Dodaj do ulubionych

Co to są kompetencje społeczne

19.05.23, 20:22
Pytanie dotyczy dzieci i młodzieży a nie dorosłych. Czy pod tym tajemniczym terminem kryje się de facto bycie kontaktowym, kulturalnym i umiejętność small talku, czy coś więcej? Czy np. 16-letni chłopak, który dobrze "bajeruje" koleżanki i wymienia często dziewczyny, ma powodzenie, ma te kompetencje, czy potrzebne jest coś innego w tym zakresie? Jak to określić?
Obserwuj wątek
    • joana012 Re: Co to są kompetencje społeczne 19.05.23, 20:37
      To taki sposób bycia, który sprawia, że inni ludzie lubią nasze towarzystwo, czasem go nawet szukają a przy wysokich kompetencjach pozwalają na bycie liderem z charyzmą
    • mgla_jedwabna Re: Co to są kompetencje społeczne 19.05.23, 20:49
      Umiejętność współpracy, umiejętność odnalezienia swojego miejsca w grupie i działania zgodnie z nim - jestem liderem? Raczej wolę iść za liderem? Umiem się postawić, jeśli lider jednak nie ma racji? Do kompetencji spolecznych należy także tzw. odwaga cywilna, umiejętność słuchania, empatia, ale też niepoddawanie się nastrojom typu: zbiorowa głupawka, zbiorowa panika.
      • asfiksja Re: Co to są kompetencje społeczne 19.05.23, 22:05
        Hm, wg tego, co piszesz to ludzie z ZA mają nie gorsze kompetencje społeczne od neurotypowych. Tymczasem najtrudniejsze jest w ogóle wejście do grupy (jeśli ma się farta, że się ją w ogóle znalazło) i uzyskanie podstawowej wzajemnej akceptacji.
        Do autorki - jeśli bajeruje i zmienia dziewczyny to najprawdopodobniej ma duże kompetencje społeczne (co nic a nic nie mówi o tym, czy jest wartościowym człowiekiem).
    • laurielle Re: Co to są kompetencje społeczne 19.05.23, 22:18
      Dla mnie kompetencje spoleczne to umiejetnosc odnalezienia sie w kazdej sytuacji. Uratowania jej, gdy sprawy tocza sie zle. Dobry bajer to za malo, zwlaszcza, ze wabikiem moze nie byc atrakcyjnosc spoleczna, tylko fizyczna. Bajerant zapala mi zawsze czerwona lampke, natomiast towarzystwo osoby o wysokich kompetencjach spolecznych daje mi poczucie bezpieczenstwa. O ile, oczywiscie, ten ktos ma takze wysoka etyka, ale jak nie ma, to wpada do kategorii bajerant.
    • kotejka Re: Co to są kompetencje społeczne 19.05.23, 22:33
      To też umiejetnosc bycia że sobą
      Nie szuka się desperacko byle jakiego towarzystwa
      Moje dzieci to mają - w każdej grupie miały i mają silną pozycję i znajduja przyjaciol
      Są lubiani i zapraszani, w naszym domu zawsze były dzieci, często wybierani na jakichś liderow, nawet pierwszak jest przewodniczącym klasy 🤣
      Z drugiej strony często przeżywali różne zawody, ktoś ich okłamał, oszukał, okazał się nielojalny, dwulicowy, wkręcił w jakieś kłopoty, wowczas bez żalu zrywali te znajomości i szli dalej. Równie chętnie spędza weekend z ekipą jak i we własnym pokoju, dobrze czują się przede wszystkim ze sobą
    • klaramara33 Re: Co to są kompetencje społeczne 19.05.23, 22:50
      Dogadywanie się dzieci, wspólne cele, umiejętność komunikacji, rozwiązywania konfliktu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka