Dodaj do ulubionych

Czy masaż twarzy działa?

19.05.23, 18:26
Zielona w temacie pytam doświadczone Panie 😉- czy rzeczywiście działa, widać ( naprawdę widać) efekty czy to tylko i jedynie zapobieganie starzeniu się skóry. Ktoś mi się chwalił, że powieki się jej uniosły, lwia zmarszczka zniknęła i pod oczami 10 lat mniej. Nie bardzo widziałam różnicę, stąd pytanie: czy rzeczywiście widać różnicę przed i po?
Po jakim czasie? Dzięki 🙂
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Czy masaż twarzy działa? 19.05.23, 18:59
      Powiem Ci za np miesiąc, bo zaczęłam od dziś regularnie ćwiczyć twarz i masować.
      • flo-bo Re: Czy masaż twarzy działa? 20.05.23, 08:11
        Dzięki 😉
    • bananananas Re: Czy masaż twarzy działa? 20.05.23, 09:10
      Nie robię typowego masażu twarzy, bo rano nie mam czasu, a wieczorem wolę pójść spać. Robię szybki masaż limfatyczny, bardzo efektywny w likwidacji opuchnięcia oczu.
      Ćwiczę mięśnie twarzy ze szczególnym uwzględnieniem powiek i tu efekt był bardzo szybki - pojedyncze tygodnie, przy czym akurat mięśnie mam dużo ponad normę sprawne i reagujące na ćwiczenie, więc to u kogoś innego potrwa pewnie dłużej.
      Dzięki treningowi łatwiej się uśmiecham, a że uśmiechnięta wyglądam bardzo ładnie wink to uśmiecham się do odbicia w lustrze i do ludzi, dzięki czemu siłą rzeczy ćwiczę, taki samonapędzający się mechanizm.
      Co do powiek też efekt prawie natychmiastowy, bo część problemu stanowiła opuchlizna (a ćwiczenie przepycha limfę), a część wynika z ułożenia powieki. Teraz czując napływające z powodu opadającej powieki łzy nie wycieram i nie smaruję delikatnego kącika oka, tylko chwilę ćwiczę i powieka się lepiej układa.
      • pade Re: Czy masaż twarzy działa? 20.05.23, 09:45
        Co to za ćwiczenia?
        • bananananas Re: Czy masaż twarzy działa? 20.05.23, 10:22
          pade napisała:

> Co to za ćwiczenia?
          >
          Poszukaj filmików pod hasłem ćwiczeń mięśni twarzy lub joga twarzy i zobaczysz, co Ci najbardziej odpowiada. Mnie podpasowała Parmita i pododawałam z innych, na które trafiłam.

A propos jeszcze pytania w startowym, to jest takie ćwiczenie, które rzeczywiście natychmiastowo działa, bo polega na ściągnięciu skóry do tyłu mięśniami na powierzchni czaszki. Można się nauczyć robić to permanentnie. Może się od tego robią zmarszczki we włosach, ale trudno wink
          • pade Re: Czy masaż twarzy działa? 20.05.23, 10:31
            bananananas napisała:

> pade napisała:
            >
            > > Co to za ćwiczenia?
            > >
            > Poszukaj filmików pod hasłem ćwiczeń mięśni twarzy lub joga twarzy i zobaczysz,
            > co Ci najbardziej odpowiada. Mnie podpasowała Parmita i pododawałam z innych,
            > na które trafiłam.
            Dziękismile
            >
            > A propos jeszcze pytania w startowym, to jest takie ćwiczenie, które rzeczywiśc
            > ie natychmiastowo działa, bo polega na ściągnięciu skóry do tyłu mięśniami na p
            > owierzchni czaszki. Można się nauczyć robić to permanentnie. Może się od tego r
            > obią zmarszczki we włosach, ale trudno wink
            >
            Jakoś trudno mi to sobie wyobrazićbig_grin
            • bananananas Re: Czy masaż twarzy działa? 20.05.23, 10:55
              pade napisała:

> Jakoś trudno mi to sobie wyobrazićbig_grin
              >
              Właśnie u Parmity to znajdziesz. Nie pamiętam, czy tłumaczy, jak się do tego dochodzi, ale ćwicząc różne mięśnie na twarzy da się nauczyć i tamte, co maja robić.
              • pade Re: Czy masaż twarzy działa? 20.05.23, 11:01
                Dzięki, poszukamsmile
    • awf-33 Re: Czy masaż twarzy działa? 20.05.23, 09:27
      Masaż kobido działa od razu. Naprawdę było widać.
      Kupiłam sobie kurs od fizjoterapeutki (masaż bukalny, tejpy, joga twarzy itp.) zobaczymy po miesiacu. Robię zdjęcia porównawcze.
    • skumbrie Re: Czy masaż twarzy działa? 20.05.23, 09:29
      Masaż dla przyjemności, ewentualnie na zastoje limfy, ale już ćwiczenia mięśni twarzy jak najbardziej działają.
    • konsta-is-me Re: Czy masaż twarzy działa? 20.05.23, 11:13
      Działa.
      Dokładnie tak samo jak działa masaż mięśni na ciele.
      Po jakim czasie- zależy co chcesz osiagnac- opuchlizna schodzi szybko, nawet po 15 minutach.Jak chcesz wyrolować tkankę tłuszczową to dlugie miesiące- a na twarzy ta tkanka opada z wiekiem i tworzy chomiki czy nawisy
      Ćwiczenia są lepsze o tyle, że wzmacniają też trochę kości a twarz się starszej nie tylko z powodu zmarszczek a właśnie ubytków mięśni,kości i tkanki tłuszczowej pod skórą
    • pepsi.only Re: Czy masaż twarzy działa? 20.05.23, 11:43
      WIDAĆ.
      OD RAZU.
      Raz w życiu pod okiem instruktorki zrobiłam sobie taki masaż twarzy, o trwał z godzinkę, jak nie lepiej...ilość cudownego kosmetyku poszła na kilogramy, tak się wchłaniał. I rzeczywiście- twarz przepięknie wyglądała, 10lat mniej, oczywiście żadnej bruzdy nosowo wargowej, czy lwiej zmarchy. I piękna , promienna cera.
      Tylko nie wiem czy ten efekt to był masażu i poruszenie/pobudzenie tego wszystkiego wewnątrz, czy bardziej opuchlizna tongue_out, czy może to ten cudowny kosmetyk tongue_out
      Ale przez kilka dni aż miło było spojrzeć w lustro smile

...
      potem, przez jakiś czas próbowałam sama, przed lustrem
      (oczywiście w wersji okrojonej, bo ani czasu, ale też rozpiska wg której masowałam była w wersji "mini" ), ale efektu jak pod okiem instruktorki już nie osiągnęłam, nie wiem, nie wiem... Może gdybym pociągnęła temat automasażu, wprowadziła jakąś regularność, etc... to może, może...
      • gryzelda71 Re: Czy masaż twarzy działa? 20.05.23, 11:48
        A ja w przeciwieństwie do entuzjastek po jednym razie widze ew zaczerwienienie skory😉.
        Robię zdjęcia w tej samej pozycji i oświetleniu to zobaczę.
        Ni ale ja po 50 więc oczywicie inaczej niż 30 reaguje.
        • pepsi.only Re: Czy masaż twarzy działa? 20.05.23, 11:51
          Bliżej mi wiekiem do Ciebie, niż do 30tki big_grin niestety sad
          W dodatku jestem szczupła, a każde schudnięcie- najpierw widać na mojej na twarzy
          (serio, wolałabym być grubsza, i mieć bardziej pełniejszą buzię, ale niestety nie mam na to wpływu).
          • gryzelda71 Re: Czy masaż twarzy działa? 20.05.23, 11:59
            Ja po prostu nie widzę takich zmian u siebie, żeby zakrzyknąć łał, działa po pierwszym razie.
    • runny.babbit Re: Czy masaż twarzy działa? 20.05.23, 11:51
      Tak. Robiłam kobido, robię też domowy masaż rollerem i słyszę pozytywne komentarze od innych, że twarz mi wysmuklala.
      • nika_1985 Re: Czy masaż twarzy działa? 20.05.23, 11:54
        Nie jestem wielka znawczynią ,ale teraz chodzę na masaże regularnie..2-3 X w tygodniu aby usprawnić moją rękę..znajomy robi mi bark, udrażnia układ limfatyczny itp i zawsze mi robi masaż twarzy..przeciąga zła limfe..mówi,że to działa więc nie protestuje.
    • bei Re: Czy masaż twarzy działa? 20.05.23, 12:02
      Zapytałam kiedyś - radiolożkę, gdy dobrze wiedziałam, ze pracuje na emeryturze od lat o jej wiek- miała 68 lat, wyglądała na 50. To od niej usłyszałam pierwszy raz o masażu twarzy. Jeśli działa, to ona była najlepszą reklamą!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka