 07:07
              Jakich?
              Takie rzezby prłnią ważną rolę w tkance społeczne, ROWNIEZ ze względów bezpieczeństwa. Miejsca są odpowiednio wybierane nie tylko pod kątem turystów. Lub raczej takp
            • bene_gesserit Re: Jajo Trzaskowskiego 22.05.23, 07:27
              Zawsze będą inne potrzeby, co nie powinno oznaczać, że dbamy tylko o tę z podstawy drabiny potrzeb.
              • dramatika Re: Jajo Trzaskowskiego 22.05.23, 08:25
                bene_gesserit napisała:

> Zawsze będą inne potrzeby, co nie powinno oznaczać, że dbamy tylko o tę z podst
                > awy drabiny potrzeb.

No chyba że PiS chce wydać na TVP, wtedy ważniejsza jest onkologia smile
                • iwles Re: Jajo Trzaskowskiego 22.05.23, 08:29

tvp służy TYLKO pisowi, jajo jest dla wszystkich tongue_out
            • iwles Re: Jajo Trzaskowskiego 22.05.23, 08:18
              gorzka.gorycz napisała:

> A czy ja pisałam coś o schodach albo sasinie? Nie.

A szkoda

> Tylko, że denerwuje mnie rozpieprzanie pieniędzy na bzdury, gdy w W-wie jest wiele innych potrzeb.

dlatego dziwne, że schody i Sasin cię nie obchodzą.

• arwena_111 Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 15:09
        No moje niestety też - i się nie zgadzam.
        Niech zrobi zbiórkę, wpłacą ci ci chcą i nikt się nie będzie czepiał.
      • bywalec_hoteli Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 20:18
        dreg13 napisała:

> To moje pieniądze, nie twoje. Popieram, mogę się dorzucić na kolejne.

Takie same twoje jak i moje. Czy Warszawa należy tylko do Ciebie? Warszawa należy do wszystkich Polaków.
        Są to pieniądze publiczne, może mi się nie podobać sposób w jaki Warszawa marnuje pieniądze publiczne.
        • bene_gesserit Re: Jajo Trzaskowskiego 21.05.23, 22:55
          Ponawiam ofertę. Jeśli bardzo cię boli utrata tych kilkunastu groszy, zrobię ci przelew. Podaj numer konta i przestan pi.drolić. W końcu.
          • bywalec_hoteli Re: Jajo Trzaskowskiego 22.05.23, 01:15
            oddaj 250k zamiast cwaniakować o kilkunastu groszach
            • bene_gesserit Re: Jajo Trzaskowskiego 22.05.23, 07:06
              Tobie mam oddać? Ty nawet nie mieszkasz w Warszawie i wyciągasz łapę po nieswoje? Co tam, budżet ci się nie spina?

OK, oddam, ale najpierw ty mi zwróć za pomnik Kaczyńskiego. A, i krzyż papieski.
    • iuscogens Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 16:21
      O rany, jak posłuchałam tego młodzieńca to się poczułam jak w liceum.
      • kropkaa Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 16:54
        Jak w słabym liceum. Zasad akcentowania nie przyswoił w stopniu żadnym. Klepie jak katarynka.
        • iuscogens Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 19:52
          Ja po prostu miałam w LO namiętnych fanów Korwina, którzy podobnie się ekscytowali. No poczułam się jak na lekcji WOS-u. A
          • yannefer Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 08:07
            Ja poznalam kilku takich młodych zafascynowanych konfederacją to niestety nie odróżniają ministra finansów od szefa NBP
    • sattwaguna Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 17:35
      Koniecznie trzeba za to postawić pomnik jakiegoś patriotycznego martwego faceta.
      O! Albo pedopapieza!
      Papieżów nigdy dość.

Jajko jest miłym i fajnym pomysłem.
    • aqua48 Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 18:39
      Ja z całego serca popieram sensowne wydawanie pieniędzy publicznych - przekop mierzei oraz budowanie kolejnych lotnisk na licznych krajowych ścierniskach. A najlepiej żeby one były połączone następnymi przekopami. Kto nie doleci ten dopłynie. A, nie wróć, nie dopłynie...
    • panna.nasturcja Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 19:19
      To nie Twoje pieniądze.
      Moje tak, ja popieram.
    • feniks_z_popiolu Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 19:30
      Jajko na Pl. 5 Rogów jest świetne. Już przytulone i odsłuchane. Wolę niż kolejny, sztampowy pomnik martyrologiczny czy kościelny.
      • memphis90 Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 20:21
        Ale ze nie podoba Ci się najnowsza ściana płaczu Kaczyńskiego na przykład? Albo schody do nieba, na które nie wolno wchodzić? Albo ławeczki za 1,6mln, na ktorych nie wolno siadać?
        • dramatika Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 21:44
          memphis90 napisała:

> Ale ze nie podoba Ci się najnowsza ściana płaczu Kaczyńskiego na przykład?

No jajo jako pomysł na to, jak bardziej od Kaczyńskiego zmarnować kasę, to całkiem nieźle się sprawdza, także Trzaskowski może uznać, wygrywa licytację.
          • memphis90 Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 06:44
            Również Trzaskowski? Czyli jest jeszcze trochę innych osób wygrywających z Kaczorem? No proszę, proszę…
          • skumbrie Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 09:43
            No jajo jako pomysł na to, jak bardziej od Kaczyńskiego zmarnować kasę, to całkiem nieźle się sprawdza, także Trzaskowski może uznać, wygrywa licytację.

Jajo palet i tak nie przebije wink
            • dramatika Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 09:50
              skumbrie napisała:

> Jajo palet i tak nie przebije wink

Ja się za bardzo nie znęcam nad tymi paletami i jajami, bo zawsze mogło być gorzej - np. złote waginy i inna sztuka feministyczna/LGBT, co jak wiemy Trzaskowski mógłby nam serwować, ale widocznie ma litość. Doceniam!
          • bene_gesserit Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 20:16
            dramatika napisał(a):
            >
            > No jajo jako pomysł na to, jak bardziej od Kaczyńskiego zmarnować kasę, to całk
            > iem nieźle się sprawdza, także Trzaskowski może uznać, wygrywa licytację.

Yhyyy.
            A pomnik Lecha w 2019 kosztował dwa i pół miliona.
            Konkurs, głupku, jest już dawno wygrany.
            • memphis90 Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 20:23
              A ile kosztuje ściana z Leszkiem?
              • bene_gesserit Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 20:38
                Co to jest 'ściana z Leszkiem'?
                • iwles Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 21:31
                  bene_gesserit napisała:

> Co to jest 'ściana z Leszkiem'?

Takie coś powstaje w Lublinie

https://tvn24.pl/najnowsze/cdn-zdjecie-pdbn5l-pomnik-lecha-kaczynskiego-ma-stanac-w-lublinie-6173779/pomnik+lecha+lublin.jpg
                  • malgosiagosia Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 21:35
                    O, widze kejdron.
            • dramatika Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 20:34
              bene_gesserit napisała:

> A pomnik Lecha w 2019 kosztował dwa i pół miliona.
              > Konkurs, głupku, jest już dawno wygrany.

Mogę się zgodzić, ale obawiam się, że Trzaskowski nie uzna przegranej i dalej będzie konkurował tongue_out
    • paszczakowna1 Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 19:38
      A skąd! Powinny pójść na kolejny Instytut Krzewienia Patriotycznych Wartości Rodzinnych (w zarządzie brat wiceministra, asystentka posła PiS i radny PIS). (Na temat takiego wydawania ten mały talibek jakoś milczy, czy co?)
    • woman_in_love Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 19:54
      zazdrośnik Mentzen sam by przytulił tę kasę hehe
    • memphis90 Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 20:18
      Wole to niż patriotyczne ławeczki (nie dla niepełnosprawnych i dzieci) za 1,6 miliona.
      • balbina1710 Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 21:35
        memphis90 napisała:

> Wole to niż patriotyczne ławeczki (nie dla niepełnosprawnych i dzieci) za 1,6
        > miliona.
        >

A ja bym wolala chociazby jakas publiczna toalete.
        • eliszka25 Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 06:07
          balbina1710 napisała:

>
          > A ja bym wolala chociazby jakas publiczna toalete.

Taka za prawie pół miliona może być?

podlaskie24.pl/artykul/wydarzenia/bialystok-najslynniejszy-szalet-w-polsce-za-430-tys-zl-nadal-nieczynny/#:~:text=Białostocki%20szalet%20za%20ponad%20400,zastrzeżenia%20ze%20strony%20nadzoru%20budowlanego
        • memphis90 Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 22:43
          Mówisz - masz.
      • dramatika Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 21:52
        memphis90 napisała:

> Wole to niż patriotyczne ławeczki (nie dla niepełnosprawnych i dzieci) za 1,6
        > miliona.

Ja wolę Lapidarium 😍

• skumbrie Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 09:40
          To nie kosztowało 250 tysięcy big_grin Byłam, widziałam, bo nie wierzyłam w fejsbukowe doniesienia.
    • bywalec_hoteli Re: Jajo Trzaskowskiego 19.05.23, 21:47
      Zdaje sobie sprawę z tego ze Mentzen wolałby żeby Trzaskowski umorzył te 250k podatków jemu i jego juz bogatym klientom programistom.
      Jednakże wydaje mi się trochę drogo 250k za takie grające i gadające jajo.
      Jako poznaniakowi po prostu to jajo śmierdzi mi marnotrawstwem.
      • memphis90 Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 06:54
        Co innego Mitoraj za 600 tysięcy… A ile kosztowały pończoszki w prążki Tarasewicza i Abakanowicz na Cytadeli….?
        • bywalec_hoteli Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 10:13
          memphis90 napisała:

> Co innego Mitoraj za 600 tysięcy… A ile kosztowały pończoszki w prążki Tarasew
          > icza i Abakanowicz na Cytadeli….?

Nie wiem ile kosztowała Abakanowicz na Cytadeli, ale:
          - rzeźb jest dużo i zajmują spory obszar na Cyradeli
          - robiła je poznanianka
          - zamawiał je Poznan

A tu mamy jedno niezbyt duze jajo za cenę pewnie za jaka kupiłaś swój dom.

Wkurza mnie rozpirzanie przez Warszawę kasy publicznej, naszej kasy.
          • panna.nasturcja Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 13:27
            Twojej kasy? A jakąż to twoją kasę Warszawa wydaje?
          • dreg13 Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 15:16
            To jest moja kasa, ja to jajo chcialam i ja to jajo kupilam. Odwal się od moich pieniędzy.
          • bene_gesserit Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 20:20
            Gdzie ci zwrócić tych 17 groszy, które tu któraś wyliczyła? Podaj numer konta, przeleję.
          • memphis90 Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 20:30
            >Nie wiem ile kosztowała Abakanowicz na >Cytadeli, ale:
            >- rzeźb jest duzo
            A Mitoraj to jedna facjata w Browarze. Fakt, kupiona przez Kulczyka, ale pokazuje ile może kosztować sztuka. I ze niekoniecznie jej wartość przelicza się na kilogramy…

>- robiła je poznanianka
            Abakanowicz pochodzi spod Warszawy…

>- zamawiał je Poznan
            A tu zamawiała Warszawa
      • iwles Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 08:40

Tobie, to i Wieża Eiffla śmierdziałaby marnotrawstwem, gdyby odpowiedzialny był Trzaskowski.
      • virtualnie Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 20:32
        Przecież ty, bywalec, nie jesteś poznaniakiem tylko poznańskim słojem, a pochodzisz gdzieś z lubelskiego.

Prawda?
        • bene_gesserit Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 20:40
          Oj tam się czepiasz, jajo w Warszawie za jego postawione.
          I to nawet nie jest pomnik jego jaja, czyli w ogóle skandal.
          • virtualnie Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 22:38
            Skojarzył mi się z tym gooownem, które przykleiło się do okrętu i krzyczy "płyniemy!" big_grin
    • bona.sforza Re: Jajo Trzaskowskiego 20.05.23, 08:52
      Podatki w Warszawie w zapłaciło 1 mln 430 tys. osób (dane za 2020 r.).
      Wychodzi na to, że za jajo zapłaciłam 17,5 gr. Może być. Stać mnie. Wbrew temu, co to chłopię twierdzi, nie kupię za to mieszkania.
      A tak serio, to oprócz michy i dachu nad głową tzw. "wyższe wartości" też są ważne. Ale każdy ma inne.