Dodaj do ulubionych

Ginekolog- endokrynolog dla nastolatki

20.05.23, 14:08
Drogie Emamy, poszukuję dobrego ginekologa- endokrynologa w Małopolsce lub na Śląsku. Najlepiej ginekologa dziecięcego. Idealnie gdyby była to kobieta. Córka ma 13 lat ostatnia miesiączka trwała prawie 2 miesiące (z kilkudniowymi przerwami)- oczywiście poszłam z córką do lekarza, miała badanie usg, dość dokładne badania krwi (także pod kątem hormonów), w końcu ginekolog przepisał cyclonamine. Po 15 dniach znów miesiączka i znów jako jedyne rozwiązanie proponowana jest cyclonamine (na zagęszczenie krwi). Szukam lekarza, który dojdzie do przyczyn tych zaburzeń a nie będzie leczył tylko objawów.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Ginekolog- endokrynolog dla nastolatki 20.05.23, 14:16
      Podejrzewam, że nikt nie będzie dochodził przyczyny, tylko zwali to na nieregularność spowodowaną niedojrzałością. Wszędzie piszą, że przez pierwsze dwa lata miesiączki mogą być nieregularne (i krwawienie dwa miesiące się w to wpisuje, zwłaszcza, jeżeli nie było obfite).

Chyba, że córka miesiączkuje dłużej, było w porządku i się nagle rozregulowało, to może poszukają.

Morfologię i poziom ferrytyny jej kontroluj.

Pomóc nie pomogę, najwyżej mogę napisać do którego ginekologa dziecięcego nie warto iść, ale to też może być moje subiektywne zdanie, a pani jest super fachowcem.
    • india-mia21 Re: Ginekolog- endokrynolog dla nastolatki 20.05.23, 14:26
      A czy u córki lub u kogoś w rodzinie występują krwawienia z nosa, wzmożone siniaczenie się, obfite, przedłużone krwawienia miesiączkowe (to wiemy, że u córki. A u Ciebie? Twojej mamy? Mamy ojca dziecka?) lub krwawienia po ekstrakcjach zębów?
      • amelia78 Re: Ginekolog- endokrynolog dla nastolatki 20.05.23, 14:35
        W młodości miałam zawsze dość obfite krwawienia, ale w normie- miesiączka trwała 6-7 dni (teraz krócej, ale mam 45 lat). Moja mama tak samo. Nie było w rodzinie mojej czy ojca córki problemów z krwotokami z nosa itd.

Co do hormonów- nieco poniżej normy jest tyroksyna wolna FT4. Reszta przebadanych ok. Pediatra z Medicover stwierdził, że taka nieprawidłowość u nastolatki jest ok i nie ma sensu kierować jej do endokrynologa. Miał rację, że robić dżihad?

Ginekolog stwierdziła, że nie ma pomysłu- leczymy objawy. Córka ma ferrytynę poniżej normy- więc tu mamy osobne lekarstwa.
        • india-mia21 Re: Ginekolog- endokrynolog dla nastolatki 20.05.23, 15:32
          Jeśli TSH jest w zakresie wartości referencyjnych dla wieku córki, to na razie można oznaczać kontrolnie przy okazji oznaczania ferrytyny.
          Zapytaj natomiast pediatrę, czy byłyby wskazania do diagnostyki w kierunku choroby von Wielebranda lub innych skaz. Ew. konsultacja z hematologiem dziecięcym.
          • pannaanna987 Re: Ginekolog- endokrynolog dla nastolatki 20.05.23, 15:46
            TSH, FT3 i prolaktyna w normie.

Dziękuje za wskazówkę, nie pomyślałam o hematologu. Może to będzie dobry trop.
            • india-mia21 Re: Ginekolog- endokrynolog dla nastolatki 20.05.23, 15:56
              A czy córka pobiera w czasie miesiączki np. exacyl?

Można też podać większe dawki rutinoskorbinu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka