Dodaj do ulubionych

Pytanie prawnicze/ zaległe wynagrodzenie

20.05.23, 10:43
Mam pytanie odnośnie starań o zaległe wynagrodzenie, niesłusznie jak się okazuje niewypłacone. Sprawa wygląda następująco. W roku szkolnym 2020/2021 pracowałam w 3 szkołach w jednej gminie wiejskiej w wymiarze 2/22, 3/22 i 6/22 czyli w sumie pół etatu. Nie otrzymywałam dodatku wiejskiego, przekonana, że należy się od min. Pół etatu na 1 umowie. Niedawno, przez przypadek dowiedziałam się, że w karcie nauczyciela jest wyjątek w takiej sytuacji (sumarycznie pół etatu zlepione z kilku umow) i ten dodatek mi się należał. Wiem, ze mam 3 lata żeby się upomniec o zalegle wynagrodzenie. Teraz pytania:

1. Czy należą mi się odsetki? (Czy to ja powinnam byla znać ten przepis i jakoś powiadomic gminę, że nalezy mi się ten dodatek? Z drugiej strony jest to jedna gmina i chyba powinni wiedzieć, kto i w jakim wymiarze jest zatrudniony na ich terenie..)

2. Do kogo kieruję pismo z prośbą/ wezwaniem do zapłaty? Czytałam, ze do dyrektora, ponieważ to on zatrudnia, ale cala księgowosc jest w gminie w centrum zarzadzanie edukacja i to oni naliczają wyplaty. Poza tym w 2 miejscach doszło do zmiany dyrekcji..

Dziękuję za pomoc smile
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Pytanie prawnicze/ zaległe wynagrodzenie 20.05.23, 15:19
      Zmiana dyrekcji nie ma nic do rzeczy - pismo kierujesz do organu jakim jest dyrekcja szkoły a nie do konkretnej osoby.

Napisałbym pisma do dyrektorów (jako zatrudniających) a Urząd Gminy (komórkę odpowiedzialną za edukację ew. za finanse) dałbym do wiadomości.

Natomiast z ciekawości gdzie ten wyjątek jest? Bo jak patrzę na konstrukcję tego aktu prawnego to ochota na samodzielne szukanie czegokolwiek mnie odchodzi...
      • bahrami Re: Pytanie prawnicze/ zaległe wynagrodzenie 20.05.23, 16:09
        Artykuł 22 ust 3 KN
    • skumbrie Re: Pytanie prawnicze/ zaległe wynagrodzenie 20.05.23, 15:48
      Zadzwoń do PIP-u, tsam ci poradza.
      • bahrami Re: Pytanie prawnicze/ zaległe wynagrodzenie 20.05.23, 16:09
        skumbrie napisała:

> Zadzwoń do PIP-u, tsam ci poradza.

Dziękuję, tak zrobię smile
    • slonko1335 Re: Pytanie prawnicze/ zaległe wynagrodzenie 20.05.23, 16:51
      Zwracasz się do jednostki w której byłaś zatrudniona o wyplate dodatku wraz z odsetkami.
      • bahrami Re: Pytanie prawnicze/ zaległe wynagrodzenie 20.05.23, 17:38
        slonko1335 napisała:

> Zwracasz się do jednostki w której byłaś zatrudniona o wyplate dodatku wraz z o
        > dsetkami.
        >

Czyli odsetki w takim przypadku się nalezą? Dopytam jeszcze w PiP, ale dziękuję.
        Z tego co czytałam w Internecie, powinnam wskazać w pismie kwotę, ktorej się domagam. Nie znam jej dokladnie.. jestem w stanie wyliczyć ile powinni mi dopłacic z podstawy, ale w grę wchodzi tez wyrownanie 13tki, a jej sposób liczenia to dopiero czarna magia. Wystarczy jak napiszę, że domagam się wyplaty zaleglego dodatku wiejskiego za okres wrzesien 2020 - sierpien 2021 wraz z odsetkami od dnia wymagalnosci do dnia zapłaty? I np. proszę o pismo/ potwierdzenie jak wyliczyli dokładną kwotę? Aby móc ewentualnie skonsultowac z prawnikiem czy zaplacili tyle ile powinni..
        • slonko1335 Re: Pytanie prawnicze/ zaległe wynagrodzenie 20.05.23, 20:29
          Jeszcze chorobowe jak było oprócz 13. Poprosiłabym faktycznie o wyliczenia.
          • bahrami Re: Pytanie prawnicze/ zaległe wynagrodzenie 20.05.23, 21:13
            slonko1335 napisała:

> Jeszcze chorobowe jak było oprócz 13. Poprosiłabym faktycznie o wyliczenia.
            >

Nie byłam na L4 ani nie miałam żadnych innych nieobecności usprawiedliwionych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka