bahrami
20.05.23, 10:43
Mam pytanie odnośnie starań o zaległe wynagrodzenie, niesłusznie jak się okazuje niewypłacone. Sprawa wygląda następująco. W roku szkolnym 2020/2021 pracowałam w 3 szkołach w jednej gminie wiejskiej w wymiarze 2/22, 3/22 i 6/22 czyli w sumie pół etatu. Nie otrzymywałam dodatku wiejskiego, przekonana, że należy się od min. Pół etatu na 1 umowie. Niedawno, przez przypadek dowiedziałam się, że w karcie nauczyciela jest wyjątek w takiej sytuacji (sumarycznie pół etatu zlepione z kilku umow) i ten dodatek mi się należał. Wiem, ze mam 3 lata żeby się upomniec o zalegle wynagrodzenie. Teraz pytania:
1. Czy należą mi się odsetki? (Czy to ja powinnam byla znać ten przepis i jakoś powiadomic gminę, że nalezy mi się ten dodatek? Z drugiej strony jest to jedna gmina i chyba powinni wiedzieć, kto i w jakim wymiarze jest zatrudniony na ich terenie..)
2. Do kogo kieruję pismo z prośbą/ wezwaniem do zapłaty? Czytałam, ze do dyrektora, ponieważ to on zatrudnia, ale cala księgowosc jest w gminie w centrum zarzadzanie edukacja i to oni naliczają wyplaty. Poza tym w 2 miejscach doszło do zmiany dyrekcji..
Dziękuję za pomoc